Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578856 razy)

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1800 dnia: 17 Stycznia 2020, 12:21:32 »
pragnę nadmienić że u mnie w instrukcji widnieje zapis o stosowaniu oleju 0w20 i uwaga....
"dopuszcza się (nie będę wypisywał 5w 10w itp...) inne oleje... pod warunkiem że przy kolejnej wymianie wróci się do 0w20

dlatego zaznaczyłem proszę czytać z zrozumieniem, oczywiście żeby przekonać własnego Mieczysława jak już zalaliśmy czymś tam, można w ten sposób się zmotywować.

Jest wyraźnie napisane.

Liczba 16 w oznaczeniu lepkości odnosi się do lepkości temperaturowej.
Olej z wyższym oznaczeniem liczbowym wykazuje większą stabilność w wysokich temperaturach
i jest odpowiedni do jazdy wysokimi prędkościami z maksymalnym obciążeniem.
Silnik jest zalany fabrycznie olejem 0w16 zapewniającym najniższe zużycie paliwa. (ECO)

ale oczywiście to kolega raczył to pominąć i przeczytał dalej że jak jest niedostępny 0w16 to wlać 0w20 jak się lubi przycisnąć na autostradzie 110km/h jak najbardziej...

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1801 dnia: 17 Stycznia 2020, 12:33:41 »
Wchodzimy coraz głębiej w temat, teraz trzeba przytoczyć definicje ?pociśnięcia? ..... z drugiej strony jak ktoś lubi cisnąć a będzie to robił na nierozgrzanym oleju to mu nawet W50 nie pomoże.
Toyota Corolla SD 2018

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1802 dnia: 17 Stycznia 2020, 15:13:24 »
Cytat: edison w Wczoraj o 19:07:46
to nie spotkałem się z nikim kto jeżdzi na oem Toyoty i ja sam czarnego oleju na bagnecie w benzynie.

Wyjaśnij ,bo od "i " nie wiadomo o co chodzi .
Czytaj całe wypowiedzi.
Mam wrażenie że w tym wątku nie chodzi o to jaki olej jest dobry dla naszego auta tylko kto ma racje i jego olej.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1803 dnia: 17 Stycznia 2020, 16:49:12 »
Wchodzimy coraz głębiej w temat, teraz trzeba przytoczyć definicje ?pociśnięcia? ..... z drugiej strony jak ktoś lubi cisnąć a będzie to robił na nierozgrzanym oleju to mu nawet W50 nie pomoże.

Już odpowiadam przy temperaturze +1.5c  podczas jazdy autostradą (140km/h) powyżej 30 minut temperatura  oleju 5w30 potrafi wzrosnąć do +108C ( auta z grupy Vag mają odczyt temperatury oleju)
Oleje Millers z serii motosport zapewniają stałą ochroną silnika przy 125C i chwilową 150C
Oleje o niskiej lepkości osiągają temperatury o 15% wyższe w stosunku do 5w30,5w40,0w40
Kolega zrobił takie pomiary dla oleju o różnej lepkości przy 0w20 temperatura oleju przy temperaturze powietrza +23C oscylowała w okolicach +122C vs 98C dla 5w30 Motula.
Według mnie, oczywiście mogę się mylić. Olej 0w20 przy dłuższej jeździe autostradą pracuje na granicy utrzymania parametrów.
Jak zachowa się ten olej podczas jazdy autostradą przy temperaturze powietrza  +40c

« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2020, 16:52:50 wysłana przez tabazagt »

Offline steveblade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1804 dnia: 18 Stycznia 2020, 23:15:15 »
Mam od niedawna Aurisa TS 1.6. Musze wymienić w nim olej. Na kartkach pod maską jest info o oleju, który był lany na 2 ostatnich przeglądach w toyocie - 10w40. Nie wiem dlaczego taki, ale tak zastałem. Auto ma aktualnie 105 tys przebiegu. Czy mogę go zmienić na 5w30 lub 5w40? Opinie w internecie są różne, dlatego pytam osób, które mają doświadczenie z toyotami.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1805 dnia: 19 Stycznia 2020, 00:52:41 »
Dodają swój patent Synerlec i sami go produkują .
Dodają surowce bazowe nie III i IV grupy , tylko IV i V ,a V to już z estrami jest zabawa .
Uwaga , produkują te oleje tylko w jednym miejscu na Ziemi .
Poniekąd wiem ,że mają 10 linii produkcyjnych.
Synerlec to tylko znak rejestrowy, nic takiego nie występuje w bazie US Patent Office.
Blending tak się mniej więcej ma do pełnej produkcji jak montaż SKD do kompletnej fabryki z tłocznią, lakiernią i spawalnią.  Jak się dobrze przyjrzeć tym wszystkim niszowym producentom superhiperolejów, to się okazuje, że są to działalności marketingowo-dystrybucyjne a 99% składników czyli kompletne bazy i pakiety dodatków są kupowane od dużych koncernów, które jako jedyne są w stanie je wyprodukować.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1806 dnia: 19 Stycznia 2020, 01:03:32 »

Już odpowiadam przy temperaturze +1.5c  podczas jazdy autostradą (140km/h) powyżej 30 minut temperatura  oleju 5w30 potrafi wzrosnąć do +108C ( auta z grupy Vag mają odczyt temperatury oleju)
Oleje Millers z serii motosport zapewniają stałą ochroną silnika przy 125C i chwilową 150C
Oleje o niskiej lepkości osiągają temperatury o 15% wyższe w stosunku do 5w30,5w40,0w40
Kolega zrobił takie pomiary dla oleju o różnej lepkości przy 0w20 temperatura oleju przy temperaturze powietrza +23C oscylowała w okolicach +122C vs 98C dla 5w30 Motula.
Według mnie, oczywiście mogę się mylić. Olej 0w20 przy dłuższej jeździe autostradą pracuje na granicy utrzymania parametrów.
Jak zachowa się ten olej podczas jazdy autostradą przy temperaturze powietrza  +40c
Jakoś nic nie piszą w instrukcjach że na 0W20 nie wolno jeździć autostradą w upały...  Jak jest gorąco to trzeba pilnować aby poziom oleju był blisko górnej granicy zalania.  Zeszłego lata przy okazji wizyty w Gdańsku w dość upalny dzień odprowadzałem 2.0 TDI 150 KM do Warszawy. Auto było trochę zapuszczone po pehowcu i miało poziom oleju na minimum. Jak wyjechałem na autostradę i ponieważ pusto było to dość je pogoniłem, po kilkunastu minutach temperatura oleju znacznie przekroczyła 110 st. i wyświetlił się komunikat ostrzegawczy. Zjechałem na najbliższą stację, kupiłem jakiś 5W30 spełniający normę VW, chyba Shell Helix, wlałem cały litr i przez resztę trasy temperatura trzymała się w rejonie 100 st.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1807 dnia: 19 Stycznia 2020, 01:49:19 »
Cytuj (zaznaczone)
Jakoś nic nie piszą w instrukcjach że na 0W20 nie wolno jeździć autostradą w upały...

W instrukcji jest  wyraźnie napisane :) ....
https://drive.google.com/file/d/1vEw5CM0o8XiE7qcPmexjiJmSDFgy_eFi/view

Przecież nie napisałem że nie można, tylko że olej pracuje na pograniczu swoich parametrów kiedy może zostać zerwany filtr olejowy.
Oleje 0w20 służą głównie do oszczędzania paliwa . Czytaj szybsze zużycie silnika przy większym obciążeniu" jazda autostradą, ciągnięcie przyczepy, górska droga itp) .
Oleje SAE 0w i 5W jeśli poszukamy znajdziemy również o bardzo dobrych parametrach w niskich temperaturach.
Obecnie aura zimowa przez ostatnie lata jest bardzo łaskawa w przeciwieństwie do coraz wyższych temperatur w porze letniej
Producenci płacą coraz większe kary jeśli przekraczają emisję spalin, szukają coraz nowszych rozwiązań ECO (za chwilę pojawią się oleje 0w8 i kto wie co jeszcze :) )
Gwarancja w Toyocie jest na 100000 tyś/km, później użytkowniku martw się sam.
Zastosowanie 0w20 ma sens przy układach hybrydowych używanych głównie w mieście, częste start stop. 
Dlatego serwisy obsługujące floty wlewają pomimo zaleceń 5w30 i nie jest to spowodowane niższą ceną oleju jak niektórzy uważają.
Lider niezawodności to obecnie tylko slogan reklamowy, wystarczy zajrzeć na forum i poczytać wątki dotyczące usterek najnowszych modeli.

W silnikach VAG-a dotyczy niektórych modeli diesla przy niskim stanie oleju dochodziło do wytarcia wałków rozrządu i kosztownych napraw.
Dlatego warto co jakiś czas zajrzeć pod maskę :) ....

Jazda autostradą przy temperaturze +1.5C olej BP VISCO 7000 5w30 ( taki leje serwis za 60zł za litr do mojego służbowego VAG) świeżo po wymianie.
foto pod linkiem
https://drive.google.com/file/d/11BYkdG6NSBOSMv5_1bSAv66coqBgrFn_/preview

Jeśli zamierzamy jeździć dłużej naszymi Toyotami zalejmy olejem który zabezpieczy silnik lepiej niż zalecany przez producenta olej ekologiczny.

« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2020, 02:10:01 wysłana przez tabazagt »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1808 dnia: 19 Stycznia 2020, 03:37:34 »
Leją przez cały okres użytkowania 0w20 mają tylko wybór producenta

No ok ,ale u nich tam są miejsca ,że jest ciągle ciepło ,a są miejsca że jest ciągle zimno np. Rosja/Cuba. No i różnice temperatur na pewno są większe niż w Europie .To ich instrukcje nie mają tabelek temperaturowych i rodzai olejów ?

Jeśli tak jest ,to bardzo dziwne ,dlaczego w naszych instrukcjach kierują do temperatur ,a tam tego brak . Jakieś nie zrozumiałe i mało logiczne różnice .

A w instrukcji Supry ,co oni 1L to niby pozwalają mieszać np. 4L 0W z np. 1L 5W czy 10W , aby norma była ?

Śmierdzi to ECO i za wszelką cenę utrzymaniem spalin na jakimś poziomie .

Podsumowując ja osobiście zawsze będę lał to co producent zaleca na pierwszym miejscu chociaż wiem że na 5w30 też by było spoko, ale jednak jestem człowiekiem który trzyma się pewnych filozofii i założeń w życiu że jeśli gdzieś jest coś napisane że zaleca się to i to, to nie zamierzam zgrywać mądrali tylko się do tego stosuje

Wiesz ,czasem trzeba się zastanowić ,czy aby producent nakazami nie chce osiągnąć swoich celów ,o których nie napisze wyraźnie ,a które gdzieś tam podpisze pod groźbami kar . Myślę o normach typu EUR 5 i tak dalej . Jeśli coś podpisali w papierach ,to w związku z tym w instrukcji inaczej nie napiszą , sami gola nie strzelą sobie . Zapis musi być zgodny i początkowe dane po fabryce ,a dalej to już właściciel decyduje . Ba czasem jak w VW, określą normy jakie auto spełnia ,zamontują suchego DPF i w instrukcji nawet dokładnie tego nie opiszą . Tak miałem ja , w instrukcji mało i bzdury o DPF. Oczywiście rób jak chcesz ,ja jak czytam nakazy to jednak nad nimi się zastanawiam i cedzę przez sito 8-)

Nie chcę skręcać na manowce ,ale najśmieszniejsze nakazy są jak w instrukcjach temat się zagęszcza i dalej pisze tylko ASO i wykwalifikowany personel .

Nie muszę czuć różnicy, dla mnie ważne jest poczucie że zrobiłem coś dobrego dla silnika i mam ten komfort psychiczny, a przepłaciłem?

Tak ,świadomość jest zaspokojona i dalej w spokoju można w rurę dać . Takich świadomych "zboczeńców" olejowych nie zrozumie ten ,co tu od tak jest i na chwilę ,ani ten co niby wszystkie rozumy zjadł i zapomniał o odczuciach kosztem mysz laboratoryjnych . Tylko jak w piosence "każdy ma jakiegoś bzika ,każdy jakieś hobby ma " . My auto/oleje ,a inni niech pomyślą ,czy aby nie mają ulubionego kierunku w którym ciutkę przesadzają .
Liczba 16 w oznaczeniu lepkości odnosi się do lepkości temperaturowej.
Olej z wyższym oznaczeniem liczbowym wykazuje większą stabilność w wysokich temperaturach
i jest odpowiedni do jazdy wysokimi prędkościami z maksymalnym obciążeniem.
Silnik jest zalany fabrycznie olejem 0w16 zapewniającym najniższe zużycie paliwa. (ECO)

No właśnie ,to niby w USA gdzieś tam na Florydzie z 0W16 czy 20 będzie ok , ja sądzę że jednak nie . Te oleje oczywiście można stosować wszędzie ,no ale w pewnych warunkach one nie dają rady i co wtedy . Nawet nie ma co zakładać ,że tam mając te oleje ktoś wolniej lata czy mniej towaru na pakę wali .

jak się lubi przycisnąć na autostradzie 110km/h
Tylko tyle , a jak więcej .

jak ktoś lubi cisnąć a będzie to robił na nierozgrzanym oleju to mu nawet W50 nie pomoże.
W50 ma lepiej doszczelniać i przy extremum temp. oleju ,zapewniać dobrą ochronę . Oczywiście taki olej może wolniej się nagrzewać ,ale coś za coś .

Mam wrażenie że w tym wątku nie chodzi o to jaki olej jest dobry dla naszego auta tylko kto ma racje i jego olej.

Pojęcie czarny olej na bagnecie jest względne , bagnet i tak pewnie widać wtedy .

Każdemu z osobna , o ile wszystkim , chodzi o olej dla swojego auta , nie naszego . Nikt nie szuka najlepszego oleju dla Toyoty Auris jako marki (niby taki jest w ASO) , tylko dla swojego jedynego egzemplarza ,po kimś lub nie .
Nie wiem ,szukam kupuję olej dla swojego auta , opisuje to co mnie do tego skłoniło i co się po wymianie zmieniło i po tym wybucha wojna domowa.

Powie Pa Pa , zrobi znak T T i po prostu nie da rady dalej chronić . Oczywiście w instrukcjach od Aurisa i innego auta ,na skali strzałka 0W20 wychodzi poza 38 i 40 stopni ,ale to bajka .

Synerlec to tylko znak rejestrowy, nic takiego nie występuje w bazie US Patent Office.
Blending tak się mniej więcej ma do pełnej produkcji jak montaż SKD do kompletnej fabryki z tłocznią, lakiernią i spawalnią.  Jak się dobrze przyjrzeć tym wszystkim niszowym producentom superhiperolejów, to się okazuje, że są to działalności marketingowo-dystrybucyjne a 99% składników czyli kompletne bazy i pakiety dodatków są kupowane od dużych koncernów, które jako jedyne są w stanie je wyprodukować.

No i długo się nie nacieszyłem ,brakiem negującego komenti . Dobra ,jedziemy z tym koksem.

Z tłumaczenia wychodzi " zastrzeżony dodatek " ,źle napisałem o patencie . Ale sami go produkują i ubrane jest to w lata temu założyciel .
Mała firma ,to nie ma co wymagać ,że zrobią wszystko sami . Po za tym ,producentów baz jest kilku i tak czy tak reszta nawet nie malutcy kupują to od kogoś . Bynajmniej oni nie kupują w Europie . No a tak inaczej , po co mieli by sami robić , mogli by zlecić tym wielkim , tylko niech naklejają ich naklejki . To by był lepszy blending bez blendingu . No i nie leją III i IV ,tylko IV i V .

Jak takiś oblatany , to powiedz który producent PAO jawnie pisze ile w jego wypocinach jest minerała . Nie wiem skąd kolega @mechu ma takie info , to jest tajne przez poufne i nigdzie jawne .

Oleje PAO powstają w wyniku syntetyzacji , a HC tylko są opisywane jako syntetyzowane .

Tu http://warsztat.castrol.pl/blog-post/jak-wazna-jest-baza-olejowa-pao-czy-hc/ to normalnie bankowo Ty kolego pisałeś .
No bo tu https://allegro.pl/artykul/czym-sa-bazy-olejowe-i-dlaczego-warto-zwracac-na-nie-uwage-jDGjLnZ38sX to już ja pisałem .

Jakoś nic nie piszą w instrukcjach że na 0W20 nie wolno jeździć autostradą w upały...  Jak jest gorąco to trzeba pilnować aby poziom oleju był blisko górnej granicy zalania.  Zeszłego lata przy okazji wizyty w Gdańsku w dość upalny dzień odprowadzałem 2.0 TDI 150 KM do Warszawy. Auto było trochę zapuszczone po pehowcu i miało poziom oleju na minimum. Jak wyjechałem na autostradę i ponieważ pusto było to dość je pogoniłem, po kilkunastu minutach temperatura oleju znacznie przekroczyła 110 st. i wyświetlił się komunikat ostrzegawczy. Zjechałem na najbliższą stację, kupiłem jakiś 5W30 spełniający normę VW, chyba Shell Helix, wlałem cały litr i przez resztę trasy temperatura trzymała się w rejonie 100 st.

Bo musieli by napisać tak : Lejcie 0W20 bo jak nie to my zapłacimy kary , tylko na tym oleju nie rozkręcajcie się po autosach ,takie ceregiele dopiero po gwarancji . Sprawdziliśmy na 0W20 wasze autosy do gwarancji się dotoczą , a potem wolna wola i swawola .

Jak jedno przeczy drugiemu , to wybierają lepsze dla siebie , normalne ale z punktu widzenia klienta szemrane .

To tylko dowód na to że mniejsza ilość cieczy zagotuje się wcześniej niż większa . No i ten 1L nowego 5W30 zrobił swoje 8-)) , w kwestii 0W20 ten przykład nic nie znaczy .

Jeśli zamierzamy jeździć dłużej naszymi Toyotami zalejmy olejem który zabezpieczy silnik lepiej niż zalecany przez producenta olej ekologiczny.

Kolego bardzo dobrze to ujmujesz , a poprzednik czepia się słowa .
Dokładnie lejmy olej, który ma wszechstronniejszą ochronę a nie ecologię . Nasze są auta ,a ich normy ,niech sami za nie płacą ,a nie my trwałością silników mamy płacić ,bo oni podpisali EUR10 w ISO 590888. Co nas to obchodzi , tym bardziej jak to niebawem nasza kieszeń odczuje producenta zapewnienia i nakazy . Chiny sr.... na te ecologię i czadzą na potęgę .

Kolega Zbig jak będzie znowu w stolicy , to niech podskoczy do ASO i zapyta co leją , uwaga ASO leją 5W30 i o 0W20 nawet słowa nie wspominają . Kolega tam poleci i powie im o instrukcji , (tak niewolno ,gdzie jest napisane że 0W20 jest be ) .
Jeśli w stolicy taki leją , to wiedzą co dobre ,a tu masz odwrotowiec wylazł z pod kamienia .

W ASO to nawet leją 10W40 ,były tu chyba dwa przypadki poflotowe takie , pewnie we flotach wiedzą co na trasy lepsze ,może 10W to przesada ,a może im 5W za dużo ubywało i dlatego .
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2020, 11:27:59 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #1809 dnia: 19 Stycznia 2020, 08:09:03 »
Złotym środkiem nie będzie olej 0w40 np. Amsoil Signature Series?

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1810 dnia: 19 Stycznia 2020, 08:49:15 »
No ok ,ale u nich tam są miejsca ,że jest ciągle ciepło ,a są miejsca że jest ciągle zimno np. Rosja/Cuba. No i różnice temperatur na pewno są większe niż w Europie .To ich instrukcje nie mają tabelek temperaturowych i rodzai olejów ?
Jeśli tak jest ,to bardzo dziwne ,dlaczego w naszych instrukcjach kierują do temperatur ,a tam tego brak . Jakieś nie zrozumiałe i mało logiczne różnice .
A w instrukcji Supry ,co oni 1L to niby pozwalają mieszać np. 4L 0W z np. 1L 5W czy 10W , aby norma była ?

Śmierdzi to ECO i za wszelką cenę utrzymaniem spalin na jakimś poziomie .

W Większości doborem oleju kierują regulacje prawne. Dlatego instrukcje dla USA/CANADA przewidują tylko 0w16 w instrukcjach europejskich znajdziemy tabelki dla Europy i Ukrainy na inne rynki.
Ktoś trafnie napisał, mam obawę że za chwilę sytuacja będzie taka sama u nas i producent nie będzie mógł pisać między wierszami o tym że olej 0w16 nie chroni podczas dużego obciążenia.
Zobaczcie wycinek z instrukcji toyoty na rynek USA. Jest tylko jedna wzmianka

viscosity (one with a higher
value) may be better suited if
the vehicle is operated at high
speeds, or under extreme

W USA proponują zmianę o jedną lepkość wyżej czyli maks 0w20

https://drive.google.com/open?id=1LvsJyJ5XiHxC0_m7TeT-JLUXMq40S3U3

Zamieszczona instrukcje pochodzą z nowej RAV4

Jak ktoś chce być ECO może wlać coś ACEA A5/B5. Olej Eco-logiczny musi wykazać oszczędność paliwa w stosunku do 15w40.
Przy lepkościach 0w30, 0w40 różnica jest naprawdę minimalna zimą, istotna tylko dla Hybryd które są w mieście niedogrzane.
Powie Pa Pa , zrobi znak T T i po prostu nie da rady dalej chronić . Oczywiście w instrukcjach od Aurisa i innego auta ,na skali strzałka 0W20 wychodzi poza 38 i 40 stopni ,ale to bajka .

Generalnie przy ECO jeździe nie będzie problemu, jeśli od świateł do świateł lubimy wcisnąć w podłogę to lepiej zalać coś o większym SAE.
Podczas stania w korku temperatura oleju też jest mocno podwyższona  i można ją porównać do tej autostradowej.
Przy olejach amsoil należy uważać na zawartość popiołów, obecnie Totota jeszcze nic nie pisze o specjalnych olejach nisko popiołowych, ponieważ  0w16 i 0w20 OEM jest mid saps.
Jednak nowe jednostki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem od 2018r. ( nie dotyczy hybryd) posiadają już filtry GPF takie potwierdzenie mam z ASO .
Może Supra jest początkiem nowej ery i ten specjalny olej jest nisko popiołowy.....

« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2020, 11:28:32 wysłana przez fazibazi »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1811 dnia: 19 Stycznia 2020, 09:49:44 »
Mam od niedawna Aurisa TS 1.6. Musze wymienić w nim olej. Na kartkach pod maską jest info o oleju, który był lany na 2 ostatnich przeglądach w toyocie - 10w40. Nie wiem dlaczego taki, ale tak zastałem. Auto ma aktualnie 105 tys przebiegu. Czy mogę go zmienić na 5w30 lub 5w40? Opinie w internecie są różne, dlatego pytam osób, które mają doświadczenie z toyotami.

Zrób porządną płukankę silnika i zalej bardzo dobry jakościowo 5W30 i będzie dobrze.

Złotym środkiem nie będzie olej 0w40 np. Amsoil Signature Series?

Złotym środkiem będzie 0W30...... ogólnie ciężko o zły olej z 0W na początku.
jeśli od świateł do świateł lubimy wcisnąć w podłogę

Jak tak czytam różne fora to stwierdzam w ciemno, że prawie nikt nie ciśnie a świadczą o tym m.in. takie tematy (też na tym forum), w których ktoś kupuje ok 200 konną hybrydę i zamiast czerpać przyjemność z jazdy 200 konnym samochodem, to bije rekordy spalania przez głaskanie pedału przyspieszenia   :thumbdown: przecież to jest paranoja. Dlatego uważam, że te oszczędne osoby powinny jeździć na SAE 0W10, żeby czerpać prawdziwą przyjemność z jazdy w sowim tylko rozumieniu, mając niskie spalanie. Z drugiej strony strony kto kupuje Toyotę, żeby cisnąć ? Do ciśnięcia po trasach kupuje się BMW, Mercedesa z porządnymi motorami a nie Toyotę 1,2T, 1,6 czy hybrydę ....... Dlatego biorąc pod uwagę naszą polską mentalność i chęć szukania oszcedności tam gdzie ich się nie powinno szukać - olej 0W20 da radę przy naszej polskiej, oszczednej jeździe a jak ktoś raz w roku do cioci poleci szybciej trasą (no ale nie za szybko bo spalanie wzrośnie i co napisze na forum.....) to nic się silnikowi nie stanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2020, 11:30:02 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla SD 2018

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1812 dnia: 19 Stycznia 2020, 10:20:30 »
jak ktoś raz w roku do cioci poleci szybciej trasą (no ale nie za szybko bo spalanie wzrośnie i co napisze na forum.....) to nic się silnikowi nie stanie.

Nikt nie pisze że od razu coś się stanie, raczej o braku komfortu psychicznego że olej ma jakiś zapas wytrzymałościowy w upalne dni i jak gonimy gościa który zajechał nam właśnie drogę :) ....
Silniki Toyoty są na szczęście porządnie wykonane, przy pierwszych zmianach oleju nie widać praktycznie opiłków metalu jak w przypadku innych firm.
Lepszy olej można porównać do Szczepionki na grypę, lepiej zapobiegać.....
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2020, 10:43:55 wysłana przez tabazagt »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1813 dnia: 19 Stycznia 2020, 10:26:30 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #1814 dnia: 19 Stycznia 2020, 15:42:45 »
W Większości doborem oleju kierują regulacje prawne. Dlatego instrukcje dla USA/CANADA przewidują tylko 0w16 w instrukcjach europejskich znajdziemy tabelki dla Europy i Ukrainy na inne rynki.

A ja raczej będę spokojny , nasze przepisy nie nadążają i zanim dogonimy USA/Canadę to tam już będzie coś kolejnego/nowszego . Najpierw niech wprowadzą takie przepisy jak w DE ,by zakończyć zalew i proceder nazywania HC syntetykiem .

Na marginesie ,zastanawia mnie jedno . Moje auto z DE , lali tam TGMO 5W30 Premuim PFE ,tak na fakturach jest. To jak to jest ,tam przepisy nie pozwolą lać HC , czyżby TGMO tam jest pełny syntetyk ,a u nas i okolice TGMO inne i jest HC . Wedle różnicy przepisów u nas i tam , musiało by być tak jak napisałem ,to jest możliwe ?

Generalnie przy ECO jeździe nie będzie problemu, jeśli od świateł do świateł lubimy wcisnąć w podłogę to lepiej zalać coś o większym SAE.
Podczas stania w korku temperatura oleju też jest mocno podwyższona  i można ją porównać do tej autostradowej.

No tak ,tylko kto nie lata nawet czasem trasami ,a tym bardziej latem . Kto nie lubi czasem docisnąć , musiał by to być człek kategoryczny wręcz (dziadek/babcia) . A jeśli jak piszesz olej , w korku może mieć tyle co na autostradzie ,to skala ryzyka wzrasta . Producent mówi to , do gwarancji może odpowie za wszystko , tylko co dalej ,jak ktoś chce polatać dłużej tym autem . Producent spełnia zapisy przez gwarancję ,a potem niech się dzieje wola nieba , super . Zaczynam stwierdzać ,że większość jednostek uwala na śmierć ta ekologia i normy . Producenci zalecający 0W powinni mieć obowiązek montowania czujnika temp. oleju .

Uważaj ,zacząłeś z tygrysem tego wątku w umniejszaniu wagi , słów pisanych przez innych . Oczekuj riposty .
Ten kolega właśnie ,grzebie wszędzie ,szuka haczyka , na mojego pewniaka by pomniejszyć jego zasługi . Albo poznaje markę , jedno z dwóch .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl