Z całym szacunkiem Kryspin dla Twojej osoby. Chcesz powiedzieć, że instalacja, która potrafi wciągnąć 40 LPG/100 jest nie wydajna? Z tego, co pisze Levyy nie wali czystym gazem z auta, więc można stwierdzić, że nie gubi gazu tylko ma za bogato. Z podciśnienia na reduktorze nie ucieka, bąków do chłodzenia też nie puszcza, bo by zauważył.
Tak oczywiście, że tak powiem, potwierdzę i podpiszę się pod tym "objema ręcamy i nogamy"

.
A może napisz aleczego na podstawie zużycia 40l/100 km uważasz że instalacja jest wydajna. Uzasadnij.
Twierdzisz, że nie zrozumie? Hmmm, nie znam osobiście Levego, ale coś tam dłubie.
Czy ja gdzieś tak napisałem??
Zadałem pytania na które sam musi sobie odpowiedzieć przed sobą, powiedziałem, że żeby to zrobić musi posiadać pewną wiedzę.
Może ją posiada może nie, nie wiem. Ale w żadnym wypadku nie napisałem że czegoś nie rozumie czy nie wie.

Mi będąc zielonym w temacie sekwencji załapanie tych „cudów” zajęło do kupy może pół dnia z przerwami, no na pewno wszystkich rozumów nie pozjadałem, ale radę jakoś daję i nie muszę się w końcu prosić książąt z pod znaku LPG o usługę, którą wykonają nie wiadomo jak, a ja i tak muszę za nią zapłacić.
Jakiś czas temu znajoma żony również miała podobny problem w Astrze ze zwykłym Zavoli IIgen. Auto się dusiło, zła praca na wolnych, spore spalanie. Odwiedziła wszystkich gaziarzy, wszyscy stwierdzili, że cały przód do wymiany. Stwierdzali to bardzo szybko, bo zaraz po otwarciu maski. Faktem było, że autko trochę zaniedbane ale jak to u kobitki, która się nie zna i nie ma jej kto sensownie pomóc. Do wymiany poszły świece, kable WN, wyczyszczona przepustnica, wymiana krokowego, filtr ciekłej, wyczyszczenie i wymiana membran w reduktorze, regulacja instalacji. Asteria śmiga prawie dwa lata, ot cała tajemnica. Szanuję wszystkie profesje i majstrów, bo każdy musi z czegoś żyć, ale dobija mnie czasem czarowanie i dla tego wolę sam posiedzieć i się czegoś nauczyć przy okazji.
Pozdrawiam
Na prawdę mało mnie to interesuje czy ktoś, gdzieś, gdzie jeździł, kto co mówił itp. A jeśli moje rady w temacie nazywasz czarowaniem sobie daruj.
Ale trochę nie wypada, ja nie piszę ci na forum że się nie znasz, nie umiesz bo nie jesteś gazownikiem, prawda?
podejmujesz temat jesteś partnerem do rozmowy i fajnie bo może ten dział zacznie żyć. Ale szanujmy się

Na podstawie tego co zobaczyłem na zdjęciach pod maską u kolegi, zbudowałem swoje zdanie na temat tej konkretnej instalacji.
Zakładam że na PB auto jeździ

Bo jeśli nie to oczywiste że od tego trzeba zacząć. Jeśli natomiast widzę ewidentne błędy w wykonanej zainstalowanej instalacji to od tego się zaczyna a nie od cudownego a może się uda ... i tak siedem razy aż klient zafurczy.
Żeby instalację poprawić i zrobić tak żeby zapomniał trzeba podjąć takie a nie inne działania.
I jeśli miałbym się podjąć takiego tematu, a po wykonaniu usługi spojrzeć klientowi w oczy i powiedzieć, że podpisuję się pod tym co zrobiłem i gwarantuję właściwą eksploatację to trzeba wnieść takie a nie inne kroki.
Niestety, jest jakaś taka wspaniała tendencja w Polsce też wśród mechaników, gazowników, likowania, poprawiania na sztukę, lipnej dłubaniny tak na chwilę aby było taniej lub wyrwać jakiś grosz... Wymienimy to a potem się zobaczy, potem jeszcze to i się zobaczy.
Potem klient wyjedzie przejedzie 100 km i nawrotka do warsztatu.
A później zapracowane opinie: paprak, partacz, pseudofachowiec..... jeśli tak robić to lepiej w ogóle, niż mieć kolejkę na poprawki, takie moje zdanie i wolę tego się trzymać mając świadomych końcowych kosztów zadowolonych klientów.
Więc podsumowując sprawę powyższej instalacji to według mnie trzeba ją poprawić, przebudować, dołożyć parownik.
Inaczej się nie da.
Jeśli ktoś uważa, że można to załatwić regulacją bez poprawek i zmian niech próbuje (według mnie się nie da) ale jeśli więzy że mu to uda to niech działa

wstawi potem zrzut z oscyloskopu na koniec działań i filmik ze skanera OBD
Kryterium bo tak te auto powinno zostać zrobione:
spalanie na poziomie w mieście około 17-18 litrów (na podstawie podanego zużycia PB)
trasa 10 - 15
jazda na LPG do odcinki i max obciążeniu przy zachowaniu korekt PB przy pracy na LPG jak na PB