Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2025 dnia: 22 Lutego 2020, 19:31:19 »
i Toyoty Corolla

Nie wiem jak bardzo można nie lubić swojego samochodu, żeby zalać mu taki olej....... skąpstwo do potęgi miliardowej.

Coś mi się wydaje, że jak nie wiadomo o co chodzi z tym doborem oleju to chodzi o pieniądze.... czyli tani olej - jest [cenzura] fajny. Ja rozumiem, że swiadomi ludzie żyją krócej ale za to pełniej.
Toyota Corolla SD 2018

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2026 dnia: 22 Lutego 2020, 19:52:19 »
i Toyoty Corolla

Nie wiem jak bardzo można nie lubić swojego samochodu, żeby zalać mu taki olej....... skąpstwo do potęgi miliardowej.

Coś mi się wydaje, że jak nie wiadomo o co chodzi z tym doborem oleju to chodzi o pieniądze.... czyli tani olej - jest [cenzura] fajny. Ja rozumiem, że swiadomi ludzie żyją krócej ale za to pełniej.

Yunior81 SAE nie ma wpływu na cenę oleju tylko skład.

Jeśli jest zrobiony z taniej bazy mineralnej przeważnie jest tańszy, chociaż są wyjątki jak firmy które chcą zarobić na maksa lub producenci przez serwis.
Dobrze że Toyota zaczęła stosować olej na bazie GTL ( informacja z forum karty nie znalazłem) wcześniej zamawiali w mobilu 0w20 baza VHVI (HC) - Grupa III
Dodatkowo na cenę i jakość mają wpływ użyte  dodatki.
Obecnie olej 0w20 najtańszy kupisz w cenie poniżej 100zł, 5w40 ESTER jest 2x droższy.
Czy dalej uważasz że doborem oleju kierują pieniądze ?

Poniżej zamieszczam ceny poszczególnych baz za tonę.

VHVI (HC) - Grupa III - około 750 $

GTL - Grupa III - około 780 $

PAO - Grupa IV - 2700 $

ESTER - grupa V - 6000 $

Na stronie Toyoty są dwa oleje 0w20
Tylko przy jednym tańszym znalazłem kartę charakterystyki  VHVI (HC) - Grupa III

https://sklep.toyota.pl/produkty/czesci/oryginalne-oleje-toyoty.html

AFE EXTRA GF-5 SN Plus Numer 08880-83886

08880-83265

« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2020, 20:34:41 wysłana przez tabazagt »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2028 dnia: 23 Lutego 2020, 10:02:49 »
Cytat: yunior81 w Wczoraj o 19:31:19

Cytat: tabazagt w Wczoraj o 18:25:07

i Toyoty Corolla

Yunior81 SAE nie ma wpływu na cenę oleju tylko skład.

Niepotrzebnie połączyłeś dwa moje zdania.

Cytat: tabazagt w Wczoraj o 18:25:07

i Toyoty Corolla

Znając konstrukcję silnika i przede wszystkim pompy olejowej, zalewanie SAE 5W40 na dłuższą metę dla tego silnika nie jest zbyt dobre. Prędzej czy później zaczną sie wiadome problemy.

Natomiast jeśli chodzi o cenę oleju to ameryki tu nie odkryłem: najlepiej by było jakby olej był super jakościowo i w cenie castrola, tak samo z ubezpieczeniami, kupujący hybrydę właściciel chciałby, żeby paliła 3 do 4l przy 170 i można tak wyliczać w nieskończoność - taka już jest polska mentalność..... albo rybki albo ......

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 10:04:41 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2029 dnia: 23 Lutego 2020, 10:51:20 »
Znając konstrukcję silnika i przede wszystkim pompy olejowej, zalewanie SAE 5W40 na dłuższą metę dla tego silnika nie jest zbyt dobre. Prędzej czy później zaczną sie wiadome problemy.

Oświeć mnie proszę, czym różni się pompa olejowa poza możliwością utrzymania ciśnienia oleju o niskiej lepkości.
Czy uważasz, że nie poradzi sobie z 5w40 który dopuszcza instrukcja producenta, a nawet 15w40. ( pewnie producent się nie zna jak dopuszcza 15w40, 10w30)
Lepkość oleju jest zależna od temperatury, pompa działa w całym zakresie lepkości.
Jedynym niepożądanym efektem będzie kilkuprocentowe podwyższenie spalania 5w40 vs 0w20. Jeśli będziemy mieli arktyczne mrozy może faktycznie większe zużycie silnika.
Przeczytaj sobie o testach Mobila który jest producentem oleju dla Toyoty
https://www.mobil1.pl/aktualnosci-i-wiedza/mobil-1-dla-nowoczesnych-silnikow/pojazdow-hybrydowych.aspx
Według mnie użycie dobrego oleju 0w20 jest wystarczające i lepsze niż zastosowanie TGMO 5w30 który ma kiepską bazę i którego parametry mogą spaść po 5 tyś km poniżej wartości 0w20.
Wskaźnik lepkości VI pokazuje jak dużo dodano modyfikatorów lepkości do oleju. Jeśli jest bardzo wysoki + baza mineralna to bardzo szybko parametry spadną i zatrzymają się w okolicach zastosowanej bazy. Może się okazać że poniżej 0w20 w którym ten parametr jest otrzymany z stabilnej wysokotemperaturowej bazy.
Baza mineralna ponad 120
Baza PAO ponad 145

Czy uważasz, że Toyota nie lubi swoich samochodów ?   

https://zmienolej.pl/pl/blog/top-news/100-000km-na-oleju-amsoil-0w20-signature-series-fotorelacja-po-rozebraniu-silnika

Widziałem kilka silników po TGMO z przebiegiem 600-800 tyś niestety głowica i świece od strony zaworów wyglądały kiepsko.
Z doświadczenia wiem, że po przekroczeniu magicznego przebiegu 350 tyś km zaczynają się problemy z osprzętem.
Oczywiście sama eksploatacja jest bardzo ważna, auta używane tylko w mieście ulegają szybszemu wyeksploatowaniu. 
Nikt z producentów nie zakłada, że auto ma przejechać milion kilometrów.

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 11:18:32 wysłana przez tabazagt »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2030 dnia: 23 Lutego 2020, 11:05:35 »
którego parametry mogą spaść po 5 tyś km

Z mojego doświadczenia wynika, że jedyny olej, który zaczyna gwałtownie tracić swoje właściwości po 5 tysiącach kilometrów to Castrol. Inna, słabe marki wytrzymywały ciut dłużej a LM, AMSOil i inne trzymały parametry, że ho ho, nawet w silnikach dla których nie spełniały norm i SAE - uprzedzam malkontentów - tak, cały czas ww firmy płacą mi za reklamę tylko na tym forum ;)
Toyota Corolla SD 2018

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2031 dnia: 23 Lutego 2020, 12:03:12 »
Z mojego doświadczenia wynika, że jedyny olej, który zaczyna gwałtownie tracić swoje właściwości po 5 tysiącach kilometrów to Castrol. Inna, słabe marki wytrzymywały ciut dłużej a LM, AMSOil i inne trzymały parametry, że ho ho, nawet w silnikach dla których nie spełniały norm i SAE - uprzedzam malkontentów - tak, cały czas ww firmy płacą mi za reklamę tylko na tym forum
Długo jeszcze będziesz pisał takie bzdury? Jakie Ty masz doświadczenie? A badasz na węch czy na smak?

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2032 dnia: 23 Lutego 2020, 12:26:41 »
Olej Amsoil 0W20, po 10kkm pracy przez okres zimowy.
Na filtrach ory mazda olejowy , filtr powietrza Knecht/Mahle.
TBN ma wartość 4.44 z 12.5
Jeżdżąc kolejne 5 tyś km może spaść poniżej krytycznej wartości 2
Na szczęście nie występuje w silniku mazdy na Amsoil rozcieńczanie paliwem.
Noack (odparowalność) , zawartość krzem jest podwyższona dopuszczalna.
Przy jeździe w mieście na krótkich odcinkach wymiana co 10 tyś ma sens....

http://motoryzacyjnyblog.pl/porady/jak-czytac-dane-techniczne-oleju-silnikowego/

vs Mitasu 0w20 po 10km  Mazda 3  poziom paliwa i niższy TBN od Amsoil

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 13:19:30 wysłana przez tabazagt »

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2033 dnia: 23 Lutego 2020, 13:10:02 »
Nie wiem czy jest sens porównywać przebiegi auta 27k i 175k pod względem zanieczyszczenia oleju paliwem. TBN w drugim raporcie gorszy od Amsoila, ale z kolei dla amsoil w ogóle nie okreslano TAN. Jak porównywać to reprezentatywne próby a nie dobrane tak, żeby coś udowodnić.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2034 dnia: 23 Lutego 2020, 13:18:43 »
Faktycznie nie zauważyłem,że gość w miedzy czasie przesiadł się z mazdy 3 na 6.
W obu przypadkach widać, że olej wytrzymał interwał 10 tyś km. Mitasu jest dodatkowo rozrzedzony paliwem pow 5%
Jeśli ktoś poza wąchaniem, smakowaniem i oceną koloru :)  chce wykonać taki test .
https://sklep.archoil.pl/?product=analiza-oleju-smarowego

Jak widać na załączonych testach żaden z olei nie wytrzyma przebiegu 30 tyś km...

Opis producenta Amsoil. 
- Normalne warunki użytkowania - 40 000km (25000mil)

- samochody pokonujące min. 16km dziennie, nie używane w bardzo trudnych warunkach.

- Ciężkie warunki użytkowania 24 000km ( 15000 mil)

- silniki z turbo doładowaniem, pokonywanie odcinków krótszych niż 16km w ciągu jednego dnia, holowanie , jazda w mocno zakurzonych warunkach drogowych, silniki bardzo długo pracujące na biegu jałowym.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 13:26:08 wysłana przez tabazagt »

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2035 dnia: 23 Lutego 2020, 13:45:14 »
Tak czytam ten wątek i zastanawia mnie jedna rzecz, tutaj na forum są dyskusje o jakichś niuansach, a gdy ostatnio byłem w ASO z wymianą oleju po przebiegu 10k to serwisant mi powiedział, żebym najlepiej przyjechał za 5k km, bo ta wymiana jest niepotrzebna i niespecjalnie ma sens. Przekonałem go dopiero po wytłumaczeniu, że chcę kolejny raz przyjechać za 10k km żeby wymienić olej razem z przeglądem...
Zastanawiam się jakie są reakcje ludzi z ASO, gdy ktoś przychodzi z wymianą co 5k km i do tego każe sobie lać jakiś wymyślny olej?

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2036 dnia: 23 Lutego 2020, 14:53:59 »
Pracuje w ASO Opla i nie ma żadnego problemu gdy klient przywozi swój olej na przegląd / wymianę. Mnie interesują parametry w takim przypadku. Jeśli klient przywozi mi olej jaki jest zgodny z zaleceniami producenta to co mam mówić? Nic...
Jeśli klient chce wymieniać olej co 5000km również nie widzę problemu najmniejszego. Jego sprawa czy wymienia olej co miesiąc czy co rok :)

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2037 dnia: 23 Lutego 2020, 16:35:46 »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2038 dnia: 23 Lutego 2020, 17:44:50 »
Kilka testów porównawczych oleju nowego z używanym.
http://www.mitasuoil.com.pl/kariera/testy-olejow-mitasu

Offline Darecki2005

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2039 dnia: 24 Lutego 2020, 15:02:28 »
Dobrze że Toyota zaczęła stosować olej na bazie GTL ( informacja z forum karty nie znalazłem
Wyslij mi email na pw to ci podeślę aktualną, pisałem wcześniej ale szanowny Pan moderator notorycznie usuwa moje posty za to że napisałem co sądzę o badaniu i wychwalaniu oleju po kolorze. lepiej robić offtop. Panie moderatorze, połowa postów w tym wątku to kłótnia i pisanie nie na temat. Zaspał Pan??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl