Nie chciałbym się wymądrzać, ale ... jak ktoś ma uprzedzenia to choćby nie wiem co, nie wiem jak, nie da sie przekonać.
Dlaczego LPG jest szkodliwe dla silnika? W dobie współczesnych, zaawansowanych i dopracowanych instalacji, LPG jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Oczywiście zasadnicza i niepodważalna konieczność to montaż i kalibracja przez fachowców, a nie przez nieudaczników takowych udających.
W 100% zgadzam się z tobą.
W starych instalacjach gaźnikowych były problemy z regulacją i eksploatacją (zdarzały się strzały w filtr) ale nigdy nie do doświadczyłem zmniejszenia przebiegu do remontu.
Z drugiej strony nie dajmy się omamić, że istnieją instalacje dedykowane do danego modelu (jest to niemożliwe technicznie i ekonomicznie ).
Każdy silnik jest inny i wymaga indywidualnego dostrojenia zarówno statycznego jak i podczas jazdy pod różnym obciążeniem.
Nie ma większego znaczenia jakiej firmy jest instalacja (może poza Tartarini montowane w Fiacie -bardzo przyzwoita instalacja- niestety niewiele serwisów w Polsce ma pełen dostęp do oprogramowania.
Podsumowując ważny jest instalator i jego doświadczenie a nie firma użytych elementów.
Z własnego doświadczenia wiem i nikt mi nie wmówi, że zamontowanie instalacji LPG zmniejsza bezawaryjny przebieg samochodu.