Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578515 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2625 dnia: 10 Maja 2021, 18:43:25 »
Eneos 0w20 i TGMO 0w20 to inne oleje. Wystarczy spojrzeć w kartę.

A gdzie można znaleźć kartę oleju 0W20 TGMO ?  :o

https://megawrzuta.pl/download/2b1501635a2d8288a18e18a6be64bb79.html

Jakoś nie mogę się tam doszukać żadnych interesujących parametrów które można porównać do innych 0W20.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2626 dnia: 10 Maja 2021, 19:05:50 »
No to tutaj też powinno zaufac producentowi????

A gdzie można znaleźć kartę oleju 0W20 TGMO ?
A po co Ci to, przecież olej jest z ASO najlepszy jaki istnieje na 15kkm. Zwątpiłeś ?

Nigdy nie pisałem że TGMO jest najlepszy.
Pisałem że nie ma sensu się tym przejmować jak Toyota się pod tym podpisuje z wymianą co 15 kkm to ja im wierzę.
Innym np. VW czy Renault bym nie uwierzył ale kto jak kto Toyota dba o renomę co widać po akcjach serwisowych do byle głupoty. A w VW czy Renault silniki padały jak muchy po 100 tyś km i żadnej akcji serwisowej nie zrobili.

Offline Krzysztof_S

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2627 dnia: 10 Maja 2021, 19:51:14 »
Ja również leję olej Toyota co 15K km.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2628 dnia: 10 Maja 2021, 23:04:35 »
być może wtedy jak się tym interesowałem tak właśnie było... sam trochę jestem w szoku..
Ale patrząc na info wyżej PAO może dochodzić do 70% łącznie  więc nadal super.

PAO są różne, określa to cyfra i czasem jedne widać inne już nie, temu na kartach mogą nie wszystko wymieniać. Ale skoro importer tak pisze. Ogólnie nie ma 100% PAO, nikt raczej takich nie robi. Poza tym PAO trzeba czymś dopakować, choćby z powodu dwóch przypadłości. Samo PAO źle wpływa na uszczelki, oraz źle przyjmuje dodatki i potrzebny jest dodatkowy nośnik. Wydaje mi się, że 95% nie mieli, raczej stale 70%, nie czepiam się, tak myślę.     

Jakoś nie mogę się tam doszukać żadnych interesujących parametrów które można porównać do innych 0W20.

Karty służą do info o niebezpiecznych substancjach, choć można z nich coś wyczytać, to trzeba zawsze pamiętać o jakichś wahaniach w składzie, co partia mogą być zmiany w ramach określonych. Dlatego porównywanie kart jest złe, lepiej porównać to co wychodzi w analizie nowego, kontra obietnice producenta. Jak się tu i tu pokrywa, to nie jest źle, ale jak są znaczące różnice, to już są wątpliwości. A tak na prawdę, te dane to inna materia. Dlatego najlepsza jest analiza oleju ze swojego silnika, ten sam olej może inaczej się zachować, choćby przez inne warunki lub silnik.

Innym np. VW czy Renault bym nie uwierzył ale kto jak kto Toyota dba o renomę co widać po akcjach serwisowych do byle głupoty. A w VW czy Renault silniki padały jak muchy po 100 tyś km i żadnej akcji serwisowej nie zrobili.

Jak czytałeś o tym przybywaniu PB w oleju, to niestety jest podobna plama na renomie, choć przyznam w Toyocie nie ma takich przesadnych okresów km. Ekonomia tak wymusza, aby się bronili przed dodatkowymi wydatkami, nikt nie chce tracić. Tak jak pisałem, nie można być biernym bo ASO, tam też trzeba cedzić info wedle siebie i dla siebie.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2021, 23:07:58 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2629 dnia: 10 Maja 2021, 23:27:52 »
Wiadomo swój rozum trzeba mieć choćby z wciskaniem w ASO oleju 5W30 jak Toyota zaleca 0W20. Ale wiadomo ASO musi swoje zarobić i pewno na 5W30 mają większą marżę.
Cena TGMO 0W20 w ASO (z beczki) jest dla mnie akceptowalna a i wymiana u nich to pieczątka do książki serwisowej a to w przyszłości może mieć znaczenie przy odsprzedaży.
Jak mi ktoś udowodni że tańszy Shell czy Amosoil czy inny jest wyraźnie lepszy to kupię z wiarygodnego źródła i pojadę na przegląd ze swoim olejem. 
Ale po pierwsze muszę to mieć czarno na białym a nie opinie kogoś tam. Po drugie w ASO mam większą pewność że nie trafię na podróbkę oleju.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2021, 23:32:13 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2630 dnia: 11 Maja 2021, 00:43:22 »
Zorientowanych jest mało, jeśli nie trafisz na bardziej zorientowanego to OK, ale jak trafisz to ruszy wąsem na te 15kkm. Osobiście te 15kkm nie ma tragedii, ale z racji auta w mieście już oleum ma masakryczne warunki, nazywają takie z typu " jak zabić silnik".

Oleje to płynna materia i nikt Ci nie udowodni. Miejsce zakupu, proszę RP kupowałem u dystrybutora na Polskę, o dziwo kobieta prowadzi to. A Shell jest na allegro dystrybutor, kontakt super, załatwiłem sobie nawet badania partii, z których kupiłem oleje.

Ze względu na to, iż każdy przypadek jest inny, choćby ten sam silnik a inne warunki i już może być coś inaczej. Dlatego tak naprawdę jeden olej u kogoś OK, a u innego już nie do końca. Więc aby mieć czarno na białym, to samemu trzeba zalać dany olej i zbadać w lab. Analiza zużytego oleju jest wskaźnikiem dla autora, ale powtarzalność jakaś w iluś analizach dopiero może stanowić jakiś ogólny wyznacznik dla oleju. Ja mam zamiar zbadać po kolei, nasz HC, Shell GTL, Ams SS już PAO. Czy coś z tego wyjdzie, nie wiem jeszcze, dopiero pierwszy w kolejce będzie badany, nasz HC.  Pomijam analizę poprzedniego RP, bo tam może 10-15% było PAO.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2021, 00:45:22 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2631 dnia: 11 Maja 2021, 07:50:58 »
Zorientowanych jest mało, jeśli nie trafisz na bardziej zorientowanego to OK, ale jak trafisz to ruszy wąsem na te 15kkm. Osobiście te 15kkm nie ma tragedii, ale z racji auta w mieście już oleum ma masakryczne warunki, nazywają takie z typu " jak zabić silnik".
......
Rozumiem że rozmawiamy o wszystkich silnikach Toyoty (i nie tylko).
Chciałem tylko zauważyć że w moim HSD silnik w mieście pracuje połowę czasu a połowę jedzie się na elektryku. De fakto na dystansie 15kkm spalinówka przejedzie góra 10kkm no i tym bardziej głupotą było by częściej wymieniać olej. Ale w 1.6 też chyba bym wymieniał co 15K. Może w 1.33 wartało by się zastanowić nad częstszą wymiana.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2021, 07:52:51 wysłana przez bardos.1979 »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2632 dnia: 11 Maja 2021, 08:08:24 »
a w hybrydach to teraz toyota nie leje czasem 0w16 ? XD

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2633 dnia: 11 Maja 2021, 09:36:17 »
Może w 1.33 wartało by się zastanowić nad częstszą wymiana.
1.33 ma tendencję do zbierania się nagaru na gniazdach zaworowych.  Jedni twierdzą że silnik źle znosi PSJ.  Inni że to przez stosowanie oleju innego niż zalecany 0W20.  Dla mnie to drugie wyjaśnienie jest wątpliwe, bo jeżeli silnik nie bierze oleju, to nagar będzie w 99%+ pochodził z niedopalonego i skoksowanego paliwa a nie z oleju.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #2634 dnia: 11 Maja 2021, 13:31:51 »
Wiadomo swój rozum trzeba mieć choćby z wciskaniem w ASO oleju 5W30 jak Toyota zaleca 0W20. Ale wiadomo ASO musi swoje zarobić i pewno na 5W30 mają większą marżę.
Cena TGMO 0W20 w ASO (z beczki) jest dla mnie akceptowalna a i wymiana u nich to pieczątka do książki serwisowej a to w przyszłości może mieć znaczenie przy odsprzedaży.
Jak mi ktoś udowodni że tańszy Shell czy Amosoil czy inny jest wyraźnie lepszy to kupię z wiarygodnego źródła i pojadę na przegląd ze swoim olejem.
Ale po pierwsze muszę to mieć czarno na białym a nie opinie kogoś tam. Po drugie w ASO mam większą pewność że nie trafię na podróbkę oleju.
Dokładnie też tak myślę.

Jeszcze jakbym miał kanał to sam bym wymienił a tak to za olej musiałbym dać min. 180 zł + filtr 30-50 zł + wymiana 80-100 zł wychodzi około 300 zł a w ASO 343 zł :)  To co zaoszczędze 40 zł? A ryzyko zawsze jest, że olej stary albo podróbka.

Przy sprzedaży też jak rzucisz stertą faktur z ASO, nawet jak nie miałeś przeglądów, to jest wtedy zupełnie inna rozmowa.

PS wracam do 0w 20, w zeszłym roku po nabyciu Toyoty nie miałem czasu się tym zająć. Pojechałem i wymieniłem to co zaproponowali czyli na 5w 30. Doczytałem przez rok wszystko i zgodnie z instrukcją wracam do 0w 20. Na szczęście jeździł na 0w 20 od nowości tylko ten jeden raz zalany był 5w 30, więc wszystko zgodnie z instrukcją i zaleceniami producenta.
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2635 dnia: 11 Maja 2021, 14:23:48 »
Rozumiem że rozmawiamy o wszystkich silnikach Toyoty (i nie tylko).
Chciałem tylko zauważyć że w moim HSD silnik w mieście pracuje połowę czasu a połowę jedzie się na elektryku. De fakto na dystansie 15kkm spalinówka przejedzie góra 10kkm no i tym bardziej głupotą było by częściej wymieniać olej. Ale w 1.6 też chyba bym wymieniał co 15K. Może w 1.33 wartało by się zastanowić nad częstszą wymiana.

Zorientowany zawsze się skrzywi na 15kkm, tym bardziej w TGDI jeszcze. A warunki miasta są ciężkie tak i dla każdego silnika jak i oleju, nie ma mocnych na takie warunki, bo to extremum dla obydwu i razem też. Wystarczy się zastanowić, jak takie warunki wpływają na skrzynię biegów. Ktoś kto lata trasy, może wierzyć w brak wymiany tam oleju, ale jak miasto, to już trzeba o tym pomyśleć, przy jakimś przebiegu. Po wymianie na odpowiedni olej, zmian spektakularnych brak, ale i awarii też. Tak te sytuacje dotyczą nie tylko Toyoty, jedynie w Toyocie nie ma takiej przesady z interwałem. Jeśli w innej marce jest przesada i warunki miasta, to ja dziękuję.

HSD 10kkm, tak tylko trzeba pamiętać ,że te silniki często gęsto zaczynają pracę na zimno jak sądzę, dlatego najlepiej 0W20, ale jednak dalej miasto. To jest niby jeszcze taka kompromisowa sytuacja. Ale jak bym miał HSD i tak jak piszesz spalinowy 10kkm, elektryk 5kkm, to z ciekawości przy notorycznym oleju TGMO, zrobił bym choć raz analizę. Widać by było czy i na ile zostało w oleju wartości, oraz czy w takim trybie pracy nie pojawia się PB i H2O.

Nie pamiętam gdzie, ale gdzieś tu był temat o tym, że w 1.33 musi być odpowiedni olej i nie za długo, bo mają tendencję do odkładania albo ze złego oleju, albo z za długich interwałów. W "moim" warsztacie mają znajomego w ASO Toyoty i on odradza zawsze 1.33. Mówi 1.33 nie dotykać, brać tylko 1.6.       

jeżeli silnik nie bierze oleju, to nagar będzie w 99%+ pochodził z niedopalonego i skoksowanego paliwa a nie z oleju.

To co szkodzi raz na interwał, przed wymianą oleju zalać coś do baku, co posmaruje, wyczyści i poprawi proces spalania paliwa. Ja zalałem na dwa baki AR6900 i na jeden AR6400, efekty były bardzo widoczne, bardziej niż w TGDI i utrzymują się nadal.

za olej musiałbym dać min. 180 zł + filtr 30-50 zł + wymiana 80-100 zł wychodzi około 300 zł a w ASO 343 zł   To co zaoszczędze 40 zł? A ryzyko zawsze jest, że olej stary albo podróbka.

Co miejsce może być inaczej. Ja dałem za olej 74pln, kolejny Shell coś koło 100pln, wymiana 50pln, a filtr Mann coś koło 30pln. Zawsze kupuje z dobrego miejsca, nie na łapu capu. Więc koszty / na 2 i jeszcze płukankę zmieszczę postojową. W ASO aby się nie rozpisali, to trzeba się dogadać, panowie sam olej i filtr, bo zaraz dołożą listę ptaszkową i wyjdzie z 1000pln.  Jeśli ktoś by chciał samodzielnie kupować TGMO, no to wyjdzie więcej, ale na TGMO świat się nie kończy.

Jak wracasz na 0W20, to się licz z podwyżką ceny oleju w ASO, kontra 5W30. Sami widzicie, że nasze ASO, w stolicy podobnie często gęsto też leją 5W30. A przez pryzmat swojego auta i informacji z DE, mogę powiedzieć, pewnie w całej UE jest podobnie. 

« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2021, 14:26:12 wysłana przez Rademenes »

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #2636 dnia: 11 Maja 2021, 15:50:49 »
Co miejsce może być inaczej. Ja dałem za olej 74pln, kolejny Shell coś koło 100pln
Gdzie takie ceny?? Za jaki olej?

ak wracasz na 0W20, to się licz z podwyżką ceny oleju w ASO, kontra 5W30.
Cena już po podwyżce ze strony Toyoty dla 0w 20...
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2637 dnia: 11 Maja 2021, 21:06:26 »
5W30 Specol Gold, 5L 74pln. Właściciel jest obecny na oilclub i ma dobry towar, jest dystrybutorem Specola. Można zobaczyć w Auto Partner, też są dystrybutorem ale ceny mieli inne. A na marginesie można do Chorzowa podjechać, jak po drodze czy blisko, przy fabryce jest możliwość detalicznego zakupu na miejscu.
 https://lejolej.pl/pl/p/SPECOL-Gold-Synthetic-SNSMCF-5W30-5L-4-1/311

Shell HU 5W30, 5L 120pln i tu się pomyliłem o 20pln, kupowany u dystrybutora obecnego na allegro.
https://allegro.pl/oferta/olej-shell-helix-ultra-5w-30-4l-8471980508

Dodam tylko, że bez płukanki postojowej wystarczało mi 4L oleju, dokładnie 3.9L, ale bez zapasu na dolewki, nie licząc pozostałych 100ml. Natomiast z postojową już potrzeba 4L i 150ml, dlatego muszę kupować 5L.

W ASO 5W30 jest tańszy od 0W20, co nie znaczy że lepiej zarabiają na 0W20, 5W30 kupują pewnie taniej i mogą więcej na nim przyciąć. Ja miałem po sprowadzeniu w fa, był zalewany 5W30 PFE, gdzie taki to raczej do diesla konieczny.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2638 dnia: 11 Maja 2021, 22:26:02 »
można się sprzeczać itp... wiadomo każdy ma swoje racje.
ale bezapelacyjnie Amsoil Signature 0w20 jest lepszy i trwalszy od 0w20 TGMO ;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2639 dnia: 11 Maja 2021, 22:29:42 »
i nie dlatego mówię, że lepszy bo sam go leje...
jest lepszy i dlatego go wlewam ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl