Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: tempomat
« Odpowiedź #165 dnia: 23 Grudnia 2013, 11:30:45 »
No właśnie nie ma żadnych dziur, poza jedną wielką w miejscu gdzie ma być tempomat, w której jest plastikowa zaślepka.
Jak ją wyciągnąłem to widać bebechy kierownicy, ale śrub żadnych nie ma, wiec poducha musi być jakoś inaczej zamocowana.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #166 dnia: 23 Grudnia 2013, 17:58:25 »
Ale nie chodzi o dziury ZE ŚRUBAMI, tylko dziury BEZ śrub - na przykład w Verso są otwory, przez które "coś" się wkłada (w stylu tępego śrubokręta) i tam się podważa takie grube druty-zatrzaski i poducha sama odskakuje.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 06 Stycznia 2014, 21:13:20 »
Faktycznie, poduchę "uwalnia" się za pomocą tych otworów, wystarczy pchnąć metalowy drut/sprężynę i poducha wyskakuje.
Będę niedługo montował tempomat w nowym aurisku, po fakcie podzielę się doświadczeniami.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 08 Stycznia 2014, 09:45:37 »
Mogę potwierdzić, w nowym aurisie 1.6 z CVT, po zainstalowaniu manetki tempomatu, wszystko śmiga aż miło.
Jedyny problem to demontaż poduszki, poducha nie poddaje się łatwo  :-)

Bardzo pomogło mi rosyjskie forum: http://tc-club.ru/viewtopic.php?f=50&t=981&mobile=on
Żeby zobaczyć, trzeba się najpierw zarejestrować, niestety wszystko po rosyjsku, ale translator google daje radę  :grin:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #169 dnia: 08 Stycznia 2014, 13:45:55 »
W dziale Verso przecież szczegółowo opisane - myślę, że żadnych istotnych różnic z Aurisem nie ma.
W czym Ci pomogła dokładnie strona rosyjska czego nie wiedziałeś?

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 08 Stycznia 2014, 14:22:00 »
Jak konkretnie zdemontować poduszkę, są tam zdjęcia gdzie są sprężyny i w jakiej kolejności je zwalniać oraz znalazłem tam długo poszukiwany, part number zaślepki do kierownicy z tempomatem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 08 Stycznia 2014, 14:29:24 »
W dziale Verso też są zdjęcia. A o jaką kolejność zwalniania sprężyn chodzi - w Aurisie jest ich więcej niż dwie? W Avenie i Verso są dwie i nieistotna jest kolejność.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 08 Stycznia 2014, 14:58:01 »
W Nowym Aurisie są trzy otwory, trzeba zacząć od dolnego (najłatwiej się zwalnia), następnie lewy i później prawy.
W przypadku prawego, po wyciągnięciu zaślepki, można też przez nią zwolnić, o tyle istotne, że jak się przekrzywi poducha po zwolnieniu lewej strony, to ciężko tą sprężynę zwolnić.
Walczyłem dobre 15 minut z tymi sprężynkami.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #173 dnia: 08 Stycznia 2014, 16:02:38 »
A to nie wiedziałem, że są 3 sprężyny.  :song: :good:

Offline yesod

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #174 dnia: 13 Marca 2014, 20:05:21 »
Drodzy Toyotowicze :) nie dawno kupiłem auriskę 1.4 D4D premium + comfort i zastanawia mnie, czy w nowej wersji wystarczy dokupić dzignię/włącznik tempomatu aby to chulało. Te auto z silnikiem 1.4 D4D w wersji Prestige lub dynamic z pakietem tech ma tempomat ale w wersji premium - czyli mojej, nie mozna dokupić pakietu tech, zmuszając do zakupu wyższego wariantu. Więc rodzi się pytanie, czy jest to zabieg marketingowy i wytarczy dżwignia tempomatu czy też sterownik silnika w wersjach z temp jest inny?

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 16 Marca 2014, 11:45:02 »
Według mojej wiedzy nie ma możliwości w normalnych pieniążkach podłączyć tempomatu do silnika 1.4 D4D. Fabrycznie tempomat dla tego sinika nie istnieje !!! Dziwne, jeśli się mylę, oddam honor każdemu, który ma autko z tym silnikiem i posiada fabryczny tempomat :o .

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #176 dnia: 16 Marca 2014, 15:29:07 »
nie mylisz się
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #177 dnia: 16 Marca 2014, 15:34:05 »
1.4 D-4D ani w Yarisie, ani W Corolli E12 ani w Aurisie nie wychodziło w żadnej wersji z tempomatem. Szczerze wątpię, że dodali tę opcję teraz.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2014, 15:35:43 wysłana przez Damian91 »

Offline yesod

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #178 dnia: 16 Marca 2014, 16:02:33 »
W tym roku kupiłem auriskę 1.4 D4D i w katalogu (tak jak wspomniałem w poprzednim poście) jest możliwość zamówienia pakietu tech (4000 pln skrętne światła + tempomat) o czym informował mnie również sprzedawca. Z kolei dzwoniąc do serwisu w Bielsku - Białej z pytaniem czy mogą zamontować sam tempomat, powiedzieli, że muszą podłączyć się pod komputer (200zł) i sprawdzić, bo jest tak szansa ale nie oficjalnie, bo te bajery mają być zamawiane przy zakupie. Reasumując według sprzedawcy z salonu i w katalogu (mogę dać skan) w wersji Prestige lub dynamic z pakietem tech ma tempomat ale w wersji premium - czyli mojej, nie. W niższych wersjach wyposażenia nie ma tempomatu do tego silnika, ale do innych silników jest. Więc się zastanawiam czy jest to zabieg marketingowy i wytarczy dżwignia tempomatu czy też sterownik silnika w wersjach z temp jest inny? Jestem skłonny podłączyć takie ustrojstwo na próbę czy ruszy, ale żal mi kasy jeśli nie zadziała.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 16 Marca 2014, 16:28:00 »
Wersja prestige oraz dynamic nie jest oferowana z silnikiem 1.4 d4d !!! :-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl