Autor Wątek: Sonda lambda  (Przeczytany 24965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piotrakos

• Gość
Odp: Sonda lambda
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Kwietnia 2010, 19:37:43 »
z czego można zrobić uszczelkę pod sondę 2,2 93 mocowana na dwóch śrubach?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Kwietnia 2010, 20:15:50 »
Z ASO wychodzi najlepiej.

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Kwietnia 2010, 08:07:10 »
temat jak na zawołanie :)

Od paru dni bawie się w mini "telemetrię" interfejsem obd2 i proscanem. I już oczywiście pojawiło się sporo pytań i niejasnosci, ktore pewnie bede chcial wyjasnic - ale to juz na moim watku.

Chciałem prosic was o interpretacje odczytu sond lambda - czy wszystko jest ok, szczegolnie z lambda "bank 1" - wydaje mi sie ze w pewnym zakresie jest troche bardziej ospala niz druga sonda. Czy mozna to jakos tlumaczyc ? Powodem tego wszystkiego jest moej zdziwienie, ze przy takim mozolnej jezdzie splanie srednie wg komputerka to 14 l/100km.

Wykres jest zapisem mojego ok 20 minutowego powrotu z pracy do domu, od poz. 739 wjezdzam do garazu, a ostatni pik obrotow to poprostu powolne wciskanie gazu na biegu jalowym. od poz 298 do 400cos to trasa siekierkowska i jazda ze stala predkoscia.

« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2010, 08:16:48 wysłana przez owca »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Kwietnia 2010, 13:33:13 »
Tylko orginal.Nie znajdziesz materialu ktory spelnia tak podle warunki pracy i wytrzymuje.Sluchaj Marcinma ten czlowiek ma nabrawde wiedze i doswiadczenie.
Chalupnictwa nie uskuteczniaj gdyz potroisz koszty przedsiewziecia.
Pzdr.A.8 2,2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Kwietnia 2010, 13:40:02 »
Witaj Owca,
Wyglada na prawidlowe dzialanie sondy,ale aby takowe bylo to musi miec juz silnik wlasciwa temperature i obroty.Widac na wyklresie gdzie sioe zatrzymywales w ruchu,dzie byly wieksze proste odcinki i stabilne obroty wtedy wszystko bylo w normie.Pamietaj ze pomiar dokonytwany w stacji diagnostycznej odnosi sie do pewnych obrotow przy nagrzanym silniku i na luzie.
Pzdr.A8.2,2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Kwietnia 2010, 18:34:24 »
Sondami się nie przejmuj.

Wprawdzie z reguły pracują równo i sporadycznie się zdarza, że któraś świruje, najczęściej na LPG są odchyłki, niemniej jednak nie rób z tego zagadnienia - nie masz dwóch identycznych wtryskiwaczy, kolektorów wydechowych, kanałów, itp, itd. Jakbyś miał sondę dla każdego cylindra osobno, to wtedy możnaby się zastanawiać co, gdzie i czemu.

Przy tak uśrednionym pomiarze, w aucie, które nie ma nagrzebane w silniku i jeździ na serii, nie zawracałbym sobie w ogóle głowy.

Rozumiem, że prawa skala, to nie AFR [lambda], tylko napięcie w Voltach ;)

Ten ałtomat przekracza kiedykolwiek 3000 RPM ?  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Kwietnia 2010, 19:12:52 »
Czyli wszystko ok.

Odkad mam interfejs staram sie dociec jak wszystko dziala i jak mozna cos usprawnic - stad pewnie bede was atakowal pytaniami. po prawej to volty, a automat - choc wiem, że trudno w to uwierzyc - przekracza 3000  <diabel> ale odcinka jest juz 5800 na auto, 6200 na sekwencji.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Kwietnia 2010, 20:18:01 »
Owca,
w praktyce bada sie emisje spalin i pojej poszczegolnej zawartosci mozemy wszystko powiedziec o sondzie.Sonda jest mozgiem urzadzenia ktore dozuje mieszanke paliwa z powietrzem.Podczas zlej zawartosci benzyny i powietrza automatycznie silnik nie jest wstanie przepalic i wzrasta gwaltownie zuzycie paliwa. Mowa o paliwie plynnym benzynie.
Z gazem jest troche inaczej ale najwazniejsze ze nauczono chodzic silnik na nim.Nie jest tak wazne gdyz zawartosc spalin po spaleniu gazu nie jest tak szkodliwa jak spaleniu benzyny.
Pzdr.A8 2,2

owca

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Kwietnia 2010, 20:49:21 »
Owca,
w praktyce bada sie emisje spalin i pojej poszczegolnej zawartosci mozemy wszystko powiedziec o sondzie.Sonda jest mozgiem urzadzenia ktore dozuje mieszanke paliwa z powietrzem.Podczas zlej zawartosci benzyny i powietrza automatycznie silnik nie jest wstanie przepalic i wzrasta gwaltownie zuzycie paliwa. Mowa o paliwie plynnym benzynie.
Z gazem jest troche inaczej ale najwazniejsze ze nauczono chodzic silnik na nim.Nie jest tak wazne gdyz zawartosc spalin po spaleniu gazu nie jest tak szkodliwa jak spaleniu benzyny.
Pzdr.A8 2,2

Dzięki :)

Wiem jak sonda działa i na jakiej zasadzie steruje pozostałymi "komponentami". Na lpg nie jezdze - pytania pojawiaja sie poniewaz wczesniej np na stacjach diagnostycznych nie mialem odczytu z normalnego przejazdu samochodem - nie wiedzialem wiec w jakich wartosciach mieszcza sie odczyty i jak wysoka powinna byc amplituda. Zdziwilo mnie moze nie tyle co nie zawsze rowne wskazania - bo to ak marcin napisal zalezy od roznorodnosci elementow - ale ospalosc sondy widoczna najbardziej od momentu 676 na wykresie. Jezeli sondy sa ok - to teraz bardziej mnie interesuje dlaczego przeplyw powietrza mam nizszy niz obliczany i dlaczego przepustnica w czasie jazdy z gazem do dechy nie otwiera sie szerzej niz 80% - ale to juz opisze w osobnym watku, zeby nie zasmiecac.

Dzieki za pomoc.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Lipca 2010, 23:23:29 »
Witam dziś miałem dziwny przypadek jadąc i po wciśnięciu gazu przy wyprzedzaniu zapaliła mi sie kontrolka check engine,po odpięciu aku i podłączeniu ponownie kontrolka zgasła.Zaznaczę że te objawy występują tylko jak raptownie dodam gazu na 4 tyś obrotów,przy normalnej spokojnej jezdzie tego nie ma
Pozdrawiam

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Lipca 2010, 13:08:23 »
Odczytaj kod.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Lipca 2010, 15:02:30 »
Witam mam pytanie gdzie mam szukać tego (bezpiecznika EFI 15A)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Lipca 2010, 20:49:29 »
 Witaj Niger,
Wyglada to na zakokosowane wtryski.Przy wiekszym gazie nie dozuja tylko bezladnie leja benzyna.
To zaden problem , wlewasz do zbiornika z paliwem plyn do czyszczenia ukladu paliwowego najlepiej do np 20 l paliwa cala flaszke i po paru kilometrach wszystko ulegnie wyczyszczeniu i wroci do normy bez zadnej ingerencji do systemu ktory w Camrze jest kalibrowany 3 razy na sekunde poprzez uklad elektroniczny. Sprawa sie rozbija o ochrone srodowiska.W ten sposob uzyskano niezawodny i sprawny system.Wystarczy tylko wlewac od czasu do czasu ten plyn i lampka sie nie zapali przez 20 lat.
Osobiscie wlewam profilaktycznie na caly tank flaszke dwa razy do roku.Na przegladach moje wykazy emisji spalin so takie same jak zaraz po opuszczeniu samochodu nowego z fabryki.Uzywanie tego plynu rowniez przedluza zywotnosc samej lambdy sondy.
Pzdr.A8 2,2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Lipca 2010, 20:58:30 »
Camry 2.2 przestań tworzyć mity, że CE zapala się tylko od układu paliwowego  <zalamka>
I śmiem twierdzić, że koledze Nigerowi CE zapala się na LPG.  <diabel>

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Lipca 2010, 21:06:18 »
Witaj Piotrku;
Co do gazu sie nie wtracam gdyz nie mam pojecia.W skandynawi nikt jeszcze nie zagazowal zadnej Camry.Po prostu moze to zrobic trylko fabryka Chalupnicze zakladanie po warsztaatch jest niedopuszczalne ze wzgledu na bezpieczenstwo.

Pzdr.A8 2,2
Tak lampka kontrolna Check Engine sluzy do informnacji ze jest nie wporzadku uklad dozujacy paliwo i niecxzego wiecej.Zostali producenci zmuszeni do instalacji tego aby kierowca wiedzial kiedy truje a kiedy wypuszcza "tlen " do atmosfery.Naprawde nic wiecej.Siedzialem w tym temacie zawodowo wiele lat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl