Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 466906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
Odp: tempomat
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Marca 2013, 15:19:11 »
Ja tam tempomatu używam bardzo często ale tyle kasy bym na to nie wydał.

Co do pedału gazu. Zerknij na niego i sam sprawdź. Widać od razu czy jest linka z kółkiem czy tylko wiązka elektryczna podpieta.

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

pioorkis

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 03 Marca 2013, 16:41:57 »
Właśnie za takie proste rady cenię fora internetowe :) Oczywiście pedał jest elektroniczny.
Dzięki.
A co do słuszności zakupu ... wiesz - to kwestia bardzo osobista. Ja bym nie dał za radio samochodowe więcej niż 300-400 zł, a są audiofile dla których kilkadziesiąt tysięcy zł to suma do zaakceptowania za radio w samochodzie. A z tempomatu korzystam bardzo często ... może dlatego, że sporo jeżdżę - głównie poza granicami PL. W mojej opinii bardzo dobrze wpływa na średnie zużycie paliwa ;)

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 03 Marca 2013, 17:10:47 »
Dlatego ja Cię nie oceniam w tej kwestii.

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 03 Marca 2013, 20:36:59 »
ja uważam, że na tempomacie trochę więcej pali
Where Wishes Fly......

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Marca 2013, 20:51:52 »
ja uważam, że na tempomacie trochę więcej pali
Największe spalanie jest jak auto mając włączony tempomat zwolni a potem sam zaczyna wracać do prędkości poprzedniej - pedał od przyśpieszenie w podłodze do momentu osiągnięcia prędkości wcześniej zapamiętanej...

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 03 Marca 2013, 21:17:13 »
To w Verso tak nie jest.
Przyspiesza ale bardzo leniwie. Kolega z Cvt, mówi z u niego tempomat przyspiesza tak, żeby cały czas się mieścić w "eko".

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 03 Marca 2013, 21:24:24 »
Może to jest uzależnione od prędkości obrotowej silnika   :cheesy:

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #127 dnia: 03 Marca 2013, 21:39:55 »
Bez wątpienia, tylko że jak on ma CVT to wciśniecie gazu do podłogi, powoduje że skrzynia ustawia sobie sama odpowiednio twarde przełożenie, żeby maksymalnie efektywnie przyśpieszyć. Czyli mamy sytuację, że obroty fiksują mu sie na ~6500rpm (max moc) i prędkość gwałtownie rośnie bo cvt zmienia sobie tylko przełożenie.

Tymczasem jak tempomat przyśpiesza wracając do wcześniej zadanej prędkości, tak się nie dzieje. Przyśpieszenie jest łagodne i w zakresie ekonomicznym. U mnie w manaulu jest inaczej ale jednak w mojej ocenie przyśpieszenie nie odbywa się "na pełnym gazie" niezależnie od wybranego biegu (czyli zakresu obrotów dostępnych, pomijając oczywiście przyjśpieszanie od 80 do 100 na 2 biegu ;-) ).
pzdr.
Michał

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 03 Marca 2013, 21:59:12 »
Widać każdy ma inaczej - u mnie natomiast załóżmy jade na 5  120km/h i jest  ograniczenie ...zwalniam tak ze ma 1,5 tyś obrotów na 5 i załączam powrót do poprzedniej prędkości to czuję jak ucieka pedał w podłogę i auto bardzo sprawnie przyśpiesza ....wskażnik paliwa opada równie szybko .... :cry:

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 03 Marca 2013, 22:02:47 »
Wiesz, mamy inne samochody - u mnie to się odbywa elektronicznie u Ciebie mechanicznie więc ciężko byłoby oczekiwać, że będzie tak samo.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #130 dnia: 06 Marca 2013, 08:51:57 »
Przyszedł Kolega z Verso.   :-P
No więc jak jadę sobie na tempomacie z CVT (uważam, że bez automata tempomat traci połowę ze swoich możliwości - można mnie bić, jakby coś  :cheesy: ) dajmy na to 120 km/h i nagle trafi się większa górka (u mnie takich sporo nawet na ekspresówkach), to daje po gazie dość istotnie: ale trzyma prędkość idealnie, wahania może ze 2-3 km/h :)
W każdym razie obroty lecą do - przy większej górce - do nawet 4000-4500 obr./min., z tym że widzę, że to jest wypadkowa: górki (stromizmy i długości), zadanej prędkości, obciążenia itd.
Co do ekonomiki to trochę jest to ściema ze strony Toyoty: eco faktycznie świeci cały czas, ale wyczaiłem, że to nieprawda - przyśpiesza dynamicznie i spalanie NIE jest eco jak mu damy Kasprowy po drodze (sprawdzone).
Choć w ostatecznym rozrachunku należy powiedzieć, że dużo ekonomiczniej jest mocno acz krótko przyśpieszać, po czym popuścić gaz po osiągnięciu żądanej prędkości, niż jak dziad z koniem wlec się i powolutku, powolutku przez 5 minut przyśpieszać do 120 km/h, bo tak jest lepiej. NIE jest lepiej - też sprawdzone :)

durzy

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 13 Marca 2013, 11:35:57 »
na tempomacie zawsze będzie trochę więcej palił, ale jak zauważył sanchopan to w ogromniej mierze zależy od różnic wysokości które pokonujemy w trasie. Tempo zawsze będzie starał się utrzymać prędkość - więc pod górkę więcej spali. Zwróćcie uwagę jak Wy podjeżdżacie pod górkę bez tempomatu i jak zachowują się obroty.

Offline Robsone

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #132 dnia: 03 Maja 2013, 10:14:50 »
Witam wszystkich, to jest mój pierwszy post na forum. Zainteresowała mnie kwestia montażu tempomatu w Aurisie.
Mam Aurisa Premium 1.6 po FL z 2011r. Czy ktoś montował już tempomat w tej wersji? Czy wszystko wygląda tak jak w wersji przed FL?

Pozdrawiam
Robsone

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 16 Maja 2013, 17:55:20 »
Witam
Do Twojego Aurisa wystarczy kupić manetkę plus przewód na allegro, odkręcić poduszkę w kierownicy, wyciąć otwór na manetkę, wszystko po kolei poskręcać i cieszyć się z tempomatu. Wszystko jest na forum opisane wraz z dokumentacją fotograficzną.

pozdrawiam :-)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Maja 2013, 22:15:57 »
na tempomacie zawsze będzie trochę więcej palił...

to dziwne co piszesz, choć może to kwestia marki, ale u mnie w M6 na tempomacie pali mniej niż normalnie

Cytuj (zaznaczone)
Utrzymywanie stałej prędkości jazdy pomaga według rozmaitych wyliczeń na zmniejszenie spalania o 5-10 %

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl