Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 251948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Września 2015, 22:55:52 »
113,34- tyle kosztuje uszczelka pod głowicę w ASO.
Jak ktoś robi 5 tys./rok to się nie opłaci, ale jak 30 tys. to uzbiera się ładna sumka przez 3-4 lata.
Te silniki (1zr, 2zr) wytrzymują spokojnie 150 tys. na gazie bez jakiejkolwiek ingerencji.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2015, 23:04:44 wysłana przez Darek Toyota »

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 14 Września 2015, 17:06:18 »
Te silniki (1zr, 2zr) wytrzymują spokojnie 150 tys. na gazie bez jakiejkolwiek ingerencji.
Na tym forum wyczytałem, że 50 - 100 tys wytrzymają.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Września 2015, 17:58:16 »
W "ZZ".

Offline gregsonic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Września 2015, 21:36:40 »
Co znaczy ,,zz, ,

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Września 2015, 22:12:09 »
seria xZZFE (x = 1,3,4)

Offline gregsonic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Września 2015, 16:02:20 »
A 1.6 od roku 2010 należy do tej ,,zz"

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Września 2015, 16:24:42 »
Dzwoniłem dziś do ASO aby dowiedzieć się co i jak z tym gazowaniem. Miły pan powiedział, że najczęściej wypala gniazda zaworowe w 1,4 vvti i w 1,6 valve, dual. Pierwsze oznaki to strata mocy i z tym klienci przyjeżdżają ale nikt w ASO nie podejmuje się naprawy bo kosmiczne pieniądze to wychodzi. Ponoć rzadko widzą u nich zgazowaną toyote.
Sam mam diesla 1,4 (bardzo oszczędny) i śmieje się widząc zgazowane auta.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Września 2015, 01:45:13 »
Dzwoniłem dziś do ASO

To może jeszcze powiedz, które ASO udziela takich informacji, bo z moich danych wynika zgoła co innego.

Floty biorą stada Aurisów i Yarisów, kładą do tego dedykowane instalacje (jedna z polskich firm gazowych robi zestawy) i cisną miesięcznie kilometry, których Ty nie zrobisz za rok, więc wybacz, ale jeśli coś opłaca się flocie, która ma przynosić dochód a nie generować koszty, to wnioski wyciągnij sam.

Z tego, co obserwuję, to bardzo wielu posiadaczy diesla bardzo śmieszą zagazowane auta. Tym bardziej, im mniej z gazem mieli do czynienia i najczęściej do momentu, kiedy w tym bardzo ekonomicznym i niezawodnym dieslu nie trzeba wymienić wtrysków, turbiny, dwumasy, zaworka, skrzyni lub innej rzeczy, która od średnio zarabiającego człowieka wymaga wzięcia kredytu. Jednemu z klientów Yaris D4D palił zawsze max 4 litry na setkę i jedną skrzynię na 50kkm.

Wiem również (od użytkowników, którzy przecież są obiektywni  :grin: ), że wszystkie małe diesle palą 4,6 a niektóre nawet 3,8 (ale tylko z klimą i przy ostrej jeździe, bo normalnie to 3,6 max). W takich samych warunkach trzylitrowy Avalon pali 6, co kilka osób już na tym forum udowodniło i nie jest to niczym nadzwyczajnym.
3VZ.pl

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Września 2015, 17:42:39 »
Z tego, co obserwuję, to bardzo wielu posiadaczy diesla bardzo śmieszą zagazowane auta. Tym bardziej, im mniej z gazem mieli do czynienia i najczęściej do momentu, kiedy w tym bardzo ekonomicznym i niezawodnym dieslu nie trzeba wymienić wtrysków, turbiny, dwumasy, zaworka, skrzyni lub innej rzeczy, która od średnio zarabiającego człowieka wymaga wzięcia kredytu. Jednemu z klientów Yaris D4D palił zawsze max 4 litry na setkę i jedną skrzynię na 50kkm.

Hm bardzo dziwne. Mojego aurisa mam od nowości od 2008r i na dzień dzisiejszy mam nalatane 304 tys km i jeszcze żadnej awarii nie miałem. Zmieniam regularnie oleje, płyny i filtry. Auto to moje miejsce pracy. Na paliwie zaoszczędziłem więcej niż przeciętny Kowalski jeżdżąc swoim oplem czy innym wozidłem na instalacji LPG. 4,6l to moje spalanie z trasy (jazda auto za autem, bez szaleństw po 190 km/h). Zastanów się zanim co napiszesz o awaryjności dieslów. Diesle psują się najczęściej te sprowadzone z niemiec, gdzie auto ma nalatane 500 tys a w Polsce w magiczny sposób na blacie pojawia się 180 tys km. Później rodzą się złe opinie o dieslach.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Września 2015, 20:16:52 »
Ja się nie muszę zastanawiać, bo w przeciwieństwie do Ciebie opinię mam wyrobioną na podstawie dziesiątek czy setek aut różnych użytkowników, a nie własnego, którym jeżdżę na codzień do/w pracy.

Na podobnej zasadzie mógłbym stwierdzić, że papierosy nie szkodzą zdrowiu, bo znajomy mojego dziadka palił dwie paczki dziennie a żył 96 lat, podczas gdy tysiące ludzi rocznie umiera na raka płuc.

Ile zaoszczędziłeś, i czy w ogóle, tego nie wiesz, bo nie podałeś punktu odniesienia, którym powinien w tym wypadku być  Auris 1.6 z gazem, kupiony w tym samym czasie i eksploatowany w ten sam sposób i też przez jednego kierowcę, a nie jakiś przypadkowy samochód, dowolnej marki.

Podoba Ci się diesel - jeździj nim dalej. Mnie się nie podoba, więc mam gaz i odcinkę przy 7krpm :)
3VZ.pl

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Września 2015, 20:41:31 »
Gaz:
- 2x częstsza wymiana świec - dodatkowe koszta (w TVN Turbo było o tym w Kup i Zrób)
-droższy przegląd - dodatkowe koszta
-powyżej 3-4 tys obr/min w większości instalacji gazowych przełącza na paliwo
-podwyższona korozja układu wydechowego który do tanich nie należy
-ewentualne koszta lubryfikacji bądź co 4-ty wtrysk leci paliwo a to dodatkowe 1-2 l paliwa na 100km
-trzeba trochę przejechać na paliwie by się silnik zagrzał aby parownik mógł poprawnie pracować. To że on tam sygnalizuje że jedziesz na gazie wcale nie oznacza że się już przełączył
-butle trzeba wymienić co 10 lat - ktoś powie że tyle nie będzie jeździł. A co jeśli kupi samochód np. aurisa z 2007r z gazem od nowości?
-instalacja wymaga przeglądów technicznych i regulacji chyba co 60tys km w zależności od instalacji i gwaranta

Diesel:
przejechanie 100 km wychodzi mnie tyle co bym miał gaz a odpadają koszta eksploatacji wyżej wymienione. Ot cała oszczędność. Ktoś powie że nieprawda, bo on zrobił 30 tys na gazie i nic nie zmieniał nie regulował. Niech ktoś zrobi 300 tys dieslem i 300 tys na gazie i powie czy się opłaca LPG.

304 tys km zrobione bezusterkowo. Gdybym tyle zrobił na gazie to miałbym za sobą 100 kg świec, co najmniej 4 układy wydechowe i kupa kasy na droższy przegląd nie mówiąc o kosztach obsługi instalacji gazowej ew. koszta regulacji okresowej czy nowa głowica.
Polak zgazuje wszystko nawet gdyby miał 50 zł rocznie zaoszczędzić. Nasza mentalność wrodzona.
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2015, 20:45:30 wysłana przez Kingciin »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Września 2015, 21:03:34 »
Skoro w telewizji tak mówili, to na pewno mają rację.

Nie mam nic do dodania, życzę dalszej bezawaryjnej eksploatacji diesla :)
3VZ.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Września 2015, 09:24:41 »
To ja powiem cos z punktu widzenia obsługi flot.
Gaz i owszem ale wiekszosc udostepnianych aut przed 100kkm idzie na sprzedaz.
Zdarzały sie wtopy ze auta z przebiegami po 30-50kkm byly sprzedawane (z tego co pamietam to peugeoty)
Niestety o aurisie niewiele powiem bo do niedawna nie bylo kombi :)
Ostatnie toyki ktore byly to e11 4efe i e12 d4d (tu wiekszosc robila przebiegi ok 200kkm w 4 lata)

Offline gregsonic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Września 2015, 22:03:32 »
Dzwoniłem dziś do ASO

To może jeszcze powiedz, które ASO udziela takich informacji, bo z moich danych wynika zgoła co innego.

Floty biorą stada Aurisów i Yarisów, kładą do tego dedykowane instalacje (jedna z polskich firm gazowych robi zestawy) i cisną miesięcznie kilometry, których Ty nie zrobisz za rok, więc wybacz, ale jeśli coś opłaca się flocie, która ma przynosić dochód a nie generować koszty, to wnioski wyciągnij sam.

Wiem również (od użytkowników, którzy przecież są obiektywni  :grin: ), że wszystkie małe diesle palą 4,6 a niektóre nawet 3,8 (ale tylko z klimą i przy ostrej jeździe, bo normalnie to 3,6 max). W takich samych warunkach trzylitrowy Avalon pali 6, co kilka osób już na tym forum udowodniło i nie jest to niczym nadzwyczajnym.
Podaj przykład tych flot.....

Offline osekltd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Września 2015, 22:19:03 »
Do niedawna 3/4, jak nie więcej firm, kupowało diesla ze względów podatkowych. Także floty - mały ekonomiczny diesel z homologacją na ciężarowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl