Znając konstrukcję silnika i przede wszystkim pompy olejowej, zalewanie SAE 5W40 na dłuższą metę dla tego silnika nie jest zbyt dobre. Prędzej czy później zaczną sie wiadome problemy.
Oświeć mnie proszę, czym różni się pompa olejowa poza możliwością utrzymania ciśnienia oleju o niskiej lepkości.
Czy uważasz, że nie poradzi sobie z 5w40 który dopuszcza instrukcja producenta, a nawet 15w40. ( pewnie producent się nie zna jak dopuszcza
15w40, 10w30)
Lepkość oleju jest zależna od temperatury, pompa działa w całym zakresie lepkości.
Jedynym niepożądanym efektem będzie kilkuprocentowe podwyższenie spalania 5w40 vs 0w20. Jeśli będziemy mieli arktyczne mrozy może faktycznie większe zużycie silnika.
Przeczytaj sobie o testach Mobila który jest producentem oleju dla Toyoty
https://www.mobil1.pl/aktualnosci-i-wiedza/mobil-1-dla-nowoczesnych-silnikow/pojazdow-hybrydowych.aspxWedług mnie użycie dobrego oleju 0w20 jest wystarczające i lepsze niż zastosowanie TGMO 5w30 który ma kiepską bazę i którego parametry mogą spaść po 5 tyś km poniżej wartości 0w20.
Wskaźnik lepkości VI pokazuje jak dużo dodano modyfikatorów lepkości do oleju. Jeśli jest bardzo wysoki + baza mineralna to bardzo szybko parametry spadną i zatrzymają się w okolicach zastosowanej bazy. Może się okazać że poniżej 0w20 w którym ten parametr jest otrzymany z stabilnej wysokotemperaturowej bazy.
Baza mineralna ponad 120
Baza PAO ponad 145
Czy uważasz, że Toyota nie lubi swoich samochodów ?
https://zmienolej.pl/pl/blog/top-news/100-000km-na-oleju-amsoil-0w20-signature-series-fotorelacja-po-rozebraniu-silnikaWidziałem kilka silników po TGMO z przebiegiem 600-800 tyś niestety głowica i świece od strony zaworów wyglądały kiepsko.
Z doświadczenia wiem, że po przekroczeniu magicznego przebiegu 350 tyś km zaczynają się problemy z osprzętem.
Oczywiście sama eksploatacja jest bardzo ważna, auta używane tylko w mieście ulegają szybszemu wyeksploatowaniu.
Nikt z producentów nie zakłada, że auto ma przejechać milion kilometrów.