Autor Wątek: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.  (Przeczytany 201445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
Odp: Klocki i tarcze hamulcowe w Aurisie.
« Odpowiedź #315 dnia: 04 Maja 2023, 18:18:54 »
Zakupilem tarcze klocki brembo na tył.Mam nadzieje ze bedzie wszystko pasowało.Akustyczny czujnik zuzycia klockow to drzwiek piszczacy przy hamowaniu??Czy te piski mogą wystepowac z tylnich klockow i tarcz??Czy uklad czy wymianie tarcz klockow trzeba odpowietrzac??Smarujecie styk klocka z zaciskiem jakims smarem??

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 04 Maja 2023, 20:29:21 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #317 dnia: 04 Maja 2023, 23:14:25 »
Zestaw wymieniony na nowy i jest git, trwa docieranie/układanie.

Po oględzinach staroci wyszło tak. Na przodzie klocki u góry nie miały już okładzin, a na dole jeszcze 1mm. Diagnoza, prowadnice chodziły, paradoksalnie syf zablokował klocki w zaciskach, tam gdzie powinny się przesuwać po ślizgaczach. Konieczne było mocowanie się przy wydostaniu klocków. Klocki na przodzie nie były ori, ale jednak Textar, jakiś cwaniak poobcinał czujniki akustyczne. Nie wiem czy to tak zwyczajowo, czy dlatego że zaraz by mi piszczało, ale klocki miały jeszcze po zakupie z 5mm. Na tyle były ori i miały jeszcze z 3mm okładziny, czujniki akustyczne były. Czyli na tyle mi nic nie piszczało, a na przodzie nie miało co piszczeć, a jednak piszczało. Jak się okazało, u góry przednich klocków, nie było okładziny już, a rant tarczy wrzynał się tu w blachę klocków i to to przez pewien czas dawało niepokojące sygnały. 

Akustyczny czujnik zuzycia klockow to drzwiek piszczacy przy hamowaniu??Czy te piski mogą wystepowac z tylnich klockow i tarcz??Czy uklad czy wymianie tarcz klockow trzeba odpowietrzac??Smarujecie styk klocka z zaciskiem jakims smarem??

Jedzie blaszka po tarczy, czyli metal o metal, raczej nie piszczenie, tarcie z dźwiękiem. U mnie było bardziej na zakrętach, oraz szybszym wejściu w zakręt, no ale to nie czujniki były jednak.
Czujniki stosują chyba wszystkie firmy, jednak w aucie w zestawach one występują tylko w klockach od wewnętrznej strony auta. Czyli na oś, cztery klocki, dwa mają taki czujnik.
Najlepiej za jednym razem wymienić i płyn, u mnie już dwa razy był DOT-4 ATE SL.6. Działanie wszystkiego będzie pewne, kompleksowe i od 0. Podczas wymiany można cofnąć tłoczki na MIN i wywalić syf przez odpowietrznik. W dwóch autach miałem wymiany, nigdzie nie smarowali raczej, wyczyścili wszystko, a na klockach były albo blaszki, albo materiał antypiskowy. Co ciekawe, pomiędzy 2020 a 2023 teraz, koszty w tym miejscu gdzie byłem, wzrosły na całości tylko o 50PLN. 
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2023, 23:21:13 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #318 dnia: 06 Maja 2023, 13:56:34 »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 06 Maja 2023, 14:40:49 »
Dziekuje za fajny artykuł.
polecam również ten kanał,
https://www.youtube.com/@atehamulcepolska7757/videos
mnie dużo wyjaśnił jeśli chodzi o hamulce, sam wielokrotnie w wielu autach zmieniałem i wiem jakie błędy popełniałem
Teraz po zmianie działanie hamulców to poezja

Offline Edekboss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris hybrid
« Odpowiedź #320 dnia: 03 Czerwca 2023, 23:57:34 »
Siemka Orientujecie się jaki jest koszt wymiany tarcz i klocków w aso? Niedawno kupiłem aurisa ze Szwecji i w papierach na ostatnim przeglądzie jest wzmianka z aso szwedzkiego, że tylne hamulce są bardzo słabe i niestety klient odmówił naprawy. 14 czerwca mam umówiony full przegląd i pewnie bez wymiany sięnie obejdzie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #321 dnia: 04 Czerwca 2023, 01:26:29 »
W ASO nie wiem, powodzenia. :cry:

Dla porównania masz przykład. Firma co już od 28 lat handluje częściami i ma warsztat do wymiany. Ceny z tego roku.

https://hamulcesklep.pl/pl

Tarcze, klocki  dwie osie i co tam trzeba jeszcze w okolicy 340 brutto.
Płyn i wymiana 150 brutto.

A najlepsze jest to, że dwa lata temu było tam na wszystkim tylko 50pln taniej. :shock:
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2023, 01:28:25 wysłana przez Rademenes »

Offline Edekboss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #322 dnia: 04 Czerwca 2023, 12:59:18 »
Teraz wszystko drożeje. Wystarczy zobaczyć np. na ceny aut. Sklep wygląda zacnie, dzieli mnie tylko 450km. Generalnie ceny w aso są spore, za full przegląd 1900zl, pewnie za tarcze i klocki dodatkowo ok. 3000. Auto świeżo kupione i chcę je sprawdzić w całości przed montażem lpg. Prawdopodobnie moje wizyty w aso na tym się zakończą, ale raz chce tam pojechać.Mam do zrobienia hamulce, czujnik ciśnienia kół się świeci i nie mogę go zresetować i mam nadzieję że reszta ok.

Offline Edekboss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #323 dnia: 04 Czerwca 2023, 13:06:55 »
No i babka w aso mówiła że przegląd trwa 4h to chyba robią to dość solidnie. Wymiana tarcz i klocków to także czyszczenie i smarowanie elementów.No ale się zobaczy.Wysłałem linka ze sklepu ojcu, ma na czasie wymianę zacisku w astrze.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #324 dnia: 04 Czerwca 2023, 13:34:01 »
No i babka w aso mówiła że przegląd trwa 4h

:) tekst miesiąca

Edit. Dodam tylko ze mechanik jest liczony "od przerobu" i zazwyczaj pracują 8h, nadgodziny są niemile widziane plus czas nagli bo w prywatnym garażu klienci już czekają
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2023, 13:43:28 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #325 dnia: 04 Czerwca 2023, 15:40:30 »
Przedstawiałem tu zestaw co w Lewian.pl kupiłem, wyszło za wszystko 1190pln. A wymianę robiłem u nich, trwała 2.5-3h. Wymienili jeszcze wszystkie prowadnice i za warsztat razem 542pln z paragonem. Tak jak tamtym razem, tak i tym taniej było u nich niż u mnie na miejscu. Raz że na miejscu więcej, to gdyby chcieć paragon na miejscu to pewnie jeszcze więcej. Oczywiście nie mam do nich 20km, poszło tyci za pół baku. Tras mam jak na lekarstwo, więc sama przyjemność, małe miasteczko, zbiornik wodny, można sobie w czasie wymiany odpocząć.

@Edekboss cen części nie można porównać do końca do ceny całości. Jeśli już pojedziesz do ASO i wydasz 3000 (myślę że więcej za graty) zamiast 1700, to weź zweryfikuj czy i co zrobili, chyba że takie kwoty to dla Ciebie na waciki.

Jeszcze cztery sprawy, które przemawiają mi za Lewian.pl.

1. Sprawdzają bicie tarcz przy montażu i ew. dopasowują.
2. Nie zostawiają klienta po wymianie, sami jadą docierać wstępnie wedle swojej procedury, opisanej na stronie.
3. Sprzedają od lat i wymieniają w swoim warsztacie zasadniczo głównie hamulce. To nie to samo co w zwykłym warsztacie co 10 robota to hamulce.
4. Firma jest pokoleniowa, z ojca na syna.

Czyli nawet jeśli coś trochę dołożyłem za dojazd tam, to zyskałem na doświadczeniu i 3 punktach. Na miejscu 2 punkty nieosiągalne, 3 niespełniony.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2023, 15:57:18 wysłana przez Rademenes »

Offline Edekboss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #326 dnia: 04 Czerwca 2023, 17:49:03 »
Zawsze można samemu wymienić. W golfie wymieniałem to i w aurisie wymienię. Zasada działania ta sama.Przydałoby się tylko w razie czego zestaw naprawczy do zacisków kupić, bo nikt nie wie co tam zastaniesz jak rozbierzesz.  Co za zestaw zamawiałeś i jak się sprawuje? No i ile km już po wymianie zrobiłeś?

Offline Edekboss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #327 dnia: 04 Czerwca 2023, 21:36:12 »
Pozwolę samemu sobie odpowiedzieć

https://m.youtube.com/watch?v=BCLpMeX8duI&feature=youtu.be

Fajny tutorial jak to ma wyglądać

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #328 dnia: 05 Czerwca 2023, 13:29:08 »
Oczywiście można, jak się kiedyś już wymieniało coś takiego. Mój zestaw widać tu u góry, post 313 i 314. Sprawuje się normalnie, ale najlepsza była zmiana zaraz po wymianie. Jakby 50% lepiej po w reakcji. Przejechane mam dopiero jakieś 2kkm. Cel w gratach był taki, aby polepszyć skuteczność poza fabryczny zestaw, dlatego takie klocki na przód. Nie latam agresywnie, to bardziej na ekstremalne sytuacje.

W warsztacie zabezpieczyli się w zestawy naprawcze zacisków/tłoczków i w nowe prowadnice. Warto wymienić gumki prowadnic i blaszki ślizgacze też. Wobec reszty to nie koszt, a ponowna zabawa ze starymi możliwa. Na filmie jest jak stały prowadnice, to jeden klocek min drugi sporo. Ja miałem inaczej na przodzie, stały dolne, ale i klocki na blaszkach były syfem zawalone. Efekt klocki od góry nie miały już okładzin, a na dole 1 coś mm. Wymiana gratów bez płynu to też lipna oszczędność. Warto cofnąć tłoczki do końca, aby odpowietrznikiem wyleciał zeń syf, bo tam najwięcej się go zbiera. Blaszki ślizgacze stare mają już odkształcenia po starych klockach i nowe mogą w nie wpadać, blokować się. 

Offline Edekboss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: 05 Czerwca 2023, 14:33:32 »
Zamówiłem ze sklepu tarcze i klocki na tył ate.Do tego zestaw do wyciskania tłoczków, bo z tego co się zorientowałem tłoczki kręcą się w różne strony,a sam posiadam tylko taką śrubę z podpórkami. Do tego zmywacz,smar do prowadnic i drugi do blaszek. Całość nieco ponad 600zl. W aso tarcze i klocki 1000, z robocizną 1200. Płyn wymienią mi na przeglądzie, w tamtym roku ponoć był wymieniany w październiku.
No i oczywiście zestaw prowadnic i gumek w razie czego.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2023, 14:37:34 wysłana przez Edekboss »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl