Autor Wątek: jak połączyć?  (Przeczytany 18614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bosaq

• Gość
jak połączyć?
« dnia: 18 Września 2007, 23:30:52 »
witam,
mam następujący problem. kupiłem radio pioneer deh-2900mp, skrzynie blaupunkt GTB 1200, wzmacniacz blaupunkt GTA2 mk II oraz głośniki blaupunkt BGx 693 HP. razem ze skrzynia i wzmacniaczem dostałem komplet kabli do połączenia tego w całość. kłopot w tym z umiarkowanie sie na tym znam, wlasciwie moja wiedza pozwala tylko na podlączenie radia.
myslalem zeby elipsy (bgx 693hp) zamontować w tylnej półce i podłączyć zamiast fabrycznych. radio jest dość mocne (4x50) wiec powinno im podołać. kłopot pojawia sie przy połączeniu zestawu radio-skrzynia-wzmacniacz w calosc. nie mam pojęcia jak to zrobić, więc byłbym wdzięczny za łopatologiczna instrukcję ewentualnie jakies schematy podłączenia ktore pozwolily by mi sie odnalezc.
z gory dziękuje i pozdrawiam

:oops:

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
Odp: jak połączyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2007, 02:14:21 »
bosaq, a w czym masz problem?
wzmacniacz to takie ustrojstwo do którego musisz z radia doprowadzić sygnał załączający wzmacniacz (w kostce radia będzie on specjalnie oznaczony lub możesz do tego celu przeznaczyć kabelek sterujący automatycznymi antenami - z kostki radia jest on koloru niebiesko białego z tego co kojarze). Kabelek ten przykręcasz śrubką we wzmacniaczu w gnieździe oznaczonym REMOTE lub RMT (z reguły jest między "gniazdkami" + i GND - masa). Radio masz z jedną parą wyjść RCA (tzw. CINCH) i takim kablem łączysz wyjście radia z wejściem we wzmacniaczu.
Poza tym wzmacniacz wymaga jeszcze zasilania.. W tym celu kable zasilające wpinasz w akumulator i ciągniesz do wzmacniacza. Wskazane jest żeby przewód masy (minusowy) także był podłączony do akumulatora. W moim autku jest on jednak podłączony do mocowania tylnego amortyzatora i też jest OK :)
Kable zasilające mają być o dużym przekroju, a ten sterujący może być cieniutki jak sik pająka :)

No i tak masz wzmacniacz już podłączony...
Teraz pora na skrzynie..
Skoro wzmacniacz ma napędzać tylko skrzynie to wypadałoby go zmostkować. Czyli tak podłączyć skrzynie, żeby wzmacniacz mógł całą swoją moc przekazać w trybie 1-kanałowym. Więc spójrz na zaciski do przykrecania przewodów głośnikowych we wzmacniaczu.. Powinieneś zauważyć coś takiego jak "BRIDGED" (czy jakoś tak :)  )
I ten napis wskazuje nam w które gniazdka podłączyć przewód głośnikowy od skrzyni basowej, żeby wzmacniacz zagrał zmostkowany :)

Mam nadzieję, że dosyć przystępnie to opisałem :) Jakby co to pytaj...
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2007, 02:36:09 wysłana przez Coobah81 »

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2007, 04:12:14 »
nie mogę zedytować powyższego postu więc tutaj wkleję jakiś uproszczony schemacik połączeń :)  Kliknij na nim to się powiększy..  :cool:

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2007, 12:19:01 »
wielkie dzieki; rozwiales wszystkie moje obawy i wątpliwości,  teraz moge dziarsko zabrac sie do podłaczania tego wszystkiego.
jeszce raz 100krotne dzieki  :icon_salut:

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2007, 12:25:34 »
wielkie dzieki; rozwiales wszystkie moje obawy i wątpliwości,  teraz moge dziarsko zabrac sie do podłaczania tego wszystkiego.
jeszce raz 100krotne dzieki  :icon_salut:

no to zdaj później relację jak poszło i jak gra :)

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2007, 23:32:44 »
no i nie gra  :-(
podłączyłem wszystko zgodnie z twoimi zaleceniami, ale po wlaczeniu radia nic nie gra. tzn na wzmacniaczu swieci sie ze power jest, ale glosniki w polce milcza jak zaklete, skrzynia podobnie, a glosniki z przodu cichutko trzeszczą. mowiac szczerze  nie mam pojecia co jest nie tak, bo wszystko podlaczone jest porzadnie i fachowo  :oops:

Offline radmik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2007, 23:36:43 »
Witam!!!

Być może funkcje AUX w radyjku masz wyłączoną. Jezeli to nie tutaj lezy problem to juz niech sie madre glowy wypowiedza w tej kwestii.

Pozdrawiam
Rav 4 2.0

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2007, 08:57:39 »
powodow tego ze to nie dziala moze byc baardzo wiele....

1. jak juz zostalo powiedizane wyjscie na wzmaka moze byc wylaczone w radiu....
2. wyjscie LINE-out moze byc poprostu uszkodzone
3. wejscie line-in na wzmaku moze byc uszkodzone, albo cokowiek innego... (nowy jest ten wzmak czy np allegro? - dziala napewno wczesniej?)
4. uszkodzenie mechaniczne przewodu RCA podczas instalacji....
5. wysterowanie - czy zwrotki nie obcinaja sie np na wzajem? - nie wiem jak wygladaja regulacje zarowno radia jak i wzmaka.... - jesli zwrotki beda sie na siebie nakladaly rowzniez nic nie zagra....

jelsi nic z powyzszych to ja osobicie nie dojde do tego przez internet co to moze byc!:/
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2007, 10:28:27 »
no i nie gra  :-(
podłączyłem wszystko zgodnie z twoimi zaleceniami, ale po wlaczeniu radia nic nie gra. tzn na wzmacniaczu swieci sie ze power jest, ale glosniki w polce milcza jak zaklete, skrzynia podobnie, a glosniki z przodu cichutko trzeszczą. mowiac szczerze  nie mam pojecia co jest nie tak, bo wszystko podlaczone jest porzadnie i fachowo  :oops:

pod wzmacniacz podłączyłeś tylko skrzynie czy jeszcze coś?
Sprawdz czy na wzmacniaczu nie masz filtrow jakoś powłączanych.. I zobacz w ustawieniach radyjka czy może wyjście na RCA jest aktywne...

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2007, 10:52:00 »
wzmacniacz jest nowy, radio tez.
pod wzmacniacz podpięta jest tylko skrzynia.
dzieki za pomoc, zaraz ide walczyc dalej, jak cos ruszy to dam znac.
pozdrawiam

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2007, 11:40:53 »
jesli pod wzmaka podlaczona jest tylko skrzynia, to to o czym pisalismy ma sie nijak....

skoro radio jest nowe (Czytaj sprawne) tzn ze cos nie tak jest z instalacja, bo nawet jesli bedize cos w line-out uwalone to i tak glosniki zasila koncowka mocy z radia wiec przod bedzie gral, nie bedzie gral tylko sub...

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Października 2007, 12:52:27 »
bosaq, sprawdź ogólnie czy gdzieś kable się nie zwarły...
Odłącz wzmaka, zobacz czy przód będzie normalnie grał...

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2007, 14:01:37 »
sytuacja przedstawia sie następująco.
przód gra; glosniki w pólce grają, wzmacniacz po włączeniu radia swieci sie ze power jest (więc przypuszczam ze połączenie radio-wzmacniacz jest ok), skrzynia nadal milczy jak zaklęta...
btw to radio nie ma czegos takiego jak aux on/off; tzn nie ma nigdzie takiego ustawienia.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Października 2007, 14:59:08 »
z tego co napisales narazie wynika iz jest polaczenie radia ze wzmakiem na REMie - dlatego na wzmaku swieci sie dioda od zasilania...
jesli uszkodozny jest kabel rca to nic nie zagra....

jak tam sa ustawiione filtry?
wylacz wszystko - zrob na flat albo off (zalezy jak to pisali), podkrec gaina i musi grac jesli wzmak jest sprawny i masz pewnosc ze rca jest ok!

w radiu rozumiem ze masz tylko jedno wyjscie na wzmaka? - nie bylo mozliwosci zlego podpiecia?
to samo na wzmaku jest tylko jedna para wejscia?
sorrki ze zadaje takie podstawowe, glupie dla niektorych napewno pytania ale trzeba do tego dosjc droga eliminacji, bo przez net ciezko cos zdiagnozowac!;)

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Października 2007, 15:06:14 »
w radiu jest tylko jedno wyjscie.
na wzmacniaczu jest jedna para line out i jedna para in.
kurde az mi sie nie chce wierzyc ze kabel rca sie uszkodzil do to wszystko bylo montowane wczoraj i wszystko bylo nowe. ale jak bedzie trzeba to wybebesze caly samochod od nowa i zobacze czy nic mu nie jest :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl