Autor Wątek: Problemy z układem chłodzenia i wymianą płynu chłodzacego (F)  (Przeczytany 107139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Problemy z układem chłodzenia i wymianą płynu chłodzacego (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lutego 2008, 00:10:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Tiaaa... to może być to. Żółte kółko powstało tylko orientacyjnie, na podstawie tej przerywanej kreski Wink
A rysunek wyrwałem z wiadomego programu  Wink
Niech ktoś z 1,6/1,8 podpowie dokładnie, bo w takim silniku jeszcze nie grzebałem Wink
Pozdro.

Może po prostu trzeba odkręcić i zobaczyć co pocieknie?  :wink:
Eddie, rzucił byś okiem na focie i ocenił.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lutego 2008, 00:25:00 »
Może być że nic nie pocieknie :)
Ja musiałem udrożnić otwór jakiś śrubokrętem bo ani kropli nie uroniła ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Lutego 2008, 00:48:08 »
Jak 2 lata temu wymieniał mi mechanik, to poszło bez problemu... nie sadze bym miał jakiś syf w chłodnicy większy niż ustawa przewiduje :P (ze ja sie tez nie przyjrzałem w którym miejscu odkręcił... widziałem tylko 2 stróżki stojąc jakiś kawałek dalej....)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Lutego 2008, 13:02:14 »
Sorry za reflex :) To musi byc ta sruba miedzy filtrem oleju a altermatorem.  Ja nie mam osłony na kolektorze wiec łatwiejszy dostep jest.

« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2008, 14:26:19 wysłana przez eddie »
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Lutego 2008, 23:42:13 »
Ooooo... tak, to wygląda jak najbardziej jak korek spustowy :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Marca 2008, 01:51:34 »
No to jest to co ja sfotografowałem. ;] Super! Dzięki Eddie ;]
Może osłonę odkręcę... to 4 śruby tylko :P
Jak przepłuczę układ powiem jak poszło ;]

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Marca 2008, 21:19:01 »
Witam,

Bardzo Was prosze o pomoc. W piatek wystapil bardzo dziwny objaw i nie mam pojecia co jest grane.  :icon_pray:

Podniosla mi sie temp chlodziwa w aucie. Wskaznik przesunal sie z dotychchasowej niezmiennej pozycji (troszke ponizej polowy) tak do 3/4 skali.
Po dojechaniu do celu stwierdzilem ze ubylo troche plynu przez rurke od zbiorniczka.
Jak auto wystyglo dolalem tak ok 0,3 litra.

Poczytalem na FAQ i podejrzenie padlo na wentylatory/przekazniki slowem na elektryke.
Posprawdzalem wiec dzisiaj rano wtyczki, przekazniki, polaczenia oraz prace wentylatorow.
Oba wentylatory zalaczaja sie na drugi bieg jesli temp. sie podniesie. Nie zauwazylem pracy na pierwszym biegu, od razu zalaczny jest drugi. Po zalaczeniu klimy wlaczaja sie dwa wentylatory na pierwszy bieg.
Stwierdzilem wiec ze wszystko jest ok i wybralem sie dzisiaj na krotka przejazdzke.

Niestety ponownie zaobserwowalem podnosznie sie temp. Jak zatrzymalem sie na parkingu to okazalo sie ze
ucieka chlodziwo (rurka na zbiorniczku) A zbiorniczek jest pelen.

Udalo mi sie dojechac do domu. Po podniesieniu maski ponownie zauwazylem wyciek chlodziwa ze zbiorniczka
oraz brak plynu w grubej gumowej rurze od chlodnicy (latwo scisnac). Zbiorniczek byl ponownie pelny.

Co moze powodowac takie zachowanie auta?? Czy siada:
- pompa wody - jednak brak wycieku pod silnikiem
- zatkal sie termostat - niedawno wymieniony ale nieoryginalny
- uszczelka pod glowica - auto nie dymi jednak jak probowalem otworzyc korek od chlodnicy to cisnienie wydawalo bardzo duze. Bylo to co prawda spowodowane podwyzszona temp. chodziwa ale....

Co moze powodowac taki objaw?? Do tej pory nie mialem zadnych problemow z ukladem chlodzenia.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Sprawa pilna.

Watki scalilem pozdrawiam. Miche

« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2008, 21:26:35 wysłana przez Miche »
Najlepsza Toyota jaka jezdzilem :-)
Szkoda ze juz takich aut nie ma...

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Marca 2008, 22:27:38 »
Duże prawdopodobieństwo, że uszczelka pod głowicą.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Marca 2008, 22:29:27 »
W jakich warunkach skoczyła Ci ta temperatura ? Miejskie smęcenie czy trasa 100+ km/h ?
W takiej sytuacji włączasz ogrzewanie na full i wentylator na maksa. Nie zapomnij otworzyć okien dla własnego dobra ;)  Czy wtedy spada temperatura i się trzyma w normie czy spada na chwilę i rośnie dalej ?
Trzecia sprawa - termostat. Dolej na zimnym płynu pod korek (w chłodnicy), otwórz nagrzewnicę na maks, odpal i przegazuj solidnie ze 3 razy, zgaś, dolej do chłodnicy znowu pod korek, odpal (z wyłączoną nagrzewnicą) i czekaj aż temperatura podrośnie do nominalnego poziomu. Jak się ruszy deczko wyżej to macaj dolny wąż z chłodnicy czy gorący. Opcja druga to wywalenie termostatu, tylko trzeba założyć pierścień z uszczelką ze starego i obserwować czy dalej się grzeje.
Czwarty temat - nalej pełno do chłodnicy, odpal i patrz czy bąbelki lecą.
A tak w ogóle, to nie panikuj tylko poczytaj spokojnie forum. Diagnostyka układu chłodzenia była opisana już chyba kilkaset razy. :D
Pozdro.

Edit:
Ludzie, co Wy tak z tymi uszczelkami pod głowicą ?? Katuję (bo tego nie można nazwać inaczej) swoje auto ponad 100tys. km na LPG i jeszcze ani pół usczelki pod głowicą mi nie dmuchnęło. Głowica raz pękła (dzięki jednemu serwisowi) ale uszczelki jeszcze w żadnym aucie mi nie dmuchnęło. Podstawa to dokładne splanowanie głowicy i dobra uszczelka (ASO), nie jakaś Ajusa czy inny wynalazek.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2008, 22:43:33 wysłana przez Perzan »
*
*
*
*

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Marca 2008, 23:58:44 »
Perzan - forum poczytalem ale niestety nie pomoglo to w diagnozie. Jest to dziwny przypadek i trudno nie panikowac w obcym kraju...

Temperatura skoczyla podczas jazdy miejskiej. Chlodnica jest goraca wiec chyba to jednak nie termostat
ale jutro to sprawdze. Maselka na bagnecie tez nie widze.

Czy mozliwe aby to pompa wody? Jaki bedzie objaw padniecia? Mi to wyglada jakby uklad mial tylko czesciowo wymuszony obieg.
Prosze o pomoc.
 :icon_pray:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Marca 2008, 00:59:44 »
Perzan - forum poczytalem ale niestety nie pomoglo to w diagnozie. Jest to dziwny przypadek i trudno nie panikowac w obcym kraju...

Żaden dziwny. Po prostu się przegrzewa i tyle. Co w tym dziwnego za wyjątkiem faktu że to nieprawidłowość ? Teraz trzeba na spokojnie znaleźć przyczynę. :)
Negatywne emocje złym doradcą  ;) Popatrz na to z innej strony - jako tako dojechałeś, a mógł Ci silnik stanąć na środkowym pasie mocno zatłoczonej autostrady...  :)
Drugi plus całej sytuacji - wskazówka doszła tylko do 3/4 :)  Ja nie miałem tyle szczęścia i sam nie wiem jak długo męczyłem swoją tak 160-180. Dopiero pod koniec autostrady kupmel zapytał "a co to za wskazówka ta na czerwonym ?"  :D 
A silnik do dziś żyje :)

Cytuj (zaznaczone)
Temperatura skoczyla podczas jazdy miejskiej. Chlodnica jest goraca wiec chyba to jednak nie termostat
ale jutro to sprawdze. Maselka na bagnecie tez nie widze.

Sprawdź na zimno. Od góry zawsze będzie gorąca. Na fizykę nie poradzisz, gorące do góry idzie ;)  W czasie takiej przegrzanej jazdy to już mogła cała się nagrzać, dlatego sprawdź po odpaleniu zimnej.

Cytuj (zaznaczone)
Czy mozliwe aby to pompa wody? Jaki bedzie objaw padniecia? Mi to wyglada jakby uklad mial tylko czesciowo wymuszony obieg.

Objaw będzie taki jak masz - gotowanie :)
Ogrzewanie w środku działa ?
Odkręć korek chłodnicy i przegazuj raz a ostro. Zmienia się poziom płynu ? Widać jakiś ruch ?
2x tak oznacza dobrą pompę.
Nie wiem co by się musiało stać żeby pompa padła. Chyba jakiś solidny kamień wielkości orzecha laskowego, który by zmielił łopatki albo urwał wirnik bo innej możliwości ja osobiście nie widzę :)

A patrzyłeś wszędzie poza zbiorniczkiem na okoliczność wycieku ?
Pozdro.
*
*
*
*

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Marca 2008, 11:37:28 »
Dziekuje Perzan za slowa otuchy  :-)

A wiec wlasnie skonczylem sprawdzanie.
Pompa wody odpada - po dodaniu gazu woda rusza sie pod korkiem. Ogrzewanie dziala ale mam klime automatyczna ktora sie rzadzi swoimi prawami np. nigdy nie leci gorace powietrze chyba ze nastawie podgrzanie przedniej szyby...

Uszczelka pod glowica odpada - brak maselka i babelkow na biegu jalowym.

Termostat - dolny waz nagrzewa sie znacznie dluzej ale po jakims czasie jest bardzo cieply (nie tak jak gorny waz od chlodnicy). Wiec mysle ze tez ok.

Wiatraki - zalaczaja sie na raz obydwa i od razu na wyzszy bieg (z pominieciem pierwszego biegu ktory jest widoczny tylko przy wlaczonej klimie)

Wyciekow nigdzie nie ma - sprawdzilem. Leci tylko z przelewu zbiorniczka.

Bledow na kompie nie ma.

Co to moze byc..?
Stalo sie to nagle wiec zamulona chlodnica odpada. Czujnik temperatury? Jesli tak to ktory to moze byc - mam ich 5... Cztery na listwie silnika i jeden w chlodnicy na dole. Posprawdzalem wtyczki i raczej wszystko jest OK.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Marca 2008, 15:53:57 »
Jeździć i obserwować. Przy obecnych zewnętrznych temperaturach ciężko jest zgrzać silnik (co nie oznacza, że jest to niemożliwe).
Jeśli będzie Ci się to powtarzać; to można spróbować (jak wspomniał Perzan)
pojeździć bez termostatu. Gdy wtedy wypchnie wodę to ... (nie zapeszajmy, nie wypchnie).

Pozdrawiam.

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Marca 2008, 12:08:25 »
Czy wiecie moze ktory czujnik odpowiada za zalaczanie wentylatorow?
Dlaczego zalaczaja sie za pierwszym razem na drugi bieg?
Jest piec czujnikow i nie wiem ktory za co odpowiada.... Jeli ktos wie - prosze o podzielenie sie informacja.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Marca 2008, 23:29:20 »
Wiatraki prawidłowo Ci pracują. Jak już się załączy czujnik temperatury, to nie ma to-tamto. Silnik ma być schłodzony, a nie jakieś tam pierwsze biegi :D
Mówisz 5 czujników ? :O Ja znam tylko 4 z czego jedno to nie czujnik.
Na dole w chłodnicy - włącza wentylatory. Jak zdejmiesz z niego wtyczkę to mają się włączyć.
Na rurce przykręconej do głowicy siedzą 3szt. Jeden do wskaźnika temp, drugi do komputera (do dziś nie wiem który do czego), a trzecie to nie czujnik tylko wyprowadzenie wody do podgrzania przepustnicy.
No to mamy 4. A gdzie ten piąty ?? :O
Pozdro.
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl