Autor Wątek: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.  (Przeczytany 201485 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.
« Odpowiedź #195 dnia: 28 Maja 2015, 10:53:41 »
A nieco lepsze, niż budżetowe?  :cheesy:  Jest sens zakładac na przykład ceramiczne tarcze, albo jakies nawiercane/nacinane, jeśli się nie startuje w rajdach?

ceramikę stosuje się w sportowych autach o bardzo dużej mocy - typu Porsche, Lambo czy Ferrari.. do "cywilnych" autek z taką mocą, jak mają aurisy, ceramiczne tarcze się nie przydadzą. Jeden wyjątek to częste i szybkie jazdy po górach - gdzie bardzo dużo hamujesz - ceramiczne tarcze nie tracą właściwości po bardzo dużym rozgrzaniu - w przeciwieństwie do tarcz stalowych.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 28 Maja 2015, 11:03:33 »
częste i szybkie jazdy po górach - gdzie bardzo dużo hamujesz

W "cywilnym" samochodzie po górach to się hamuje silnikiem  :good:

ceramiczne tarcze nie tracą właściwości po bardzo dużym rozgrzaniu

:good: , wręcz poprawiają się wtedy ich parametry.

Ale z drugiej strony te podwyższone właściwości uzyskują dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury , co przy "zwykłej" a nie rajdowej jeździe jest niemożliwe do osiągnięcia , co może powodować że będą gorsze o zwykłych stalowych (żeliwnych).

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #197 dnia: 28 Maja 2015, 11:03:52 »
Nie wspominając już o cenie za taki zestawik  :grin: . Stosowanie samych niby ceramicznych klocków nie ma żadnego sensu, no chyba, że komuś się już tarcze znudziły :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #198 dnia: 28 Maja 2015, 11:09:22 »
Ja założyłem Bosch aftermarketowego - ale mam pytanie, bo skuteczność hamulców w Toykach jest... średnia na tle konkurencji europejskiej: np. nacinane tarcze zwiększą dużo skuteczność i czy masakrycznie szybko polecą na nich klocki? I czy GŁOŚNIEJ będzie auto hamować na takich tarczach, bo słuch mam niestety muzycznie i akustycznie wyczulony?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #199 dnia: 28 Maja 2015, 11:14:10 »
Mnie wczoraj minęło 20kkm, dlatego zaczynam sie powoli zastanawiac nad klockami. Tarcze mam z przodu wentylowane, takie wystarczą do cywilnej, dynamicznej jazdy? Dotąd udało mi sie nie ugotować hamulców, ale nie wiem czy dlatego, że wystarczają, czy po prostu nie wystąpiły okoliczności, w których bym ich naduzywała. Zalezy mi, żeby hamulce były jak zyleta, dlatego tak dopytuję co warto kupić. Nie chcę niskobudżetowo, ani przeginac niepotrzebnie w drugą stronę. Chcę rozsądnie i skutecznie :)
Żyj i daj żyć innym.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Maja 2015, 11:14:55 »
W "cywilnym" samochodzie po górach to się hamuje silnikiem
ja to wiem, dlatego napisałem "szybkiej jazdy" - gdzie już bez hamulca się nie obędziesz... nie czepiaj się takich szczegółów, bo to się żałosne robi
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #201 dnia: 28 Maja 2015, 11:21:24 »
A jesli chodzi o ceramiczne klocki, do których link wrzuciłam - Agiless, dlaczego nie ma sensu? Chodzi o to, że w zestawieniu ze zwykłymi stalowymi tarczami nie dają żadnego efektu?
Czytałam, że nie pylą, nie powodują fadingu, są ciche i oszczędzają tarcze, co już brzmi bardzo przyjemnie dla uszu. Tylko ile w tym prawdy?

Żyj i daj żyć innym.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #202 dnia: 28 Maja 2015, 11:40:32 »
Z tego, co mówił mi kolega ze sklepu zależy na jakie się trafił. Podobno któreś bardzo szybko zużywają tarcze, takie miał stwierdzenie od kilku klientów. Opinie w necie na ten temat też są różne, więc do odważnych......

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #203 dnia: 28 Maja 2015, 11:46:37 »
Ja założyłem Bosch aftermarketowego - ale mam pytanie, bo skuteczność hamulców w Toykach jest... średnia na tle konkurencji europejskiej: np. nacinane tarcze zwiększą dużo skuteczność i czy masakrycznie szybko polecą na nich klocki? I czy GŁOŚNIEJ będzie auto hamować na takich tarczach, bo słuch mam niestety muzycznie i akustycznie wyczulony?
Mam w VW zalozone tarcze nacinane (ate power disc) - juz 3 komplet - nic nie piszczy itp -z hamowaniem  jest troche lepiej niz na zwyczajnych gladkich tarczach - wszystko zalezy jaka srednica tarczy itp. Co do trwalosci to zdziera klocki pewnie bardziej, ale jakos do tego nigdy uwagi nie przywiazywalem - to jest automat i jazda glownie po miescie ,  to i tak klocki beda leciec i tak nie wazne jaka tarcza czy gladka czy nacinana.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #204 dnia: 28 Maja 2015, 11:59:59 »
Co do trwalosci to zdziera klocki pewnie bardziej, ale jakos do tego nigdy uwagi nie przywiazywalem
Dla mnie to tez nie jest istotne, jak szybko klocki sie zuzyją, mają spełniać swoje zadanie (oby nie co 10 kkm oczywiście, ale juz co 15, kiedy przypada wymiana oleju bym zniosła). Jesli chodzi o nacinane tarcze, to czytałam, że prócz lepszego odprowadzania ciepła te nacięcia pozwalają też pozbywac się pyłu/brudu, dzięki czemu nie zbierają się osady tak, jak w przypadku tarcz gładkich, więc juz choćby w ten sposób zapewniaja lepszą skuteczność. Rowki może tez zwiększają jakoś siłę tarcia.
Pomyslę, może się skuszę na nacinane, kiedy moje tarcze zaczną sie kończyć  :o
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #205 dnia: 28 Maja 2015, 12:07:41 »
Nie za szybko czasem o tym myślisz?  :o Pamiętam, że jak byłam Avensisem na przeglądzie przy 45 000 km, to tylko wspominali, że na klocki trzeba będzie zerknąć i być może wymienić na następnym przeglądzie  :o

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 28 Maja 2015, 12:15:45 »
u mnie na przeglądzie przy 58k nie było mowy o wymianie tarcz nawet. Nika Nowy zostaje definitywnie?? :P
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2015, 12:17:17 wysłana przez Slavarok »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #207 dnia: 28 Maja 2015, 12:29:45 »
Nie za szybko czasem o tym myślisz?  :o Pamiętam, że jak byłam Avensisem na przeglądzie przy 45 000 km, to tylko wspominali, że na klocki trzeba będzie zerknąć i być może wymienić na następnym przeglądzie  :o
Może trochę na wyrost, zuzycie klocków oprócz ich jakości zalezy też od stylu i warunków jazdy. Zapytam przy 30kkm jak się klocki mają, to wtedy będe w stanie to jakoś ocenić, teraz nie mam pojęcia. A tarcze to ponoc średnio co drugą wymianę klocków sie wymienia? Jakiś artykuł mi sie obił o oczy, gdzie tak ktos stwierdził, więc tu rzeczywiście mam kupę czasu.

Tak, Nowy zostaje  :good:
Żyj i daj żyć innym.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #208 dnia: 28 Maja 2015, 12:38:08 »
Tarcze wymienia się wtedy, kiedy nie trzymają już normy grubości. Nie daj naciągnąć się na koszty.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #209 dnia: 28 Maja 2015, 12:43:10 »
Nie daj naciągnąć się na koszty.
Hehe, nie dam się, próbuje tylko mniej więcej ocenic, kiedy powinnam sie zainteresowac tematem :) Jeszcze na tarcze kupa czasu, na klocki chyba też ze 20kkm
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl