Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #480 dnia: 10 Listopada 2018, 15:50:13 »
Chciałbym sprawdzić,  mam ją jeszcze na gwarancji Toyoty,  więc chwilowo z rozbudową samodzielną instalacji sie wstrzymam.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: 13 Listopada 2018, 09:08:00 »
W sobotę wymieniłem kierownicę na skórkę z tempo i tempomat działa.  <taniec>
Pacjent to Auris II TS 1.4 d4d z 2016 roku.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #482 dnia: 13 Listopada 2018, 18:58:29 »
To ciekawe co piszesz bo na forum wszyscy twierdzą że silnik 1,4 D4D nie obsługuje tempomatu :o.
A jeszcze lepsze jest to ,że właśnie dziś kupiłem kierownice skórzana w kpl. z tempomatem, który miałem zdemontować i sprzedać, ale w tej sytuacji chyba pokuszę się o montaż i sam sprawdzę. Też mam 1,4 D4D tylko z 2014 roku.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #483 dnia: 13 Listopada 2018, 21:16:28 »
Może w nowej generacji zmienili sterownik silnika?

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #484 dnia: 13 Listopada 2018, 22:22:38 »
Dlatego napisałem, że działa z 1.4 d4d. Może faktycznie coś po lifcie zmienili.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #485 dnia: 14 Listopada 2018, 13:07:47 »
Niestety nie sprawdze tempomatu.
Rozebrałem wczoraj kierownicę i okazało się że sprzedali mi kiere z Rav 4  :wallbash:
Różni się mocowaniem poduszki powietrznej :thumbdown:

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #486 dnia: 15 Listopada 2018, 11:12:00 »
W ASO toyota poznań centrum gdzie przejazdem zapytałem  twierdza ze sie da jeśli jest przewód wołają Dla 1.4 D-4D 2007 model 1500żlote jeśli nie ma kabli to 4000Złotych za tempomat !
model pisze jeszcze raz 1.4 D-4D 2007 mam teraz się omówić w celu sprawdzenia czy są kable czy nie ..

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #487 dnia: 15 Listopada 2018, 11:44:37 »

W ASO toyota poznań... 1500żlote jeśli nie ma kabli to 4000Złotych za tempomat !

W ASO Białystok 270 zł,  jezeli nie ma kabli to dodatkowo za każda roboczogodzinę 150 zl.
Wiec moim zdaniem wala Cię w trąbę!

quote author=Ma-corolla link=topic=20573.msg620952#msg620952 date=1542276720]
... mam teraz się omówić w celu sprawdzenia czy są kable czy nie ..
[/quote]

A za sprawdzenie to ile?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #488 dnia: 16 Grudnia 2018, 09:14:15 »
To ciekawe co piszesz bo na forum wszyscy twierdzą że silnik 1,4 D4D nie obsługuje tempomatu
Jeśli ktoś byłby zainteresowany informacją to posiadam 1.4 D4D przed liftem z fabrycznym tempomatem.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #489 dnia: 20 Grudnia 2018, 16:46:44 »
Cześć wszystkim znalazłem coś takiego może komuś się przyda to jest od priusa montaż instalacji tempomatu.

http://prius-club.su/index.php/topic,1545.0.html

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #490 dnia: 07 Lutego 2019, 17:32:21 »
cześć zarejestruj sie na tej stronie przez chrome włącz sobie tłumacza ja tak zrobiłem wejdz na strone 5 i tam jest opisane foto reportaż jak podłączyć tempomat do hybrydy pozdrawiam

http://auris-forum.de/viewtopic.php?f=66&t=4067&start=45

Offline c0lgate

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #491 dnia: 26 Marca 2019, 12:41:35 »
Witam Forumowiczów,

Dzięki pomocy w tym wątku udało mi się zamontować tempomat w Auris II HB 1.6 Active 2014 :) Podziękowania dla wszystkich, a w szczególności Golhimowi i KoMarkowi za przetarcie szlaku. 

W moim przypadku brakowało dwóch połączeń:
- z kostki A50 pin 60 (pusty) w komorze silnika do kostki E6 pin 1 (fabrycznie zamontowany niedziałający kabelek jasno niebieski) przy kierownicy
- masa do kostki E6 pin 2 (fabrycznie kabelek brązowy także niedziałający) przy kierownicy

Do montażu użyłem standardowej linki. Zakończenie w A50 pin 60 podobnie jak w przypadku kolegów - ok. 2cm izolacji zdjętej z kabla i wciśnięte na maxa :). W przyszłości poproszę elektryka o przylutowanie oryginalnego pinu żeby było porządne. W ASO wycenili to na 30 minut pracy elektryka i 307 PLN brutto :D Podobnie jak koledzy, najpierw sprawdziłem czy tempomat się włącza przez masowanie tego kabelka przy włączonym zapłonie.

Kabelek z komory silnika do kabiny przeprowadziłem przez gumową przelotkę w okolicach schowka po stronie pasażera (po prawej stronie od filtra kabinowego schowany za włókniną).

Masę podłączyłem do punktu EA (na schematach Toyoty) zlokalizowaną przy lewej nodze kierowcy. Dostęp jest bardzo łatwy - trzeba zdjąć plastikową osłonę na progu, a potem osłonkę przykręconą plastikową nakrętką.

Zanim zabrałem się za kostkę E6, kupiłem sobie taką samą ćwiczebną na Allegro żeby zobaczyć jak wyglądają pin'y i jak je rozłączyć. Po rozcięciu kostki i kilkudziesięciu minutach kombinowania okazało się, że pin'y da się łatwo wciągnąć przy pomocy szpilki włożonej w otworek pod odpowiednim kątem. Szpilkę należy prowadzić ostrzem po pinie na jakieś 2-3mm ociągając mały haczyk z zaczepu. 

Z kostki ćwiczebnej zabrałem dwa kabelki z pinami i przymocowałem je kostkami Wago do dwóch kabelków doprowadzonych do kierownicy (można też lutować, ale trochę bałem się, przebicia na lutownicy i uszkodzeniu komputera). Pozostało już odpięcie fabrycznych pinów 1 i 2 z kostki E6 i zamiana na "nowe". Z perspektywy czasu, w sumie można było sobie całą sprawę ułatwić i po prostu uciąć oryginalne kabelki, a potem spiąć bezpośrednio z linkami kostkami Wago. U siebie jednak oryginalne piny odłączyłem i zakleiłem izolacją na w razie czego.

Pomimo dobrej dokumentacji i filmów, jak montować manetkę, wolałem nie grzebać przy poduszce i zdać się na warsztat. Koszt 150 PLN za manetkę z montażem.

W sumie koszt 150 PLN + 69 PLN (kostka ćwiczebna) :) Nawiasem mówiąc, zanim zabrałem się do dzieła, w ASO dodanie tempomatu zostało wycenione na 1400 PLN :D

Schematy elektryki Aurisa / Corolli znalazłem tutaj: https://cardiagn.com/toyota-corolla-auris-em3026e-wiring-diagrams/ Można ściągnąć 4 pliki PDF z pełną dokumentacją :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
c0lgate

Offline Szczepano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #492 dnia: 02 Kwietnia 2019, 17:53:58 »
Cześć zacne grono :)

Zakupiłem Auriskę 1.33 z końca 2010 roku. Jako, że mam częsty problem z prawym Achillesem, niezmiernie ucieszył mnie fakt możliwości "dołożenia" tempomatu. No i tak, po szybkim i bezproblemowym dołożeniu manetki - zero reakcji. Nic.

Z tego co już zdążyłem między wierszami wyłapać - brak przewodów, jakieś piny itp ?

Czy ktoś walczył z tym konkretnie egzemplarzem / rocznikiem i jest w stanie coś podpowiedzieć ?

Z góry wielkie dzięki. Zdrowia wszystkim !

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #493 dnia: 04 Kwietnia 2019, 12:44:43 »
Cześć

Czy ktoś z Was montował może tempomat w hybrydzie po lifcie, np. z 2016 roku?
Może podzieli się informacjami gdzie i jaki kabelek poprowadzić, których połączeń brakuje? Mam wersje premium.
Jak będę montował zrobię tutoriala.

Pozdro

Offline Youras

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #494 dnia: 04 Kwietnia 2019, 13:18:13 »
Ja doposażam moją Corolle tak, że sprawdzam w katalogu co było montowane fabrycznie  z ulepszeń w danym modelu. Dla przykładu schematu działania i analogii dla Was podam, że w wersji Prestige mojego modelu tempomat montowany był fabrycznie. A skoro tak, to szukam na OtoMoto modelu w wersji Prestige z wpisanym do oferty VIN. Teraz lecę z nim na https://www.toyota-tech.eu/ i pobieram schematy wszystkiego co mnie interesuje z dodatkowego wyposażenia wynikającego z katalogu. Pobieram też w tej samej sesji schematy mojego auta. Na spokojnie porównuje je. Ze schematami zaczynam sprawdzać na aucie, czy dane przewody odpowiedzialne za dane doposażenie są, czy nie. Jeśli nie, to badam gdzie trzeba dołożyć i dokładam.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2019, 13:22:33 wysłana przez Youras »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl