Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #165 dnia: 01 Września 2010, 23:18:16 »
Oliwe zmienilem z racji przebiegu.

A problem pojawil sie z dnia na dzien.
Linke od przepustnicy musialem wymieniac bo sie urwala (dluga historia) ale w dlugosci jest taka sama a regulacji nie ruszalem
Pozdrawiam Bartek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #166 dnia: 01 Września 2010, 23:57:02 »
Zara, moment, bo czegoś nie rozumiem.

Którą linkę wymieniałeś ? Między przepustnicą a skrzynią ?

1) Ustaw ją tak, jak książka pisze.
2) Sprawdź kody

Manuale też się psują. Pod warunkiem, że ktoś im nie naleje oleju po zmianie sprzęgła  <diabel>
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #167 dnia: 02 Września 2010, 05:41:15 »
Marcinm napisal;
Manuale też się psują. Pod warunkiem, że ktoś im nie naleje oleju po zmianie sprzęgła.

No i co jakis czas nie wymieni tego oleju. A po 300 000km nalezy wykonac plukanie skrzyni biegow.Robimy to po przez wlanie polsyntetycznego oleju silnikowego do skrzyni biegow i po tygodniu normalnej jazdy wylewany.Zobaczycie ile wyleci opilkow metalowych .Starczy na pare lat aby przystroic na Swieta Bozego Narodzenia choinke.Pozniej zalewamy przekladniowym pol lub pelnym syntetykiem i po nastepncyh 40 000km znowu wymiana. Dotyczy tylko manualnych skrzyni biegow.
Pzdr.A8 2,2

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: 02 Września 2010, 08:18:22 »
Marcinn...
Linke wymienialem przepustnica tempomat.
Pozdrawiam Bartek

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 02 Września 2010, 10:30:03 »
Witam Kolegow!
Do rzeczy... Moja skrzynia zaczela ostatnio wariowac tj. bardzo pozno przezuca bieg
- z pierwszego na drugi (przy normalnym dociskaniu gazu) przezuca przy 4000 obr
- z drugiego na trzeci to samo
-z trzeciego na czwarty to do 70 km/h nie ma szansy wrzucic a nawet jezeli wrzuci to odrazu wraca na trzeci.
Natomiast jak dam do oporu tam gdzie powinien ciagnac na obrotach to biegi zmienia juz przy 2300 obr i co za tym idzie nie ma kick down.
Jest ktos kto moze pomoc??

Tematy scalam.

Szymon14

miałem coś podobnego "biegi ci się kończą" jeśli sama zrzuca na "dół" znaczy że skończyły sie "tarcze"(?) w skrzyni i się nie zazembia na wyższym. Moja miała tak od "nowości" na zimno późno zmieniała biegi  (w szczególności ostatni) aż pewnego dnia stwierdziła że 4 bieg jest jej nie potrzebny później zresztą 3 także okazał się zbędny. dodatkowo jak wpadła na 3 czy 4 to potem zapominała już o wszystkich i przełączała na "luz" będąc na "D"

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 02 Września 2010, 22:20:53 »
To zes mnie pocieszyl.
No nic, zobacze co tam bedzie mozna jeszcze powalczyc a jak nie to na szrot skrzynia bo naprawa chyba nie jest warta swieczki
Pozdrawiam Bartek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #171 dnia: 03 Września 2010, 00:03:08 »
To zależy, co znaczy dla kogo "warte" i ile jest ceną zaporową. Jeden nie dołoży pińcet, "bo stare, i lepiej kupić tedeika", inny wpompuje kilka(naście) tysi, "bo lubi to auto, i dobrze mu z nim".

A540e kupisz średnio za 1000zł, chyba, że będziesz chciał E53, ale to już droższa sprawa, tylko nie każdy się podejmie, a z tych, co się podejmą, to nie każdy zrobi.

Najpierw zdiagnozowałbym skrzynię u kogoś, kto ma o tym pojęcie, a nie pocieszał się, bądź załamywał diagnozą przez klawiaturę.

Potem dopiero zastanawiałbym się, co z tym dalej począć, czy naprawiać, czy dać sobie spokój.
3VZ.pl

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 03 Września 2010, 09:25:43 »
po tym jak walczyłem ze skrzynią automatem. nauczyłem sie jednego. Automatu  nie kupuje się używanego! Jeśli masz uszkodzoną skrzynie i chcesz autem jeździć długo i szczęśliwie ją napraw ! Dostaniesz gwarancje i pewność że będzie działać. Wydaje się że kosztuje więcej ale tak nie jest. Wiem bo sam się już przekonałem. W moim przypadku to dwie skrzynie biegów i 3 wymiany!!! Za tą cene miałby "starą" naprawioną i na gwarancji. Zastanów się dobrze co chcesz dalej robić a przede wszystkim tak jak poprzednik pisał podjedz do kogoś kto się zna i na żywo obejrzy.

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 03 Września 2010, 10:11:24 »
Byłem wczoraj u mechanika. Jak narazie powiedzial ze trzeba naprawic predkosciomierz bo lata jak zyd po pustym sklepie. A potem kickdown
Pozdrawiam Bartek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #174 dnia: 03 Września 2010, 14:35:46 »
Nic z tego nie rozumiem.
3VZ.pl

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 03 Września 2010, 15:04:46 »
"kickdown" da się ominąć- pominąć przepnij linkę bezpośrednio do przepustnicy, czy jak to się tam nazywa :) tam gdzie wychodzi linka z "tempomatu" pasuje na pewno tylko trzeba uważać przy zakładaniu żeby nie była naciągnięta bo obroty będą za wysokie.

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 03 Września 2010, 22:17:24 »
Nic z tego nie rozumiem.

Skrzynia pobiera dane z predkosci i dobiera sobie bieg.
Pozdrawiam Bartek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #177 dnia: 03 Września 2010, 22:50:23 »
"kickdown" da się ominąć- pominąć przepnij linkę bezpośrednio do przepustnicy, czy jak to się tam nazywa :) tam gdzie wychodzi linka z "tempomatu" pasuje na pewno tylko trzeba uważać przy zakładaniu żeby nie była naciągnięta bo obroty będą za wysokie.

Ty już, chłopie, lepiej nic nie pisz.

Nic z tego nie rozumiem.

Skrzynia pobiera dane z predkosci i dobiera sobie bieg.

Zaiste, ale o KD mi chodziło. Co tam naprawiać, skoro to jedynie włącznik i 1 przewód między nim a ECU, a drugi do masy ?

I co oznacza, że prędkościomierz "lata" ? Przecież to czujnik, który albo działa, albo nie, i nie ma stanów pośrednich.

Niech gość przy okazji pomierzy opory na elektrozaworach.

Kody jakieś były ?

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 22:52:28 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 04 Września 2010, 09:11:58 »
zamiast od razu wymieniać może sprawdzić czy to coś zmieni jak go odepnie. A działa na pewno.

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 05 Września 2010, 20:19:13 »
Kody  byly alenie pamietam byle zabardzo wsciekly droga do warsztatu. Jutro jade i bedzie mi ogarnial ten predkosciomierz. Jak masz ochote to moge Ci Panie Marcinie nagrac film jak zachowuje sie predkosciomierz.
Pozdrawiam Bartek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl