Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leverant88

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #285 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:08:37 »
To ciekawe, chłopak oracujący powiedział mi że mój silnik nie ma sterownika dla tempomatu i nie ma możliwości jego instalacji. (Gdybym mógł dogadałby się z nim bo już robił coś dla mnie nieoficjalnie)

Offline MarekPe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: 03 Lutego 2017, 20:03:28 »
Witam,
Nie używam często fabrycznego tempomatu, bo nie ma okazji. Trasy którymi najczęściej jeżdżę w rozkopach, może jak skończą drogę Warszawa-Gdańsk będzie lepiej.
Niemniej na przelocie do Ostrudy czy Torunia zażywam wygody. Niestety nie jest idealnie....Trasa z lekkimi wzniesieniami i samochód pod górę początkowa zwalnia, wiadomo nie ma czujnika pochylenia to nie wie, że jest pod górę. Ale potem następuje zjazd i czuć jak silnik zaczyna zwalniać aby nie rozpędzić się za bardzo. I tak na zmianę wpycha w fotel i rzuca na pasy, no ale to też frajda.
Natomiast po równej drodze jedzie się wspaniale, nawet można stracić czujność :-)
Ktoś wie czemu w hybrydzie zabrakło aktywnego tempomatu????? :thumbdown:
Pozdrowienia

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #287 dnia: 03 Lutego 2017, 21:08:18 »

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #288 dnia: 03 Lutego 2017, 22:46:12 »
Mnie fabryczny tempomat w verso strasznie wkurza, przyspiesza i zwalnia obroty w zupełnie innych momentach niż sam bym to zrobił.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 03 Lutego 2017, 22:50:01 »
Mnie fabryczny tempomat w verso strasznie wkurza, przyspiesza i zwalnia obroty w zupełnie innych momentach niż sam bym to zrobił.
Żadna elektronika nie zastąpi człowieka niestety.Sterownik nie widzi wzniesień i spadków terenu więc działa z opóźnieniem i stara się jak najszybciej osiągnąć zadaną prędkość.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 03 Lutego 2017, 22:54:17 »
Ja tam myślałem, że to nadmiarowy gadżet, ale teraz używam często na obwodnicy i dwupasmówkach w mieście. Oczywiście używam nie biernie, ale klikając czasami wajchę w górę-dół, jak uznaję że poprawię tempomat na lekkich podjazdach lub zjazdach (lekkich, bo nizina ci u mnie bardzo płaska) ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline MarekPe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #291 dnia: 04 Lutego 2017, 22:45:38 »
Właśnie na obwodnicy 3miasta przestałem używać tempomatu. W poniedziałek-piątek prawy pas same ciężarówki, co chwila ktoś wyskakuje przed maskę...
Tu się kłania aktywny tempomat..... I dalej nikt nie wie dlaczego Toyota mogła zrobić w RAV4 a Aurisa potraktowała jak ubogiego krewnego?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #292 dnia: 04 Lutego 2017, 22:59:05 »
Auris to low budget i trzeba się do tego przyzwyczaić :D Dobrze, że w ogóle jakiś tempomat jest.

A jak wygląda działanie systemu PCS w jeździe na automacie. Może to jest jakaś proteza :D

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #293 dnia: 05 Lutego 2017, 11:51:10 »
Aktywny temppomat byl juz w A1. Tylko na  europe wykastrowali jak wiele innych fajnych rzeczy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #294 dnia: 05 Lutego 2017, 18:34:03 »
A jak wygląda działanie systemu PCS w jeździe na automacie. Może to jest jakaś proteza :D

Cały czas czekamy na odważnego, który to sprawdzi.  Proponowałbym jednak uprzednio ustalić, po ile składamy się na wieniec, jakby co... ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #295 dnia: 05 Lutego 2017, 20:25:01 »
Auris to low budget i trzeba się do tego przyzwyczaić :D Dobrze, że w ogóle jakiś tempomat jest.

Tak z ciekawości sprawdziłem konkurencję, w postaci "niekwestionowanego lidera kompaktów" czyli Golfa Variant, TDI 110 KM z DSG.  Po dołożeniu do wersji Highline wszystkich elementów wyposażenia które są obecne w Aurisie Prestige i uzupełnieniu o aktywny tempomat w wersji z lakierem metallic wyszło 124 850 zł.

Offline waldi102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: 05 Lutego 2017, 21:14:01 »
czeski błąd
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 21:16:35 wysłana przez waldi102 »

Offline waldi102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: 05 Lutego 2017, 21:15:47 »

Zrobiłem już 4,5k w hybrydzie z systemem PCS. Działa rewelacyjnie. Już parę razy ostrzegł mnie przed stuknięciem w tył innych.
Raz zasygnalizował bliską kolizję z samochodem na zakręcie i to raczej było niezbyt ciekawe.
Nie wiem, czy rzeczywiście wyhamuje przed przeszkodą i mam nadzieje, że nigdy tego nie sprawdzę.
Sama sygnalizacja przeszkody to jednak nie jest bajer.
Z innych udogodnień - czytanie znaków to jednak bajer, który tylko rozprasza i już go wyłączyłem.
Sygnalizacja zjazdu ze swojego pasa - fajne, ale chyba przydatne zasypiającym za kierownicą.
Automatyczne parkowanie - działa, sprawdzałem i wstawiło mi Aurisa w taką szczelinę, gdzie sam raczej bałbym się zaparkować.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #298 dnia: 05 Lutego 2017, 22:01:54 »
Aktywny temppomat byl juz w A1. Tylko na  europe wykastrowali jak wiele innych fajnych rzeczy.

Hmm.... to może można by to jakoś odkastrować  :o ? Kwestia dołożenia modułu? Gdzie nie wykastrowane są ?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #299 dnia: 06 Lutego 2017, 16:45:26 »
Na pewno u skosnookich - tylko ne tam auto obsluguje pasazer a nie kierowca ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl