@b-bar01 jestem bliski wyboru do obydwu aut Orlena Max Expert, tylko 5W30 i 5W40. Albo powrotu do Specola, tylko 5W30 504/507 i 5W40 C3. Co ja będę się kosztował, jak i tak w moich warunkach, te niby lepsze podobnie lub gorzej wychodzą.
Ten olej to niby na bazie PAO to wygląda ciekawie i zielony kolor?
Nie wiem, tym bardziej że to nowość. Zasadniczo 0W więcej ulepszenia wymagają i przeważnie PAO więcej miały. Ale jak w życiu i ostatnich czasach, nie zawsze to teraz oznacza dużą ilość PAO. Bo już wielu ze względu na to, iż z HC normy się spełnia, oszczędzili na cenie baz.
@emigrant tam (wiesz gdzie) wywołałeś temat i sprowokowałeś propozycję. Myślę, że trzeba zaczekać na odzew proponującego o czym konkretnie pisał/myśli. Dalej jak to odbierze tam władza i reszta. W brew pozorom tam jest trochę ludzi z Toyotami. Ciekawe jest to, że tam mało kto używa niskich lepkości, a w temacie o tym wielu pisze. Jeśli sponsorowanie dotyczy oleju i analizy, to startuj czemu nie skorzystać. Samodzielnie to zderzysz się z czymś, o czym jeszcze chyba nie wiesz. Jeśli dotyczy dostarczenia oleju do analizy nowego nieużywanego, to odpada koszt zakupu oleju jedynie. Powstał tam już temat zbiórkowy, widziałeś ? To wskazuje, że propozycja dotyczy przesłania samego oleju. Na analizę nowego raczej. Ale to nie przeszkadza, jak masz kontakt z proponującym, aby ugadać i zrobisz analizę tego oleju po interwale.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/eneosa-sustina-0w20.4350/ENEOS wydał też nowe 5W30 X-PRIME, proponujący o nim też wspomina. Jeśli by dali olej i opłacili analizę, to może ja ten przetestuję. Warunki mam znane, środowisko przygotowane, procedura próbki opanowana dobrze. Ale jest jeden problem, który mnie ograniczy jednak znacząco. Ten dopisek X-PRIME to mi się kojarzy z transformersami jakoś. Tak czy inaczej, warto by skorzystać z dostarczenia obydwu lepkości. Tylko na 5W30 musiała by też być zbiórka.

Mogę coś tam dosypać zawsze.
A jeszcze nie tak dawno, kto inny robił dla Toyoty, czy wybrane lepkości to nie wiem.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-0w8.1066/post-32676