Autor Wątek: Klimatyzacja - problem  (Przeczytany 54780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Klimatyzacja - problem
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Grudnia 2015, 15:31:15 »
rozważam sprzedaż auta i kupno innego egzemplarza...
ze względu na Klimatyzacja - problem?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Grudnia 2015, 15:33:49 »
tak!

Doprowadza mnie to do szewskiej pasji!
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Grudnia 2015, 16:13:47 »
Prawdopodobnie uszkodzony masz silniczek obiegu wewnętrznego nr 87106-02170

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 02 Grudnia 2015, 17:05:03 »
Ale włączanie i wyłączanie obiegu wewnętrznego działa.
Wracając z pracy przetestowałem i jest różnica. Więc ten silniczek działa. Działa poprawnie także zmiana kierunków nawiewu (szyba/twarz/nogi)
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2015, 17:07:37 wysłana przez BiKej »
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Grudnia 2015, 20:47:52 »
Dziś trochę popracowałem w garażu i udało mi się naprawić tą klapkę od obiegu powietrza o której pisałem wcześniej  :cheesy:

Przypomniało mi się później że kiedyś sam ją zepsułem  <zalamka> chcąc się dostać do filtra kabinowego od góry (mniejsza z tym po co).

Trochę obserwowałem jak działa ten mechanizm i zauważyłem że zaczep sterujący otwarciem i zamknięciem jest nie na swoim miejscu. Wystarczyło go odpowiednio podważyć żeby wskoczył na swoje miejsce i klapka zaczęła się normalnie otwierać i zamykać :)

Jutro jak pojadę do pracy to sprawdzę czy problem z parowaniem szyb ustąpił bo jak się okazało cały czas jeździłem na zamkniętym obiegu.

Ciekawe ile taka naprawa kosztowałaby w serwisie  :cool:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Grudnia 2015, 21:03:30 »
Kurcze... Muszę to sprawdzić u siebie. Ale mi paruje tylko w niskich temperaturach, więc to pewnie nie to.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Grudnia 2015, 21:41:24 »
Ciekawe ile taka naprawa kosztowałaby w serwisie  :cool:
Zapewne zaliczyłbyś kilka serwisów, powymieniali by Ci filtr, wentylator, powiedzieli że TTTM itd. i w końcu przypadkiem podczas składania założyli by ten zaczep prawidłowo. Dlatego pochwalam zaglądanie pod maskę i nie tylko. Można uratować kasę, a satysfakcja jest nie do policzenia.
Ale mi paruje tylko w niskich temperaturach, więc to pewnie nie to.
Przy okazji sprawdź, czy nie zbiera Ci się woda w jakimś zakamarku albo nie nasiąka wodą wygłuszenie. No i sprawdź drożność kanału wlotu powietrza z zewnątrz, może ktoś wcześniej stosował "ekofiltr" (tzn. brak filtra) i korek z liści wstrzymuje przepływ powietrza (dym z papierosa może pomóc w testowaniu). Cudów nie ma, wystarczy cierpliwość.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Grudnia 2015, 00:06:04 »
mi paruje tylko w niskich temperaturach, więc to pewnie nie to.
prawa fizyki mówią, że tak właśnie ma być...  :-P
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Grudnia 2015, 07:14:47 »
Robo - czyli jakbyś SAM nie grzebał to TOYOTA by się nie zepsuła  :-P
Pozdrawiam
Obi

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Grudnia 2015, 07:52:22 »
Kurcze... Muszę to sprawdzić u siebie. Ale mi paruje tylko w niskich temperaturach, więc to pewnie nie to.

Ale mi też parowało tylko w niskich temperaturach, pisałem o tym wcześniej ;)

, a satysfakcja jest nie do policzenia.

Satysfakcja jest ogromna, zwłaszcza że już mogę schować gąbeczkę bo się nie przyda :) [oby]

Robo - czyli jakbyś SAM nie grzebał to TOYOTA by się nie zepsuła

Wiem ;) Ale dzięki temu na forum pojawiło się kolejne rozwiązanie problemu :)

A co do parowania podczas jazdy, to dziś było -1 i przejechałem całą drogę na suchych szybach i bez klimy! Wcześniej mogłem o tym zapomnieć! Po ok 10km jazdy włączyłem obieg wewnętrzny i po jakimś czasie boki przedniej szyby zaczęły już zachodzić parą, po otworzeniu obiegu po pewnym czasie para zaczęła schodzić sama :)
Na 100% będę wiedzieć że problem jest rozwiązany gdy na dworze temp spadnie poniżej -5 bo wtedy to dla mnie był najgorszy czas!

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Grudnia 2015, 08:01:41 »
robo - optymizm czuję :)
dzisiaj po pracy, lub jutro w ciągu dnia koniecznie zaglądnę do tej klapki.
Napisz mi proszę - jak wymontuję schowek, wyciągnę filtr - to klapka jest na górze.
Ale jak ją naprawiłeś? wcisnąłeś na jakiś "dzyndel" czy trzeba coś kręcić, przesuwać..?

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Grudnia 2015, 12:44:00 »
Na początek sprawdź czy działa Ci ten silniczek, będziesz to widzieć po zdemontowaniu schowka i bawieniu się w włącz/wyłącz obiegu powietrza. Wtedy ta klapka co dałem na zdjęciu będzie Ci chodzić do przodu do tyłu.
Jeśli będzie stała w miejscu a silniczek będzie działać, to znaczy że musisz tą klapkę zmusić żeby wskoczyła na swoje miejsce.
Mi się to udało w ten sposób, że dałem obieg zamknięty i lekko ciągnąłem klapkę do siebie żeby przeskoczyła przez zatrzask.
Do ułatwienia możesz spróbować wyciągnąć tą klapkę z prawej strony, wtedy nie będziesz musiał się tak z nią szarpać.
Cały ten mechanizm jest z lewej strony, jest bardzo mało miejsca żeby się do niego dostać, ale jak się dobrze ustawisz to zobaczysz jak on działa.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Grudnia 2015, 13:53:42 »
Robo

Mam nadzieję że już nie będziesz miał zamiaru sprzedawać auta  :cheesy:
Obi

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 04 Grudnia 2015, 14:02:06 »
Piotr Sas - to ja się nosiłem z takim zamiarem :)
ale jeśli okaże się, że problem jest ten sam co u robo i naprawa pomoże - to jeszcze trochę pojeżdżę moim autkiem, bo nie mam innych problemów :)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Grudnia 2015, 12:34:23 »
Sprawdziłem! Miałem to samo! Najpierw jak głupi szukałem jakiejś klapki czarnej... A potem zacząłem ciągnąć za wszystko co można w każdym możliwym kierunku :-) 
Klapka to ta biała "schodkowa" pierdółka która chodzi po półkolu w kierunku kabiny i maski.
Wyłączyłem obieg zamknięty i klapke pociagnalem w kierunku kabiny, aż kliknęło (trząsnęła tak że się Przestraszyłem że coś ułamałem!).
Włączyłem obieg zamknięty - 2 razy coś przeskoczyło, kliknęło i klapka zaczęła działać tak jak trzeba! :-)
Teraz trzeba poczekać na mrozy, zobaczymy czy to było przyczyną - mam nadzieję że tak!
Jeśli się okaże że to rozwiązuje problem, to pojeżdzę autkiem jeszcze ze 2 lata, lub dłużej zanim go sprzedam, bo autko mimo paru niedociągnięć konstrukcyjnych - plastiki w kabinie - jest rewelacyjne :-)
Robo - jeśli to zadziała - zapraszam w Krakowie na browarka albo pięć - no góra 10! ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl