Autor Wątek: Jaki olej ? (F)  (Przeczytany 38663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ? (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Października 2007, 22:02:43 »
Hmm ... kupiłem w niedziele Toyotke z opisu .. jest zza granicy i nie mam informacji odnośnie oleju. Co prawda po wyjęciu bagnetu olej nie jest czarny, ale skoro robie wymiany to i olej wymienie.
I tu jest problem .. na jaki olej? Ktoś coś niedrogiego poleca, na studencką kieszeń?

PZDR.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Października 2007, 07:27:01 »
Hmm ... kupiłem w niedziele Toyotke z opisu .. jest zza granicy i nie mam informacji odnośnie oleju. Co prawda po wyjęciu bagnetu olej nie jest czarny, ale skoro robie wymiany to i olej wymienie.
I tu jest problem .. na jaki olej? Ktoś coś niedrogiego poleca, na studencką kieszeń?

PZDR.
Witam.
Podaj przebieg oraz czy Ci silnik olejku nie bierze to się dobierze olej (im większy przebieg tym większa gęstość np. od 0W30 do 15W40).
Odnośnie niedrogiego oleju na studencką kieszeń - hm.... z jednej strony jak kupiłeś toyotę to ją szanuj i nie zalewaj jakimiś tanimi komponentami, gdyż to odbije Ci się na silniku. Popatrz na oferty Motula (zachwalanego przez niektóre osoby z forum), Mobila oraz Castrola. Ja swoją toykę zalewam Castrolem Magnatecem 5W/40.

Pozdrawiam
Obi

Admin

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Października 2007, 08:25:36 »
Witam.
Podaj przebieg oraz czy Ci silnik olejku nie bierze to się dobierze olej (im większy przebieg tym większa gęstość np. od 0W30 do 15W40).

Jakas podstawa do tego ? Bo jak poszukasz to na forum sa samochody z przebiegiem ponad 200 tys na syntetykach. Stary przesąd starych mechaników.

Popatrz na oferty Motula (zachwalanego przez niektóre osoby z forum), Mobila
I tu masz racje, jeszcze mozna popatrzeć na oferte Valwoline

oraz Castrola. Ja swoją toykę zalewam Castrolem Magnatecem 5W/40.
A Castrola to do kosiarki do trawy. Lałem RS do swojej to przy 7 tyś obrotów zwonił jak potempieniec a osad w silniku mozna było skrobać. Magnatec super olej jak jezdzisz jak emeryt, bo jak poszalejesz troszke to cisnienie oleju spada na wolnych obrotach o połowe w porównaniu z zimnym silnikiem. Na Valwolie czy Motulu nigdy nie miałem zadnych problemów a silnika nie oszzedzałem i bardzo czesto kreciłem go do ponad 7 tyś :P

Zacznij od odszukania kartki albo naklejki z tym jaki masz olej zalany obecnie. Powinna gdzieś tam być. Jak nie ma to napisz jaki masz przebieg i jak jezdzisz to cos sie dobierze.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Października 2007, 09:13:49 »
Ice zgodzę się z tym co mówisz ale nie w stosunku do Yarka. Przebieg 200 tys przy pojemności 1 litra może mieć wpływ na silniczek.

Pozdrawiam
Obi

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Października 2007, 10:38:57 »
Kurde, no właśnie auto jest zza granicy i nie wiem co za olej jest w środku, bo pośrednik nie był mi w stanie tego powiedzieć. Kiedy był wymieniany także nie wiem, niestety nie ma karteczki na silniku.

Przebieg .. raczej oryginalne 165k [ Toycia z 97 ], sądząc po wnętrzu i lakierze to tyle ma. Wolałbym wlać coś dobrego, ale żeby znów sie nie wykosztować i nie dolewać za często.

Nie wiem też czy bierze olej, bo przejechałem może z 50km .. nie mam blach więc sie boje. :P A teraz auto stoi i czeka na opłaty.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Października 2007, 10:48:27 »
Kurde, no właśnie auto jest zza granicy i nie wiem co za olej jest w środku, bo pośrednik nie był mi w stanie tego powiedzieć. Kiedy był wymieniany także nie wiem, niestety nie ma karteczki na silniku.

Przebieg .. raczej oryginalne 165k [ Toycia z 97 ], sądząc po wnętrzu i lakierze to tyle ma. Wolałbym wlać coś dobrego, ale żeby znów sie nie wykosztować i nie dolewać za często.

Nie wiem też czy bierze olej, bo przejechałem może z 50km .. nie mam blach więc sie boje. :P A teraz auto stoi i czeka na opłaty.
Widzisz chyba sam sobie strzeliłem samobuja (nie wiem czemu pomyslałem że masz Yarisa...... jakaś samosugestia) stąd ta pojemność 1 l w poście poprzednim.
Wracając do wątku jeśli masz suchy silnik to pomyśl o półsyntetyku 10W40 (zobacz sobie taką stronkę http://www.shellhelix.pl/main/dobierz_olej.php?id=3 i mniej wiecej można zobaczyć chociaż jakie lepkości sobie dobrać)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2007, 11:22:04 wysłana przez Piotr Sas »
Obi

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Października 2007, 14:56:03 »
Ja bym spróbował jednak jakimś dobrym pełnym syntetykiem na początek, a jeśli łyknie zalałbym Valvoline Maxlife 10W40. Jak weżmie to już wiadomo, że trzeba zalać coś w stylu Castrola High Milleage 15W40 albo Petro Canada np.

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Października 2007, 15:25:23 »
tak wiec nie wiedzac do konca czym byl zalany, a by nie w pakowac sie w dodatkowe wydatki ( zalejesz syntetykim jezeli lyknie duzo trzeba zmieniac na polsyntetyk) i ograniczyc je w przypadku zlego doboru oleju to ja ci proponuje polsyntetyk- jest to optymalny olej do cari na nasze warunki
!!!!WROCEK!!!!

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Października 2007, 17:11:33 »
Mam co prawda Yarisa (zalewam Shellem Ultra Extra 5W30),ale znam ból studenckiego budżetu, także jeśli masz mało kasy lej półsyntetyk np. Shell Helix Extra,albo Valvoline (nie koniecznie Max Life,jest też zdaje się Dura Blend). Wyjdzie Cię za bańke z 50zł taniej. Na pewno silnikowi nie zaszkodzi taki olej i spokojnie na nim kolejne 100, czy 200tys pokona... A i uważam, że półsyntetyk jest najlepszym pomysłem,gdy nie wiadomo, co wcześniej było lane (moze był mineralny, bo ktoś oszczędzał, albo się nie znał; a auto pewnnie w ASO serwisowane nie było). Pozdrawiam.

carinaman20

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Października 2007, 19:36:58 »
Ja bym spróbował jednak jakimś dobrym pełnym syntetykiem na początek, a jeśli łyknie zalałbym Valvoline Maxlife 10W40. Jak weżmie to już wiadomo,

Jak tylko łyknie to pół biedy. Gorzej jak zacznie cieknąć ze wszystkich możliwych uszczelniaczy. Wtedy to już żaden minerał, choćby z najszlachetniejszymi minerałami, nie pomoże.
Asekuracyjnie proponowałbym jednak półsyntetyk.
CM

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Listopada 2007, 12:40:17 »
Na początku postu pisałem, że mam metaliczny klekot na zimnym silniku. Po zlaniu półsysntetyka z tym badziewnym dodatkiem, zmianie oleju na Mobil Super M klekot nadal występuje. Po odpaleniu zimnego auta przez pół minuty jest cicho, potem zaczyna klekotać aż do osiągnięcia ~80stopni. Potem to ustaje dopóki znów temperatura nie spadnie do ~70stopni.
Na rozgrzanym silniku kiedy go wkręcę na wyższe obroty, to głośno pracuje góra silnika, jednak mechanik twierdzi, że luz zaworowy jest w normie.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Listopada 2007, 13:46:07 »
... Valvoline (nie koniecznie Max Life,jest też zdaje się Dura Blend). Wyjdzie Cię za bańke z 50zł taniej...
@Puffy - widziałeś gdzieś Dura Blend za 55-60zł?
MaxLife jest praktycznie w tej samej cenie co DuraBlend czyli ok. 110zł. za 4l
Chyba, że czegoś nie wiem!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Listopada 2007, 13:53:28 »
... Valvoline (nie koniecznie Max Life,jest też zdaje się Dura Blend). Wyjdzie Cię za bańke z 50zł taniej...
@Puffy - widziałeś gdzieś Dura Blend za 55-60zł?
MaxLife jest praktycznie w tej samej cenie co DuraBlend czyli ok. 110zł. za 4l
Chyba, że czegoś nie wiem!

90 zł z rabatem :D

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Listopada 2007, 13:21:25 »
Pisałem, że półsyntetyk wyjdzie z 50zł taniej, jak pełen syntetyk. A nie, że za 50zł  :-P

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Listopada 2007, 09:54:13 »
Pisałem, że półsyntetyk wyjdzie z 50zł taniej, jak pełen syntetyk. A nie, że za 50zł  :-P
Acha - jednak co znaczy "czytać ze zrozumieniem". Myślałem, że porównujesz cenę "maxlife" z "durablend", która jest bardzo zbliżona i oscyluje ok. 100zł-110zł za 4l 10w/40. Teraz wszystko jasne!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl