Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3165 dnia: 17 Stycznia 2023, 18:20:21 »
linka do oilclubu
Jeżeli interesują Cię fora olejowe, to nie sposób pominąć to:
https://bobistheoilguy.com/forums/

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #3166 dnia: 17 Stycznia 2023, 18:49:04 »
@Zbig Dzięki za linka. Zerknę tam. Póki co czekam który olej byś wybrał z tych 3 do tego silnika 1NZ-FXE?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3167 dnia: 17 Stycznia 2023, 19:28:39 »
Tak jak mówiłem kupowałem 5w20 Ravenola do KIA Picanto teścia od nowości kupiony z salonu gdzie chcieli lać w serwisie 5w30 Lotos taka umowa, olej bardzo dobry ale był tani 4 litry kupowałem za 130 do 160zł PAO, że Teść mało jeździ tak jak ty 4-5 tyś rocznie to teraz kupie mu coś tańszego bo na takie małe przebiegi po co taki drogi olej na PAO, myślę nad Gulfem sam chcę kupić dla siebie Gulf Formula Hybrid, SAE 0W-20 bo tani a mi je olej 200ml na 1000 więc szkoda drogi jak trzeba dolewać.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Magazynier69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota corolla
« Odpowiedź #3168 dnia: 17 Stycznia 2023, 20:23:55 »
Rademenes

Dzięki  za odpowiedź  :-)to forum zobrazowało mi na co zwrócić uwagę .
nie mniej jednak wybrałem OEM pod obserwację  i zastanowię się nad zmianą , jeżeli ta cena będzie dalej tak zaporowa .
Pojawiła sie oferta na OLX ale jakoś nie jestem przekonany do pochodzenia takowego oleju https://www.olx.pl/d/oferta/olej-toyota-advance-fuel-economy-extra-0w20-5l-CID5-IDSzMTU.html?reason=seller_profile

A mi wpadł olej totala czy to dobra opcja  TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE GF6/GF5 0W20 API SP

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3169 dnia: 17 Stycznia 2023, 20:24:21 »
@piotr_the Oglądasz filmiki R2D? Ludzie przysyłają mu do sprawdzenia lepkość nowego i zużytego oleju. Było już kilka olejów z hybryd Toyoty. Oleje po kilku tys. km "zajechane"... Do tego czarne jak smoła. To samo jest w tym naszym Yarisie HSD z TGMO. Oleju nie wysyłałem do analizy, ale po 4-5 tys. km wygląda jakby przepracował 30 tys. km. Wiadomo kolor o niczym nie świadczy, ale testy laboratoryjne coś tam już mówią. Wystarczy ten test lepkości, żeby wskazać jego stan po określonym przebiegu. Wydaje mi się, że olej 0W-20 latem w hybrydach mocno się degraduje. Nie służą mu temp. po 30 stopni latem. Chcę spróbować oleju na bazie PAO jak sobie radzi w silniku hybrydowym, pracującym w cyklu Atkinsona i żyjący własyn życiem. Ktoś tam gdzieś wspominał, że bazy PAO dobrze sobie radzą temperaturowo. Czemu Ravenol? W Niemczech prawo reguluje co można nazwać olejem w pełni syntetycznym a który jest HC. Do tego nie ma podrobionych Ravenoli. Są inne oleje PAO jak PMO i jemu podobne, ale wolę Ravenola z racji tego, że jest produkowany tylko w Niemczech pod ich regulacją prawną.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2023, 20:26:06 wysłana przez emigrant »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3170 dnia: 17 Stycznia 2023, 20:41:08 »
@Zbig Dzięki za linka. Zerknę tam. Póki co czekam który olej byś wybrał z tych 3 do tego silnika 1NZ-FXE?
Pytanie czy w ogóle bym wybierał z tych trzech.  Do takiego trybu i intensywności eksploatacji to kompletnie bez znaczenia który z tych trzech, więc jak bym musiał, to najtańszy od autoryzowanego sprzedawcy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3171 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:01:01 »
Czemu Ravenol? W Niemczech prawo reguluje co można nazwać olejem w pełni syntetycznym a który jest HC. Do tego nie ma podrobionych Ravenoli. Są inne oleje PAO jak PMO i jemu podobne, ale wolę Ravenola z racji tego, że jest produkowany tylko w Niemczech pod ich regulacją prawną.
Regulacja o której piszesz dotyczy sprzedaży, nie produkcji.  W kwestii produkcji, to znaczek Made in.. w przypadku oleju gwarantuje Ci co najwyżej gdzie dokonano blendingu i konfekcjonowania, natomiast skąd biorą bazy i dodatki to już jest ich słodka tajemnica. Ravensberger Schmierstoffvertrieb GmbH będący właścicielem marki RAVENOL posiada własne akredytowane laboratorium, i to jest duży plus, ale o reszcie niewiele wiadomo, bo to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i nie musi publikować szczegółowych raportów.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3172 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:05:53 »
Nie znam ani słowa po niemiecku, ale dam radę.

Nie ma za co.  :-) Nie ma problemu, ja też nie znam, a pisałem do centrali w DE i dalej ASO w DE. Nie odczułem jakiejś kichy w zmianach języka na tej stronie. Możesz tam dowolnie pisać z jakiego języka na jaki, mają nawet azerski. :cool: Kopiuj cały link i w przeglądarkę.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-ab&ei=kKi_X6fGHIf4qwGFyoCgDQ&q=Tłumacz+niemiecko-polski&oq=tlumacz+angielsko+-+polski&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgBMgcIABBHELADMgcIABBHELADMgcIABBHELADMgcIABBHELADMgcIABBHELADMgcIABBHELADMgcIABBHELADMgcIABBHELADUABYAGC_8QNoAXAAeACAAQCIAQCSAQCYAQCqAQdnd3Mtd2l6yAEIwAEB&sclient=psy-ab   

Pamiętaj nie zawsze to co nowe jest lepsze, bo nie wiesz jaki w tym odcisk zrobiło eco i nowe wy....e normy, zachcianki rynku. Trzeba pamiętać, że wszystko toczy się w przepaść i może ktoś, coś w tym po cichu pomagać, aby łelektryki zapanowały. Revenol to większy koszt niż podobne, bo zawsze przyklepany jest transport dalszy. Tylko jak wybierzesz ten lepszy, to nie myśl, że już możesz interwał max robić. To jest wielu błąd, kupią niby cud za kupę kasy i tak on da radę i 30kkm, tym bardziej w warunkach komina i bułek. To chore pomysły. Tańszy częściej i jest bezpieczniej. Na Totala nie widziałem krytyki, co do 0W nic nie wiem, nie używam.

Tak w DE jest jasno określone co syntetyk a co nie. Tylko pomyśl, czy producentowi opłaci się to samo do nas wysyłać. Skoro u nas nie ma takich zasad, to ekonomicznie zrobią jak nasze "syntetyki" i zarobią a nie stracą. Musiał byś kupić dosłownie olej taki z DE, który tam stał w sklepie na półce. Raczej tamte i u nas będą miały inne napisy na froncie. Jeśli HC przechodzi te same testy co PAO i producenci zmieniają z drogiego PAO na HC. To kto byłby głupi przysyłając do nas te prawdziwe syntetyki, jeśli u nas to wszystko syntetyk jest. Nie wiem wszystkiego, ale producenci wszystko przeliczą i gdzie mogą to się nie wysilają.

@piotr_the Lotos i Orlen nie są złe, na oil chwalone w porównaniu do tych obcych za więcej. Często w szczegółach wyglądają identycznie. A Lotos od dawna w Kii panował. PAO na latanie w około komina raczej zbędne, na trasy i czerwone pola to tak. Kluczem jest wymiana na czas.

@Magazynier69 nie ma sprawy. Nigdy nie kupiłem oleju za 500pln, to już jest przesada. Oleje TGMO to standardowe oleje, środka skali, nie różniące się od innych. Kto poleca toto, nie wie że to olej w zasadzie taki jak reszta, naciąga ludzi na kasę. A potem taki kolo pomyśli, tyle dałem to i 20kkm ten cud miód wytrzyma i błędne koło jest. Problem polega na tym, ja widzę dwie opcje. Albo na wolnym rynku wszystkie TGMO po pół ceny to kujawski, albo wszystko to jest to samo, tylko ASO wywala ceny celowo, by ludzie zgłupieli. Obstawiam 2 wersję, Jak ASO wywala bardziej cenę, to ludzie zastanawiają się jak to możliwe i na bank podróbka na rynku. Im większa różnica, tym większa zagwozdka. A pomyśl jakby różnica była 50pln to co, do przyjęcia by było, bez zastanawiania się. Bo promo na allegro i dlatego.  Ja w tej kasie kupuje dwa oleje z filtrem, płacę za dwie wymiany w warsztacie i mam wywalone na to TGMO, może warto sprawdzić czy tyle płacą za olej w innych markach sport. Bo może Toyota to mega wyjątek. :shock:
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2023, 21:12:41 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3173 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:12:56 »
@Rademenes Tak jak pisałem, samochód robi max 5 tys. rocznie. To jest bardzo powtarzalne. To są krótkie trasy. Stąd taki pomysł spróbować coś lepszego niż TGMO. Poza tym pisałem jak powyżej, być może jeszcze jest problem samej lepkości 0W-20 która za bardzo nie nadaje się latem w Polsce.   

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3174 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:22:40 »
Im mniej robi km, tym bardziej extremalne warunki ma. Ja bym szedł w tańsze od TGMO i co rok wymiana bezwzględna. Praktycznie każdy na rynku będzie tańszy od TGMO. Nawet jak kupisz jakiś super to zapłacisz z 300pln jedynie. Hybryda z racji częstej pracy od nowa wymaga 0W20, ale leją też nawet w ASO chyba niektórym 5W30, może 0W30 jest tu rozwiązaniem, ale nie wiem tego.

Olej wymieniasz co roku ?

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3175 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:25:19 »
Tak, olej co roku wymieniany bez względu na przebieg. Tak jak pisałem, TGMO po roku i 4-5 tys. wizualnie wygląda tragicznie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3176 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:34:21 »
Zawsze olej na bagnecie wygląda lepiej, cienka warstwa na błyszczącym metalu. Wystarczy wlać w próbówkę szer. 1 cm i brak przejrzystości smoła. Ocena koloru oleju na bagnecie daje jakiś obraz, względem zmian co do nowego, ale przejrzystości już nie. Podziel sobie cenę TGMO na mc i dni, zobacz ile Ciebie ten olej kosztuje w aucie co 5kkm rocznie robi. Niezły abonament.

Jak chcesz lepiej oceniać zmiany oleju, to co 500km czy 1000kkm zrób tak.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/test-jednokroplowy.516/
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2023, 21:40:13 wysłana przez Rademenes »

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3177 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:40:25 »
Ja z TGMO i z ASO już zrezygnowałem ze względów finansowych głównie. Oszaleli w cenami. Jeszcze rok temu i wcześniej nie opłacało się samemu zmieniać olej. W tym roku w sensie w 2022 pierwszy raz sam zmieniałem olej i wleciał Shell Helix Hybrid 0W-20 API: SP ILSAC: GF-6A. Wycofuję się z Shella. Następny będzie prawdopodobnie Ravenol.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3178 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:47:58 »
Nie no piszesz tak z przyzwyczajenia. Ja filtry wymieniam sam, a z olejem jadę, pomagam od góry i płacę 50-60pln, bo nie mam jeszcze kanału. Ja zawsze miałem taniej i mi się zawsze nie opłaca/ło. I brawo, sam to sam, wiesz co zrobione i jak. Nie wszystko tak można, ale to tak. Nie kieruj się napisami Hybrid na olejach, wiele z nich to to samo co bez napisu. Takie podprogowe ułatwienie dla niezdecydowanych, a mających hybrydę.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3179 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:56:47 »
Nie kieruję się napisem Hybrid. Szukałem u Shella oleju z SP i GF-6A i tylko taki mieli. Ravenol nie ma żadnego oleju z napisem Hybrid. Za to ma 3 ciekawe oleje i jeden z nich wybiorę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl