Autor Wątek: Problem z sekwencją.  (Przeczytany 26423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Problem z sekwencją.
« dnia: 09 Grudnia 2008, 14:04:49 »
Witajcie.
Mam mały problem z sekwencyjna instalacją gazu. Samochód to Camry 3.0 V6 1MZ-FE Automat. Otórz problem tkwi na końcu skali obrotomierza. Do 5500 obr/min auto przyśpiesza jak na benzynie, ale już do 6300 obr/min ewidentnie brakuje mu mocy. Później skrzynia wrzuca następny bieg i znowu wciska w fotel. Sytuacja powtarza sie na każdym biegu. Dodam że na benzynie napewno nie ma tego efektu. Do końca obrotów samochód ma "buta". Instalka jest świeża, ma najechane 4000km, bylem na przeglądzie po 1000km, ale nic nie pomogli gazmajstrzy. Jeżdziłem z Panem i laptopem z gazem w podłodze. Próbowałem tankować na róznych stacjach, ale jest to samo. Zaznacze też, że żadnych innych problemów z instalacja gazową do tej pory nie mam. Czekam na jakieś sugestie.
Nie wiem czy nie powinienen zamieścić tego wątku w Camry. Co na to admin??

POZDRAWIAM
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2008, 14:51:48 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: Problem z sekwencją.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2008, 23:28:51 »
hmm a jakby spróbowali Ci  ustawić, żeby przy 5000 przechodziła na benzynę? Jest coś takiego, jak górne ograniczenie obrotów. Bo jeśli nic innego nie skutkuje to może tak?
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2008, 15:19:11 »
z tym ze ja nie wiem czy chce zeby mi sie przełączał na benze po wcisnieciu w podloge. Chce jeżdzić na gazie w całej skali obrotów.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2008, 22:35:09 »
Czasami dzieją się rzeczy dziwne. Ja miałem dziurę mocy w przedziale 1600 - 2000 w przybliżeniu. Auto przy wdepniętym do końca pedale nic nie ciągnęło. Resety kompa, regulacje sroty pierdoty, a kiedy zmniejszyłem przerwę na świecach na 0,7mm, jak ręką odjął. Do tego wymieniłem kable i kopułkę z palcem - przybyło wręcz mocy w dolnym zakresie i spadło spalanie. Może w tę stronę się kieruj. Ogólnie zalecane jest zmniejszenie przerwy dla LPG i potem dodatkowo przyspieszenie kąta wyprzedzenia zapłonu. No ale nie musisz wierzyć facetowi... :)
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2008, 11:12:14 »
swiece mam nówki paltynówki z ASO a kopulki, palca i przewodów wysokoiego napięcia nie mam bo jest to silnik 1mz-fe

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2009, 08:52:11 »
To byla kwestia regulacji. W sylwestra podjechałem do gazowników. Pan wsiadł z laptopikiem i spytał sie o co chodzi. Więc gaz w podłoge i jedziemy. Pan poklikał i teraz jest miodzio. Za bogata mieszanka na końcu skali obrotomierza taka była diagnoza. Silnik nie nadążał spalać takiej dawki.

Pozdro

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2009, 15:19:43 »
Byłem dzisiaj u gaziarzy (instalacja II gen) padł mi reduktor i mam go do wymiany koszt ok 300zł, ale gość mi zaproponował ze za 1500 zł założy mi do carinki 3S-FE sekwencje, i teraz moje pytanko, czy opłaca się, czy aż taką różnicę będę odczuwał, poza tym  nie wiem ile jeszcze tym autkiem pojeżdżę wiec tez nie chce nie wiadomo ile w niego inwestować. proszę doradźcie

pozdrawiam

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2009, 17:13:42 »
Byłem dzisiaj u gaziarzy (instalacja II gen) padł mi reduktor i mam go do wymiany koszt ok 300zł, ale gość mi zaproponował ze za 1500 zł założy mi do carinki 3S-FE sekwencje, i teraz moje pytanko, czy opłaca się, czy aż taką różnicę będę odczuwał, poza tym  nie wiem ile jeszcze tym autkiem pojeżdżę wiec tez nie chce nie wiadomo ile w niego inwestować. proszę doradźcie

pozdrawiam
Zakładaj i sie nie zastanawiaj. Mniejsze spalanie, koniec regulacji- jazda jak na benzynie........( sam tak zrobiłem i nie żałuję :grin:)!!

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2009, 18:29:57 »
ja bym zakładał.........

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2009, 22:14:08 »
jak bym miał trochę większe fundusze to na pewno założył bym sekwencję.
Pozdro

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2009, 23:22:50 »

Cena dość przystępna. Biorąc pod uwagę, że zestawy do sekwencji chodzą na Alledrogo w okolicy 900,-. Aczkolwiek odpada mu montaż zbiornika, ciągnięcie rurki i instalacji od zbiornika.
Po pierwsze, zapytaj gazownika co konkretnie wchodzi w skład zestawu, który Ci zaproponował. Jaki sterownik, reduktor, wtryskiwacze, filtr fazy lotnej.
Po drugie, zapytaj go, czy ściągnie Ci kolektor ssący do wwiercenia się z dyszami gazu ? :grin:  Bo jeżeli tak, to taka cena jest godna tej roboty ;) A powinien go ściągnąć do montażu dysz żeby były jak najbliżej wtrysków benzynowych.
Zawsze zostaje duża niepewność, czy czegoś nie sp...li przy zdejmowaniu i zakładaniu kolektora. Rurek na nim jest jak w sporej rafinerii ;)
Po trzecie, uprzedź gaziarza, że masz wtrysk półsekwencyjny, żeby odpowiednie wtryski dobrał. :)
Teoretycznie różnica będzie duża. Przede wszystkim powinno zniknąć opóźnienie w reakcji na pedał gazu. Nie będzie tej zwłoki zanim zassie odpowiednią ilość gazu, tylko od razu dostanie tyle ile trzeba prosto pod zawory. Druga rzecz, to odzyskasz trochę mocy. U mnie hamownia wypluła, że mikser zeżarł ok. 12KM, czyli prawie 10% mocy :(  Spalanie też powinno nieznacznie się zmniejszyć. Tyle teorii.
W praktyce i tak wszystko zależy od tego jak to będzie zamontowane i wyregulowane.
Ale mimo wszystko sekwencja wydaje się mieć więcej plusów niż minusów w porównaniu z II gen. więc ja bym zakładał.
Na marginesie dodam, że w szafie leży mi komplet sekwencji i czeka aż będę łaskaw ją założyć ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline calidris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Września 2009, 10:07:40 »
Witam,
dziś zadzwoniłem do świetnego ponoć gazownika rekomendowanego przez 6 zadowolonych kierowników, spytać o instalację do  mojej cariny 2.0 3s-fe.
Myślałem o sekwencji lecz spec stwierdził, że do tego silnika bardzo trudno ją wyregulować z uwagi na wtrysk półsekwencyjny i bardzo krótkie czasy wtrysków.
Facet wzbudza zaufanie i z rozmowy słychać, że zna się na rzeczy.
Stąd moje pytanie czy rzeczywiście sekwencja nie pasuje do tego silnika i założyć II generację, jak mi radzi?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Września 2009, 10:53:09 »
Ale nie powiedział że się nie da, tylko że to jest trudne :)
Szybkie wtryski (żółty Valtek, MagicJet itp.) i dobra elektronika myślę że dadzą radę.
Jaką instalację Ci proponował ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Offline calidris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Września 2009, 12:09:54 »
Proponował lovato. Popytam jeszcze innych gazowników.
Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Września 2009, 14:57:29 »
Popytaj o Staga 300-4 Plus. Fajna, polska elektronika z całą masą możliwości, włącznie z obsługą wtrysku półsekwencyjnego i fullgrupowego. Do tego wsparcie techniczne mają całkiem niezłe.
Takie cacko leży i czeka aż raczę go zamontować ;)
Pozdro.
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl