Zrobiłem jazdę próbną. Tempomat działa poprawnie!
Niestety, nie wpadłem na pomysł zdokumentowania prac, ale mam obrazki z rekonesansu.
Montaż samej manetki tempomatu był wielokrotnie opisany, np. u naszych przyjaciół od Verso:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28386.0.htmlJa swoją manetkę z kabelkiem kupiłem na alle za coś ponad 100 zł. Podobno jest od Camry. Toyota ma chyba jeden wzór, wszystko jest to samo. U siebie podczas prac nie odłączałem akumulatora ani innego wyposażenia. Dla przypomnienia, mam AII 1.6 Premium+Styl produkcja GB 09.2014.
Najpierw wstawiłem kabel "sygnałowy" od sterownika do złącza pod kierownicą (złącze A50 pin60 - złącze E6 pin1). Umiejscowienie A50 na obrazku:

Trzeba rozpiąć A50 (szara wajha od siebie), wyjąć wtyczkę i ją rozebrać przez naciśnięcie wypustek blokujących po obu stronach wtyczki. Mamy to:

To białe na strzałce, to taki kołeczek zabezpieczający na pinie 60, trzeba go wyjąć. Nie udało mi się dobrać odpowiedniego styku, więc wziąłem kabel, odizolowałem na ok. 2 cm i wcisnąłem do oporu. Grubość izolacji była kompatybilna ze średnicą otworka (ok. 1 mm) i kabelek siedzi dość ciasno. Owiązałem go izolacją do oryginalnej wiązki, żeby przypadkiem nie został wyciągnięty. Potem wsadziłem go do rurki ochronnej, którą idzie kabel do syrenki alarmu. Przejście do kabiny zrobiłem poprzez gumowy krążek na przegrodzie za silnikiem, którą idzie jakaś wiązka i kabelek od syrenki.
W środku zdemontowałem plastik zapobiegający kopaniu kabli (2 wkręty i zatrzask) i dolną część osłony kolumny kierownicy (trzeba wykręcić dwa wkręty pod kierownicą, kierownica musi być odpowiednio obrócona). Złącze, gdzie musi trafić nasz kabel łatwo znaleźć:

Kabel sygnałowy musi trafić do pinu 1 złącza E6. Dopasowałem styk od wtyczki serwomechanizmu modelarskiego. Styk nie jest zablokowany, ale wchodzi ciasno. Bezpośrednio pod nim trzeba podać masę. Ja byłem leniwy i w niedoczasie. Masę dałem bezpośrednio do złącza Z4 pin 4 na kabelku tempomatu wprost z kierownicy. Kabelek cienki jednodrutowy jednym końcem wcisnąłem w złączkę a drugi koniec pod śrubę mocującą manetkę. Obiecuję to poprawić przy najbliższej okazji. Schemat z podpowiedzią:
CCS to sygnał, ECC to masa. Obrazek jest od Corolli, nie wiem, czy pozostałe sygnały się zgadzają.
No i na koniec efekt:

Po ustawieniu prędkości, obok ikonki aktywnego tempomatu pojawia się napis SET. Na postoju nie da się tego uzyskać.
Nr części:
84632-34011- manetka (zamiennik: 84632-08021, 84632-0F010, 84632-05030, 84632-08011)
45186-02210-C0 - zaślepka (w ASO ok. 14 zł), zamiast 0 na końcu może być inna cyfra, zależy kto wyprodukował