Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #240 dnia: 30 Lipca 2018, 18:56:30 »
na gazie silnik wytrzymuje ok. 70-100 tys. km.

To mój już nie powinien jeździć.
Z resztą robiąc 15tys/rok to do 75tys dojdziesz za 5 lat......jak pisałem wcześniej prędzej zardzewieje.

Dlatego zdecydowałam się założyć  :grin:

Silnik cos musi palic, albo paliwo albo zawory. Niestety co niektorych przeraza, ze auto pali 10 czy 12 lpg bo czytali na forach w internecie, ze spokojnie w 8 mozna sie zmiescic i zaczynaja sie kombinacje ze zmniejszaniem zuzycia lpg.

Zakładam, że auto będzie palić więcej gazu niż benzyny i zamierzam go prawidłowo serwisować.

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #241 dnia: 30 Lipca 2018, 20:18:04 »
Po przejechaniu 100km  jazda mieszana z klimatyzacją 9,5litra bez klimy 8,5 litra

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #242 dnia: 20 Października 2018, 12:42:08 »
Witam > posiadam Auris 1.6 132KM 2016r. > założona niedawno instalacja BRC SC32  (w renomowanej firmie :-) <zolta>)
Pytanie do użytkowników mających tą instalację :
1. Czas przełączania z PB na LPG (przy tem. ok 10*C przełącza mi się dopiero po ok 5km.- Z odczytu OBD tem.65*C to trochę dużo , choć podobno w instalacji gazowej ustawione na 35*C :wallbash:przy - 15 strach pomyśleć pewnie z 20km :czerwona:)
2. Jak podłaczyli wam reduktor gazu (mi podłączyli w powrót z nagrzewnicy kabiny w sposób szeregowy w jeden przewód <ten górny wychodzący z grodzi silnika> - a jak jest u was?- przecieli 2 przewody czy 1 ) > bo tu podejrzewam przyczynę bo faktycznie z nagrzewnicy wychodzi dużo chłodniejsza ciecz na podgrzanie parownika>> :o

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #243 dnia: 20 Października 2018, 13:00:27 »
Wrzuć fotki montażu.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 20 Października 2018, 13:22:41 »
Mi przełącza się po 700 metrach. Dziś przy 6 stopniach.
Nie zakładałem w BRC tylko u polecane go instalatora z Warszawy.
Tylko ja mam hybryde.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #245 dnia: 20 Października 2018, 18:30:20 »
w renomowanej firmie

Jakiej? Daj zdjęcia spod maski....

przy tem. ok 10*C przełącza mi się dopiero po ok 5km.- Z odczytu OBD tem.65*C to trochę dużo , choć podobno w instalacji gazowej ustawione na 35*C

Sprecyzuj temperatury bo jest ich wiele: reduktora, zewnętrzna, wewnętrzna, płynu chłodzącego, kobiety w ciąży itp. Z tego co napisałeś nic nie wiadomo.

Jak podłaczyli wam reduktor gazu

Równolegle na wyjściu z nagrzewnicy na przewodach ponad 1m, parownik z przodu lewego nadkola, za światłami p.mgielnymi. Jest to generalnie u mnie do poprawy ale działa od montażu (już ponad 120 tys km i jest ok) minus to uciążliwy dostęp do filtra fazy ciekłej. Przełączanie na LPG po przejechaniu ok 3-5 km w temp. otoczenia poniżej 0. Do zmiany czekam, aż coś padnie (reduktor albo co innego) żeby nie grzebać 2 razy.

« Ostatnia zmiana: 20 Października 2018, 18:34:09 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 20 Października 2018, 19:27:40 »
Przełączanie na LPG po przejechaniu ok 3-5 km w temp. otoczenia poniżej 0.
Parkujesz w garażu?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #247 dnia: 20 Października 2018, 19:48:00 »
Nie, nie stać mnie na ten luksus. Temp. przełączania 30st.C. I jest to odległość bez włączania webasto bo z webasto to wiadomo.....nie ma "zimnych startów"  :cool:
Na pewno ma na to wpływ to, że nie stoję w korkach po uruchomieniu tylko od razu (500m) wjeżdżam na "S" i tam praktycznie spalina cały czas się grzeje.
I potwierdzam, zmierzyłem na mapach google, nie dalej jak 4 km przy -10 st.C.  Przełącza się na LPG zanim "podniesie się" pierwsza kreska na wskaźniku temp.silnika przy zegarach.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2018, 20:00:39 wysłana przez fazibazi »

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: 21 Października 2018, 14:48:07 »
w renomowanej firmie

Jakiej? Daj zdjęcia spod maski....

przy tem. ok 10*C przełącza mi się dopiero po ok 5km.- Z odczytu OBD tem.65*C to trochę dużo , choć podobno w instalacji gazowej ustawione na 35*C

Sprecyzuj temperatury bo jest ich wiele: reduktora, zewnętrzna, wewnętrzna, płynu chłodzącego, kobiety w ciąży itp. Z tego co napisałeś nic nie wiadomo.

Jak podłaczyli wam reduktor gazu

Równolegle na wyjściu z nagrzewnicy na przewodach ponad 1m, parownik z przodu lewego nadkola, za światłami p.mgielnymi. Jest to generalnie u mnie do poprawy ale działa od montażu (już ponad 120 tys km i jest ok) minus to uciążliwy dostęp do filtra fazy ciekłej. Przełączanie na LPG po przejechaniu ok 3-5 km w temp. otoczenia poniżej 0. Do zmiany czekam, aż coś padnie (reduktor albo co innego) żeby nie grzebać 2 razy.

1.Firma renomowana - nie będę jej reklamować dam im jeszcze szanse bo zbliża się przegląd po 1000 Km  <kawusia> Jak wysłać załącznik (zdjęcie) na tym forum ?

2.Co do temperatur postaram się wytłumaczyć.
Po podpięciu OBD ELM327 (aplikacja torque) - zapalam silnik> tem. cieczy 10*C (na zewnątrz -odczyt z deski rozdzielczej 9*C-więc zbliżone) , silnik nagrzewa się - tem. na aplikacji ok 62*C (podobna jest też na przewodzie dolnym w grodzi silnika tym do nagrzewnicy -czyli najprawdopodobniej zasilanie :wallbash:) Na powrocie górnym dużo niższa tem. ok 40*C-ale pomiar dokładny zrobię po pożyczeniu termometru na podczerwień (według mnie to powrót z nagrzewnicy w ten mam wpięty parownik w sposób szeregowy)
Dopiero wtedy auto przełącza się na gaz (zrozumiałe bo tem. w parowniku osiągnęła 35*C  więc normalne)
Chodzi mi głównie o czas który trzeba przejechać na Bp - ok 5Km przy tej tem. >  :czerwona:
Według mnie jest złe podłączenie parownika ale pewnie większość instalatorów dokładnie nie sprawdziła dokładnie gdzie jest zasilanie nagrzewnicy w Toyocie Auris
 >>> podłączenie chyba powinno być na zasilanie nagrzewnicy lub w sposób równoległy wtedy miało by to sens  :wallbash:szybciejsze przełączenie na LPG (bo po to się zakłada instalację żeby oszczędzać  :cheesy:)

fazibazi sprawdź dokładnie czy masz wpięty w górny czy dolny przewód w nagrzewnicy  :o
bo niestety w toyocie logika jet trochę zakłócona zasilanie nagrzewnicy od dołu  :wallbash:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #249 dnia: 21 Października 2018, 15:53:24 »
Fotki wrzuć na jakiś zewnętrzny serwer hostingowy i wygenerowany link umieść w poście.

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #251 dnia: 21 Października 2018, 17:22:27 »
w sposób szeregowy

Czyli masz na kolanka/przejściówki a nie na trójniki? Patrząc na zdjęcia z lpg forum to nie za wysoko ten reduktor? Ja bym dał niżej bo jak płynu ci ubędzie to on pierwszy dostanie.
Przy wpięciu szeregowo jest dylemat czy chcesz mieć najpierw ciepłą nagrzewnicę czy reduktor i możliwe ze masz opcję na ciepłą nagrzewnicę.
Przy wpięciu równoległym (z założenia) oba elementy mają się nagrzewać równomiernie i to jest generalnie prostsze i bardziej pewne dla instalatorów bo nie trzeba patrzeć gdzie jest wejście i wyjście z nagrzewnicy tylko wpinamy trójniki i płyn krąży i tu i tu teoretycznie z tą samą temperaturą.
U mnie instalator wpiął się równolegle w nagrzewnicę więc nie było istotne gdzie jest wejście czy wyjście, zgodnie z tym co napisałem powyżej. Ja dodałem po jakimś czasie webasto i wtedy musiałem zidentyfikować wejście i wyjście z nagrzewnicy. Dodałem je więc szeregowo pomiędzy wyjście z silnika a wejście do nagrzewnicy (u mnie akurat na 100% górny przewód). Na logikę z 2 przewodów wychodzących z silnika wybrałem ten który wychodził wyżej (czyli był bardziej rozgrzany i on wchodził w nagrzewnicę od góry) a drugi wchodził w silnik gdzieś w jego dolnej części.

Tylko ja mam hybrydę Auris I z 2011, możliwe ze u ciebie w tradycyjnym silniku inaczej to wygląda. Możesz sam zidentyfikować to organoleptycznie uruchamiając zimny silnik i macać przewody który się szybciej nagrzewa (i ja chyba żeby mieć 100% pewności tak robiłem). U mnie wygląda to tak w kolejności (patrz zdjęcie po lewej), zawór odpowietrzający (to z białym pokrętłem), potem idzie na dół prawie pod katalizator do teoretycznego podłączenia ogrzewania/odzyskiwania ciepła z katalizatora ( w priusach), guma tam przechodzi w rurkę alu (pewnie do demontażu) i wraca znów do rurki i tu mam trójnik z czego jedno wyjście idzie na reduktor a drugie dalej do wejścia webasto , webasto, wyjście webasto, wejście nagrzewnicy, nagrzewnica, wyjście nagrzewnicy, trójnik z czego jedno wyjście na reduktor a drugie wraca do silnika w jego dolnej częsci.

Jeżeli jest tak jak opisujesz to niech poprawiają bo w/g mnie jest to nieprawidłowe. Identyfikować do podłączenia szeregowego trzeba nie nagrzewnicą tylko WYJŚCIEM z silnika.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 18:01:00 wysłana przez fazibazi »

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 21 Października 2018, 18:52:13 »
Dodałem je więc szeregowo pomiędzy wyjście z silnika a wejście do nagrzewnicy (u mnie akurat na 100% górny przewód). Na logikę z 2 przewodów wychodzących z silnika wybrałem ten który wychodził wyżej (czyli był bardziej rozgrzany i on wchodził w nagrzewnicę od góry) a drugi wchodził w silnik gdzieś w jego dolnej części

To u mnie logika jest trochę zakłucona  :o bo dórny wychodzacy z silnika idzie do górnego w nagrzewnicy i jest zimniejszy :song: a dolny w dół silnika cieplejszy :wallbash: > A z tego co mi się obiło o uszy 1.6 ,1.8 , 2.0 Valvematic to podobne konstrukcje ale jeszcze sprawdzę u kolegi w 2.0 jak jest z tym zasileniem ...

Możesz sam zidentyfikować to organoleptycznie uruchamiając zimny silnik i macać przewody który się szybciej nagrzewa (i ja chyba żeby mieć 100% pewności tak robiłem).

Na początku też tak zrobiłem :beer:

Jeżeli jest tak jak opisujesz to niech poprawiają bo w/g mnie jest to nieprawidłowe. Identyfikować do podłączenia szeregowego trzeba nie nagrzewnicą tylko WYJŚCIEM z silnika.

Tak też zrobię jak będę na przeglądzie > tłumaczy to też że może instalatora bo mówił że już sporo montował instalacji w hybrydzie i zgubiła go rutyna  <taniec>Ale i tak będzie przerabiał :song:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #253 dnia: 21 Października 2018, 18:56:06 »
   karl1977   - ustawiłeś sobie ( masz ustawiony) w tej instalacji   BRC SC32 dotrysk benzyny i na jakiej zasadzie ?

Offline karl1977

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #254 dnia: 21 Października 2018, 20:18:24 »
karl1977   - ustawiłeś sobie ( masz ustawiony) w tej instalacji   BRC SC32 dotrysk benzyny i na jakiej zasadzie ?

Tak sobie zażyczyłem dotrysk od 3500 obr/min ale to tylko dla spokoju ducha  (a czy ustawili nie wiem) > czym więcej obrotów dostrzykuje więcej benzyny w %  , przy 3.5 tyś mam 140 km/h a rzadko wyskakuje na trasy a biegi zmieniam do 3000 więc prawie zawsze jedzie na LPG > Pytałem instalatora i mówił że ludzie tego nie stosowali i 250 tyś przejechali i nic się nie dzieje i dalej jeżdżą >

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl