Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578347 razy)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3225 dnia: 24 Stycznia 2023, 18:11:14 »
Eneos Sustiny już nie będzie. To co jest w obrocie detalicznym to tylko zapasy, które zostały z lipca 2022. Zastępuje go Eneos X Prime. Ma być dostępny w 3-cim tygodniu lutego 2023. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3226 dnia: 25 Stycznia 2023, 02:30:40 »
@b-bar01 jestem bliski wyboru do obydwu aut Orlena Max Expert, tylko 5W30 i 5W40. Albo powrotu do Specola, tylko 5W30 504/507 i 5W40 C3. Co ja będę się kosztował, jak i tak w moich warunkach, te niby lepsze podobnie lub gorzej wychodzą.  :-)

Ten olej to niby na bazie PAO to wygląda ciekawie i zielony kolor?

Nie wiem, tym bardziej że to nowość. Zasadniczo 0W więcej ulepszenia wymagają i przeważnie PAO więcej miały. Ale jak w życiu i ostatnich czasach, nie zawsze to teraz oznacza dużą ilość PAO. Bo już wielu ze względu na to, iż z HC normy się spełnia, oszczędzili na cenie baz.  :| 

@emigrant tam (wiesz gdzie) wywołałeś temat i sprowokowałeś propozycję. Myślę, że trzeba zaczekać na odzew proponującego o czym konkretnie pisał/myśli. Dalej jak to odbierze tam władza i reszta. W brew pozorom tam jest trochę ludzi z Toyotami. Ciekawe jest to, że tam mało kto używa niskich lepkości, a w temacie o tym wielu pisze. Jeśli sponsorowanie dotyczy oleju i analizy, to startuj czemu nie skorzystać. Samodzielnie to zderzysz się z czymś, o czym jeszcze chyba nie wiesz. Jeśli dotyczy dostarczenia oleju do analizy nowego nieużywanego, to odpada koszt zakupu oleju jedynie. Powstał tam już temat zbiórkowy, widziałeś ? To wskazuje, że propozycja dotyczy przesłania samego oleju. Na analizę nowego raczej. Ale to nie przeszkadza, jak masz kontakt z proponującym, aby ugadać i zrobisz analizę tego oleju po interwale. :-)

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/eneosa-sustina-0w20.4350/

ENEOS wydał też nowe 5W30 X-PRIME, proponujący o nim też wspomina. Jeśli by dali olej i opłacili analizę, to może ja ten przetestuję. Warunki mam znane, środowisko przygotowane, procedura próbki opanowana dobrze. Ale jest jeden problem, który mnie ograniczy jednak znacząco. Ten dopisek X-PRIME to mi się kojarzy z transformersami jakoś. Tak czy inaczej, warto by skorzystać z dostarczenia obydwu lepkości. Tylko na 5W30 musiała by też być zbiórka.  :cry: Mogę coś tam dosypać zawsze.

A jeszcze nie tak dawno, kto inny robił dla Toyoty, czy wybrane lepkości to nie wiem.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-0w8.1066/post-32676
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2023, 02:56:55 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3227 dnia: 25 Stycznia 2023, 09:46:14 »
S.W raczej już się nie odezwie. Z tego co widzę to ma tendencję coś napisać i zniknąć na wiele miesięcy. Mam do niego maila. Ja odezwę się jak już olej będzie dostępny w Polsce. Tak jak pisałem, robienie analizy Sustiny nie ma już sensu, skoro oleju już nie będzie. Trzeba poczekać na x-prime. Ja będę miał w planie wysłać olej do R2D na zrobienie analizy samej lepkości. To dopiero będzie za 2 lata, bo do listopada 2023 jest zalany Shell. Wysłanie zużytej i nowej próbki x-prime dopiero w listopadzie 2024.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3228 dnia: 25 Stycznia 2023, 19:52:19 »
ja chętnie przetestuje Eneosa X-PRIME 0w20
"okienko" do wymiany oleju otwiera  mi się za dwa tyg
zużyty olej do badania oddam za 6miesięcy - przebieg 12-15tyś /30% miasto a reszta DK bez upalania/
ktoś chętny zasponsorować :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3229 dnia: 25 Stycznia 2023, 22:53:35 »
Dokładnie tak.
Ale niektórzy wolą przeglądy w ASO i płacą 60 zł za litr. Tego, co kosztuje 30 poza ASO.
Głową muru nie przebiesz.
Dlatego obsługa serwisowa przynosi krocie zysków.
Najtańszy jaki znalazłem na ceneo, spełniający zalecane normy Toyoty dla HSD i z w miarę wiarygodnego źródła - 156 zł za 4 litry wraz z dostawą.

Nowa Corolla Hybrid 1.8 w przyzwoitym wyposażeniu kosztuje nie mniej niż 130 tys. zł.  Utrata wartości przez 5 lat plus paliwo na przejechanie 100 tys. km plus ubezpieczenie plus koszty serwisu i eksploatacji to będzie mniej więcej równe kosztowi zakupu.  Nikt o zdrowych zmysłach w tym czasie nie będzie się doktoryzował z olejów aby zaoszczędzić stówkę albo mniej na przeglądzie.

Natomiast jeśli rozpatrujemy opcję najniższych kosztów, to w omawianym tu przypadku Yarisa Hybrid jeżdżącego 4-5 tys. km rocznie można lać najtańszy dopuszczalny przez instrukcję 15W40 API SL przez 20 lat i nikt nic nie zauważy.  Np. Shell Helix HX5 4l za niecałe osiem dych.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3230 dnia: 26 Stycznia 2023, 01:10:51 »
@emigrant czytałeś tam. Admin i S.W jakoś sprzecznie napisali. S.W przecież otwarcie proponuje (analizę plus) obydwu lepkości w Venturo, nie SSI. A admin jakby tego nie widzi, skupia się tylko na SSI i niby nie wie gdzie robić analizę. Tymczasem już jest zbiórka, ale po nazwie to nie na X-PRIME. Pomieszanie z poplątaniem. Możesz tam napisać pod adminem. Skoro S.W proponuje dwie większe analizy 0W20/5W30 X-PRIME w Venturo, to warto skorzystać, a na SSI można uzbierać jakoś, albo ta zbiórka już jest na to. Czyli tylko zużytego była by tak jak piszesz daleko, albo ktoś tu może zechce kupić nowy i odda wcześniej zużyty.

@jacek1979 no wyglądało to na pełny sponsoring, ale jednak nie jest tak kolorowo. Cały do silnika trzeba by kupić samemu. Nikt nie zasponsoruje tego po interwale, też trzeba by samemu, a ostatnio się pozmieniało z miejscem i kosztami. Warunki miałbyś dobre, jako przeciwstawne odwrotności   z 70% miasta.   

Nadal nieliczni nie widzą o co chodzi. Na gwarancji to niech sobie ludzie leją TGMO, bo nie ma jak tego obejść. Kupując auto pewnie widzieli koszty w ASO. Tu chodzi o tych bez gwarancji, bez potrzeby latania do ASO. To u tych jest wtedy oszczędność nie kupując TGMO. Oczywiście jak im minie tego mit w głowie. I bez skrajności w drugą stronę, wystarczy kupować sprawdzony olej ze środka regału i zawsze będzie taniej od TGMO, a ryzyka brak.

Jakieś nowości.

https://specol.com.pl/wp-content/uploads/2023/01/IT_-Spec-Hybrid-0W20.pdf

https://specol.com.pl/wp-content/uploads/2022/11/IT_-Spec-Hybrid-0W16-1.pdf

Temp. płynięcia dobra.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2023, 01:12:56 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #3231 dnia: 26 Stycznia 2023, 08:17:24 »
Najtańszy jaki znalazłem na ceneo, spełniający zalecane normy Toyoty dla HSD i z w miarę wiarygodnego źródła - 156 zł za 4 litry wraz z dostawą.

Witam,

poproszę o 2-3 przykłady dla Yarisa 2016.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3232 dnia: 26 Stycznia 2023, 09:01:14 »
Czy olej silnikowy 0W20 do silnika benzynowego Aurisa Hybryd jest identyczny/nadaje się do silnika benzynowego Aurisa 1.6 Valvematic 132 KM z 2011 r. po liftingu?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3233 dnia: 26 Stycznia 2023, 09:34:16 »
A czemu nie? Zobacz dopuszczenia nowsze normy są wstecz zgodna ze starszą, a dochodzą często większe wymogi jakościowe np. poczytaj o różnicy między gf5 a gf6.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3234 dnia: 26 Stycznia 2023, 10:00:16 »
Czy olej silnikowy 0W20 do silnika benzynowego Aurisa Hybryd jest identyczny/nadaje się do silnika benzynowego Aurisa 1.6 Valvematic 132 KM z 2011 r. po liftingu?
Opisy wymagań w instrukcjach są identyczne.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3235 dnia: 26 Stycznia 2023, 10:03:23 »
@Rademenes Widziałem. Ja już swoje tam napisałem i już nic więcej pisać nie będę. To już nie moje kompetencje z dogadaniem się. Admin ma na to wywalone, więc chyba wszystko jasne. To się nie uda. Trzeba robić samemu zbiórkę. Ta co powstała raczej jest do likwidacji, albo zmiany nazwy na X PRIME i poczekania do końca lutego. Robienie analizy Sustiny jest bez sensu skoro tego oleju już nie będzie.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3236 dnia: 26 Stycznia 2023, 10:56:13 »

Witam,

poproszę o 2-3 przykłady dla Yarisa 2016.
Toyota nie ma specjalnej normy dla swoich silników jedynie lepkość jakość i lekkobieżność, więc większość oleju 0w20 jest zgodna większość z dopiskiem hybrid też i to tanich jak Gulf czy pewnie Specol. Najważniejsze zmieniać często olej 10tyś max jak jazda po mieście głównie.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2023, 10:58:36 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #3237 dnia: 26 Stycznia 2023, 13:19:25 »
Toyota nie ma specjalnej normy dla swoich silników
Czyli nie muszę szukać API SN i ILSAC GF-5, może być dowolny 0W20?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3238 dnia: 26 Stycznia 2023, 14:52:02 »
Toyota nie ma specjalnej normy dla swoich silników
Czyli nie muszę szukać API SN i ILSAC GF-5, może być dowolny 0W20?
Nie ma własnej tylko odwołuje się do specyfikacji ACEA i API/ILSAC, zalecenia masz w instrukcji.

Cytuj (zaznaczone)
piotr_the w Dzisiaj o 10:56:13
Najważniejsze zmieniać często olej 10tyś max jak jazda po mieście głównie.
Nie dotyczy hybryd.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2023, 15:00:06 wysłana przez Zbig »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3239 dnia: 26 Stycznia 2023, 14:57:16 »
.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2023, 14:59:06 wysłana przez Zbig »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl