Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578929 razy)

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1185 dnia: 20 Września 2019, 18:13:52 »
Skąd jest ta tabelka?

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1186 dnia: 21 Września 2019, 15:31:09 »
Polecam Shell Helix Ultra SN 0W-20  - jeżdżę od kilku lat na tym oleju (silniki benzynowe i hybryda) i jestem mega zadowolony. W nowym aucie praktycznie nie zmienia koloru po 15 tys km (nie dopuszcza do zanieczyszczenia tłoków), w używanych jak zalewałem to dopiero po dwóch zmianach kolor zmienia na jaśniejszy (dobrze czyści zabrudzenia bez obaw o rozszczelnienia - auto miało nalatane 240 tyś km i żadnego wycieku po następnych 70 tyś do sprzedaży).
Wartością dodaną jest także realne (w moim przypadku) zmniejszenie zużycia paliwa, a i koszt jest akceptowalny (29 zł za litr).

https://www.shell.pl/kierowcy/oleje-silnikowe-i-srodki-smarne/oleje-samochodowe-helix/ogolne/shell-helix-ultra-sn-0w-20.html

Ale każdy musi sobie sam wypracować co jest dla niego najlepsze, nie raz uzależnione jest to od rodzaju silnika, od stylu jazdy czy też przyzwyczajenia do marki.

Próbuj, testuj, potem podziel się spostrzeżeniami

Namówiłeś mnie.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #1187 dnia: 21 Września 2019, 15:46:04 »
To gdzie są zanieczyszczenia z paliwa itp? Przecież olej jest po to żeby czyścić silnik z syfu,a skoro nie zmienia koloru etc. to chyba oznacza, że nagar zostaje w silniku (?)

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1188 dnia: 21 Września 2019, 18:22:16 »
a skoro nie zmienia koloru etc. to chyba oznacza, że nagar zostaje w silniku (?)

hehe sam chciałem to napisać ale się powstrzymałem :O uwielbiam takie tematy typu olej nie zmienia koloru, nie zanieczyszcza tłoków :D dobrze czyści, a pewnie i uszczelnia :D i jeszcze niskie zużycia paliwa i pewnie silnik znacznie ciszej chodzi poezja. Pozdrawiam. Z góry przepraszam nie chciałem nikogo urazić.
Auris I 1.6 132KM 1ZR-FAE 2009r.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1189 dnia: 21 Września 2019, 18:42:49 »
To gdzie są zanieczyszczenia z paliwa itp? Przecież olej jest po to żeby czyścić silnik z syfu,a skoro nie zmienia koloru etc. to chyba oznacza, że nagar zostaje w silniku (?)

a skoro nie zmienia koloru etc. to chyba oznacza, że nagar zostaje w silniku (?)

hehe sam chciałem to napisać ale się powstrzymałem :O uwielbiam takie tematy typu olej nie zmienia koloru, nie zanieczyszcza tłoków :D dobrze czyści, a pewnie i uszczelnia :D i jeszcze niskie zużycia paliwa i pewnie silnik znacznie ciszej chodzi poezja. Pozdrawiam. Z góry przepraszam nie chciałem nikogo urazić.

Eksperci od oleju - bez komentarza
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1190 dnia: 21 Września 2019, 18:48:45 »
Ja nie mam wiedzy, jestem laikiem, dlatego zadałem pytanie i byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1191 dnia: 21 Września 2019, 22:06:27 »
A sprawdzałeś na filtrze, może tam są? ;)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1192 dnia: 21 Września 2019, 22:18:27 »
Czyli gorsze oleje nie pozwalają, aby filtr dobrze działał?

Poprzednio miałem Nissana na LPG. Przejechał ponad 400 kkm. Olej po 15 kkm był tylko trochę ciemniejszy niż świeży, co mechanik tłumaczył czystością gazu i bardzo krótką praca silnika na benzynie.
Olej kupowałem z niższej półki.
Hm...

Offline ewemarkam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1193 dnia: 21 Września 2019, 23:15:21 »
Bo oleje przy jeździe na LPG tak mają. Mało sadzy się w nich zbiera. Dlatego praktycznie taki sam olej zlewasz.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1194 dnia: 22 Września 2019, 07:54:12 »
No właśnie, więc co dzieje się z syfem z benzyny skoro wspomniany olej się nie brudzi?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #1195 dnia: 22 Września 2019, 12:00:22 »
Zanieczyszczenia zalegające w silniku tzw. osad węglowy oczywiście występuje w silnikach, ale w większym lub mniejszym zakresie. Wszystko to uzależnione jest od wielu zmiennych zaczynając, od stanu technicznego silnika (dokładności spasowania silnika, stan pierścieni, stan układu zapłonowego itp.), samego kierowcy (styl i technika jazdy, długość odcinków itp. ) a kończąc na odpowiednio dobranym oleju silnikowym czy jakości paliwa.
Dużo zmiennych, dużo by o tym mówić. 7 lat zawodowo badałem oleje w Instytucie Budowy i Eksploatacji Maszyn. Badania tribologiczne wykonywaliśmy na testerze T-05, teraz bardziej praktyczniej robię ekspertyzy różnych w różnych dziedzinach i powiem jedno. Coraz rzadziej jest z tym problem. Oczywiście są silniki, w których osad występuje niezależnie, co byśmy robili, ale jak to mówią  ?jak kto dba tak ma?. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
I tutaj w części za nagar odpowiedzialny jest olej, szczególnie ten, który powstaje na bazie gazu ma najlepsze właściwości minimalizowania powstawania nagaru, a w silnikach, w których zrobił się osad działa w jakim stopniu oczyszczająco co w wielu sytuacjach też nie jest dobra. Ja używam Shell bo go badałem i wiem jak wyglądały auta po przebiegi 200-300 tys. km.
Co do osadów to jeżeli już występują to część się spali i wyleci ze spalinami, część znajdzie się w oleju silnikowym, osadzi się na świecy zapłonowej, głowicy, zaworach, tłokach itp.  Najważniejsze aby było ich jak najmniej. Można porównać to do próchnicy zębów czy kamienia nazębnego, jedni go mają inni nie dopuszczają, ale zawsze jest tendencja do powstawania.

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1196 dnia: 22 Września 2019, 19:09:25 »
No dobrze, ale dlaczego zatem tani olej szybko się brudzi, a ten lepszy w ogóle? skoro się brudzi to zbiera nagar z silnika, tak? ale wtedy filtr źle działa i nie potrafi go odfiltrować? nic z tego nie rozumiem....

zakładając, że mamy taki sam filtr oleju.

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1197 dnia: 22 Września 2019, 20:37:33 »
dlaczego zatem tani olej szybko się brudzi, a ten lepszy w ogóle? skoro się brudzi to zbiera nagar z silnika, tak?

Uuu zaczyna robić się ciekawie.
Auris I 1.6 132KM 1ZR-FAE 2009r.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #1198 dnia: 23 Września 2019, 20:41:00 »
No dobrze, ale dlaczego zatem tani olej szybko się brudzi, a ten lepszy w ogóle? skoro się brudzi to zbiera nagar z silnika, tak? ale wtedy filtr źle działa i nie potrafi go odfiltrować? nic z tego nie rozumiem....

zakładając, że mamy taki sam filtr oleju.

Zakładam, że chodzi o silnik Diesla, jeśli chodzi o szybkie brudzenie oleju (1.4 D4D) bo to naturalny proces (dochodzi m.in. sadza  hmm  :o)

Co do taniego oleju to cena nie jest wcale wyznacznikiem czy olej szybko się brudzi czy nie, a jego odpowiedni dobór i skład chemiczny dodatków?
Olej w większości swojej objętości to baza olejowa od 3-4 głównych światowych producentów niezależnie czy kupujemy za 30 zł czy 100 zł za litr. Zasadniczym wyznacznikiem, jakości oleju to dodatki uszlachetniające, które dochodzą do 1/4 części oleju i tu zaczyna się zabawa.
Detergenty, dyspergatory, inhibitory, wielocząsteczkowe polimery, antyoksydanty ... które nic nie mówią dla statystycznemu kierowcy, a to właśnie one robią zasadniczą robotę. Nigdzie tego nie znajdziemy w żadnych ulotkach, czy kartach charakterystyk olejów.
Jeśli olej (mówimy tu oczywiście o silnikach benzynowych) się szybko brudzi to może być oznaką np.  że środki dyspersyjne dobrze usuwają sadzę i szlamy, ale również to że silnik jest już zanieczyszczony i dochodzi do jego tzw. "mycia" (z powodu które opisywałem w poprzednim poście),  może także oznaczać że dochodzi do osadzania nagaru i olej na bieżąco w jakim stopniu go na bieżąco usuwa.
Dużo zmiennych, dlatego tak ważna jest częsta wymiana oleju w silniku, ale o tym nie muszę nikogo przekonywać.
W silnikach zasilanych LPG olej jest praktycznie nie zmienia zabarwienia bo tam dochodzą jeszcze kwasy, które działają trochę w innych sposób na silnik (niekoniecznie pozytywnie).
Ja jestem zwolennikiem olejów wytwarzanych z gazu bo są pozbawione większości zanieczyszczeń znajdujących się w ropie naftowej i przy sprawnym technicznie silniku praktycznie nie powodują żadnych osadów. Dowodem tego może być masowy lub objętościowy udział zanieczyszczeń o średnicach zastępczych, który wynosi 2/10 tak, więc na podstawie tylko tego parametru widać różnicę w olejach.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2019, 20:42:48 wysłana przez pluto »

MÓJ BYD:

Offline steven69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1199 dnia: 25 Września 2019, 21:56:54 »
Ja do silnika 1ZR-FAE lałem do tej pory VALVOLINE SYNPOWER FE 5W30 i zrobiłem na nim 100k, wczoraj zalałem TOTAL QUARTZ INEO MC3 5W30 i spalanie wzrosło średnio o 0,5 litra. Nadaje się ten olej ?

Jednak po przejechaniu 2000 km wyższe zużycie jest zauważalne o ok. 1 litra przy jeździe miejskiej. Poprzedni olej miał specyfikację A5B5, czyli jak wyczytałem jest to "woda", olej przeznaczony do oszczędzania paliwa. Stąd znaczenie ma pewnie niższy opór zwłaszcza przy niższych obrotach silnika. Natomiast TOTAL ma specyfikację C3, czyli podobno ma chronić katalizator.

Jednak te specyfikacje to nie jest chwyt marketingowy jedynie ;).

Co ciekawe przy jeździe autostradowej nie ma różnicy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl