Autor Wątek: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.  (Przeczytany 201488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.
« Odpowiedź #210 dnia: 28 Maja 2015, 12:53:09 »
ja zawsze patrzę, lub pytam przy wymianie kół - czyli 2 razy w roku.
Jak mi mówią że coś się kończy, wtedy zaczynam badać temat na poważnie (szukanie dobrych tarcz/klocków, rozkminka cenowa etc.)
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #211 dnia: 28 Maja 2015, 14:50:31 »
Mam w VW zalozone tarcze nacinane

Ale hamują równie cicho co na zwykłych tarczach czy jest głośniej, szum, szuranie ciche/głośne - jak to jest?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #212 dnia: 28 Maja 2015, 15:07:43 »
Jesli chodzi o nacinane tarcze, to czytałam, że prócz lepszego odprowadzania ciepła[...]
z tym odprowadzaniem ciepła  to tarcze wentylowane. Zreszta takie to standard w dzisiejszych czasach na przedniej osi przynajmniej.  Naciecia powoduja wieksza skutecznosc hamowania, lepsze odprowadzanie wody z powierzchni tarczy oraz powstajacych gazow i pylow w trakcie hamowania. Dodatkowo naciecia stanowia tez wskaznik zuzycia tarczy - gdy znikna wymieniamy tarcze na nowe.

Co do częstotliwości wymiany , popatrzyłem w papierach i :
średnio co 23tys km do wymiany szły  tarcze razem z klockami (też ATE). Zaznaczam że to automat , jazda miejska, bez jakiegoś oszczędzania hamulców.

w aurisie z ręczną skrzynią podejrzewam że wytrzymają spokojnie przynajmniej ze 30 tys.

Ale hamują równie cicho co na zwykłych tarczach czy jest głośniej, szum, szuranie ciche/głośne - jak to jest?
Nie słychać ich w ogóle. Nie szumi , nie piszczy , nie szura. Tak przynajmniej w VW , a w Toyocie to moge tylko zgadywać jak będzie - tym bardziej że auris/corolla mają tendecje do pisków z tylnej osi i czy to wina zacisków czy fabrycznych klocków to nie wiem.

Ale też nie licz , że po montażu nacinanych będzie sie zatrzymywał w miejscu. Będzie lepiej , ale bez szału. Zreszta to też bedzie zależeć  od srednicy tarcz - im wieksza tym hamowanie lepsze itp.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2015, 15:12:29 wysłana przez bazi »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #213 dnia: 28 Maja 2015, 16:21:02 »

Zależy jak bardzo i w którą stronę są cięte. Póki się nie zagrzeją jest porównywalnie z gładkimi, im cieplej tym bardziej słychać.

Najlepiej przejedź się z kimś, kto ma i posłuchaj sam.

Nie ma panaceum, miękki klocek będzie zawsze lepiej hamował, ale się szybciej skończy i będzie mocno pylił. Twardy będzie się wolniej zużywał, bardziej zużywał tarczę, a do tego słabo hamował, piszczał, itp.
3VZ.pl

Offline Slawson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 28 Maja 2015, 20:24:35 »
Miesiac to ile km?

około 2kkm

Nie piszczą i słabo "zużywają" tarcze - więcej refleksji nie mam.

Mnie to najbardziej interesuje, czy skutecznie hamują  :grin:

"regenerowałem" zaciski więc na pewno lepiej hamują, ale czy to zasługa nowych klocków jurid i tarcz ate czy może poprostu nowego zestawu i poprawnie pracujących zacisków i prowadnic w jarzmach?

Nie wspominając już o cenie za taki zestawik  :grin: . Stosowanie samych niby ceramicznych klocków nie ma żadnego sensu, no chyba, że komuś się już tarcze znudziły :)

Czemu "tarcze znudziły"?? Wg danych marketingowych zużywają tarcze o 20% mniej - co wstępnie potwierdzam.

A jesli chodzi o ceramiczne klocki, do których link wrzuciłam - Agiless, dlaczego nie ma sensu? Chodzi o to, że w zestawieniu ze zwykłymi stalowymi tarczami nie dają żadnego efektu?
Czytałam, że nie pylą, nie powodują fadingu, są ciche i oszczędzają tarcze, co już brzmi bardzo przyjemnie dla uszu. Tylko ile w tym prawdy?

Mniej pylą, są ciche - potwierdzam. Wstępnie też potwierdzam że oszczędzają tarcze.
Fadingu nie sprawdziłem bo nie miałem okazji ostro zagrzać.
Z pozdrowieniami
Sławek

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #215 dnia: 28 Maja 2015, 20:52:10 »
Kolego Sławku, przejechałeś dopiero 2kkm na klockach, więc umówmy się na rzetelną opinię tych klocków za powiedzmy 20kkm, wtedy będzie to miało jakiś sens. Jeśli twierdzą, że klocki nie pylą, wolniej się zużywają, to myślę, że są po prostu twarde, czyli bardziej dostaje tarcza która ulec musi.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #216 dnia: 28 Maja 2015, 20:58:58 »
Kolego Sławku, przejechałeś dopiero 2kkm na klockach, więc umówmy się na rzetelną opinię tych klocków za powiedzmy 20kkm, wtedy będzie to miało jakiś sens. Jeśli twierdzą, że klocki nie pylą, wolniej się zużywają, to myślę, że są po prostu twarde, czyli bardziej dostaje tarcza która ulec musi.

Nie neguję, ale... NIEKONIECZNIE!  :cool:
EBC GreenStuff na zwykłych tarczach: pyli mniej, hamuje lepiej, zużywa się sam wolniej i dużo wolniej zużywa tarcze - do tego starcza na dłużej. :cool: Jedyny minus z mojej praktyki wynikający, że - wbrew temu co piszą marketingowcy - to jednak pierwsze hamowanie na zimnych jest wyraźnie słabsze i trochę huczy (jakby się klocki kończyły - choć delikatnie). Problem w tym, że np. na autostradzie prawie każde hamowanie jest "pierwsze", bo klocki szybko się chłodzą.
Poza tym IMHO są idealne.

Offline Slawson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: 28 Maja 2015, 22:51:56 »
Wiesz, rzetelną opinię to wydam jak zrobię na nich >80kkm. Teraz są to subiektywne wrażenia. Tam gdzie nie mam opinii napisałem to dość jasno.
Klocki pylą, tylko mniej, nieco innym kolorem i nie czepia się to tak bardzo do felg.
"Twarde" to pojęcie względne. O ile pamiętam, marketingowo producent tłumaczy w ten sposób, że klocki mniej orzą tarcze bo inny skład mieszanki i mniej w nich cząsteczek metalowych które bardziej zjadają tarcze.

A w ogóle to nie mam w tym interesu żeby namawiać do takiego zestawu. Nie twierdzę że jest wybitny ale jednocześnie uważam, że dokonałem właściwego wyboru - a czas pokaże.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2015, 22:54:00 wysłana przez Slawson »
Z pozdrowieniami
Sławek

Offline wylewny75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #218 dnia: 17 Czerwca 2015, 05:18:21 »
Jestem po wymianie tarcz oraz klocków z tyłu w Aurisie. Po wymianie mam do czynienia z dziwnym zjawiskiem po zaciągnięciu ręcznego. Powstaje dziwny, bardzo wkurzający dźwięk podczas postoju auta gdy np poruszę autem na boki. Lub jak wsiadam i wysiadam. Jest to tak jakby coś na zasadzie trzeszczenia. Tak jakby był jakiś ruch pomiędzy klockiem i tarczą. Niby wszystko było wyczyszczone przy wymianie. Stwierdzili iż jest to taka przypadłość w tych modelach. Aż mi się nie chce wierzyć żeby taka lipa z tym była po wymianie na nowe elementy.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 17 Czerwca 2015, 06:29:35 »
Jakie przebiegi robisz? Ja robię bardzo małe i występuje u pukanie klocków - ze względu na rdzę na tarczach.

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #220 dnia: 27 Czerwca 2015, 16:48:16 »
Czy takie dwa rowki na tarczy po wymianie kompletu (tarcza plus klocek) po przejechaniu 4500 km to podstawa do reklamacji tarczy i klocków?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #221 dnia: 27 Czerwca 2015, 17:35:23 »
Czy takie dwa rowki na tarczy po wymianie kompletu (tarcza plus klocek) po przejechaniu 4500 km to podstawa do reklamacji tarczy i klocków?

IMHO - oczywiście, że nie.

Offline eskimo87

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #222 dnia: 30 Czerwca 2015, 22:44:53 »
Witam
Ktoś wie jakie są oznaczenia klocków do aurisa ts 1,4d4d do przodu, nigdzie nie mogę ich dostać prócz serwisu. Cały czas w sklepach wciskają mi od starszego modelu

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 01 Lipca 2015, 08:38:18 »
Rozumiem że masz sztukę 2012r -->
Brembo P 83 150
TRW GDB3598

Offline eskimo87

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #224 dnia: 01 Lipca 2015, 11:37:41 »
Tak 2013 r  ciężko je dostać w żadnej większej hurtowni ich nie ma. Ale udało się w Gdańsku jakiś sklepik miał. Dziękuję za pomoc

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl