Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 466896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #255 dnia: 29 Maja 2016, 22:56:13 »
Witam

Właśnie zamontowałem sobie manetkę z tempomatu do Auriski 1.6 zakupioną na Aliexpress za 45 zł z przesyłką i powiem Wam że wszystko działa idealnie :) Za samą manetkę na allegro zapłaciłbym bez kabelka 150zł a tu dostałem komplet razem ze śrubkami. Nie wiem jak im się to opłaca  :cheesy:
Wiadomo że to nie oryginał, ale ważne że działa  :good:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #256 dnia: 30 Maja 2016, 09:31:15 »
Witam
Właśnie zamontowałem sobie manetkę z tempomatu do Auriski 1.6 ...  :good:
Jaką masz wersję Aurisa? W opisie masz Luna, u nas takiej wersji handlowej nie ma. Czyżby była sprowadzana?
Dopytuję, bo moja próba założenia tempomatu spełzła na niczym, prawie na pewno nie mam pełnej wiązki od komputera do kierownicy.
Podaj miejsce produkcji. Moja jest z GB (Premium+Styl 2014).
Spalanie - Motostat.pl

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #257 dnia: 30 Maja 2016, 09:37:58 »
:good: Jaką masz wersję Aurisa? W opisie masz Luna, u nas takiej wersji handlowej nie ma. 

W Aurisach pierwszej generacji była Luna, więc obstawiam, że kolega ma jedynkę właśnie ;)

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 30 Maja 2016, 14:12:59 »
To jest Auris I z 2008 roku, krajowa.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #259 dnia: 04 Lipca 2016, 21:37:18 »
Dziś w końcu, po przygotowaniu teoretycznym, zebrałem się i wstawiłem tempomat w A II Premium 1.6 produkcja GB 2014. U mnie brakowało 2 przewodów:
- sterownik złącze A50 pin 60 - złącze  E6 pin 1 (pod kierownicą),
- złącze E6 pin 2 - masa.
W pierwszym przewodzie w złączu E6 dałem pin wyciągnięty z serwomechanizmu, w miarę pasuje. W złączu A50 niestety nic nie mogłem dopasować. W środku jest taka biała wkładka i pin musi być bardzo cienki. Może trzeba rozebrać wtyczkę, żeby zrobić to należycie. Zrobiłem partyzantkę, wcisnąłem w otwór odizolowany na ok. 2 cm przewód typu linka. Mało to eleganckie, ale działa i nie grozi zwarciami.
Z drugi przewodem zrobiłem jeszcze większą partyzantkę. Nie ciągnąłem z gniazda E6, tylko na krótko 5 cm przewodu prosto z gniazda tempomatu Z4 pin 4 do masy kierownicy (wszystko pod poduszką).
Tempomat aktywuje się zieloną ikonką. Jazdy próbnej jeszcze nie było. Mam nadzieje, że sprzęgło i hamulec mają odpowiednie kabelki.
Spalanie - Motostat.pl

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 05 Lipca 2016, 00:04:53 »
Napisz koniecznie czy działa i zamieść jakieś zdjęcia jeżeli robiłeś, w końcu może się zmotywuję żeby zrobić u siebie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #261 dnia: 05 Lipca 2016, 22:21:46 »
Zrobiłem jazdę próbną. Tempomat działa poprawnie!
Niestety, nie wpadłem na pomysł zdokumentowania prac, ale mam obrazki z rekonesansu.
Montaż samej manetki tempomatu był wielokrotnie opisany, np. u naszych przyjaciół od Verso:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28386.0.html
Ja swoją manetkę z kabelkiem kupiłem na alle za coś ponad 100 zł. Podobno jest od Camry. Toyota ma chyba jeden wzór, wszystko jest to samo. U siebie podczas prac nie odłączałem akumulatora ani innego wyposażenia. Dla przypomnienia, mam AII 1.6 Premium+Styl produkcja GB 09.2014.
Najpierw wstawiłem kabel "sygnałowy" od sterownika do złącza pod kierownicą (złącze A50 pin60 - złącze E6 pin1). Umiejscowienie A50 na obrazku:

Trzeba rozpiąć A50 (szara wajha od siebie), wyjąć wtyczkę i ją rozebrać przez naciśnięcie wypustek blokujących po obu stronach wtyczki. Mamy to:

To białe na strzałce, to taki kołeczek zabezpieczający na pinie 60, trzeba go wyjąć. Nie udało mi się dobrać odpowiedniego styku, więc wziąłem kabel, odizolowałem na ok. 2 cm i wcisnąłem do oporu. Grubość izolacji była kompatybilna ze średnicą otworka (ok. 1 mm) i kabelek siedzi dość ciasno. Owiązałem go  izolacją do oryginalnej wiązki, żeby przypadkiem nie został wyciągnięty. Potem wsadziłem go do rurki ochronnej, którą idzie kabel do syrenki alarmu. Przejście do kabiny zrobiłem poprzez gumowy krążek na przegrodzie za silnikiem, którą idzie jakaś wiązka i kabelek od syrenki.
W środku zdemontowałem plastik zapobiegający kopaniu kabli (2 wkręty i zatrzask) i dolną część osłony kolumny kierownicy (trzeba wykręcić dwa wkręty pod kierownicą, kierownica musi być odpowiednio obrócona). Złącze, gdzie musi trafić nasz kabel łatwo znaleźć:

Kabel sygnałowy musi trafić do pinu 1 złącza E6. Dopasowałem styk od wtyczki serwomechanizmu modelarskiego. Styk nie jest zablokowany, ale wchodzi ciasno. Bezpośrednio pod nim trzeba podać masę. Ja byłem leniwy i w niedoczasie. Masę dałem bezpośrednio do złącza Z4 pin 4 na kabelku tempomatu wprost z kierownicy. Kabelek cienki jednodrutowy jednym końcem wcisnąłem w złączkę a drugi koniec pod śrubę mocującą manetkę. Obiecuję to poprawić przy najbliższej okazji. Schemat z podpowiedzią:

CCS to sygnał, ECC to masa. Obrazek jest od Corolli, nie wiem, czy pozostałe sygnały się zgadzają.
No i na koniec efekt:

Po ustawieniu prędkości, obok ikonki aktywnego tempomatu pojawia się napis SET. Na postoju nie da się tego uzyskać.
Nr części:
84632-34011- manetka (zamiennik: 84632-08021, 84632-0F010, 84632-05030, 84632-08011)
45186-02210-C0 - zaślepka (w ASO ok. 14 zł), zamiast 0 na końcu może być inna cyfra, zależy kto wyprodukował
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2016, 23:01:56 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 06 Lipca 2016, 13:37:27 »
Czy ustaliłeś skąd oryginalnie ma być podana "masa" do pinu 2 w złączu E6? Znalazłem na schematach, że kabel powinien być podłączony pod pin 2 w złączu AE2, potem idzie do pin 14 w złączy BA2 i dalej docelowo punkt masowy "BA", ale nie wiem jak to zlokalizować.
Do pinu w gnieździe A50 wciskałeś kabel typu "drut", czy "linka"?
Pozdrawiam.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 06 Lipca 2016, 14:30:11 »
Czy ustaliłeś skąd oryginalnie ma być podana "masa" do pinu 2 w złączu E6? [...]
Do pinu w gnieździe A50 wciskałeś kabel typu "drut", czy "linka"?
Pozdrawiam.
Nie wnikałem skąd jest oryginalnie brana masa na E6(2). Niestety, nigdzie nie znalazłem schematów wiązek elektrycznych, producent robi z tego jakąś tajemnicę. W Fordzie miałem wszystko. Myślę, że nie ma tu co kombinować, wystarczy jakikolwiek dostęp do karoserii. Ważne jest to, aby nie było możliwości pojawienia się przepięć.
W złączu A50 przewód wstawiałem do wtyczki (nie do gniazda). Wykorzystałem przewód miedziany typu linka z ok. 8 drucikami. Po odizolowaniu ok. 2 cm skręciłem lekko druciki, żeby za wcześnie nie zrobiła się miotła. Druciki wchodziły z lekkim oporem aż do zaklinowania się na izolacji. Takie połączenie jest raczej pewne, ale mam świadomość, że druciki miedziane nie są złocone i z czasem mogą pokryć się nalotem. Jednak od tego samochód nie stanie mi w polu, ani nie będzie wybuchu czy pożaru.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #264 dnia: 06 Lipca 2016, 15:25:27 »
Żadna tajemnica, punkt masowy ED z prawej strony pod deską i złącze grupowe E55.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #265 dnia: 06 Lipca 2016, 15:58:10 »
Witam Właśnie zamontowałem sobie manetkę z tempomatu do Auriski 1.6 zakupioną na Aliexpress za 45 zł z przesyłką i powiem Wam że wszystko działa idealnie :) Za samą manetkę na allegro zapłaciłbym bez kabelka 150zł a tu dostałem komplet razem ze śrubkami. Nie wiem jak im się to opłaca  :cheesy: Wiadomo że to nie oryginał, ale ważne że działa  :good:

podasz proszę link do Ali? ;)

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 06 Lipca 2016, 17:30:10 »
Zmotywowałem się i rozebrałem co nie co i u mnie jest jeszcze ciekawiej. Otóż do kostki E6 mam doprowadzony "kabel sygnałowy" i masę czyli piny 1 i 2, natomiast nie dochodzi on do wtyczki gniazda A50. Zastanawiam się gdzie został "chlaśnięty" - czy ktoś podpowie jak można się dostać do skrzynki bezpieczników od góry bez jej całościowego odkręcania, czyli czy da się zaglądnąć pod bezpieczniki, bo wiązka z A50 tam wchodzi i widać tam trochę kabli, więc może ten właściwy tam się kończy, co by ułatwiło modyfikację, bo zaglądanie do obklejonej taśmą wiązki mi się nie uśmiecha.

PS. Ewentualnie gdzie jest złącze AE3 bo kabel z kostki idzie do niego, a potem dopiero do A50
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2016, 17:34:19 wysłana przez odyso »

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 06 Lipca 2016, 17:54:37 »
wujek gogle: Aliexpresss --> szukajka: tempomat na toyota --> wybieraj jaki i za ile chcesz. :grin:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #268 dnia: 06 Lipca 2016, 18:08:20 »
@odyso, jak rozumiem, oglądałeś wtyczkę A50 i przewodu 60 nie ma? Ta wiązka faktycznie wchodzi do skrzynki bezpieczników, dobry trop, tam jest całe stado przewodów, które z bezpiecznikami nie mają nic wspólnego. Tam może być kolejne złącze, i tam może "sygnałowy" zaginąć. Raczej nieprawdopodobne jest, żeby kabelek skończył się nie na złączu. Gdyby były schematy elektryki, byłoby wiadomo gdzie szukać złączy i jakie są kabelki. Może ktoś ma takie schematy?
PS. W którymś modelu Corolli np. nie ma przewodów dla tempomatu w zwijaku na kierownicy!
Znalazłem takie coś, może pomoże.
Spalanie - Motostat.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #269 dnia: 06 Lipca 2016, 18:59:04 »
Otóż do kostki E6 mam doprowadzony "kabel sygnałowy" i masę czyli piny 1 i 2, natomiast nie dochodzi on do wtyczki gniazda A50.

Zwierales sygnałowy do masy na wlączonej stacyjce ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl