Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
skrzynia automat. pytanie
« dnia: 25 Maja 2007, 20:06:38 »
witam mam pytanie odnośnie skrzyni automatycznej, jak przełacze na D to czuje takie pukniecie i lekke szarpniecie to samo jest i na R zaznacze że pozatym jest wszystko ok nie przeciąga itp olej jest zmieniony razem z filtrem, z góry dziekuje i pozdrawiam :-)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2007, 20:17:36 »
1 . co oznacza 'maniek' w Twojej stopce ? jakiś mój cichy wielbiciel / :-))
2. co do szarpania - w 2.2 jest wieszak silnika - mocowany do prawego kielicha amora - obejrzyj czy nie jest wyrwany, druga sprawa linka do sterowania skrzynią (z kółka na przepustnicy) może wymagać regulacji - nowa nie jest więc się mogła wyciągnąć.
3. spróbuj następującej metody - wciśnij hamulec, odpuść, wciśnij jeszcze raz i dopiero trzymając noge na heblu zapnij bieg - daj znać czy stukanie ustąpiło ?
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2007, 03:50:25 »
Jak objawia się "przeciąganie" ?

U mnie delikatne szarpnięcie (bez stuknięć) N->D także ->R, czasem wcale nie występuje, myślę że sporo zależy od temp oleju/silnika.
ATF wymieniam na dniach, dziś próbowałem bezskutecznie odkręcić korek spustowy - bardzo zapieczony.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maja 2007, 18:25:27 »

U mnie delikatne szarpnięcie (bez stuknięć) N->D także ->R, czasem wcale nie występuje, myślę że sporo zależy od temp oleju/silnika.
ATF wymieniam na dniach, dziś próbowałem bezskutecznie odkręcić korek spustowy - bardzo zapieczony.

Pozdrawiam

np z 1 na 2 zmienia sie bieg w okolicach 2800 obr. Przeciaganie objawa sie tym ze zamiast zmienic od razu bieg przy tych obrotach (oczywiscie przy spokopjnej jezdzie ;) )skrzynia nie zmienia i tak przeciaga czas zmiany do kilku/ kilkunastu sekund.

A jakie masz obroty na biegu jalowym, bo jesli masz w okolicach 1000 i ci lekko szarpie to wg mnie w tym roczniku to nic specjalnego, ale jesli masz obroty w okolicach 850 i dalej ci szarpie to juz ewidentnie skrzynia (ale zmiana oleju i filtra naprawde pomaga)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maja 2007, 09:08:17 »

Pozdrawiam
Nie odkręcaj korka spustowego tylko zdejmij cały dekiel (wymienisz wtedy filtr w skrzyni)..

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maja 2007, 11:28:59 »

co do szarpania - w 2.2 jest wieszak silnika - mocowany do prawego kielicha amora - obejrzyj czy nie jest wyrwany,

w 1mz-fe jest tak samo?? tam jest taki amortyzator silnika i właśnie zauważyłem że guma jest strasznie wyrobiona... gdzie można coś takiego kupić?

druga sprawa linka do sterowania skrzynią (z kółka na przepustnicy) może wymagać regulacji - nowa nie jest więc się mogła wyciągnąć.

a w jaki sposób się reguluje tą linke - zn. skąd wiadomo jak ma być naciągnięta??

16l / 100 LPG

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maja 2007, 12:53:51 »
ok maniek to moja ksywa wiec tak sobie napisałem. te stuki i lekkie szarpniecie nie jest zawsze, dopiero jak dostanie dobrej temperatury, zaznacze ze olej i filtr wymienione są, a obroty mam około 8500 na biegu jałowym :-)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2007, 16:03:18 »
maniek Is400 sprawdzałem tak jak mi pisałeś w  i nie ma tego stukania  podczas zmiany na D lub R wiesz co to może byc za przyczyna? :-)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Maja 2007, 18:05:23 »
w 1mz-fe jest tak samo?? tam jest taki amortyzator silnika i właśnie zauważyłem że guma jest strasznie wyrobiona... gdzie można coś takiego kupić?
W serwisie toyoty - nowka kosztuje jakies 200parę zeta.. Nie warto regenerowac jeśli oryginal jest za tak małą kasę..

a w jaki sposób się reguluje tą linke - zn. skąd wiadomo jak ma być naciągnięta??
Z manuala :-) do ktorego odnosniki byly kilkadziesiat razy..

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2007, 21:36:19 »
W serwisie toyoty - nowka kosztuje jakies 200parę zeta.. Nie warto regenerowac jeśli oryginal jest za tak małą kasę..

wysłałem zapytanie do tedgumu zobaczymy ile tam kosztuje ;-)

Z manuala :-) do ktorego odnosniki byly kilkadziesiat razy..

ok poszukam
16l / 100 LPG

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maja 2007, 00:07:48 »
wysłałem zapytanie do tedgumu zobaczymy ile tam kosztuje ;-)
Przy 200zetach za oryginał to chyba szkoda szukać podróbek ?

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maja 2007, 11:39:16 »
89 za 2 gumy  :grin: dla mnie duża różnica
16l / 100 LPG

etz257

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2007, 12:37:22 »
Hej co do stukania to poczytaj mój post z okolic listopada 2006. U mnie stukanie zaczynało się też przy rozgrzanym aucie.
w skrócie może być:
Poduszka olejowa silnika
Dyferencjał
Wałek atakujacy lub zębatka odbierająca moment w skrzyni
A może to nic poważnego.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Maja 2007, 16:32:58 »
89 za 2 gumy  :grin: dla mnie duża różnica
Dolicz jeszcze przesyłkę, wymianę i na pewno niższą trwałość - wyjdziesz na to samo..

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Maja 2007, 20:52:04 »
a powiedz mi kolego jak to sprawdzić i od czego mam zacząć? nie miałem z tym stycznośći. pozdro :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl