Autor Wątek: Problemy z układem chłodzenia i wymianą płynu chłodzacego (F)  (Przeczytany 107123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problemy z układem chłodzenia i wymianą płynu chłodzacego (F)
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Marca 2008, 22:01:17 »
Sprawdz jeszcze kranik spustowy od chlodnicy. W chwili obecnej dolewam co rano ok 0.7 litra wody do chlodnicy.
"Wykapuje" przez ten kranik a stalo sie tak po odkreceniu i spuszczeniu plynu. Za cholere nie moge teraz tego kranika zakrecic.
Pamietaj aby sprawdzac wode zawsze w chlodnicy.

Najlepsza Toyota jaka jezdzilem :-)
Szkoda ze juz takich aut nie ma...

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Marca 2008, 00:42:43 »
[...]Proponuje wyeliminowanie trójników z układu. Należy zmienić układ na szeregowy.Na gazie działa równie dobrze. Mniej złączek, mniej miejsc do wycieków. Pozdr.

Tiaaa... to jeszcze oświeć mnie jak chciałbyś to zrobić w Carinie ?  Jakoś tego nie widzę.
Będziesz jeździć w lecie z włączonym grzaniem czy jak ?
Ja wiem że są auta gdzie nagrzewnica chodzi cały czas i regulacja temp. w środku jest tylko przepływem powietrza, ale to nie ten przypadek.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Marca 2008, 17:26:36 »
Sprawdz jeszcze kranik spustowy od chlodnicy. W chwili obecnej dolewam co rano ok 0.7 litra wody do chlodnicy.
"Wykapuje" przez ten kranik a stalo sie tak po odkreceniu i spuszczeniu plynu. Za cholere nie moge teraz tego kranika zakrecic.
Pamietaj aby sprawdzac wode zawsze w chlodnicy.

A nie mozesz po prostu zamiast kranika wstawic srube?  U mnie w starej chłodnicy tez cieklo ale nie do tego stopnia zeby sie tym martwic
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Marca 2008, 21:00:18 »
Tiaaa... to jeszcze oświeć mnie jak chciałbyś to zrobić w Carinie ?  Jakoś tego nie widzę.
Znajomy ma (3s-fe) parownik podpięty do tych metaloweych rurek (co idą pod wszystkimi czujnikami); nie ma żadnych trójników; wszystko chodzi OK.
Zobaczyłem to jak już moja instalka miała 2 lata i nie chce mi się przerabiać.
Może jak będę wymieniać parownik.
Prawdopodobnie za bardzo go dokręciłeś (ten typ tak ma); Trzeba wymienić uszczelnienie (oring) i powinno być OK (tylko za mocno nie dokręcać.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2008, 21:07:41 wysłana przez piasek101 »

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 29 Marca 2008, 23:08:55 »
eddie - jedna sruba zaslepic sie nie da. Chyba ze jedna duza wkrecic w miejsce kranika i druga mala "gwintujac" w kruciec. Niestety takie rozwiazenie moze zakonczyc sie w najmniej spodziewanym momecie wyciekiem chlodziwa.
Dzisiaj uzylem tasmy teflonowej - jak na razie nie leci. Zobaczymy jutro.
Nowa chodnica w drodze  :-)

kowak101

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 02 Kwietnia 2008, 18:30:17 »
przyczyna znaleziona ;] dziurka w wyrównawczym ;), teraz problem z zalataniem.

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 02 Kwietnia 2008, 21:03:09 »
prościej taniej wymienić.  50zł na allegro..

kowak101

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Kwietnia 2008, 09:21:32 »
Właśnie o to chodzi, że niema na allegro i czasu niemam, na osiedlu mam spajanie tworzyw koles na dziś mi to zrobi za 10 zł.

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 05 Kwietnia 2008, 15:50:04 »
Chcialbym tylko podsumowac moj problem z przegrzewaniem sie auta i wyrzucaniem plynu chlodniczego.

Wszystkiemu winna byla chlodnica. Wczoraj zalozylem nowiutka i jak reka odjal. Auto sie nie przegrzewa. Plynu rowniez nie ubywa  :grin:

lech53

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Kwietnia 2008, 11:58:39 »
Posiadam Toyote Carine 2.0 TD turbo diesel w Kombi z 1997r. mam ja miesiac. Nie jest fajnie, po tygodniu padlo ogrzewanie po trzech tygodniach ledwo wrocilem do domu bo woda w chlodnicy sie zagotowala.

1.pozprawdzalem ciegla przy nagrzewnicy. jest OK.
2.wywalilem termostat i jezdze bez
3.plyn w Chlodnicy jest.

jak sie zagotowalo to gorny waz od silnika do chlodnicy byl goracy a w zbiorniczku wyrownawczym plyn sie gotowal, natomiast waz dolny od chlodnicy do silnika byl chlodny. No wiec wsiadlem i pojechalem sprawdzic co sie bedzie dzialo, no i dzialo sie, po 20km. znowu byl wskaznik na czerwonym musialem wrocic do domu, i zaczely sie dziac dziwne rzeczy jak jechalem z gorki to temperatura rosla, jak jechalem pod gorke to temperatura spadala ,no i jeszcze jedno nie wlacza sie wentylator-czy dlatego,ze chlodnica jest na dole chlodna? Jak odkrecam korek to z chlodnicy babluje powietrze a jak zakrece korek i uzupelnie plyn w zbiorniczku i chlodnicy to po rozgrzaniu waz gorny jest pusty i dolny prawdopodobnie tez,a w chlodnicy plyn jest.
Ratujcie-co robic.

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 06 Kwietnia 2008, 13:43:26 »

Jak płynu nie ubywa to albo pompa wody padnięta albo chłodnica zatkana. Profilaktycznie weź i włóż rurkę z korka zbiorniczka wyrównawczego do butelki i zobacz czy na dłużej uruchomionym silniku nie lecą bąbelki. To pierwszy i podstawowy test.
Pompa wody kosztuje ok 150zł, z tym że jest napędzana paskiem rozrządu i pasuje zmienić pasek (pewnie i rolki) plus ustawianie pompy wtryskowej bo trzeba ją odkręcić.

Offline ravpraca

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Kwietnia 2008, 16:28:50 »
lech53 - mialem bardzo podobny objaw jak u Ciebie. Moze troszke mniej gwaltowniej to u mnie przebiegalo.
Nie rozumiem tylko dlaczego schladzal sie przy jezdzie pod gorke. U mnie bylo dokladnie odwrotnie. Hamowanie silnikiem z gorki schladzalo silnik.

Wentylator sie nie wlaczy jesli chlodnica na dole jest zimna (na dole jest czujnik).

Czy plyn gotuje sie w jezdzie miejskiej czy w trasie? Jesli w trasie to bedzie to na 90% chlodnica jesli oczywiscie auto zda test o ktorym napisal adambyw.

lech53

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Kwietnia 2008, 21:48:01 »
Dziekuje Wam za porade. jak bede mial chwilke to zaczne od testu z butelka.
Ps. woda w aucie gotuje sie na trasie.
O efektach moich poczynan poinformuje. :-) Dziekuje.

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Kwietnia 2008, 22:22:22 »
Na początek test z butelką bo to podstawa do dalszych dociekań.
Najlepiej go wykonać ja przyjedziesz do domu samochodem nie gasząc silnika, albo zapalić silnik i poczekać z 5-10minut z rurką w butelce. Korek w chłodnicy oczywiście zakręcony

lech53

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 07 Kwietnia 2008, 22:00:13 »
Witam! No wiec zrobilem test z butelka, niestety babluje nie za mocno ale jednak. Czy to oznacza ze chlodnica czy moze pompa wody? a moze cos innego? jesli to chlodnica to czym by ja przeplukac?
 <narka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl