Autor Wątek: Akcesoria do Verso  (Przeczytany 130635 razy)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Akcesoria do Verso
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Sierpnia 2013, 18:50:29 »
Da się kupić fabryczną ramkę w ASO od Touch&go z wersji przed liftem. Będę się widział z kumplem co ma nawigację to spróbuję to jakoś zwymiarować.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:27:41 »
Tak się składa, że dziś przykleiłem listwy wykonane z poliuretanu (taki ni to guma ni to plastik - dość dobre wrażenie ten materiał robi), robione przez polską firmę, z możliwością ew. dokupienia w razie uszkodzenia pojedynczej sztuki, nakleiłem i... się zastanawiam jak to wygląda. Na pewno mogło być gorzej, ale w pierwszym momencie dziwne to było, teraz zaczyna być... hmmmm... że może być.
Zawsze mniejszy ból, niż z auta poobijanego.
...może z czasem zacznie mi się nawet podobać.  :cheesy:

http://zapodaj.net/649edf7ed1186.jpg.html

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:29:24 »
Wysoko coś, nie?
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:37:45 »
Wysoko coś, nie?

Wysoko.
Z tym że niżej może i byłoby ładniej, ale jak obadałem auto, to niżej w ogóle by nie spełniało swojej roli: nasze drzwi właśnie wybrzuszają się idąc pionem do góry.
To już lepiej byłoby wtedy w ogóle nie naklejać IMHO.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:38:14 »
Bo to chyba powinno być na najbardziej wystającym miejscu, żeby spełniało swoją rolę. A w Verso najbardziej wystający punkt drzwi wypada na wysokości... klamek :) Jak widzę czasem Verso z takimi listwami to też ludzie mają wysoko przyklejone.
My Toyota is Fantastic :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:41:27 »
Macie rację, tylko optymalne jest też położenie gdzie większość innych samochodów ma najbardziej wystający rant otwartych drzwi  :cheesy:

Sancho, a jak w końcu wyrównałeś?
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:49:26 »
Bo ja się w ogóle zastanawiam czy to ma sens. W moim przypadku znacznie większy sens miałyby te gumki, co je się przykleja na ranty drzwi, żeby zabezpieczyć innych jak również wspomniane ranty własne przed twórczą działalnością swoich pasażerów. U mnie niestety dzieci potrafią zapomnieć, że w danym momencie nie można otwierać drzwi na oścież przy wysiadaniu :(

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:51:25 »
Generalnie drzwi "obcych" nie da się przewidzieć - żeby ochronić przed wszystkimi, trzeba byłoby... całe drzwi obłożyć plastikiem.  <zalamka>
To prawda, że najgorzej jest przy klamkach, ale raz że takie wysokie drzwi już mało które (osobowe) auto ma, a dwa że... przy klamkach to bym już w ogóle nic nie kupował, bo wiocha wiejska na wsi by była.  :cheesy:
Koniec końców ani sznurek się nie przydał ani poziomica laserowa - pomierzyłem trzy punkty: ok. 40 cm mierzone do dolnego rantu drzwi na początku drzwi przednich, ok. 42,3 cm na ich końcu, potem początek tylnych i koniec na ok. 44 cm. Plus minus mniej więcej około.  :cheesy:
Idąc lekko do góry nadają dużo dynamizmu sylwetce auta...  :cheesy: :song: :laugh:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:53:54 »
Generalnie drzwi "obcych" nie da się przewidzieć - żeby ochronić przed wszystkimi, trzeba byłoby... całe drzwi obłożyć plastikiem.  <zalamka>

Mówiłem, że rozwiązanie z poldka jest najlepsze  :cheesy:

Idąc lekko do góry nadają dużo dynamizmu sylwetce auta...  :cheesy: :song: :laugh:

+5kW (co tam konie mechaniczne...)

Bo ja się w ogóle zastanawiam czy to ma sens. W moim przypadku znacznie większy sens miałyby te gumki, co je się przykleja na ranty drzwi, żeby zabezpieczyć innych jak również wspomniane ranty własne przed twórczą działalnością swoich pasażerów. U mnie niestety dzieci potrafią zapomnieć, że w danym momencie nie można otwierać drzwi na oścież przy wysiadaniu :(

Ford fajnie sobie wymyślił
http://www.youtube.com/watch?v=aCgHKOpG6fU#ws
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:55:04 »
Idąc lekko do góry nadają dużo dynamizmu sylwetce auta... :cheesy: :song: :laugh:

U Ciebie to i tak mało idą do góry. Te, co widzę u ludzi, to idą tak dynamicznie do góry jak to wybrzuszenie na wysokości klamek. Równolegle. To dopiero jest moc  :cheesy:

Ford fajnie sobie wymyślił http://www.youtube.com/watch?v=aCgHKOpG6fU#ws

Tak, widziałem to i jest to świetne rozwiązanie. Nie wiem czy tylko w Focusie czy i w innych modelach Forda też to jest. Ale jakoś nikt się nie kwapi, żeby iść w ślady Forda. To niestety nie jest żaden "hook", którym możnaby złapać klienta przy sprzedaży samochodu bo kupując auto nikt nie myśli jak będzie otwierał drzwi na parkingu i obijał sobie ranty. Więc skoro to żaden hook, to i nikt tego nie wprowadza, niestety.

Tylko jak teraz patrzę, to chyba w wykonaniu fordowskim ten odbój jest wykonany z twardego plastiku. A skoro jest twardy to zabezpiecza raczej własne drzwi a nie cudze, bo cudze tym plastikiem tam samo można porysować.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2013, 20:04:48 wysłana przez Milos »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Sierpnia 2013, 20:09:56 »
Tylko jak teraz patrzę, to chyba w wykonaniu fordowskim ten odbój jest wykonany z twardego plastiku. A skoro jest twardy to zabezpiecza raczej własne drzwi a nie cudze, bo cudze tym plastikiem tam samo można porysować.

I o to chyba chodzi  :cheesy:
Ford ma też fajną, ogrzewaną przednią szybę - też nie przyjęło się szeroko. Ja bym zapłacił za to dodatkowo.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Sierpnia 2013, 20:13:11 »
No tak, tylko że ta szyba to ma też swoje wady, a tu mamy teoretycznie do czynienia z sytuacją win-win a i tak się nikt nie kwapi. No, chyba że Ford to opatentował to rozumiem  :cheesy:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Sierpnia 2013, 23:47:39 »
Z tymi plastikami fordowskimi, to znałem, ale... zwróciliście uwagę, że drzwi o które Ford uderza to jakieś z Unimoga albo innego Ziła: pancerne są? Zero ugięcia. :shock: :thumbdown:  To taka ściema - co najwyżej zabezpiecza właśnie i dokładnie li tylko i wyłącznie własny rant.
Przyklejałem dziś listwy i powiem Wam, że Toyota najbardziej miękkiej blachy nie ma, są gorsze, ale i tak ugina się jak dziewica przed pierwszym otwarciem.  :cheesy: :laugh:  Wieeeem..., admin qrna zobaczy i wy...ciurla.  :cry: <diabel>
W każdym bądź razie fordowski patent na szybę, owszem, miałem - w sumie fajny, ale nie tak fajny jak się może wydawać komuś, kto nie miał, bo to tak jak - też miałem u Forda - z patentem na "podgrzewane dysze spryskiwaczy": też fajne, z nazwy nawet super fajne, nie?
A nie. A przynamniej nie do końca.
Bo podgrzewane dysze, to prawda, miałem. Ale cóż z tego, że podgrzewały DYSZE, jak w przewodach zamarzało.  :cheesy:
I podobnie z szybą: co z tego jak szybę rozmrażało, jak - pomijając przygaśnięcie wszystkiego co było włączone, bo pobór mocy był 2-3-krotnie większy niż ogrzewanie tylnej szyby (a tylną się też włączało, bo zamarzło, co nie?), jak z uwagi na pobór prądu to to się wyłączało co chyba 5 minut, a jak był mróz -20'C to gieeee.... rozmroziło.
A na parowanie to pomagało tylko na te... 5 minut włączenia: lepsza klima.  :o
Aha! Że o innych problemach nie wspomnę typu np. jak wymieniałem szybę, to w ramach 1 wymiany wymieniali 3 razy, bo za pierwszym razem jednego drucika brakowało i strasznie to na patrzenie przeszkadzało, potem drucik był, ale nie grzał (jeden) i takie tam. :czerwona: A na koniec wyszło, że zamiennik jest lepszy od oryginału, bo... druciki cieńsze.
Znałem też gostka, co to też Forda z tym wynalazkiem kupił, ale takie miał szkła na oczach, że ogniskowały mu wzrok... na tych drutach i świata nie widział za nimi. Co nie zmienia faktu, że jakby dawali - to bym wziął. Mi tylko przez 1-wszy m-c ciągle się wydawało, że szybę mam... brudną. Potem się przyzwyczaiłem.  :cheesy:
Reasumując: stara szkoła pozostaje - czyli szkolić dzieciaki.  :)
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2013, 23:51:04 wysłana przez sanchopan »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 12 Sierpnia 2013, 23:59:54 »
O to właśnie chodzi, żeby chronić swoje. Przecież listwy też nakleiles żeby chronić swoje drzwi a nie cudze ranty.  :)

A blacha to cieniutka jest teraz...

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Września 2013, 19:54:00 »
Pytałem o ceny nowych akcesoriów gdyby kogoś interesowało.
Popielniczka/pojemnik - zaporowa 270 zł
Hot Spot - jakieś 1600 zł
Folie pod klamki - 44 zł za dwie

Sent from my Alexander Graham Bell phone using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl