Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577684 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3030 dnia: 07 Września 2022, 23:12:20 »
Stosunek jest istotny. Najlepiej jak innego jest mniej, a nie odwrotnie. Najlepiej jak ta sama stajnia i ew. rodzina. No ale nie zawsze się ma jak się chce. Głosy są dwa sprzeczne, niby można bez problemu, a z drugiej przecie olej to precyzyjnie skomponowana mieszanina. Jeśli można w takiej przewadze mieszać, to jak to się ma do zmian w mieszaninie finalnej. Co się z tego otrzyma. Przecież ktoś poza gotowcem wstępnym kupionym, coś tam jeszcze dodaje i to nie tak z wiadra skoro w badaniach wychodzą jednostki ppm.

Taki temat.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/mieszanie-srodków-smarnych-o-różnych-lepkościach-itp.1353/

Zawsze możesz dolać 3L innego i potraktować ten interwał jako czyszczenie, skrócić go. Albo jak inni, teraz przy wymianie popłukać silnik, dalej ten mix na 1000km i wymiana na właściwy. Coś tam zawsze więcej syfu wyleci, a silnik podziękuje. No i zmiana na inny będzie wcześniej.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2022, 23:15:52 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline hanibalwks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3031 dnia: 11 Września 2022, 15:51:43 »
Witam,
Posiadam Toyote Corollę 1.6 z 2014 roku. Dopiero co ją zakupiłem. Przyszła pora na wymianę oleju, ale nie wiem co zalać.
Poprzedni właściciel lał TGMO 0w20.
Ja także chce lać olej 0w20, ale chciałbym zmienić producenta oleju ze względu na kiepską dostępność aktualnie oleju TGMO oraz jego wysoką cenę.
Pomoże ktoś z konkretnymi nazwami oleju, bo jestem zielony w temacie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3032 dnia: 11 Września 2022, 15:56:09 »
Neste, specoil  . .

Offline hanibalwks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3033 dnia: 11 Września 2022, 19:20:43 »
Poczytałem trochę wątek i wybrałem kilka typów:
ENEOS SUSTINA 0W-20
MOBIL 1 ESP X2 0W20
Motul 8100 ECO-lite 0W20
Shell Helix Ultra SP 0W20
Liqui Moly Top Tec 6600 0W20

Te oleje mogą być? Który wybrać?

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #3034 dnia: 11 Września 2022, 19:32:11 »
Jeździłem na shellu i było OK. Teraz zastanawiam się nad millers 0w20 ee performance

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3035 dnia: 11 Września 2022, 22:07:48 »
a gdzie Amsoil? xd

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #3036 dnia: 11 Września 2022, 23:29:35 »
Poleciłbym Liqui Moly Special TEC AA 0W-20 ma aprobatę Toyoty, dobrą cenę i wysokie parametry ILSAC-6A. Silnik w mojej Corolli bardzo go lubi i ja też :-)
3miasto duże i małe :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3037 dnia: 12 Września 2022, 08:23:53 »
Te oleje mogą być? Który wybrać?
Każdy olej spełniający parametry producenta będzie dobry. Twoja Toyota nie ma silnika wykonanego w technologii kosmicznej.

Offline hanibalwks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3038 dnia: 12 Września 2022, 11:27:11 »
Ile oleju muszę kupić? 4 L czy 5 L?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3039 dnia: 13 Września 2022, 08:02:40 »
nie no to pytanie to już żart...xd nie masz instrukcji obsługi auta? albo nawet nie potrafisz sobie wyguglać?

Offline OrestH

• Początkujący
  • Samochód:: Audi
« Odpowiedź #3040 dnia: 16 Września 2022, 11:40:17 »
Ja też nie znalazłem

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3041 dnia: 17 Września 2022, 01:51:52 »
Przyszła pora na wymianę oleju, ale nie wiem co zalać.

Nie określiłeś budżetu/ zakresu ile chcesz wydać. Między AMS a np. Specolem jest przepaść cenowa. Warunki serwowane autu też coś powiedzą bliżej. Nie każdemu potrzebny cud miód, większości wystarczy środek z regału w rozsądnym interwale. Shell to taki środek, pewny i opłacalność koszt/wartość najbardziej zbliżona. Mobil będzie coś lepszy, ale np. Specol nie będzie tragiczny. Pamiętaj nie poznasz po cenie oleju, to nie zawsze idzie w parze z jego super puper. Są niespełniające zasad, a napompowane ceną marki i mają aprobaty. A są tańsze, w nowszym wykonaniu, bez aprobat i się sprawdzają. Mileres jest ciekawy, AMS dobry. Istotne miejsce zakupu, tak by pewność była wartości. No i nie myśl, że na drogim to zrobisz 30kkm, a na tanim 5kkm. Do 10kkm każdy wytrzyma i w mieście, pomijam jakieś z dna regału, np, Qualitium. Nie szukaj też PAO, takich już  praktycznie w 100% z PAO nie ma. Teraz to jedynie dodatek coś tam poprawiający. Lepiej środek ceny i interwał bez przesady. Popatrz na Fuchs, Repsol, może Mitasu ale to nie Japan jest strikte.

ma aprobatę Toyoty

No może czegoś nie wiem, ale Toyota nie ma swoich aprobat. Sam napis Toyota na butli, to poza marketingiem niewiele znaczy. Aprobata to określone wymogi dla oleju, określone przez producenta auta, dla producenta oleju. Jeśli dany producent oleju, chce je spełnić i napisać na butli. To musi zapłacić producentowi auta kasę, zrobić odpowiednio olej, który na początku jak i dalej będzie kontrolowany przez producenta auta. Toyota w większości kieruje się jedynie API i ACEA, ILSAC.

Ile oleju muszę kupić?

Powinno być podane w instrukcji, z filtrem i bez. Ale to pytanie nie jest takie głupie. Zawsze silnik może pobierać i wtedy trzeba doliczyć. Jeśli się płuka silnik, to też ilości są inne. Np, ja kupuję zawsze 5L, normalnie 4L by starczyły prawie. Ale nie zawsze liczby z instrukcji zgadzają się z fizycznością. Coś mi pobiera, płukam i wysyłam do analiz. Więc jest wiele punktów, które ktoś może musi zaliczyć.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #3042 dnia: 17 Września 2022, 09:43:12 »
Toyota w większości kieruje się jedynie API i ACEA, ILSAC.
Zwracam honor, masz rację to olej rekomendowany do Toyoty i innych azjatyckich i nie ma to przełożenia na aprobatę.
3miasto duże i małe :-)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3043 dnia: 17 Września 2022, 22:07:08 »
Spoko, ja od urodzenia tego nie wiedziałem, uczymy się razem.  :-)

Dodam tylko, że można się kierować API czy ACEA. Ale warto wiedzieć, że API jest szerokie, aż czasami za szerokie. Dlatego w UE najlepiej kierować się wąskim ACEA. Oczywiście o ile można i o ile producent auta nie zawęża masakrycznie wyboru w ACEA do jednej słusznej normy. Tak mam w Auris, tylko ACEA A5/B5, a ja figa, było już A3/B4, teraz C3 i gucio. 
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2022, 22:10:11 wysłana przez Rademenes »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #3044 dnia: 19 Września 2022, 19:37:33 »
Teraz zastanawiam się nad millers 0w20 ee performance
Nie ma się co zastanawiać, zmieniłem i jeżdżę.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl