Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 466920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #510 dnia: 16 Kwietnia 2019, 13:55:30 »
Odręczny, ale jest

Jak na forumowe warunki to arcydzieło  :good:
No i wiadomo, że ta wolna wtyczka w kierownicy jest do łopatek zmiany biegów.   :grin:  Czyli ta sama wiązka jest montowana niezależnie od modelu bo przecież w hybrydzie o ręcznej zmianie biegów nie ma mowy. Może w corolli CVT.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #511 dnia: 16 Kwietnia 2019, 14:02:13 »
Wlacznik przy pedale hamulca ma dwie pary stykow, od swiatel stop normalnie rozwarte i od tempomatu normalnie zwarte. Wcisniecie hamulca zwiera styki od swiatel stop a rozwiera te od tempomatu, jesli brak polaczenia stykow od tempomatu z komputerem to komputer otrzmuje sprzeczne sygnaly i wywala blad. Z tego co pamietam na schematach styki swiatel stop oznaczone sa STP a te od tempomatu ST0. Sprawdze to jeszcze wieczorem.
Bardzo proszę.
Ja wieczorem spojrzę na schematy, które ściągnąłem z techa Toyoty. Może znajdę opisy tych kabelków.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #512 dnia: 16 Kwietnia 2019, 22:16:48 »
Na schemacie (tym kolorowym) masz rozrysowane, co z czym... Jeśli pobrałeś ten schemat jako pdf to na końcu masz rozrysowane wszystkie kostki, znajdź kostkę A150 i z niej pin 28 podłącz z pinem 3 kostki od pedału hamulca...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #513 dnia: 16 Kwietnia 2019, 23:06:20 »
Zaczalbym od sprawdzenia czy jest bezpiecznik zamontowany. Ten od czarnego przewodu na schemacie idacego do zwartych stykow wlacznika stop.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #514 dnia: 17 Kwietnia 2019, 06:56:51 »
Na schemacie (tym kolorowym) masz rozrysowane, co z czym... Jeśli pobrałeś ten schemat jako pdf to na końcu masz rozrysowane wszystkie kostki, znajdź kostkę A150 i z niej pin 28 podłącz z pinem 3 kostki od pedału hamulca...

Widzisz, no w tej chwili problemem nie jest już dla mnie znalezienie ścieżki na schemacie tylko raczej znalezienie np. kostki A150 fizycznie w samochodzie.

Zaczalbym od sprawdzenia czy jest bezpiecznik zamontowany. Ten od czarnego przewodu na schemacie idacego do zwartych stykow wlacznika stop.
Sprawdzę.

Offline user228143

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #515 dnia: 17 Kwietnia 2019, 07:29:38 »

w tej chwili problemem nie jest już dla mnie znalezienie ścieżki na schemacie tylko raczej znalezienie np. kostki A150 fizycznie w samochodzie.

Na toyota-tech oprócz schematów jest dział "locations and routing" gdzie są rozrysowanie m.in. położenia gniazd w samochodzie. Ja mam ściągnięte do Auris II nie FL i tutaj obwód tempomatu nieco się różni.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #516 dnia: 17 Kwietnia 2019, 09:27:59 »
Tajk, jak pisze przedmówca (przedpisca?) - musisz jeszcze pobrać schematy położenia złączy w całym samochodzie, ale to konkretnie do Twojego silnika i nadwozia, i będziesz wiedział wszystko...

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #517 dnia: 17 Kwietnia 2019, 14:06:18 »
Tajk, jak pisze przedmówca (przedpisca?) - musisz jeszcze pobrać schematy położenia złączy w całym samochodzie, ale to konkretnie do Twojego silnika i nadwozia, i będziesz wiedział wszystko...
Oczywiście takie też kupiłem i ściągnąłem.
Wyglada na to ze trochę kokpit pod kierownica trzeba rozebrać żeby się dostać do kostki A1.
W sobotę robota.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #518 dnia: 17 Kwietnia 2019, 19:28:16 »
Właśnie zweryfikowałem, wszystko się zgadza - w Auris II HSD po lifcie, wersja Premium brakuje kabelka pomiędzy kostką A1 czujnika światła stop (pin 3) a komputerem ECU kostką A150 (pin 28).
Czy tylko tego zobaczymy w sobotę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #519 dnia: 17 Kwietnia 2019, 23:24:45 »
A bezpiecznik jest?

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #520 dnia: 18 Kwietnia 2019, 07:08:42 »
A bezpiecznik jest?
Jeszcze nie sprawdzałem, ale jak naciskam przycisk włączenia tempomatu to na sekundę zapala się "zegarek" tempomatu i gaśnie, ale moim zdaniem gaśnie dlatego, że wykrywa błąd (bo to wygląda jak sekwencja zdarzeń). Więc wydaje mi się, że gdyby nie było bezpiecznika to przycisk ON/OFF nie reagowałby wcale. Oczywiście bezpiecznik też sprawdzę, ale skoro nie ma kabelków to i tak je muszę podciągnąć.
Konektory kupiłem tutaj: https://pl.farnell.com/c/zlacza/zlacza-samochodowe-i-komponenty/styki-do-zlaczy-samochodowych
Co prawda do innego samochodu, ale widzę po rozmiarze pinów, że prawdopodobnie będą pasowały. Zobaczymy.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #521 dnia: 18 Kwietnia 2019, 10:15:27 »
Ja zainstalowałem u siebie foty znalazłem na włoskiej stronie auris 2 hybryd

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #522 dnia: 18 Kwietnia 2019, 14:39:48 »
To co wyzej to przedlift. Polift ma inny wlacznik swiatel stop.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #523 dnia: 18 Kwietnia 2019, 14:47:48 »
Moja toyota auris jest przed liftem 2013 myślałem że to samo co po lifcie więc przepraszam za błąd

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #524 dnia: 18 Kwietnia 2019, 15:30:25 »
To co wyzej to przedlift. Polift ma inny wlacznik swiatel stop.
Tak, widziałem tą stronę, ale rzeczywiście to jest przed liftem. Jak zrobię foty to je wrzucę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl