Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #525 dnia: 18 Kwietnia 2019, 18:12:01 »
Nie wytrzymałem do soboty.
Zrobiłem, działa.
Oczywiście brakowało tylko jednego kabelka. Opis połączenia w kilku poprzednich wpisach.
Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc, bez Was trudno by było.
W przedlifcie kostka stopu jest czarna po lifcie biała.

« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2019, 18:58:52 wysłana przez lawenda »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #526 dnia: 19 Kwietnia 2019, 02:18:29 »
Gratulacje :)

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #527 dnia: 06 Maja 2019, 13:27:24 »
Witam, jestem tu nowy, witam serdecznie wszystkich ;) czytam i czytam, mam Toyota Auris 1.6 z 2016 i czy ktoś już w takim zakładał tempomat? czy wystarczy samo kupno manetkę, samą manetkę założę ale boję się grzebać w elektryce i przeciągać/dodawać jakieś kable..

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #528 dnia: 06 Maja 2019, 14:36:44 »
Jak nie pomierzysz isprawdzisz kabli to nie bedziesz wiedział

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #529 dnia: 07 Maja 2019, 19:39:47 »
Ok, czyli w moim modelu mam zajrzeć pod poduszkę w kierownicy i za schowek?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #530 dnia: 07 Maja 2019, 19:55:42 »
najpierw sprawdz czy masz w kierownicy kabel - zewrzyj do masy i sprawdz czy sie aktywuje poprawnie

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #531 dnia: 08 Maja 2019, 10:13:34 »
Wydaje mi się że 1.6 ma komputer pod maską hybrydy mają pod schowkiem

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline aadrian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #532 dnia: 26 Maja 2019, 18:59:33 »
Witam!
Z góry przepraszam, że piszę w tym dziale, ale to tylko ze względu, że pewne rzeczy w toyotach są zunifikowane (jak mniemam).
Otóż problem dotyczy tempomatu, ale w Verso Sprint 1.6 z 2017 roku.
Napiszę tylko, żę po lekturze forum również zapragnąłem tempomatu w moim bolidzie. Zakupiłem manetkę, oczywiście montaż bez sukcesu.
Otworzyłem kostkę A50 obok skrzynki bezpieczników i... zobaczyłem tam, że jest wpięty czerwony kabel w PIN 60!
Więc zdjąłem kierownicę i sprawdziłem kostkę Z4.
Otóż napięcie jest w tej kostce tylko na pinie...2, a wszyscy piszecie, że powinien być na pinie 3!
Jakie było moje ździwienie, kiedy po zwarciu pinu 2 (jedynego z napięciem) do masy zadziałał mi... klakson...
gdzie u mnie czegoś brakuje... ratujcie, dział verso jest niestety praktycznie martwy... (nie dziwie się patrząc na statystyki sprzedaży, chociaż ja to auto bardzo, ale to bardzo lubie!).
Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #533 dnia: 26 Maja 2019, 19:49:53 »
Rozumiem że porownales swoją instalację że schematami tak jak ci poradziłem w martwym dziale verso?

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #534 dnia: 26 Maja 2019, 22:24:32 »
Jak pisze Mechu, zainwestuj parę(naście) złotych w godzinkę z dostępem do toyota-tech. Przewód do tempomatu w tej kostce na 90% powinien być jasnoniebieski, więc czerwony raczej będzie od czegoś innego, a u Ciebie ewentualny tempomat będzie na innym pinie.
Jaki masz symbol silnika? Nie wiem, czy te same silniki w różnych modelach mają te same schematy podłączeń, ale mogę spróbować sprawdzić, jak to wygląda w aurisie w danym silniku.

Offline aadrian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #535 dnia: 27 Maja 2019, 13:09:54 »
Przepraszam, jeśli złamałem jakieś zasady forum pisząc o tempomacie Verso w dziale Auris, ale naprawdę nie jestem zawodowym elektrykiem i przekładanie schematów instalacji na "obrazki" i to co widzę nie jest takie proste. Wczoraj wykupiłem na 1 godzinę dostęp, ale działał dopoki strony nie zamknąłem i całe szczęście, bo około dwóch godzin mi zajęło ogarnięcie się co i jak... ale to dalej nie rozwiązało mojego problemu ;(
Już wiem, że mam auto z czerwca 2017 zatem magiczna kostka pod maską z której wychodzą tajemnicze kabelki nazywa się A76.
Z forum aurisa wiem, że kabelek ma zazwyczaj kolor niebieski- i takowy mam w PINIE 36, który według schematu obsługuje CCS. Kabelek powinien wchodzić w kostkę H130 pod kierownicą (14 pinowa) w pin numer 1 (w numer 2 masa). Masa jest... ale pin 1 jest pusty! Gdzie po drodze zniknął niebieski kabel??? wg. schematu między kostką A76 a kostką H130 jest tylko wiązka AH7, więc co się z tym kablem stało???
Nie wiem jak tutaj wrzucić zdjęcia, pewnie by pomogło ;)

Offline aadrian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #536 dnia: 27 Maja 2019, 13:10:22 »
mogę nawet cały VIN podać do auta, jesli ktoś jest w stanie mi pomóc :)

NMTDE26R40R056412

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #537 dnia: 27 Maja 2019, 14:52:59 »
wiązka AH7

AH7 to nie wiązka, a złącze między wiązką A i wiązką H, gdzie dany kabelek przechodzi pinem nr 7 :)
W Aurisie (pewnie w innych modelach też) to złącze jest głęboko pod deską, za licznikami, i prawdopodobnie tam kabelek od modułu dochodzi, ale dalej do kierownicy już nie dociera.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #538 dnia: 27 Maja 2019, 17:22:40 »
Dokładnie tak jest i nie sugeruj się aurisem bo jeszcze coś spalisz.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #539 dnia: 27 Maja 2019, 21:28:17 »
wiązka AH7

AH7 to nie wiązka, a złącze między wiązką A i wiązką H, gdzie dany kabelek przechodzi pinem nr 7 :)
W Aurisie (pewnie w innych modelach też) to złącze jest głęboko pod deską, za licznikami, i prawdopodobnie tam kabelek od modułu dochodzi, ale dalej do kierownicy już nie dociera.
Sprostowanie - 7 w nazwie złącza to nie numer pinu... Pin to mała cyferka obok oznaczenia złącza, AH7 to 7-me złącze między tymi wiązkami...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl