Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2415 dnia: 25 Października 2020, 17:00:38 »
tzn nie wiem jak teraz, ale dopóki TGMO robił Mobil, to były to hydrokraki

A teraz kto niby produkuje TGMO ? :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2416 dnia: 25 Października 2020, 17:31:18 »
nie pamiętam dokładnie, musiałbym się cofnąć ale ktoś tu pisał, że teraz jakaś inna firma robi dla Toyoty wg. nowej formuły.. coś kojarzę, że motul ale głowy nie dam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2417 dnia: 25 Października 2020, 17:32:38 »
tzn nie wiem jak teraz, ale dopóki TGMO robił Mobil, to były to hydrokraki
Na BITOG całkiem co innego piszą.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2418 dnia: 25 Października 2020, 19:38:08 »
Zbig piszesz BITOG tu BITOG tam, szukałem w temacie hybryd, że zalecają zmianę co 10 tys mil i nie znalazłem. Podaj linki plizzz

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2419 dnia: 26 Października 2020, 10:55:38 »
a tak z ciekawości jaki TBN ma Amsoil Signature 0w20? Miałem gdzieś kartę produktu ale nie mogę znaleźć... Chciałem sobie z czymś porównać.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2420 dnia: 26 Października 2020, 11:01:52 »
TBN 12,5

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2421 dnia: 30 Października 2020, 00:39:42 »
I wpadł Motul do hybrydki po płukance . Dodatkowo płyn chłodniczy w obu układach i atf w E-cvt :)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2422 dnia: 30 Października 2020, 07:32:04 »
I wpadł Motul do hybrydki po płukance .

"Ale że Ci do Hybrydy 5W30 wlali ? "  :o  :grin:

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2423 dnia: 30 Października 2020, 08:06:50 »
Nie męcz już kolegi, wcześniej sygnalizował, że taką lepkość chce ... i już. Dobrze, że zmienił na świeży plus płyny. Teraz jeździć nie marudzić.  :good:

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2424 dnia: 30 Października 2020, 08:07:13 »

5w30 jest również dopuszczony , normy spełnia , tyle w temacie :)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2425 dnia: 30 Października 2020, 21:13:29 »

5w30 jest również dopuszczony , normy spełnia , tyle w temacie :)

To był żart i cytat zresztą jednego z wielu zwolenników jedynego słusznego oleju do Hibryd 0W20.  :grin:
Sam jeżdżę (narazie) na 5W30 bo z takim olejem kupiłem HSD.  :grin:

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2426 dnia: 05 Listopada 2020, 07:15:03 »
Specyfika pracy HSD jest nieco inna niż w zwykłych silnikach. Bardzo często jeździ ona niedogrzana (ICE gaśnie jeżeli osiągnie ok 50 stopni czy coś takiego). Przy przyspieszeniu następuje jej zagrzanie a potem stygnie i tak w kółko, mając włączone ogrzewanie dodatkowo silniczek wychładzamy. Tak naprawdę tylko na trasie bądź autostradzie silnik zdoła się dobrze dogrzać do ok 90st, a co za tym olej. Nie dziwi więc fakt, że zastosowano taki olej a nie inny - 0w20 - nazywany przez niektórych wodą (komentarze do reklamy toyoty na fb) :D I większość taki leje. I raczej nikt nie miał jakiś problemów przez to z tego co wiem? A priusów 3/aurisów z wysokimi przebiegami nie brakuje.. (temat upg i pompy wody to raczej tematy nie powiązane) :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2427 dnia: 05 Listopada 2020, 10:47:31 »
Specyfika pracy HSD jest nieco inna niż w zwykłych silnikach. Bardzo często jeździ ona niedogrzana (ICE gaśnie jeżeli osiągnie ok 50 stopni czy coś takiego). Przy przyspieszeniu następuje jej zagrzanie a potem stygnie i tak w kółko, mając włączone ogrzewanie dodatkowo silniczek wychładzamy. Tak naprawdę tylko na trasie bądź autostradzie silnik zdoła się dobrze dogrzać do ok 90st, a co za tym olej. Nie dziwi więc fakt, że zastosowano taki olej a nie inny - 0w20 - nazywany przez niektórych wodą (komentarze do reklamy toyoty na fb) :D I większość taki leje. I raczej nikt nie miał jakiś problemów przez to z tego co wiem? A priusów 3/aurisów z wysokimi przebiegami nie brakuje.. (temat upg i pompy wody to raczej tematy nie powiązane) :)
Powyższa opinia jest często przytaczana i w dużej mierze mityczna.  Emisja ciepła przez hybrydę podczas jazdy miejskiej jest porównywalna z dieslem (przy czym szybkość rozgrzewania po zimnym starcie jest moim zdaniem w hybrydzie większa), a jakoś nikt nie przypisuje dieslom użytkowanym w mieście niedogrzania, ich miejskie problemy wynikają z przyczyn które w hybrydach nie występują.  Podobnie kwestia ew. ryzyka przegrzania podczas jazdy autostradowej - Auris Hybrid podczas testów autostradowych spala o około litr mniej od wersji benzynowych, ze względu na pracę w trybie Atkinsona i wykorzystywanie przez eCVT nadwyżek momentu ICE do wspomagania się silnikiem elektrycznym.  Na koniec przypomnę, że Toyota zaleca od lat 0W20 we wszystkich jednostkach benzynowych, nie tylko w hybrydzie.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2428 dnia: 05 Listopada 2020, 20:57:38 »
Specyfika pracy HSD jest nieco inna niż w zwykłych silnikach. Bardzo często jeździ ona niedogrzana (ICE gaśnie jeżeli osiągnie ok 50 stopni czy coś takiego). Przy przyspieszeniu następuje jej zagrzanie a potem stygnie i tak w kółko, mając włączone ogrzewanie dodatkowo silniczek wychładzamy. Tak naprawdę tylko na trasie bądź autostradzie silnik zdoła się dobrze dogrzać do ok 90st, a co za tym olej. Nie dziwi więc fakt, że zastosowano taki olej a nie inny - 0w20 - nazywany przez niektórych wodą (komentarze do reklamy toyoty na fb) :D I większość taki leje. I raczej nikt nie miał jakiś problemów przez to z tego co wiem? A priusów 3/aurisów z wysokimi przebiegami nie brakuje.. (temat upg i pompy wody to raczej tematy nie powiązane) :)
Powyższa opinia jest często przytaczana i w dużej mierze mityczna.  Emisja ciepła przez hybrydę podczas jazdy miejskiej jest porównywalna z dieslem (przy czym szybkość rozgrzewania po zimnym starcie jest moim zdaniem w hybrydzie większa), a jakoś nikt nie przypisuje dieslom użytkowanym w mieście niedogrzania, ich miejskie problemy wynikają z przyczyn które w hybrydach nie występują.  Podobnie kwestia ew. ryzyka przegrzania podczas jazdy autostradowej - Auris Hybrid podczas testów autostradowych spala o około litr mniej od wersji benzynowych, ze względu na pracę w trybie Atkinsona i wykorzystywanie przez eCVT nadwyżek momentu ICE do wspomagania się silnikiem elektrycznym.  Na koniec przypomnę, że Toyota zaleca od lat 0W20 we wszystkich jednostkach benzynowych, nie tylko w hybrydzie.

Hmm ma to wszystko sens :) Dzięki za wyjaśnienie i nakierowanie!

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2429 dnia: 05 Listopada 2020, 21:40:44 »
jakoś nikt nie przypisuje dieslom użytkowanym w mieście niedogrzania
Wszystkie diesle użytkowane w ruchu miejskim, a zwłaszcza te z systemem start-stop - są niedogrzane.
Zanim Zbig mnie skrytykuje to dam linka uzasadniającego tę tezę
http://dailydriver.pl/porady/technika/jak-dlugo-rozgrzewa-sie-silnik-diesla/
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2020, 21:46:22 wysłana przez JanB »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl