Autor Wątek: Auris - Gwarancja  (Przeczytany 23240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Auris - Gwarancja
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Sierpnia 2012, 09:11:44 »
Bart i 7cyfer
jeśli już to Bart i 7cyfr :grin:
wcale nie pisał, że go nie stać... :-)
Pytanie i powód banalny.... pieniądze ;)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Sierpnia 2012, 09:26:43 »
Uwielbiam gadkę, że stać Cię na auto a na serwis już nie. Ulubiony argument tych co nie lubią gazu w samochodach.
Z pewnością skoro was stać na samochody po 50 tys to nie szukacie telewizorów taniej w internecie tylko idziecie do pierwszego marketu i bierzecie telewizor?

Po co dawać komuś za nic 200zl więcej? Nie trzeba na to popracować? Nie lepiej 200zł wydać na browar? Albo paliwo na wycieczke?
Po to by nie mieć problemów w ASO, w przypadku większej awarii auta.
 P.S.
Nie jestem zwolennikiem kupowania elektroniki przez internet, właśnie z powodu późniejszych kłopotów gwarancyjnych.

Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Sierpnia 2012, 09:26:58 »
...Pytanie i powód banalny.... pieniądze ;)

No ale co ma piernik do wiatraka? :-) Jeśli już się czepiać Bisie-polonisto (choć ze wstydem przyznaję się do błędu  :cry: ), to takie stwierdzenie o niczym nie świadczy. Mnie dajmy na to stać serwisować w ASO, a powodem dla którego tego nie robię są pieniądze <diabel>
"With Oden on our side..."

tom

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Sierpnia 2012, 09:51:23 »
ale mimo ze Cie stac to masz auto po gwarancji -  a to juz zmienia postać rzeczy, chociaz i po gwarancji lepiej serwisowac w aso, dlaczego? - toyota avensis 5 letnia 2.0 126KM diesel z przebiegiem 147tysiecy kilometrow czyli dawno po gwarancji, ale caly czas przegady w ASO - padł silnik, tak ze nadawal sie caly do wymiany - za nowy silnik 100% kosztow pokryla toyota - klient zaplacil tylko za koszt robocizny zwiazany z wyjeciem i zalozeniem nowego silnika

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Sierpnia 2012, 09:57:16 »
Po co dawać komuś za nic 200zl więcej? Nie trzeba na to popracować? Nie lepiej 200zł wydać na browar? Albo paliwo na wycieczke?
Chociazby dla unikniecia za jakis czas watku 'serwis odmawia naprawy gwarancyjnej, a koszt naprawy wycenili na 8 tysiecy. Co zrobic?' Latwiej tez bedzie przy odsprzedazy, lepsze 'pieniadze' wezmie, o ktore sie tak rozchodzi. :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Sierpnia 2012, 10:04:13 »
2.0 126KM diesel z przebiegiem 147tysiecy kilometrow czyli dawno po gwarancji, ale caly czas przegady w ASO - padł silnik
niestety te silniki bardzo często tak kończą. To drugi po 2.0 116 KM i to jeszcze gorszy niewypał Toyoty w ON.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Sierpnia 2012, 10:08:21 »
...toyota avensis 5 letnia 2.0 126KM diesel z przebiegiem 147tysiecy kilometrow czyli dawno po gwarancji, ale caly czas przegady w ASO - padł silnik, tak ze nadawal sie caly do wymiany - za nowy silnik 100% kosztow pokryla toyota ...

Tak, tu się zgodzę. W takich przypadkach, rzeczywiście serwisowanie w ASO ma sens i się "zwróci". Pytanie, ile takich przypadków będzie? No ale, każdy musi taką decyzję sam podjąć. Jeden nakręci 250kkm, a drugi, jak ja, nie przewiduje większego przebiegu swojego auta niż 120kkm. Dlatego też po zakończeniu gwarancji postanowilem serwisować gdzie indziej (ale wciąż serwisować, bo znam takich co po gwarancji wogóle o tym zapominają). Kolega Bart ma zdaje się auto na gwarancji, więc tak czy siak (niestety) pozostaje mu ASO.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Sierpnia 2012, 10:19:05 »
...To drugi po 2.0 116 KM i to jeszcze gorszy niewypał Toyoty w ON.

Gorszy? a chwalą się wszem i wobec, że poprawiony w stosunku do poprzednika... :-( Smutna prawda, jest taka, że chcąc kupić Toyotę większą niż Auris (a tak po cichu i nieśmialo planuję) to nie ma jakiego silnika wybrać - albo będzie sporo więcej palił (benzyniak), albo pozostaje jazda z duszą na ramieniu, że padnie znienacka  (któryś z diesli >1,4 )... :|

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Sierpnia 2012, 18:11:12 »
Zgadzam się z tomem. Trochę dziwne, że stać Cię na furę a na serwis już nie.
Tak na marginesie to warsztat typu premium, przeważnie wymienia olej i inne mało istotne po-pierdółki, ale jak się zapali Check to dopiero zaczyna się zabawa, której w większości przypadków takie zakłady nie są w stanie naprawić.

To jest dopiero pieprz....ie. Nie napisałem, że nie stać mnie na ASO. Może auto nie jest tego dobrym przykładem, ale wydając pieniądze podchodzę do tego rozsądnie i spokojnie jak do każdej innej sprawy w życiu. A ocenianie po jednym nic nie znaczącym zdaniu jest zupełnie nie na miejscu.
Swoją drogą, czy te osoby, które tak mocno wychodzą ze swymi "działami" od samego początku bujały się "japońcami"? Tak jak już wspomniałem gwarancja to temat rzeka.

Co do warsztatu premio w Bydgoszczy. Będę upierał się przy swoim, że warto w ich ręce oddać swoje cacko. Tyle w temacie.
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Sierpnia 2012, 18:45:02 »
Cześć,
w sumie, jeśli masz większe zaufanie do Premio wynikające z twoich wcześniejszych doświadczeń, to serwisuj auriska u nich, a nie w ASO. Zaufanie, to podstawa. Mam jednak poważne wątpliwości, czy TMP potraktuje Cię przychylnie w razie wystąpienia jakiejkolwiek awarii / usterki w okresie gwarancyjnym. A cena? Pewnie będzie zbliżona, jeśli zabierzesz własny olej i filtry. A jeśli coś Ci padnie w okresie gwarancyjnym, to nie będziesz musiał dyskutować z ASO i TMP, czy gwarancję masz ważną czy już nie.
Na Twoim miejscu, pomimo tego że masz zaufanie do Premio i do pracującej tam ekipy, zrobiłbym drugi przegląd gwarancyjny w ASO Bydgoszcz, a trzeci (pokrywający się pewnie z końcem gwarancji) w Premio i kolejne według Twego uznania.
Czy mógłbyś rozwinąć, o co chodziło z tym "bujaniem się japońcami od samego początku"? Awaryjność, problemy z ASO, czy może coś innego?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Sierpnia 2012, 19:21:15 »
Tak czytam to co piszecie i na moim miejscu jeśli miałbym wątpliwości o utratę gwarancji, pojechał bym lub zadzwonił do Aso i poprosił o taką informację.
Od razu snujecie jakieś dziwne teorie  :cheesy:

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Sierpnia 2012, 20:21:42 »
Hmm.. może nie do ASO, tylko do centrali Toyoty w PL i nie zadzwonił tylko napisał. Jak Bart dostanie na piśmie satysfakcjonującą go odpowiedź i to od kogoś kompetentnego, to może sobie serwisować w Premio.
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Sierpnia 2012, 20:37:11 »
Zgadzam się z tomem. Trochę dziwne, że stać Cię na furę a na serwis już nie.
Tak na marginesie to warsztat typu premium, przeważnie wymienia olej i inne mało istotne po-pierdółki, ale jak się zapali Check to dopiero zaczyna się zabawa, której w większości przypadków takie zakłady nie są w stanie naprawić.

To jest dopiero pieprz....ie. Nie napisałem, że nie stać mnie na ASO. Może auto nie jest tego dobrym przykładem, ale wydając pieniądze podchodzę do tego rozsądnie i spokojnie jak do każdej innej sprawy w życiu. A ocenianie po jednym nic nie znaczącym zdaniu jest zupełnie nie na miejscu.
Swoją drogą, czy te osoby, które tak mocno wychodzą ze swymi "działami" od samego początku bujały się "japońcami"? Tak jak już wspomniałem gwarancja to temat rzeka.

Co do warsztatu premio w Bydgoszczy. Będę upierał się przy swoim, że warto w ich ręce oddać swoje cacko. Tyle w temacie.
A jednak Jaworski za drogi?
P.S.
Od początku jeżdżę japońcami i zawsze je serwisowałem na gwarancji w ASO !!!! :-P
Odnośnie tego czy Cię stać czy nie to sam napisałeś że wolisz zakład premium, tańszy ale nie naprawiający wszystkich usterek.
Obi

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Sierpnia 2012, 20:42:12 »
OOOOOO - nareszcie ktoś konkretnie napisał  :grin:
Jest też internet gdzie można znaleźć wszelkie informacje na temat serwisowania podczas gwarancji...
np  http://www.motofakty.pl/artykul/serwis-samochodu-na-gwarancji-ale-poza-aso.html
Where Wishes Fly......

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Sierpnia 2012, 21:34:10 »
Piotr, robi się pomału błędne koło. Ja upieram się przy swoim, Ty przy swoim. Potrzebowałem wsparcia, podpowiedzi a nie uszczypliwych postów w stylu "gówniarz dorwał autko tatusia i nie wie jak postępować".
Naprawdę nie widzę sensu aby ten temat kontynuować.
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl