Autor Wątek: Akumulator (F)  (Przeczytany 37582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Akumulator (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Grudnia 2009, 12:42:40 »
 Witam

Równo dzisiaj minął rok jak kupiłem aku ZAPa i dzisiaj padł, tak ,że uważam długo nie posłużył ,ma 55Ah. Zawiozłem go do sklepu , ładują jutro mam odebrać.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Stycznia 2010, 15:25:19 »
   Witam

Ta sama sprawa ,po naładowaniu aku po prawie miesiącu znowu padł i wycieczka z nim do sklepu, po dokładnym zbadaniu go przez sprzedawce urządzeniem do wykrywania ewentualnego zwarcia ,okazało się ,że w dwóch celach gotuje się elektrolit czyli ucieka prąd. Teraz mają z nim jechać do hurtownika (dilera) tych akumulatorów z reklamacją, jestem ciekawy jak to się zakończy... na gwarancji jest do grudnia 2010r. Najlepsze w tym wszystkim jest to ,że mogę do 2 tygodni nie jeździć samochodem ,co za czasy...
                                                                                   Pozdrawiam

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Stycznia 2010, 22:30:07 »
I to jest właśnie gwarancja-ŻENADA

sbchp250

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Stycznia 2010, 14:53:59 »
I to jest właśnie gwarancja-ŻENADA

Dlatego jak jest tylko mozliwosc to trzeba sie powolywac na niezgodnosc towaru z umowa... wieksze pole manewru mamy.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Stycznia 2010, 16:56:00 »
   Witam

Nie wymienili mi tego akumulatora, ponownie go w sklepie naładowali  sprawdzili czy dobry ,wszystkie parametry są w porządku i przywieźli mi go do domu i dalej mam testować ,Jak jeszcze raz wyładuje się to dopiero będą coś robić , bo jeszcze nie ma podstaw żeby go oddać do hurtownika. Działa na razie tydzień czasu, tak że z własnego doswiadczenia nie polecam akumulatorów z Piastowa (ZAP).

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Stycznia 2010, 20:06:26 »
Ja mam ZAP-a 2 rok jako właściciel i wcześniej rok u poprzedniego i żadnego narzekania. Wiadomo na mrozy -20 wypadało by go doładować troszkę. I ogólnie może ze 2 razy doładowywałem przez 2 lata. Ogólny stan elektryki odpowiada również za aku. Także może coś gdzieś Ci delikatnie zżera prąd?? Najczęściej alarmy sobie lubią... ZAP 55Ah i 420A także nie za duży jak na Carinę.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Stycznia 2010, 20:08:57 »
W carinie 1,6 wystarcza 45 Ah
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Stycznia 2010, 20:46:19 »

Witam

Alarm mam specjalnie odłączony ,żeby wyeliminować branie przez niego prąd. Jednak zeszłą zimę wytrzmał aku a teraz siadł już na samym początku zimy i po niespełna miesiącu po naładowaniu znowu siadł a samochód garażowany mało przebywa na dworzu.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2010, 20:53:03 wysłana przez jurand55 »

Offline Rymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Maja 2014, 22:04:27 »
To ja mam jeszcze jedno pytanie. Wszyscy rozpisują się o akumulatorach do "benzyniaków" a co z dislem?

Na początku tego tematu widziałem stwierdzenie:
mowimy o benzynie, bo do disla jest 80Ah

Ale jak sprawdzam na stronie Centry to mi piszą że najlepiej żebym wziął 77 Ah lub 74 Ah:
http://www.akumulator.pl/dobierz-akumulator?brand=18995&model=19050&fuel=13404&type=14015&date=1992-04%3B1997-09

no i sam nie wiem. Wiem że w ofercie centyry są też nawet 85Ah ale czy warto wydawać większe pieniądze?
Jak patrzę na mój stary (zakupiony razem z autem to ma 80Ah ale za to ma 580A (Prąd rozruchowy) a Centyra ma 760A rozruchowego a znów model 85Ah ma 800A.

Niby pojemność jest mniejsza ale moc rozruchowa większa i mam dylemat czy wziąć 77Ah czy 85Ah. Z jednej strony skoro minimum więcej może być niż zalecane to powinienem wybrać 85Ah ale z drugiej strony boję się czy 800A nie jest za dużym prądem i czy nie popali elektryki, lub jakiejś jej części.

Może jakaś mądra głowa da radę mi podpowiedzieć.

z góry dziękuję.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Maja 2014, 22:10:23 »
W słabszym silniku jakim jest Fordowski 1,8TD miałem 80A.Akumulator był za mocny co doprowadzało do jego niedoładowania i porannych niespodzianek.Najlepiej wziąć słabszy o dobrym prądzie rozruchowym.

Offline Rymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Maja 2014, 22:12:54 »
tak tylko skoro znamionowe jest 80 Ah (nie znalazłem potwierdzenia w dokumentacji jedyna informacja pochodzi z tego właśnie tematu) to czy 77 Ah znowu nie będzie za mało?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Maja 2014, 22:16:44 »
85Ah 800A to mam w służbowym busie i wydaje mi się, że to za duży akumulator jak na osobówkę.
Nie ma co przesadzać, bo rozrusznik może tego nie wytrzymać.

Offline Rymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Maja 2014, 23:05:23 »
W sumie też się skłaniam do 77Ah bo po pierwsze boję się o te 800A czy nie walnie przypadkiem w telefon podłączony do zapalniczki a i cena jest bardziej przystępna ;)

Wysłane z mojego HTC Desire 500 dual sim przy użyciu Tapatalka

Offline Rymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Maja 2014, 16:30:26 »
Dobra ostatecznie sprawdziłem w instrukcji od Cariny i okazało się że na pewno Akumulator powinien mieć 80Ah dla Diesla (Dla benzyny powinien mieć 40Ah - taki mały offtop żeby ludzie mieli pewność czego szukać). Zakupiłem więc Centrę Plus o pojemności 80Ah. jak na razie śmiga jak będę pamiętał to postaram się wrzucić opinię za pół roku może rok, jak się go używa i czy nie ma problemów.

Offline Cuma

• Toyot Leżący
  • *
    • Fenix-Moto
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Maja 2014, 18:29:20 »
Nie ważne czy aku ma 200A czy 10000A, jak ma 12V to nic elektryce nie zrobi. Ten parametr mówi o tym jakie maksymalne natężenie prądu może z niego popłynąć. Lepiej mieć aku 75Ah 600A, niż 85Ah 400A (to tylko przykłady).

Pojemność nie musi być idealna jak w instrukcji, jak włożysz 77Ah to nie będzie za bardzo różnicy. Ogólnie: za mały będzie się zbyt głęboko rozładowywał przy starcie, za duży nie będzie doładowywany. Obie opcje znacznie skracają żywotność baterii.

Prąd rozruchowy im wyższy tym lepiej. Jak więc mamy do wyboru 80Ah/600A i 80Ah/500A lepiej wziąć ten pierwszy - dłużej pociągnie bo będzie w mniejszym procencie wykorzystywany jego potencjał.

I teraz niezależnie czy Aku ma mniej czy więcej A, alternator i tak weźnie tyle, ile pozwoli mu jego opór elektryczny. Jeśli wartość jest wieksza niż znamionowa akumulatora, to niedobrze :-)

W razie czego, jak ktoś potrzebuje, mogę sprawdzić po ile mogę załatwić  odpowiedni akumulator.
Today, Tomorrow, Toyota

Carina E sedane 2,0GLi 133KM

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl