Autor Wątek: woda w bagażniku  (Przeczytany 147185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
Odp: woda w bagażniku
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Kwietnia 2015, 11:46:55 »
No i zrobione! Wymieniłam w ASO obie uszczelki tylnych lamp. Koszt: 120 zł robocizna + ok.60 zł x 2 uszczelki. Te podobno mają być bez wady materiałowej  :thumbdown: pożyjemy, zobaczymy. Nie chciało mi się samodzielnie uszczelniać; nie mam doświadczenia i garażu(w tym czasie zarobię na ASO  :-)- nie mam też przekonania do silikonów; moim zdaniem to takie trochę "babskie" zaklejanie wszystkiego plastrem.

Offline dizi333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 31 Sierpnia 2015, 15:22:11 »
Odświeżam temat, nie jestem w stanie przekopać się przez wszystkie strony. Pisałem w innym wątku że cały czas na miejscu od pasażera za kierowcą zbiera mi się woda, non stop. Dziś pojechałem na działkę i zacząłem lać szlaufem. Okazało się że woda dostaje się przez tylną lampę od strony kierowcy, normalnie do samochodu, krople kapały. Wcześniej sprawdzałem uszczelki w tylnej lampie i były trochę sparciałe, ale myślałem że to nie to. Teraz pytanie, czy dostanę gdzieś poza ASO takie uszczelki? Bo w ASO pewnie sporo sobie krzykną. Może można je jakimiś innymi gumami zastąpić. Nie bardzo chcę się bawić i uszczelniać to silikonem, choć jeśli nie będzie innej możliwości to tak zrobię.

Offline shinneko

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #137 dnia: 01 Września 2015, 13:58:09 »
wystarczyło przeczytać jeden post nad Twoim żeby poznać cenę w ASO
No i zrobione! ... Koszt: 120 zł robocizna + ok.60 zł x 2 uszczelki

zamienniki jeśli są znajdziesz na allegro lub ewentualnie używki z rozbitka ale ja bym kupił oryginały i wymienił sam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #138 dnia: 14 Lipca 2016, 12:44:16 »
Po ostatnich ulewach (ciągle trwających) dopadło i mnie  :-( . Zgodnie z wątkiem, potwierdzam, że wywietrzniki można samodzielnie wyjąć/włożyć bez demontażu zderzaka (jest dostęp od spodu). Zdemontowałem lampy i wywietrzniki, wyczyściłem uszczelki, blachy wokół lamp i wywietrzników (błotko i szlam), nie żałowałem masy uszczelniającej i.......obecnie pada ale słabo - czekam na efekt  :shock:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fallen_a99

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Października 2016, 22:27:21 »
Dopadło i moją Auriskę. Wstępnie myślałem, że to uszkodzona uszczelka pod lampą od strony kierowcy więc dociąłem sobie uszczelkę z folii którą wykłada się baseny(taką niebieską). Jednak okazało się, że to wadliwa uszczelka od bagażnikowego wywietrznika :/ Uda się ją wyciągnąć przez ten otwór w którym się znajduje, jednak trzeba uważać przy wkładaniu z nową uszczelką żeby jej nie przerwać.

Swoją drogą przydało by się w takim razie założyć firmę produkującą uszczelki pod lampę i pod wywietrznik i sprzedawać na alledrogo skoro są tylko dostępne w ASO i to w cenie jak za krawato-slipy robione na drutach przez eko-hipsterską babcię;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #140 dnia: 15 Października 2016, 23:32:52 »
Po poczynaniach, które opisałem w moim wcześniejszym poście, po pierwszych testach okazało się że dalej kapie. Okazało się że to sączy się przez spinkę od zderzaka. Jako, że po wszystkich tych operacjach witki mi opadły na myśl o ponownym demontażu wszystkiego + zderzak, to zakleiłem ją bez zdejmowania, od środka (jak wyschło) i jest git. Po każdych większych opadach sprawdzam. Nic nie kapie. Zaklejone na mam na amen. :cheesy:

Offline gsej

• Początkujący
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Marca 2017, 09:24:30 »
Witam wszystkich na forum!

Walczę z mokrym bagażnikiem z prawej strony w aurisie z 2007 roku. Po dokładnym przestudiowaniu forum postanowiłem uszczelnić najpierw uszczelkę pod prawą lampą - użyłem silikonu NEUTRALNEGO (dzięki za info!), jednak dalej było mokro. Przeprowadziłem demontaż okładzin bagażnika i przy użyciu dwóch wiader wody odkryłem przeciek - przelotka na kable (chyba czujnika parkowania). Większość z wcześniejszych problemów dotyczyła raczej wywietrzników i lamp, więc specjalnie załączam zdjęcia - a nuż przyda się to komuś w szukaniu przecieku w jego aurisie:

Zanim zabiorę się za naprawę mam kilka pytań:
  • Czy ta przelotka powinna być szczelna? Bo może przeciek jest gdzieś indziej, a woda znajduje drogę do bagażnika przez niego a następnie przez przelotkę? Wtedy uszczelniając przelotkę zafundował bym sobie zbieranie się wody w innym miejscu, ale nie jestem tego w stanie sprawdzić, bez demontażu zderzaka.
  • Jeśli to przelotka powinna być szczelna to w jaki sposób najlepiej ją uszczelnić? Silikon neutralny dookoła czy lepiej wymienić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #142 dnia: 22 Marca 2017, 18:49:23 »

ale nie jestem tego w stanie sprawdzić, bez demontażu zderzaka.[/li][/list]

A próbowałeś opcji: telefon z kamerką i ledem? Połóź się pod tylnym zderzakiem, czy to z lewej czy z prawej (dojście do wywietrznika od dołu - z resztą ja je tak wyciągałem i uszczelniałem) i porób sobie zdjęcia i filmiki. Im telefon mniejszy, tym lepiej, bo go łatwiej wciśniesz: (telefon mój niemały LG G3, ale coś tam było widać - na pewno zderzak (plastik od środka i zderzak właściwy - szukałem rdzy przed zakupem  :cheesy:) nie mam teraz dostępu do zdjęć)

« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2017, 19:07:22 wysłana przez fazibazi »

Offline Uluru

• Prawie Toyot
    « Odpowiedź #143 dnia: 11 Maja 2017, 11:08:02 »
    Witam,

Parę miesięcy temu stałem się posiadaczem Auris'ki I generacji z 2010.
    Mnie też dopadł ten problem. Po przestudiowaniu tegoż wątku, widzę że czeka mnie trochę roboty.
    Zanim jednak ruszę z robótką, chciałbym się spytać Szanownych Forumowiczów czy ktoś posiada i zechce się podzielić 
    SERVICE/REPAIR MANUAL. Myślę, że będzie mi ta dokumentacja pomocna i uniknę uszkodzeń oraz głupich błędów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #144 dnia: 12 Maja 2017, 12:59:56 »
    Ostatnio miałem ten sam problem co fazibazi. Jadąc do pracy szyby parowały. Lał deszcz. Przyjechałem do domu, samochód na podwórko, zdjęcie boczków z bagażnika, najlepiej zacząć od pasa gdzie przyczepiony jest trójkąt ostrzegawczy. Demontaż i ja do bagażnika, a druga osoba leje wodę wszędzie gdzie się da. Znalazłem przeciek. Ciekło tak jak u Kolegi wyżej zatrzaskami od zderzaka. Nie było tego dużo ale sączyło się na dno bagażnika, wciągała to wykładzina, boczki itd. Osuszenie, klej silikonowy do wysokich temperatur, zeklajstrowałem to paluchem i gitara. Test po 24 h wykazał brak wycieków. Wykładzina osuszona i w bagażniku sucho :)

Offline kwiat

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #145 dnia: 18 Maja 2017, 20:59:13 »
    przerabialem to z klapy leci woda do lampy i z lampy do bagarznika....jak zdejmiesz tylna lampe to jest uszczelka wokul lampy i 2 ga przylkejona do karoseri jakby gabka czarna ona przepuszcza...nakleilem nowa i nic w bagarzniku niema a mialem sporo wody

Offline bajtel0

• Prawie Toyot
    « Odpowiedź #146 dnia: 12 Września 2017, 18:27:39 »
    Kwiat ile dales za uszczelke??

Offline michwas

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #147 dnia: 25 Września 2017, 15:59:22 »
    Witam mam też  problem z uszczelką kratki nie chce się bawić sylikonem czy ktoś z Was orientuje się czym można zastąpić starą uszczelkę? Koszt nowej kratki z uszczelką w ASO 179 zł brutto jest to dla mnie cena z kosmosu za plastik

Offline pospieszalskijanek

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #148 dnia: 10 Listopada 2017, 09:15:47 »
    Koledzy i mnie się przydarzyło dziadostwo przecieka z prawej strony nie wiem czy przez lampę, czy kratkę wentylacyjną. Napiszcie czy bezproblemowo można zdjąć prawy boczek bagażnika (wygłuszenie) czy są jakieś zagwozdki.
    Pzdr.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
    « Odpowiedź #149 dnia: 10 Listopada 2017, 09:33:48 »
    dobra auris i verso maja problem no bo stare 2007 w przypadku aurisa chociaz ja nie ma z Aurisem

Ale z Aygo samochód ma 4 lata i w bagażniku po myciu jest mokro  :cool: :cool: :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl