Autor Wątek: Rozmiar felg, opon i wpływ na osiągi  (Przeczytany 65843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Rozmiar felg, opon i wpływ na osiągi
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Lutego 2008, 11:30:29 »
jak sie pozniej okazalo 95% osob wypowiadajacych sie w tym temacie nie miala wogole pojecia o jezdzie na takich kolach,
Posiadałem w swoich poprzednich samochodach koła  z oponami o niskich profilach, między innymi Twoje ex-195/45/16 również.

Cytuj (zaznaczone)
(...) na takim kole jezdzi sie zupelnie normalnie.... i tak faktycznie jest....
Zupełnie normalnie to się nie jeździ, niestety trzeba uprawiać niezły slalom, po prostu bardzo uważać. Czy zwiedzanie wszelkich nierówności drogi, w czasie weekendowej przejażdżki w ładną pogodę, zamiast pięknych widoków i ładnych Pań jest bardziej ekscytujące, czy nie, to już kwestia indywidualna.

Cytuj (zaznaczone)
skoro oczywiscie, to moze jakies 'pozycje'....?
185/55/14, 195/50/15, 195/45/16, 205/45/16, 205/40/17, 225/40/18. Bawiłem się również w niestandardowe rozmiary, np 8x15". Dodatkowo ogółem przez 12 lat zjeździłem kilkanaście kompletów zawieszeń sportowych, w tym 3 gwintów. Na kołach tych i zawieszeniach zrobiłem ogółem ze 350 000 km przez te 12 lat. Sądzę, że jakieś minimalne pojęcie o trakcji, jako ogólnym zjawisku, mam prawo mieć. Kilka porządnych opon przez ten czas zniszczyłem i nie chodzi tylko o zużycie bieżnika, tylko właśnie uszkodzenia i tę niby przecież "normalną", jak napisałeś,  jazdę.

Cytuj (zaznaczone)
z tego co kojarze smigales wczesniej clio w ktorym spalanie bylo nieporownywalnie niskie do Y2... czy tym autem smigales na tych kolach??
Nie, w Clio mam fabryczne alufelgi 6x15" i oponkę 195/50/15. Tego rozmiaru nadal będę się trzymał z uwagi na właśnie trakcję, użytkowość, koszty.

Cytuj (zaznaczone)
Po za tym smigajac dieslami to juz jest chyba wogole nie odczuwalne 'mulenie' auta, o wzroscie zluzycia paliwa nie mowiac... (smiaglem swego czasu duzo P307 2.0HDi 90KM na 225/40/18, wczensiej 205/55/16 i nie bylo jakiekolwiek roznicy....)
Otóż Yaris to dopiero drugi mój diesel, pierwszym jest Clio. Wcześniej wszystkie auta były z silnikami benzynowymi. Natomiast brak odczucia różnicy w Twoim przypadku nie świadczy od braku różnicy w ogóle. To kwestia jak widać czucia. Skoro ja czuję różnice w Clio, przesiadając się z letnich 195/50/15 na zimowe 175/65/14, a Ty nie czujesz żadnej różnicy przy 205/55/16 i 225/40/18, no to świadczy o tym, że nasze "CZUCIE" jest zupełnie różne :). Ale podobnie jest z głośnikami. Dla jednych RS Audio brzmią tak samo, jak Sony elipsy, a inni czują różnicę (w audio i zawody w konkurencji sound off też się bawiłem).

Cytuj (zaznaczone)
to o czym piszesz to (dla mnie) elastycznosc, tego nie mierzylem, ale moge powiedziec ze na 100% masz racje iz elastycznosc jest gorsza....... - tylko akurat ten parametr przydaje sie glownie w trasie, do ktorej Y raczej nie byl tworzony....
Przede wszystkim pisaliśmy o osiągach. Osiągi to terminologia, która dotyczy wielu zjawisk, między innymi elastyczności. Dlatego pisząc o osiągach trzeba brać pod uwagę wiele aspektów, nie tylko 0-100.  Ponadto, nie tylko w trasie czułem różnice, ale również w mieście przy przyspieszeniach nawet od 60 km/h w górę na 4 biegu. Nie są to duże różnice, to prawda, jakkolwiek jak najbardziej odczuwalne. Gdy pod maską mamy 200 KM, to pies drapał. Ale Yaris II nie grzeszy mocą w żadnej wersji silnikowej (nie licząc TS). Stąd też, najpierw Maluch sobie musi odpowiedzieć na pytanie, jaki styl jazdy preferuje. Umcyk + łokieć i slalom, czy przyzwoity wygląd, dobra trakcja i relatywnie mała problemowość użytkowania na co dzień, roczne przebiegi itd.

Cytuj (zaznaczone)
KriSSo wyrwales to troche z kontekstu.... (...) napeno nie da sie stwierdzic, iz auto z szersza opona spali np 0,5 litra wiecej... ja po zmianie kol w Y (bo ave to zupelnie inna bajka) nie zauwazylem wzrostu spalania.... wiele osob ktore rozniez przesiadly sie a wieksze kola rowniez, wiec....
Dla odmiany ja znam dziesiątki osób, które po przesiadce na znacznie większe koła odczuły ZDECYDOWANĄ różnicę w spalaniu. Ja również się do tych osób zaliczam. Nie jestem w stanie podać konkretnej wartości, bo rzeczywiście nie mam specjalistycznej aparatury do pomiarów. Mogę tylko oscylować i w przypadku np fabrycznych kół 205/55/16 i 225/40/18 (mowa akurat o golfie) różnice były o ponad litr na niekorzyść większych kół.

Cytuj (zaznaczone)
praktycznie kazda felga magnezowa itp....
Tak też myślałem. Czy możesz podać cenę (na przykład do Yarisa II) felgi magnezowej w rozmiarze 17" ?

Cytuj (zaznaczone)
cos mi sie zdaje ze Soberowi nie o wysokosc zwisu chodzilo, tylko o wyglad przestrzeni miedzy opona a blotnikiem, ktora faktycznie bardzo uwidacznia sie w momecie obnizania profilu....
I znowu problem terminologii. Trzeba się zdecydować konkretnie, czy piszemy na temat wysokości zawieszenia auta, czy wielkości prześwitu w błotniku, bo to nie jest jednoznaczne. Sober napisał, że "Y2 jest cholernie wysoko zawieszony". Otóż nie jest, a że wnęki kół nie są dobrze wypełnione, to już inna kwestia. W Y II nie ma żadnego problemu w tym, by haczyć przednim zderzakiem i to nawet nie o krawężniki, wystarczy zwyczajna hopa. Dlatego trza uważać. Być może 1.3 stoi jeszcze wyżej ? Nie wiem, nie mierzyłem.

Ogólnie rzecz ujmując, celowo podjąłem tę dyskusję, by Maluch miał obraz sytuacji przedstawiony z różnych ujęć. Nie tylko super, hiper, ekstra, bo Red_Point tak napisał. Niech przeczyta Twoje argumenty, potem moje i sam wybierze co dla niego dobre.

Maluch,
Jeśli mało jeździsz, lubisz się polansować i wydawać dużo pieniążków etc, kup sobie 17". Jeśli dużo jeździsz, chcesz mieć optymalną trakcję, przyzwoity wygląd, spokojną głowę, jak najmniej stracić na osiągach i zużyciu paliwa, to załóż 6,5 lub 7x16", zapodaj oponkę 195/50/16 i też będziesz się z tłumu Yarisów w Szczecinie wyróżniał, a przy okazji portfel będzie cięższy. AMEN.
P.S.
Zerknij Maluch na ceny felg magnezowych w rozmiarze 17" :) i opon np 205/45/17. Tak, dla poprawy humoru.
Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Lutego 2008, 12:05:07 »
Cytuj (zaznaczone)
a Ty nie czujesz żadnej różnicy przy 205/55/16 i 225/40/18,

kurcze teraz jestem zawalony robota, wiec na wszystko odpisze po powrocie do domu...
ale tak na szybki to ponownie zle przeczytales ta kwestie...

pisalem ze tak jest w Y, a w ave to zupelnie inna bajka....
w ave nei dosyc ze czuc to dodadtkowo pali ok 0,5 litra wiecej.... - co dziwne zauwazalne jest to wlasciwie na trasie przy stalej predkosci np 160...
w miescie jezdzac na zimowkach czy na letnich nie zauwazam zadnej roznicy....

i jeszcze jedna sprawa jesli chodzi o widoki itp,  a nie obserwowanie drogi... (tylko nie poczuj sie urazony, ale z tego co napisales to wlasnie wynika..) dla mnie nie ma znaczenia czy jade na kole 13" czy 18".... kazda dziure omijam tak samo (innymi slowy mowiac jezdze slalomem)!
na 1000% ten slalom nei jest wiekszy przy nizszych profilach... to poprostu kwestia 'dbania' i 'szanowania' tego na co sie zapracowalo, a nie tego ze ma sie duze kola....

podsumowanie na szybko jednak jest dokladnie takie samo jak twoje... 17 zdecydowanie lepszy wyglad, 16 moze i troche wieksza praktycznosc....
co do zluzyc paliwa itp to raczej sie nie zgodze, bo to juz jednak sprawa bardzo indywidualna o czym chyba wiesz najlepiej...

Cytuj (zaznaczone)
Ogólnie rzecz ujmując, celowo podjąłem tę dyskusję, by Maluch miał obraz sytuacji przedstawiony z różnych ujęć. Nie tylko super, hiper, ekstra, bo Red_Point tak napisał. Niech przeczyta Twoje argumenty, potem moje i sam wybierze co dla niego dobre.

AMEN

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Lutego 2008, 12:11:17 »
Jezdze duzo, jakies 30kkm rocznie, czasem mniej, czasem wiecej. Zalezy ile razy w roku jade w Tatry ;) Zastanawiam sie nad 17 tylko z tego wzgledu, ze 16 na fotach w polaczeniu z "obszerna" sylwetka YII i tymi dziurami w nadkolach wyglada gorzej niz z 17. Moze w realu jest lepiej ;)
PS 1,  nie zalezy mi na lansie (co to za lans w YII na duzych kolach ;) ), zimnego lokcia tez nie preferuje,  ;) Chce by auto fajnie sie prezentowalo i podobalo przede wszystkim MI ;)
PS 2, tak sprawdzalem ceny felg magnezowych, oponki 17 tez sprawdzilem.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Lutego 2008, 14:24:09 »
Zastanawiam sie nad 17 tylko z tego wzgledu, ze 16 na fotach w polaczeniu z "obszerna" sylwetka YII i tymi dziurami w nadkolach wyglada gorzej niz z 17.

No to wg mnie jest właśnie dokładnie odwrotnie - niski profil plus dziury w nadkolach to wygląda koszmarnie :)

Wg mnie albo kupić masywne 16-tki i zostawić zawias, albo 17tki i kupić jakiś kit amorki + sprężyny -30mm. Tylko wtedy to już na pewno będziesz często rył przodem po wszystkich krawężnikach i hopkach... albo się nauczyć nie parkować na takowych :)
Seat Leon Cupra :D

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Lutego 2008, 15:53:41 »
nie wiem jak w benzynie ale w D4D YII pod silnikiem jest plastikowa osłona i tylko 140mm prześwitu.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Lutego 2008, 19:36:54 »
No to wg mnie jest właśnie dokładnie odwrotnie - niski profil plus dziury w nadkolach to wygląda koszmarnie :)
Tak, tu się muszę z Tobą zgodzić (z resztą, nie tylko tu). Faktycznie przy fabrycznym kole prześwit drażni zdecydowanie mniej, niż po założeniu dużego koła na niskim profilu.

Cytuj (zaznaczone)
Wg mnie albo kupić masywne 16-tki i zostawić zawias, albo 17tki i kupić jakiś kit amorki + sprężyny -30mm. Tylko wtedy to już na pewno będziesz często rył przodem po wszystkich krawężnikach i hopkach... albo się nauczyć nie parkować na takowych :)
Oczywiście. Cóż, Maluch zrobi to, co uzna za słuszne, wszak będzie tym jeździł On, nie My.
Pozdrawiam,

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Lutego 2009, 09:26:34 »
hej. Kupuje yarka z oponami 185/60 R15 zostaly mi felgi ze starego yarka 185/55 R15 czy bedzie to duza roznica zaklamania predkosci i przejechanych kilometrow? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Witamy na forum i zachęcamy do stosowania opcji "szukaj".
Posty scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2009, 09:36:17 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Lutego 2009, 11:17:10 »
a te ze sarego to zimowki?
nie lepiej na ta felge ze starego zalozyc poprostu opone od nowego??

nie bardzo widze tu problem....

MOLEK1

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Lutego 2009, 11:55:59 »
te opony to toyo 185/55 R15 z felgami ATT540 prawie nowki maja przejechane moze 5000 sa to letnie opony. Nowego Yarka odbieram na oponach 185/60 R15 tez letnich bo na zimowych nie mozna. Zastanawiam sie czy przelozyc te stare(prawie nowe) ale nie wiem jak beda zanizac osiagi czy zostac przy tych nowych a stare sprzedac. nie potrzebny mi przeciez 2 komplet opon letnich. Moze ktos pomoze?

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Lutego 2009, 14:50:52 »
No to przełóż sobie nowe opony na stare felgi, a drugi zestaw sprzedaj. Ew można zostawić stalowe felgi pod zimówki. No chyba że nowy Yarek też na alusach, wtedy już musisz zdecydować które Ci się bardziej podobają ;-)
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Lutego 2009, 17:30:46 »
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania...

roznice nie beda zbyt duze, ale ja mimo wszystko zdecydowanie zalozylbym 185/60/15....

pzdr

duma

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Września 2009, 14:31:39 »
Witam odświeżam trochę temat, szykuje się wymiana alusków, na początku myślałem nad 15" i oponami 185/55/r15 ale po głębszym zastanowieniu myślę nad  felgą 16" oryginalną toyotowsą z ET45 (link poniżej) i oponą 195/45/R16 tylko czy nic nie będzie obcierało?? i jak to się będzie miało do osiągów??

http://moto.allegro.pl/item735860191_wyprzedaz_oryginalne_toyota_corolla_yaris.html

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Września 2009, 14:58:58 »
jesli chodzi o osiagi to masz wszystko juz oipisane w tym watku - wystarczy przeczytac...

jelsi chodzi o obcieranie to nie powinno byc najmniejszego problemu...

7x16 et38 obcieralo minimalnie, a ten alu chowa sie zdecydowanie glbeiej na samej szerokosci, a do tego jeszcze et...

zdecydowanie zakladaj 16stki, wygladaja o niebo lepiej od 15stek, a spokojnie na 195/45  po polskich drogach mozna smigac...

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 12 Września 2009, 13:37:21 »
Z tymi polskimi drogami to zależy od szczęścia :P Ostatnio jak wleciałem w dziurę (zapadnięta do przesady studzienka) to na moich 15" 185/55 teraz odczuwam lekkie bicie na kierownicy w okolicach 90-100km/h. Pozostaje mi tylko zawitać na serwis żeby sprawdzili co i jak :)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Września 2009, 00:44:18 »

co do szerokosci opony i wiekszego spalania to rozniez proponuje poczytac, bo jestems mocno nie doinformowany....
szerkosoc opony oczywisice podnosi spalanie, ale przy zastosowaniu 'ospowiednich' alu spokojnie przy 17stce zostanie to zniwelowane.... (chodzi o mase wirojaca....)

To nieprawda, ze alu sa lzejsze.
Wiekszosc felg aluminiowych jest niestety ciezsza niz stalowych o tych samych wymiarach, a juz na pewno ciezsze sa 17 alu od 15 stalowych.
Szerokosc opony jest wtedy wieksza, ale jej wysokosc mniejsza (przy tej samej sr. kol) wiec pi razy oko sie to znosi, chociaz nie calkowicie - masa opony na wiekszej feldze bedzie ciut nizsza.
Tak wiec cale kola 17 z felgami alu sa (prawie) na pewno ciezsze niz kola 15 z felgami stalowymi.

Masy wirujace sa wieksze i rosnie dodatkowo masa calego auta.

Cytuj (zaznaczone)
to o czym piszesz to (dla mnie) elastycznosc, tego nie mierzylem, ale moge powiedziec ze na 100% masz racje iz elastycznosc jest gorsza....... - tylko akurat ten parametr przydaje sie glownie w trasie, do ktorej Y raczej nie byl tworzony....

Przede wszystkim pisaliśmy o osiągach. Osiągi to terminologia, która dotyczy wielu zjawisk, między innymi elastyczności. Dlatego pisząc o osiągach trzeba brać pod uwagę wiele aspektów, nie tylko 0-100.  Ponadto, nie tylko w trasie czułem różnice, ale również w mieście przy przyspieszeniach nawet od 60 km/h w górę na 4 biegu.

Jezeli juz trzymac sie scisle terminologii, to czas przyspieszania  (np. z 60 do 100km/h) na konkretnym biegu to tylko .... czas i nic wiecej.  :-)
Na pewno nie mozna tego nazwac elastycznoscia, juz predzej dynamika na danym biegu.
A elastycznosc to termin tyczacy silnika, nie auta jako calosci.

ps
juz zdaje sie byla dyskusja na ten temat ?
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2009, 00:56:56 wysłana przez etom »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl