Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

volti

• Gość
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Września 2014, 20:52:39 »
No to widzę że nie warto... 50 tys to ja machnę w półtora roku.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Września 2014, 09:50:39 »
No to widzę że nie warto... 50 tys to ja machnę w półtora roku.

U mnie na lpg silnik zrobił ponad 110 tys.km potem, następca walnął ok. 100 tys. km.
Silnik zaczął mocno brać olej ....... Instalka bez lubryfikacji

Obi

Offline Blondas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Września 2014, 21:05:48 »
Witam,
jestem posiadaczem od nowości toyoty auris po Fl rok 2010. Silnik 1.6 VALVEMATIC. Po okresie gwarancyjnym zdecydowałem się na instalcje lpg IV generacji :

sterownik BRC Sequent 24.11
reduktor Genius MB
wtryskiwacze BRC
przełącznik micro BRC
butla w koło 42L

Z UWAGI  na fakt, że jedyny rozsądny zakład LPG w Szczecinie montuje takie instalcje i robiłem u nich już 3 auta w tym jedno 300 konne 5 cylindrowe Turbo o pojemności 2.3L. , i przez 200tys.km NA LPG nie było z instalacją żadnego problemu. Mało tego strzeliła mi UPG i po zdjęciu głowicy gniazda zaworowe wyglądało jak NOWE.
Zdecydowałem się zamontowac podtlenek gazolotu + lubryfikator. Jeżdżę na oleju Motul Eco Energy 0w30 prawie od nowości i od momentu założenia lpg zużycie oleju jest dosłownie ZEROWE, a przejechałem już blisko 20tys.km. (na samym lpg a łączny przebieg to 55tys.km Auris pali +0,5l lpg więcej w stosunku do PB ale nie odczuwam żadnej różnicy w dupohamowni podczas jazdy. Przejścia ze źródeł zasilania są nieodczuwalne. Suma sumarum jestem bardzo zadowolony z instalcji, różnica w portfelu jest odczuwalna

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Września 2014, 10:07:33 »
różnica w portfelu jest odczuwalna

w takim razie sugeruje odkładać zaoszczędzoną kasę na później na ewentualne naprawy przy większych przebiegach

Offline Blondas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Września 2014, 23:21:36 »
w takim razie sugeruje odkładać zaoszczędzoną kasę na później na ewentualne naprawy przy większych przebiegach

Napiszę tak.... takiej odpowiedzi od administratora forum się nie spodziewałem. Herezji i hejtów jak najbardziej, ale nie rozumiem podejścia tego typu ludzi do tematu. Wystarczy przeczytać post wyżej który napisałem, iż empirycznie sprawdziłem działanie LPG w różnych autach w tym 2x Turbo Pb/lpg i nie było żadnych problemów jeżeli o instalację odpowiednio się dba i serwisuje. Do tej pory w toyocie po założeniu LPG 2x wymieniłem olej i dosłonie zero ubytków (Motul Eco energy 0w30). Jazda w mieście jak i w trasach po 500km po Polskich drogach. Jeżeli instalacja jest dobrze dobrana i nie jest założona przez rzeźnika to nic nie ma prawa się dziać. Szkoda tylko, że niektórzy dalej uważają, że gaz jest do zapalniczek a diesel do traktora. Nikomu nie zaglądając do portfela, inni płacą 2 razy więcej niż ja za przejechanie 100km. Tylko tyle, że w razie "W"na remont silnika lub kupno używanej igły z serwisem ja zaoszczędze w niecałe pół roku a inni w co najmniej w rok. To jest tak samo jak w przypadku rozsypania się skrzyni automatycznej. Ja wymieniam/wymieniałem oleje w ASB i jej odmianach typu DSG max co 80kkm a innie twierdzili że się nie wymienia i po 5 latach płakali  i płacili za naprawę 5x więcej niż ja przez te 5 lat za wymianę oleju. Jak się dba tak się ma.... w manualu w aurisie też wymieniłem olej po 50 tys. km, szkoda tylko że niektórzy dalej nie zrozumieją po co..?
BTW: Jeżeli coś mi padnie przez instalację LPG w silniku to obiecuje że pierwszy opiszę to na forum, innym których nie stać na założenie instalacji serdecznie pozdrawiam i życzę dobrej nocy.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Września 2014, 11:21:57 »
Ile taki Auris spala LPG ? Miasto (jakie?) i trasa.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Września 2014, 12:16:41 »

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
i moze jeszcze warto podać ile idzie lubrykanta na 1000 km.
Obi

volti

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Września 2014, 19:35:33 »
    Ile taki Auris spala LPG ? Miasto (jakie?) i trasa. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk i moze jeszcze warto podać ile idzie lubrykanta na 1000 km.

I ile więcej kasy trzeba mieć odłożone na częstszą wymianę świec i układu wydechowego?

Offline Blondas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Września 2014, 18:41:40 »

Szczecin, z klimą od tankowania do tankowania liczone wielokrotnie 9.8l. Identyczny styl jazdy, te same odcinki spalanie PB 9.6l...
i moze jeszcze warto podać ile idzie lubrykanta na 1000 km.
Nie jest to takie proste do wyliczenia. Inne (większe) zapotrzebowanie na lublifikator jest w mieście, inne w trasach. Przez równo 18tys. km zużyłem 1l lubryfikatora. Koszt za butelkę 1l - 50zł. Nie można ich mieszać więc ja będe się zaopatrywać w tą samą firme ;)
I ile więcej kasy trzeba mieć odłożone na częstszą wymianę świec i układu wydechowego?
Czasem się zastanawiam skąd biorą się takie pytania na forum motoryzacyjnym, co innego jakby był to onet/wp.pl

Bardzo ważną rzeczą przy instalacji LPG jest stan układu zapłonowego. Przewody(cewki), rozdzielacze, palce rozdzielaczy świece i.t.p. Gdy któryś element zacznie wykazywać skutki zużycia w pierwszym przypadku zauważycie to na pracy w trybie LPG a na Pb będzie ok. Dopiero po czasie objawy zaczną występować na PB.
Jeżeli świece są ok, auto pracuje tak jak trzeba, elektrody są niepopękane to nie widzę sensu tego wymieniać, chyba że już z układem zapłonowym coś się dzieje to wtedy ma to jakiś sens ( niwelacja 1 rzeczy mogącej robić problem ).
Druga część Twojego pytania odnośnie układ wydechowy jest dla mnie niezrozumiała. Niby dlaczego miałbym częściej wymieniać wydech, chyba że podczas spalania LPG wydziela się siarkowodór ale tego jeszcze nie doświadczyłem  :cheesy:

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Września 2014, 19:26:10 »
miękkie gniazda zaworowe to jest fakt, a nie mit

układ zapłonowy nie posiada żadnych rozdzielaczy ani palców - występuje system bezpośredniego zapłonu - na każdej świecy zapłonowej znajduje się cewka zapłonowa
TIIDA '09

Offline Blondas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Września 2014, 20:06:05 »
Aurisa mam w planach jeszcze przez 3 lata. Jak coś się skasztani przez instalację LPG to nie zapomne o tym napisać.
Co do układu zapłonowego to jest dokładnie tak jak piszesz, ja jednak pisałem ogólnie :]

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Września 2014, 08:28:59 »
Ile taki Auris spala LPG ? Miasto (jakie?) i trasa. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Miasto (Warszawa) spalanie LPG w granicach 9,5-11 przy normalnej jeździe + włączona klima. Na trasie różnie to bywa ale poniżej 8 nie zejdziesz. Włączysz klime i jedziesz powyżej 130 to spalanie zbliża się do 9,5-10. Lubryfikacji brak zamontowanej więc tu się nie wypowiem. Spalanie oleju po przejechaniu 5 k nie zauważone.

Offline Frydzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Lipca 2015, 22:09:15 »
Witam,

Od kilku tygodni posiadam Toyotę Auris 1.6 VVT-i 91kW
Czy ktoś z Państwa ma jakieś aktualne informacje odnośnie instalacji LPG dla tych silników?
Czy BRC jest dobrym wyborem?
Czy ktoś z Państwa przejechał tym silnikiem na gazie jakiś większy przebieg?

Chciałbym założyć instalację gazową, ale samochód chodzi jak zegarek i boję się, że jak coś się sknoci, to albo wydam mnóstwo na naprawę albo sprzedam za marne pieniądze.

Pozdrawiam
Frydzio

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Lipca 2015, 22:17:00 »
BRC raczej bym sobie odpuscil ze wzgledu "jakosc" montazu przez wielu gazownikow.
Dobrze zalozona instalacja nic Ci nie sknoci w aucie.
Poszukaj polecanego zakladu na forum lpg http://lpg-forum.pl/warsztaty-polecane.html

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Lipca 2015, 18:36:00 »
W nowszych instalacjach co czwarty cykl wtrysku leci benzyna i trzeba doliczyć dodatkowe 2l na 100km. Więc proste równanie: benzyny średnio spali 8l a gazu 10l + 2 l paliwa (na 100km) na cykl smarowania. Gdzie tu opłacalność? Mi wychodzi że oszczędzę 1l na 100km.
Wiem co pisze bo rozmawiałem z trzema gazownikami z Kielc bo córce do 1,6 chciałem założyć. Bezsens.
Sensem było kiedyś gazowanie starych silników na gaźniku albo jednopunktowym wytrysku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl