u mnie 0w20
Jako jedyny?
a u ciebie 0w16
0w20, 5w30, 10w40 tylko i wyłącznie
sam na nim jeździsz
Zgadza się bo serwis taki mi zalał co nie znaczy że bendę się go trzymał po skonczeniu gwarancji.
bądź łaskaw dać linka, nie można znaleźć
Przykro mi bardzo ale na tym forum nie ma mody zamieszczania wyników analiz olejów, możliwe że to jest nawet karalne, tu panuje zasada że coś wiem ale nie powiem. Konkurencyjne forum japonskiej marki i trafisz
Przecież ty sam tego nie wiesz, bo nie masz o tym informacji.....
Nie wiem jak to się ma w toyocie co nie znaczy że nie wiem jak się zachowuje olej pod wpływem obciążenia. Sezonowo mam styczność z silnikami sisu do których zawsze na wiosnę zalewam Shela rimule 15w40, te silniki mają juz po około 13tyś mth jak by ktoś nie wiedział to w przeliczeniu na przebieg auta 500-600 tyś, motory nie biorą oleju, pracują wzorowo i pracują w warunkach najgorszych upałów po 10 godz dziennie na granicy swojej mocy. Tam są wskazniki temp oleju i nie musi mnie nikt uswiadamiać jak zmienia się temp oleju wzraz ze wzrostem obciążenia. Gdybym zastosował w nim olej niskiej lepkości to by jednego dnia czuje nie wytrzymał i uszczelka do wymiany. Ktoś napisze że to inna technologia owszem ale zasada zachowania się oleju pod wpływem obciążenia jest taka sama
Kolega Darecki tarcie określa na podstawie współżycia i związanych z nim doświadczeń
Cytat: Darecki2005 w 12-12-2019, 18:47:21
To tak jak z kobietą, spróbuj zrobić coś na sucho da sie? da ale jaki będzie tego skutek wskutek tarcia
A to jest bardzo ciekawa koncepcja, taka bliska natury i wszystko wyjaśniająca. 
no widzisz kolego a ty spać już nie możesz i o tym tylko myslisz. Spróbuj zdobędziesz nowe doświadczenie i zrozumiiesz