Autor Wątek: problem z niskimi obrotami  (Przeczytany 48608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

blakblak

• Gość
problem z niskimi obrotami
« dnia: 07 Lipca 2009, 14:22:32 »
witam,
mam do Was pytanie, czy spotkaliscie sie z czyms takim, ze po czyszczeniu przepustnicy, obroty nie chca wrocic do swojego poziomu czyli ok. 700obr. tylko oscyluja pomiedzy 900 a 1100, a prawidlowe sa jedynie w momencei odpalenia silnika do momentu ruszenia i urzycia pedału gazu....
przepustnice czyscilem poniewaz wczesniej przy zapalaniu nie chcial z kolei wejsc na obroty i trzeba go bylo przegazowywac i wtedy dopiero bylo ok... po czysczeniu jest ok przy zapalaniu do momentu nacisniecia gazu...
moj mechanik, uwazam, ze bardzo dobry specjalista od Toyoty nie wie co to moze byc i proponuje mi zebym pojechal na komputer i moze cos wykryja? jednak przed wizyta w ASO postanowilem spytac sie na forum i moze uda mi sie uniknac kosztownej wizyty w serwisie.
pozdrawiam

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Odp: problem z niskimi obrotami
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2009, 14:44:06 »
resecik kompa zrób. Może pomoże. Klemę " - " z akumulatora zdjąć na 5 min......

No i napisz jakiekolwiek dane samochodu....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2009, 14:56:56 »
Ja tak u siebie po czyszczeniu miałem. Nie chciałem na początku resetować i po 2 dniach obroty wróciły do normy.... ale na kilka odpaleń. Potem były zdecydowanie za niskie. Zrobiłem więc reset kompa i jak ręką odjął. Wszystko jest od tamtej pory ok ;]

blakblak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2009, 14:58:19 »
robilem juz taki reset 2 razy (zdjalem kleme na ok. 20 min) i jest tak samo.
mam silnik 3.0 '98r.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2009, 16:15:53 »
Wężyki podciśnienia są na swoim miejscu? Nie zamienione? Nie zapomniałeś czegoś podpiąć? Nie łapie lewego powietrza?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lipca 2009, 18:46:03 »
Gdyby łapał lewe, to by przygasał.

Pojeździj trochę - powinny wrócić do normy.

TPS był ruszany ? Może wypada go ustawić ?

pzdr
3VZ.pl

blakblak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2009, 20:44:34 »
przejezdzilem juz tak ok 4 tys km (ok. 1 miesiac).
nie wiem co to jest TPS i jak to sprawdzic?
wezyki byly sprawdzane dwa razy lub trzy razy, a przepustnice sciagano mi juz 2 razy dla pewnosci, ze zostala wlasciwie wyczyszczona.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lipca 2009, 21:17:51 »
No to trochę pojeździłeś, powinno być już ok.

Btw, rozumiem, że masz aŁtomat, przez duże Ł, więc napisz może, czy dzieje się to zarówno na P, jak i na N, i jak się to zachowuje przy przerzucaniu.

Jeśli to jest 1MZ po 96 roku, to dałem jednemu userowi książkę do tego silnika. Jeśli będzie chciał, to pewnie pojawi się tu i pomoże.

Jak składano przepustnicę ? Bo rozumiem, że zawiozłeś do panów mechaników, i szczerze wątpię, że za każdym razem stosowali nową uszczelkę ;)

pzdr
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2009, 21:20:46 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lipca 2009, 22:16:07 »
Marcinm... pewnie sylikon dali jak znam życie. Jeśli nie przesadzili, to powinno być wszystko ok ;]

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipca 2009, 22:44:31 »
Z ciekawości pytam, bo nowa uszczelka wytrzymuje kilkakrotny demontaż i montaż, nie tracąc swoich właściwości.

Bardzo dobrze sprawuje się też Hermetic ( taki czerwony płyn ), tylko też nie wolno z nim przesadzić, bo wspaniale zakleja porty podciśnienia, zawór ISC, jak również fajnie osadza się w postaci węgla na zaworach  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

blakblak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lipca 2009, 23:03:33 »
byl rozkladany dwa razy i skladany na tej samej uszczelce przez czlowieka, ktory 15 lat byl mechanikiem w Toyocie (dwa miesiace temu odszedl i ma wlasny maly warsztat) i rzeczywiscie sie zna.... powiedzial, ze ldobrze by bylo podpiac komputer... ale to troszke kosztuje w ASO, a myslalem ze ktos moze mial juz podobny problem?
na N i P obroty zachowuja sie tak samo.... tylko kiedy sie odpala sa normalne i tez nie zawsze!

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipca 2009, 11:11:50 »
To ja mam tą książkę co marcinm napisał. TPS to czujnik położenia przepustnicy, znajduje się "za" przepustnicą w stronę ściany grodziowej na ośce przepustnicy. Są tam dwie śrubki i "fasolki" dające możliwość jego delikatnego obrotu. Trzeba się podpiąć omomierzem pod odpowiednie styki i pomierzyć, ewentualnie naregulować. A czy zderzak przepustnicy był ruszany??

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=20889.0 możesz przeczytać też ten wątek. Napisz czy podobna sytuacja Cię spotyka......

Jakby co mogę postarać się zeskanować z książki odpowiednią stronę.....

PozDRo

blakblak

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lipca 2009, 13:59:26 »
ja mam podobna sytuacje jak ta opisana w rozmowie pod podanym przez Ciebie linkiem...
jak poradziles sobie z tym problemem?

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lipca 2009, 14:32:19 »
cała akcja ustawiania obrotów nie jest skomplikowana, lecz czasochłonna.

1. Odpal zimny silnik. Obroty powinny być 1600 RPM, dokładnie. Jeżeli są niższe i dopiero po chwili się troszkę podnoszą to znaczy, że śrubka jest za mało wkręcona. Rozgrzewasz silnik, może być na postoju. Patrzysz na obroty, powiedzmy są 1000 RPM. Gasisz silnik i odpalasz ponownie, szybko, i powinny one być już niższe, za niskie, powiedzmy 500 - 600 RPM. To jest zasługa krokowca, zwiększa dawkę powietrza pomimo źle ustawionej przepustnicy. Dlatego od zimnego silnika do ciepłego obroty będą za wysokie, a odpalając już gorący silnik będą przez chwilę za niskie.

2. Jeżeli sytuacja jest dokładnie taka jak opisałem w punkcie 1 to teraz musisz delikatnie operować śrubką, "zderzakiem" przepystnicy. Odpalasz, sprawdzasz obroty, gasisz. Pamiętaj, bardzo czuła jest przepustnica na takie zabawy. Pół obroty to już może być zbyt wiele i obroty będziesz miał za wysokie.

Najważniejsze jest to co napisałem na początku. Zimny silnik przy starcie powinien mieć 1600 RPM. Nie mniej, nie więcej. Czy masz tak, że jak odpalasz zimny silnik masz powiedzmy 1400 RPM i po chwili wskakuje na 1600 RPM. Jak tak to powyższa intrukcja napewno odniesie się do twojego przypadku. Teraz obroty mam 700 zarówno na D jak i na N. Masz automat?? 

Zapomniałbym dodać. Odpinaj aku po każdym, zgaszeniu silnika i kręceniu śrubką. Nie musisz czekać 5 min. Dotknij minusową klemą (bo to ją odpinamy) do plusa aku. Taki szybki reset......

Czekam na wieści

A jeszcze jedna sprawa. Jeżeli masz automat to czy te nie odpowiednie obroty mają wpływ na pracę skrzyni??? Powinny mieć......

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2009, 14:37:18 wysłana przez tabak »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lipca 2009, 14:47:48 »
Masz automat?? 

Skora ma Camry 98r V6 to niestety tam znaleźć normalną skrzynie to trudno :-(
W dodatku kolega pisał jak ma na P i N :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl