Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577662 razy)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1785 dnia: 16 Stycznia 2020, 09:51:49 »
5w40 ?

W nowoczesnych konstrukcjach 5W40 ? Masz poczucie humoru.....

Cytat: pireus w Dzisiaj o 08:44:49

Uprzejmie informuję, że celem forum jest między innymi wchodzenie w dyskusje.

Zdecydowanie tak ale nie droczenie sie nad ważnością świata jednych nad drugimi...... i pisaniem bzdur.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 09:54:30 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1786 dnia: 16 Stycznia 2020, 12:55:04 »
Znaczy się lubisz nowocześnie zarządzane marki
https://www.dol-oil.de/en/private-label.html

Czy mogę prosić o rozwinięcie

Ale w jakim kierunku?  Pamiętasz taki tekst "Amerykańskie komputery, rosyjskie komputery, i tak wszystkie produkowane są na Tajwanie"?

Cytuj (zaznaczone)
Ciekawe dlaczego nie wlali 0w20
https://www.ravenol.pl/aktualnosci/post/160_toyota-gr-supra-gt4-bedzie-sie-scigala-na-smarach-ravenol?page_type=post

Bo udany marketing polega na promowaniu cywilnej wersji wyczynowego a nie odwrotnie ;-)  A że to też całkiem bez sensu, to inna sprawa...

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1787 dnia: 16 Stycznia 2020, 19:07:46 »
gdzie wcześniej miałem zalewane oleje Toyoty TGMO też 0w20 i po kilku tysiącach już te oleje były czarne na bagnecie...
Ty może diesla miałeś pożyczonego :P  A na poważnie bo tutaj te słowo trzeba podkreślić kiedy się żartuje :P to nie spotkałem się z nikim kto jeżdzi na oem Toyoty i ja sam czarnego oleju na bagnecie w benzynie.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1788 dnia: 16 Stycznia 2020, 19:42:52 »
rozumiem, że jeszcze 5w30... ale za polecanie mu 5w40 do Valvematic'a... powinieneś stąd wylecieć na zbity pysk !!!
A ty za słownictwo powinieneś od moderatora dostać ostrzeżenie, bo jak byś chciał wiedzieć instrukcja od valvematica dopuszcza również olej 10w40. Uważasz że producent dopuszczał by olej który szkodzi dla silnika? czy starasz się być mądrzejszy od producenta.
Valvematic i nowe Dual VVT-i są dość mocno "spasowanymi" silnikami
Możesz rozwinąć myśl i wytłumaczyć co w tych silnikach konkretnie jest ciasno spasowane? tłok z cylindrem czy pierścienie jakoś są ciasno sparowane z cylindrem. bardzo mnie te ciasne spasowanie ciekawi?
W nowoczesnych konstrukcjach 5W40 ? Masz poczucie humoru.....
nie kompromituj się
https://forum.golf6.pl/vw-eksploatacja/jaki-olej-polecacie-t98-350.html
18 post to nie twój??

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1789 dnia: 16 Stycznia 2020, 20:27:04 »
nie kompromituj się

No własnie nie kompromituj się .......... "02 gru 2015, 15:44"
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 20:29:06 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1790 dnia: 16 Stycznia 2020, 20:39:50 »
No własnie nie kompromituj się .......... "02 gru 2015, 15:44
dokładnie ten post i post wczesniej. Piszesz do kogoś że się ośmiesza a ja tu widzę że najbardziej sam się ośmieszasz. Pytasz po forach jaki olej masz wlać a tu grasz znawcę
Masz poczucie humoru...

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1791 dnia: 16 Stycznia 2020, 20:42:10 »
W nowoczesnych konstrukcjach
Jeszcze jak byś mógł to napisz co w valvematicu jest takiego nowoczesnego co wyklucza stosowanie dopuszczalnego oleju przez producenta 10w40?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1792 dnia: 16 Stycznia 2020, 20:48:37 »
Wkleić twoje posty z wszystkich for na których jesteś zarejestrowany i spod wszystkich nicków ? I to nie sprzed 5 lat ? Znalezienie mi ich zajęło 2 minuty....
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 20:51:10 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1793 dnia: 16 Stycznia 2020, 21:05:17 »
Wkleić twoje posty z wszystkich for na których jesteś zarejestrowany i spod wszystkich nicków ? I to nie sprzed 5 lat ? Znalezienie mi ich zajęło 2 minuty....
Poproszę bo nie mam nic do ukrycia a o ile są na temat olejowy bo w takim dziale obecnie piszemy.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1794 dnia: 16 Stycznia 2020, 22:33:28 »
rozumiem, że jeszcze 5w30... ale za polecanie mu 5w40 do Valvematic'a... powinieneś stąd wylecieć na zbity pysk !!!   

Pewnie dlatego w najnowszych instrukcjach w których Toyota zalecaca 0w16 do tych mega spasowanych silników dopuszcza olej wielosezonowy 15w40 API SN :) z informacją że przy niskich temperaturach może być problem z rozruchem....
Problemem i wyzwaniem dla inżynierów było skonstruowanie pompy olejowej która zapewni dostateczne ciśnienie smarowania w pełnym zakresie temperatur dla niskiego SAE.. 
Jeśli ktoś ma taką możliwość niech zobaczy jaka jest temperatura oleju 0w20 vs 5w30 przy jeździe autostradą i zapyta producenta w jakiej maksymalnej temperaturze stałej może pracować dany olej. Oleje 0w20 pracują na granicy swoich możliwości technologicznych przy dużym obciążeniu, jeśli ktoś uprawia ECODRIVING polecam.
Chciałbym zauważyć że 5w40 to parametr SAE, natomiast normę oleju oznacza API lub ACEA w Europie.
Na rynku USA przy tych samych silnikach będzie jedynie 0w16 lub 0w20 Energy-Conserving, SM ?Energy-Conserving, SN ?Resource- Conserving tylko ECO.
Przy tych samych silnikach w europie dopuszczane SAE ma większą rozpiętość  z powtarzanym w instrukcji  przez producenta jak mantrę "zalecamy 0w20..."
Jeśli szkodziło by silnikowi 15w40 to byłby zapis w instrukcji który go dopuszcza ??

Z instrukcji silnika z serii Dynamic Force niestety już z GPF :(
Proszę przeczytać z zrozumieniem zapisy w  instrukcji
https://drive.google.com/open?id=1vEw5CM0o8XiE7qcPmexjiJmSDFgy_eFi

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 22:47:42 wysłana przez tabazagt »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1795 dnia: 16 Stycznia 2020, 22:42:57 »
https://www.ravenol.pl/aktualnosci/post/160_toyota-gr-supra-gt4-bedzie-sie-scigala-na-smarach-ravenol?page_type=post

Bo udany marketing polega na promowaniu cywilnej wersji wyczynowego a nie odwrotnie ;-)  A że to też całkiem bez sensu, to inna sprawa...

wszystko jest marketingiem tak jak pisanie przez producenta że ten olej przeszedł pomyślnie testy cywilne dlatego można go również stosować w codziennej eksploatacji :) patrząc na parametry które podaje producent wysoki HTHS i indeks lepkości powinien zapewnić  ochronę silnika przy upalaniu...chociaż widziałem oleje z lepszymi parametrami ale one nie spełniają norm ACEA i API
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 22:44:46 wysłana przez tabazagt »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1796 dnia: 17 Stycznia 2020, 02:59:22 »
A co tu do podważania?  Przecież też napisali, że wszystko sprowadzają z zewnątrz i tylko dosypują swojego magicznego białego proszku i dolewają purpurowej farbki.

Ojo joj nic do podważania, no masz ,już zapisuję w notesie tą datę  <regulamin>, który dzisiaj jest .

Z odpowiedzi wynika :

To co dodają jest z USA ,nie z Europy.
Dodają swój patent Synerlec i sami go produkują .
Dodają surowce bazowe nie III i IV grupy , tylko IV i V ,a V to już z estrami jest zabawa .
Uwaga , produkują te oleje tylko w jednym miejscu na Ziemi .
Poniekąd wiem ,że mają 10 linii produkcyjnych.

Takie fakty mnie satysfakcjonują   <taniec>, staram się jeszcze o info. doprecyzowujące , ale nie wiem czy zdzierżą tam takie pytania ,których sami jeszcze pewnie nie widzieli .

Mówisz purpurowa farbka  :o ,to barwnik który wcześniej czy później (zależy od przypadku) wypracowuje się . Powiedz mi który z podrabiaczy będzie się chciał bawić w dobieranie koloru oleju na fioletowy , który do tego jest mało znany i nie reklamowany . To graniczy z cudem , podrabiaczom by się to nie opłacało , szybciej im wychodzi odfiltrowanie zużytego oleju ,aby uzyskać jakiś odcień brązu . Tak więc olejów RP nie opłaca się podrabiać , bo kupca ze świeczką by trzeba szukać ,a zachodu było by nie mało .  Tak jak pisałem ,mało znane i nie reklamowane , podrabiane być nie będzie . 

Ja się już nie wypowiadam bo tutaj sami "specjaliści" i jak powiem że używam Amsoil'a Signature 0w20 to każdy mądry że i tak nie odczuje różnicy

Dajmy pola nowym kolegom , niech popiszą i opiszą , a czarne kruki już czekają na to na gałęziach . To będzie przecierka i takie pasowanie ,jako wstępne do wątku . Na początku trzeba dać się sponiewierać , by potem można pisać w spokoju było . Jak kruki nimi się zajmą , to my opiszemy wtedy odczucia ha 8-)

Słabo szukałeś, można kupić taniej z pewnego źródła...

Nie potrafię wymyślić pewniejszego miejsca ,niż jedyny dystrybutor na Polskę . Ty się pewnie zgrywasz i jak zapytam to odeślesz do szukajki , "a niech cię Pepe Dziobaku" . Dobra to zrobię odwrotnie , nie zapytam ,smaka i tak mi nie narobisz , bo ile by tam było taniej 3-5pln . Te kwoty nie warte zmian i pytań .

Z tego miejsca to ja mam nawet kopię faktury , na duże zamówienie bezpośrednie od Royal Purple . Otrzymałem po pewnym problemie , który wynikł w trakcie zakupów .Wiem np. w jakim czasie takie zamówienia docierają do Polski .

Pytałem w Royal Purple ,podali jeszcze jeden adres firmy u nas , ale jak zadzwoniłem to takich olejów nie mieli na już i na zamówienie też nie ,więc ten namiar wylądował w koszu .

Im mniej ma firma fabryk i rozlewni tym olej pewniejszy, Castrola w Polsce rozlewają już wszędzie, choć pewnie nie wszędzie oficjalnie...

No to RP jest pewniak , robią go tylko w jednym miejscu na Ziemi 8-")
Kolega z racji szkoły lub pracy w ASO (już tam nie robi) opowiadał mi jak był w rafinerii Lotos . Widział linie produkcyjne oleju ,powiedział że widział kilka rodzajów i marek olejowych na butelkach .

To proste , na torach ECO nie obowiązuje , bo wolne okrążenia by były i silniki zatarte, oraz rury upalone 8-)
ECO jest dla Kowalskich ,a tory dla wybrańców . Tu i tu oleje są dla wydajności ,ale nie ma co porównywać tych wydajności ze sobą ;)

No mówiłem do pałowania W40 , tylko to nie cywilne pałowanie .

Czy mogę prosić o rozwinięcie

Jakoś źle cytujesz , to pisał kolega Zbig , pewnie rozwinięcia nie będzie 8-(  jak zwykle zresztą .

To kto uzywa tego olejnu

Kolego nie pisz tych dużych napisów tyle , bo ktoś się zezłości .
A kolega TheMrSkiBar nie lata na tym o który pytasz .

Uprzejmie informuję, że celem forum jest między innymi wchodzenie w dyskusje.

Ok , ale im większa negacja , tym lepsze za tym dowody niech idą . A sama negacja ,bo tak , to nie jest w zgodzie, interesie forum i wobec reszty piszących w tym  wątku . W domu to można mieć i słonia na smyczy ;-))

« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2020, 03:11:30 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1797 dnia: 17 Stycznia 2020, 03:52:42 »
W nowoczesnych konstrukcjach 5W40

Inna marka , inne forum i czytałem tam ,że polecają do ciężkiej nogi , może inne spasowania czy co .

świata

Świata nie widzą , tylko się droczą ;-)

i tak wszystkie produkowane są na Tajwanie

Łetam ,teraz wszystko , no 99% to z PRC . Jak ta kraina padnie ,to nam w sklepach znowu półki opustoszeją ,bo kto za grosze za nich wszystko wyprodukuje 8-0

Bo udany marketing polega na promowaniu cywilnej wersji wyczynowego a nie odwrotnie

No ale przecie to wyjdzie , pierwsze sztuki sprzedadzą i będzie wiadomo co tam zalali .

to nie spotkałem się z nikim kto jeżdzi na oem Toyoty i ja sam czarnego oleju na bagnecie w benzynie.

Wyjaśnij ,bo od "i " nie wiadomo o co chodzi .

No własnie nie kompromituj się

Panowie na solo to 1:1 :P

co wyklucza stosowanie dopuszczalnego oleju przez producenta 10w40

Temperaturowy zakres .

Poproszę

No to nie wiadomo ,czy jest 2:1 , bo pod koniec to już jest 1:1:1 ,za chwilę pogryziecie własne "ogony" 8-)

przy niskich temperaturach może być problem z rozruchem.
Powinni napisać ,że wtedy wnętrzności silnika dostają po du.......e .Po za tym jak napiszą kilka rodzajów oliwy ,to tak ładnie będzie wszechstronnie .

Na rynku USA przy tych samych silnikach będzie jedynie 0w16 lub 0w20 Energy-Conserving, SM ?Energy-Conserving, SN ?Resource- Conserving tylko ECO.

No ale tam zarówno mają zimy srogie ,a gdzie indziej upały ,to co wtedy też 0W .

eśli szkodziło by silnikowi 15w40 to byłby zapis w instrukcji który go dopuszcza ??

W pewnych warunkach może szkodzić .W istotnych zapisach , to nie koniecznie myślą o kliencie , ECO ,normy spalin i prawne skutki raczej.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1798 dnia: 17 Stycznia 2020, 07:48:30 »

No ale tam zarówno mają zimy srogie ,a gdzie indziej upały ,to co wtedy też 0W .

Leją przez cały okres użytkowania 0w20 mają tylko wybór producenta. Instrukcja nie przewiduje w przypadku Toyoty i Hondy obecnie innych olejów
Możliwe że przestrzeganie homologacji jest najważniejsze.

U nas powoli zaczyna się dziać to samo, zapis z instrukcji nowej Toyoty Supra

Należy stosować oleje silnikowe
zgodne z poniższą specyfikacją

TOYOTA GENUINE MOTOR OIL SN
0W-20 C5 dla TOYOTA Supra

Alternatywne rodzaje olejów
silnikowych
Jeżeli odpowiedni olej silnikowy nie
jest dostępny, można zastosować
do 1 litra oleju silnikowego zgodnego
z poniższą specyfikacją
ACEA C2.
ACEA C3.

« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2020, 07:51:42 wysłana przez tabazagt »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1799 dnia: 17 Stycznia 2020, 08:38:59 »
pragnę nadmienić że u mnie w instrukcji widnieje zapis o stosowaniu oleju 0w20 i uwaga....
"dopuszcza się (nie będę wypisywał 5w 10w itp...) inne oleje... pod warunkiem że przy kolejnej wymianie wróci się do 0w20
Czyli można wnioskować że awaryjnie można zalac inny olej ale nie zaleca się długiej eksploatacji na nim ;]
Pomijam już kwestie klimatu bo gdybym mieszkał w miejscu gdzie cały rok jest ciepło i upalnie to sam bym wlał 5w30 a z kolei gdybym był na północy gdzie jest wiecznie zimno.. to i rozwazylbym 0w16 ;)

Podsumowując ja osobiście zawsze będę lał to co producent zaleca na pierwszym miejscu chociaż wiem że na 5w30 też by było spoko, ale jednak jestem człowiekiem który trzyma się pewnych filozofii i założeń w życiu że jeśli gdzieś jest coś napisane że zaleca się to i to, to nie zamierzam zgrywać mądrali tylko się do tego stosuje ;)
...przy czym nigdy nie oszczędzałem na samochodzie i zawsze jeśli to możliwe kupowałem i kupuje produkty wysokiej jakości gdyż w ciągu roku jak kupię powiedzmy ten olej Amsoil który no jest droższy to sorry ale 50zl w tą czy w tą w ciągu roku to umówmy się żart. A jak ktoś powie, że nie poczuje różnicy że po co przepłacać?
Nie muszę czuć różnicy, dla mnie ważne jest poczucie że zrobiłem coś dobrego dla silnika i mam ten komfort psychiczny, a przepłaciłem? Nie.. gdyż oszczędzam te 50zł wymieniając samemu olej i filtry ;) chociaż robię to też dla własnej przyjemności a nie dla oszczędzenia tych 50zl...

Mam nadzieję że zaorałem co poniektórych ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2020, 08:41:14 wysłana przez TheMrSkiBar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl