Autor Wątek: Olej w skrzyni biegów  (Przeczytany 57564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Olej w skrzyni biegów
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Maja 2012, 09:19:06 »
Pewnie, że tak - ja jak byłem na przeglądzie to gość mi powiedział, że przednie tarcze mam do wymiany, jak mi je pokazał to były zużyte dosłownie 2mm
Zapytałem się czy już muszę zmieniać, że wg standardu Toyoty zaleca się je wymienić. A tak prywatnie to nie mam się tym martwić ;)
Where Wishes Fly......

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Maja 2012, 09:51:37 »
Instrukcja serwisowa mówi o wymianie oleju co 60 000km a że coś się pojawia aby nie wymieniac to znaczy że idziemy w kierunku kosztów, auto ma starczyc na kilka lat a nie 20 jak dawniej :-)
Sprawdzić to oni moga jedynie czy olej jest w skrzyni bo nie maja zadnych narzedzi aby ocenić jego przydatność do daleszej eksploatacji
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

tom

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Maja 2012, 09:52:02 »
u mnie sie raz tak zdarzylo w drugim aucie ze uznali tarcze do wymiany, a klocki nie (mimo że klocki nie byly jescze wymieniane) i udało się wymienić tarcze w ramach gwarancji

tak na marginesie

@Croom: dokładnie - sprawdzić to mogą na '\"oko" filtr powietrza czy się nadaje jeszcze a nie olej :)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Maja 2012, 10:08:31 »
Czasami od tego, co piszecie jeży się włos na głowie. Potraficie bić pianę w wątku o olejach silnikowych (ten taki, ten zły, na tym takie oszczędności, na tamtym straty itd….) a nie możecie zrozumieć, że olej w przekładni nie jest na wakacjach. Ten olej też dostaje po tyłku i to bardzo mocno, nie wiem czy tak trudno to sobie wyobrazić? Nie dosyć, że wymiany w skrzyni są wydłużone w stosunku do wymian w silniku to żal Wam paru złociszy na 2-3l. oleju i robicie z tego jakąś wielką tragedię.
Życzę wszystkim zastanawiającym się nad wymianą bezawaryjności i aby nie było później zgrzytania zębów tych w skrzyni i szczęce.
Pozdrawiam.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Maja 2012, 11:30:28 »
Ja tam nie rozumiem w większości aut kiedyś w książkach serwisowych było pisane, że oleju w skrzyni się nie wymienia. Teraz nagle trzeba wymieniać co 60 tyś? Skąd ten pomysł. W żadnym w moich i rodziców aut nigdy nie wymienialiśmy oleju w skrzyni biegów.
W skrzyni nie ma różnych syfów które mogą przeniknąć z paliwa, komory spalania.

Jak dojade tym autem do 200 tys no może 150 tys to się zastanowie nad wymianą oleju.

tom

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Maja 2012, 11:36:45 »
ja tam zawsze mam na to jeden komentarz: "EKOLOGIA" - przez nią wszystko jest mniej trwałe

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Maja 2012, 17:34:21 »
[...]W skrzyni nie ma różnych syfów które mogą przeniknąć z paliwa, komory spalania.

Ale są np. opiłki ze ścierających się synchronizatorów i zębatek. Widziałeś kiedyś olej zlewany ze skrzyni jaki jest "metalik" ?
Coś mi się wydaje że nawet tak drobny metal raczej nie poprawia smarowania...

Cytuj (zaznaczone)
Jak dojade tym autem do 200 tys no może 150 tys to się zastanowie nad wymianą oleju.

Albo od razu skrzynię ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline AGILESS

• Toyot Spamer

Offline agrestrybnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Maja 2012, 01:49:06 »
po 200 tys, w pezocie 106 1.0 zmienialem olej w skrzyni biegow, byl czysciutki od nowego sie niczym nie roznil, a opilki metalu byly wylapane przez magnes znajdujacy sie w srubie upustowej oleju, nawet w ksiazce serwisowej pisalo jak byk olej nie wymienialny ,jedynie jak cza to dolewac

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Maja 2012, 11:21:17 »
...
Cytuj (zaznaczone)

Albo od razu skrzynię ;)
Pozdro.

E no, nie mów, że co 150tys.km skrzynię biegów wymieniasz ;) Nie neguję konieczności wymiany oleju w skrzyni wogóle, po prostu w dobie kiedy coraz więcej producentów aut przedłuża wymiany oleju silnikowego na co 30tys., to wymiany oleju w skrzyni co 60 wydaja się zbyt częste. Ja w żadnym moim aucie nigdy nie wymieniłem i nigdy żadnych problemów ze skrzyniami nie miałem. Ale fakt, jak pisałem gdzieś wcześniej, że żaden z tych samochodów nie miał przebiegu powyżej 150tys. (chyba najwiecej 130tyś. było).
"With Oden on our side..."

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Maja 2012, 13:47:14 »
arkmart ci co tak tutaj  krzyczą aby po 60kkm w skrzyni wymieniać chcą po prostu dobre auto mieć jak używkę z forum łykną :cheesy:
Widziałem olej ze skrzyni po 120kkm i 10 latach zlany do przezroczystej białej butelki.
Był czysty jak łza.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Maja 2012, 16:25:13 »
arkmart ci co tak tutaj  krzyczą aby po 60kkm w skrzyni wymieniać chcą po prostu dobre auto mieć jak używkę z forum łykną :cheesy: ...

Ahaaaa... to łoto chodziło :cheesy: No cóż, to mojego jak go będę w przeciągu 1-2 lat sprzedawał, polecał nie będę, bo mimo iż wygląda (jak go umyję;) ) i jeździ (odpukać) jak nówka z salonu, to jednak oleju w skrzyni wymienionego miał nie będzie... :-)
"With Oden on our side..."

Offline elvit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Czerwca 2012, 14:33:54 »
Olej w skrzynie przecież nie trzeba wymieniać w ASO. Można podjechać do zaprzyjażnionego mechanika, niech zamówi odpowiedni olej i za wymianę zapłacisz 20-40zł. Polecam wymiane! Ja jestem po. Różnica w pracy wybieraka jest odczuwalna, szczególnie zimową porą.

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Listopada 2012, 21:09:10 »
Ja zgodnie z rozpiska zmieniałem, różnic brak :D
ile zapłaciłem, za wymianę oleju, to w sumie nie wiem bo robiłem w nie-ASO i za cały przegląd po 60kkm (choć 60kkm jeszcze nie mam) z olejem 0-w20, olejem w skrzyni, płynem do sprzęgła i pomniejszymi drobiazgami jak filtry powietrza czy oleju, zapłaciłem 590
gdzie to robiłeś ??

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Listopada 2012, 00:01:20 »
w http://www.ajc.waw.pl/ skłoniony dobrymi opiniami na avensis.info i złego słowa powiedzieć nie mogę, a byłem tam wszystkimi trzema toyotami

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl