Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3255 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:24:13 »
Koledzy podali oleje z górnej półki drogie pewnie na bazie PAO gdzie można by do 15 tyś trzymać w silniku, ja tańsze i zalecam max 10-12tyś zmianę, możesz też Eneos sustina/x prime 0w20 co jest podobno odpowiednikiem robiony dla Toyoty przez Eneos.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3256 dnia: 29 Stycznia 2023, 12:48:45 »
kup sobie Amsoil'a Signature 0w20 ;) nie ma żadnych norm bo firma po prostu za nie nie płaci ;) ale olej pierwsza klasa
Mylisz się, ma aprobaty ale amerykańskich producentów - ponieważ dla europejskich samochodów ma inną linię produktów. Niezależnie od tego to bardzo dobre oleje. Sam od lat ich używam w Jeepie.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3257 dnia: 29 Stycznia 2023, 13:19:20 »
Koledzy podali oleje z górnej półki drogie pewnie na bazie PAO gdzie można by do 15 tyś trzymać w silniku, ja tańsze i zalecam max 10-12tyś zmianę, możesz też Eneos sustina/x prime 0w20 co jest podobno odpowiednikiem robiony dla Toyoty przez Eneos.

Jak kto woli.
Można wlać olej i za 104 zł za 5L.
Nie widzę problemu.
To jak z telewizorami.
Można kupić 65" SAMSUNG, LG czy SONY za 4 czy 8 tyś a można kupić Mante za 2 tyś i tak samo można oglądać TV.

https://allegro.pl/oferta/qualitium-power-0w20-5l-13080352959
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3258 dnia: 29 Stycznia 2023, 15:27:43 »
do 1.6 valvematic to faktycznie nie ma co przepłacać XD

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3259 dnia: 29 Stycznia 2023, 15:40:54 »
No, tak samo Manta zleca LG produkcję, tak ten tani olej bierze bazy i dodatki od  producentów zewnętrznych i miesza jedynie jakiś grafen sobie wymyśli jako dodatek do niektórych swoich olejów. I pytanie brzmi czy lepiej taki tani co 7 tyś wymieniać czy 2 , 3 razy droższy co 15 tyś!
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 15:44:42 wysłana przez piotr_the »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3260 dnia: 29 Stycznia 2023, 15:49:55 »
Zadałem pytanie o olej 0W20 do 1,6 Valvematic 132 KM, bo przebieg roczny maksymalnie 7000 km.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #3261 dnia: 29 Stycznia 2023, 16:02:45 »
teraz myślę wlać coś taniego bo mi olej bierze

Jakie masz zużycie oleju?
Ja u siebie też od kilku wymian zauważyłem ubytki. Wcześniej wydaje mi się, że tego nie było.
Stosowałem valvoline, potem oem toyoty, a teraz specola.
Cały czas 0w20. Zazwyczaj co 12-15 kkm. Teraz pierwszy raz zastosowałem płukankę archoila i mam zamiar wymieniać specola co 8 kkm.
Zastanawiam się, czy gdybym zmienił na 5w30 to ubytków by nie było, albo by się zmniejszyły?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3262 dnia: 29 Stycznia 2023, 17:51:27 »
Pisałem dokładnie w tym wątku z 5 stron wstecz, w skrócie kupiłem od znajomej 1,5 roku temu ona serwisowała w ASO gdzie lali do 150 tyś TGMO 5w30 niby nigdy nie dolewała, jakieś 2-3 miesiące po przeglądzie w ASO kupiłem i już dolałem 5w30 pomyślałem, że w ASO za mało wlali nie pod max, ale potem też dolewałem tylko nie wiem ile dokładnie. W maju była płukanka Millersa 20 minut i wymiana na Olej 0w20 Eneos Ultra i tego bierze jakieś 200ml na 1000km, więc gdybym nie dolewał jak znajoma tego 5w30 to bym silnik pewnie zatarł bo między minimum a max jest 1,5 litra.
Plan ma wlać do baku Techron bo ma pea choć taniej można kupić Stp Formuła do Benzyny Ultra 5 in 1 też z pea ale kupiłem już tamtego, zalane będzie to+ zwykła benzyna teraz jeżdżę na premium 95 z Shell i zamierzam przed zgaszeniem silnika robić przygazówkę by poszło na tłoki tego środka, po wyjechaniu baku płukanka jeszcze nie wiem która wybiorę coś tańszego Xado, Mannol nie na rozpuszczalniku lub droszą Oilem ReleaseTech Power Flush na 60 minut na wolnych z podnoszeniem obrotów co jakiś czas lub kawałek się przejadę, potem olej 0w20 z tych tańszych jeszcze nie wybrałem chyba Gulf Hybrid albo Specol. Olej 5w30 pewnie zmniejszył by konsumpcje, ale nie odblokuje zapieczonych pierścieni. Jeżeli te zabiegi nie pomogą pójdzie coś przez otwory świec może Xado Antykoks, albo DMSO lub  NAGAROZAUR od Youtubera Auto Bachus, który właśnie robił w Maździe 7 czyszczenie, może powie prawdę czy coś dało.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3263 dnia: 29 Stycznia 2023, 17:53:12 »
Zadałem pytanie o olej 0W20 do 1,6 Valvematic 132 KM, bo przebieg roczny maksymalnie 7000 km.
To bym brał z tych tańszych co podawałem.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3264 dnia: 29 Stycznia 2023, 20:38:52 »
Pisałem dokładnie w tym wątku z 5 stron wstecz
Przepraszam, nie śledzę na bieżąco tego wątku.
Jednocześnie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3265 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:20:09 »
@josef wszystko wiedzą ci co w korpo miksują te oleje i zarabiają krocie, ja nadal wiem za mało, mylić też się mogę. Ale jak wiem to podpowiem, jednak życie gruntownie wszystko weryfikuje.

1. Zawsze możesz jeszcze szukać olei takich, które w opisie mają poza SN również SL. Często jest tak pisane, nie tylko SN.
2. O szukaniu A1/B1 zapomnij, jeśli już to A5/B5.
3. Można jeszcze gdzieś sprawdzić aktualne zalecenia Toyoty do tego silnika, bo w knidze stare zapisy.

Mam 1,6 Valvematic 132 KM, i interwały 7-10kkm. W knidze pisze : 0W20 , 5W20 , 5W30 i 10W30 API SL Energy-Conserving , SM Energy-Conserving , SN Resource- Conserving oder ILSAC- Mehrbereichsmotorol . 15W40 , 20W50 API SL , SM , SN .

Lałem takie:
Royal Purple 5W30 API SN PLUS  1 DEXOS APPROVED GEN 2.
Specol Gold 5W30 API:SN,SM,CF ACEA:A3/B3, A3/B4.
Shell Helix Ultra 5W30 API SL, ACEA  A3/B3, A3/B4 z dopiskiem Meets the engine test requirements of API SN, ( Spełnia wymagania testowe silnika API SN ).
Mobil 1 ESP 5W30, spełnia wymagania ACEA C2/C3, API SJ/SL/SM/SN, ILSAC GF-5.
Teraz Fuchs Titan GT1 Pro C3 API SN.

Myślę tak, lej SN, większość i tak będzie miała w spisie SM, SL. Dalej może być SN z Plus nie zaszkodzi, SP jeszcze lepiej. A ACEA jak widzisz A3/B4, C3 i wszystko u mnie OK. No i jeszcze możesz szukać Ilsac GF-5 czy 6. Tylko mity TGMO powodują u właścicieli takie zastanawiania się, podczas gdy znawcy olejów piszą Toyota to na wszystkim pojedzie, aby olej był w silniku. Na 7kkm nie potrzebujesz cudu, środek regału, albo nasz nawet jakiś rozpropagowany, jeśli więcej miasta, a jak ew. na tor to już lepsze, ale nie super drogie. W 7kkm normal olej wytrzyma, a drogi nawet jak ma sok z gum jagód to też, tylko po co i na co miał by być taki cudowny i drogi.   

Amsoil'a Signature 0w20

Nie no API to jakieś tam podają bankowo.  :-)

Można kupić 65" SAMSUNG, LG czy SONY za 4 czy 8 tyś a można kupić Mante za 2 tyś i tak samo można oglądać TV.

No można, ale zależy gdzie TV wyląduje. Np. bar i non-stop, albo dom i każdy inaczej. To tylko nazwa i cena, różnice mogą być znaczne w menu i jak widać obraz, czy jak dźwięk pryka. A dalej może się okazać, że większość pochodzi z jednej fabryki.

I pytanie brzmi czy lepiej taki tani co 7 tyś wymieniać czy 2 , 3 razy droższy co 15 tyś!

Warunki jednostki ludzkiej są tu odpowiedzią.  :-) Co 7kkm nigdy nie zaszkodzi, a dalej po sprawdzeniu z wynikiem OK, czemu nie. Tylko tak z automatu 15kkm i wszyscy OK, to nie jest oczywiste. Na oko, ucho zawsze będzie dobrze.

Co do twojego auta, może tak być, że kobita nie zaglądała na bagnet wcale. W ASO jej nic nie powiedzieli i mogła latać ze stanem minimum. To nie jest tak, że akurat od zmiany właściciela silnik łyka. Tu jest różnica w podejściu i jakiejkolwiek kontroli. Kobita nic nie zaglądała, latała po bułki, co rok wymieniała i tyle. A Ty już wyjmujesz bagnet często i widzisz co jest faktycznie. Jeśli ubywa 200/1000 to zależy ile ta kobita w rok robiła, może wyjść przy 10kkm 1L. A bagnet od MIN do MAX ma 3.6cm, gdzie u mnie 1mm=37,5ml, czyli spadek o 1L = na bagnecie stan oleju niżej o 2,6cm. Czyli nadal nad MIN. Przy braku kontroli nadal było ok i nikt nic. Zaś Ty to stwierdziłeś i może być niesmak, ale nie koniecznie, bo w porę może to zdiagnozowałeś, by jeszcze był czas zadziałać.

czy gdybym zmienił na 5w30 to ubytków by nie było, albo by się zmniejszyły?

Mało informacji podajesz. Pytanie jaka skala ubytku na jaki interwał ? Ja mam zawsze 5W30 i ubytki w 7-10kkm nie sięgają połowy pomiędzy MIN/MAX, najwięcej 380ml czyli na bagnecie 1cm. Jeśli mało ubywa, to nie warto zmieniać na 5W30, raczej profilaktyka czasowo. Czyli co zmianę postojowa, choćby na 15 min, no i może skrócić interwały. Dalej czas pokaże. 5W30 to tylko oczko wyżej i zmiany może nie być. Ale statystycznie zmiana w dół częściej powoduje powiększenie ubytku, może też być czasowo. Natomiast do góry o oczko, może coś zmienić, ale to nie będzie szok. Wedle pewnego pana, jak silnik łyka do 400ml na 10kkm to jest OK, ale jeśli 400ml na 1kkm to już jest do roboty.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 21:42:01 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3266 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:28:01 »
Pisałem dokładnie w tym wątku z 5 stron wstecz, w skrócie kupiłem od znajomej 1,5 roku temu ona serwisowała w ASO gdzie lali do 150 tyś TGMO 5w30 niby nigdy nie dolewała, jakieś 2-3 miesiące po przeglądzie w ASO kupiłem i już dolałem 5w30 pomyślałem, że w ASO za mało wlali nie pod max, ale potem też dolewałem tylko nie wiem ile dokładnie. W maju była płukanka Millersa 20 minut i wymiana na Olej 0w20 Eneos Ultra i tego bierze jakieś 200ml na 1000km, więc gdybym nie dolewał jak znajoma tego 5w30 to bym silnik pewnie zatarł bo między minimum a max jest 1,5 litra.
Plan ma wlać do baku Techron bo ma pea choć taniej można kupić Stp Formuła do Benzyny Ultra 5 in 1 też z pea ale kupiłem już tamtego, zalane będzie to+ zwykła benzyna teraz jeżdżę na premium 95 z Shell i zamierzam przed zgaszeniem silnika robić przygazówkę by poszło na tłoki tego środka, po wyjechaniu baku płukanka jeszcze nie wiem która wybiorę coś tańszego Xado, Mannol nie na rozpuszczalniku lub droszą Oilem ReleaseTech Power Flush na 60 minut na wolnych z podnoszeniem obrotów co jakiś czas lub kawałek się przejadę, potem olej 0w20 z tych tańszych jeszcze nie wybrałem chyba Gulf Hybrid albo Specol. Olej 5w30 pewnie zmniejszył by konsumpcje, ale nie odblokuje zapieczonych pierścieni. Jeżeli te zabiegi nie pomogą pójdzie coś przez otwory świec może Xado Antykoks, albo DMSO lub  NAGAROZAUR od Youtubera Auto Bachus, który właśnie robił w Maździe 7 czyszczenie, może powie prawdę czy coś dało.
Avensisom 1.8 zdarza się branie oleju, problem dość szeroko dyskutowany od dawna w necie, dziwne że jeszcze nie zauważyłeś.  To jest temat dla mechanika a nie do kombinowania z olejami, płukankami i innymi cudeńkami.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3267 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:36:18 »
Rozumiem, że aktualna specyfikacji Toyoty według API SN Plus zawiera normę nowocześniejszą od podanej w instrukcji SL "Energy-Conserving" lub SM "Energy-Conserving". Czy zatem można olej 0W20 z tą nowocześniejszą normą stosować do mojego samochodu?
Teoretycznie można ale nie jest to gwarantowaną regułą.  Olej i silnik to nie oprogramowanie, nie można mówić o wstecznej kompatybilności w rozumieniu cyfrowym.  Dobre sklepy i strony producentów mają funkcje doboru oleju - podajesz model, rocznik, silnik i masz.  Próbowałeś tego, jest jakaś powtarzalność jeśli chodzi o normy spełniane przez dobrane oleje?

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3268 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:42:31 »
Avensisom 1.8 zdarza się branie oleju
Ja słyszałem, że 1,8 w t25 do połowy 2005 miały problem z braniem oleju, ale żeby 2zr-fae to nie słyszałem. Jeśli 2zr to chyba też 1zr i 3zr?
Czyli co zmianę postojowa, choćby na 15 min, no i może skrócić interwały.
Właśnie coś takiego rozważam. Pierwszy raz zastosowałem ar2820 na 40 minut i teraz mam zamiar wymieniać olej po 8 kkm (również z plukanką) nadal pozostając przy 0w20.
Zużycia oleju bardzo szczegółowo nie analizowałem, ale myślę że będzie ok 1litr na 10 kkm.
Tak jak piszesz, zalewajac na max można zrobić 10 kkm bez dolewania, tylko na bagnecie poziom spadnie.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 22:44:09 wysłana przez FUTURISTA »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3269 dnia: 30 Stycznia 2023, 02:00:33 »
@FUTURYSTA

Możesz zostać przy 0W20, ale na mniejsze interwały i płukania, aż się prosi o tańszy olej. To samo przy poborach i dolewkach. Nie chodzi tu zasadniczo o parę złoty na oleju, tylko o brak sensu. Tym bardziej bo tendencja jest taka, że 0W20 jest zawsze coś droższe od 5W30. Możesz też w tym czasie do tańszego oleju dolać płukankę do jazdy na interwał. Możesz też zastosować mocniejszą postojową Oilsyn. Po widoku przez wlew oleju, można czasem coś zobaczyć, ale nie wszystko. Pokora wskazana, bo płukanki i reszta to nadal nie tak agresywna chemia jak DMSO. Są przypadki zmian od raz, od iluś, ale i są po 60kkm takich płukań z małymi interwałami. 

Im dokładniej sprawdzisz pobory, tym pewniejsza wyjdzie skala i liczba. Ja mam 1ZR-FAE, sprawdziłem fizycznie ile mieści się oleju pomiędzy MIN/MAX (1,35L), bo to nie jest specyfikowane. Mając dwie dane zakresu MAX/MIN, czyli cm i ml, wiem ile w mm bagnetu mieści się ml oleju. Na tym opieram swoje powyżej przeliczenie, być może w 2ZR-FAE jest coś inaczej. Tobie ubywa niby 100ml/1kkm, mi ubywa około 4ml/1kkm, a i tak byłem zdziwiony. Wielu sprawdza jak sprawdza i pisze non-stop MAX, a mi tu łyka jednak. Różnica dokładności i wiele może wyjść. 200ml /1kkm to taki zakres środka, jeszcze nie do roboty, a wkurza i pacjent do chemii gotowy tym bardziej.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 02:15:36 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl