Autor Wątek: Check engine, sonda lambda, cewki.  (Przeczytany 113008 razy)

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Check engine, sonda lambda, cewki.
« Odpowiedź #120 dnia: 13 Stycznia 2016, 12:16:20 »
Panowie o co chodzi? Taka dygresja. Póki nie modyfikowałem swojej wypowiedzi, nic nie mogłem wkleić?  Opisywałem problem, chcę wysłać, ale mnie wylogowało. Powrót strzałeczką, dałem kopiuj i ni huhu nie ma wklej. A teraz  do rzeczy.

Witam. Dawno mnie tu nie było, ale to chyba dobrze. Niestety pojawił się u mnie check, dokładnie 5 stycznia i świecił 24h. Myślałem problem z głowy.  Na 7.01 byłem już ustawiony u mechanika, nie pojechałem, bo po co? Przejeździłem tydzień i 11.01 o zgrozo zapalił się na nowo. Szybki telefon do mechanika i dziś rano samochód podpięty pod komp, a w zasadzie coś na zasadzie czytnika. Błędu mi nie powiedział, ale przeczytał usterkę, że za bogata mieszanka i to by się zgadzało, bo średnie pokazuje mi 6,3l; przeważnie miałem między 5,5 a 5,7l. Skasował błąd i kazał przyjechać jak pojawi się znowu.

Prawdopodobnie sonda do wymiany. Telefon do serwisu i cena jak z kosmosu 991 PLN Wrocław Bielany.

Jakieś sugestie, bo może i mnie stać, aby kupić (odłożona gotówka na mieszkanie). Mam zamiar w przyszłym tyg. złożyć wniosek do banku o kredyt i stąd mieszane uczucia, bo nie wiem co robić???
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 12:23:09 wysłana przez wapniak »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Stycznia 2016, 13:31:28 »
Jakieś sugestie, bo może i mnie stać, aby kupić (odłożona gotówka na mieszkanie). Mam zamiar w przyszłym tyg. złożyć wniosek do banku o kredyt i stąd mieszane uczucia, bo nie wiem co robić???
odnośnie mieszkania i kredytu to nie wiem :-)
co do sondy to podepnij nie pod coś na zasadzie czytnika lecz pod komputer i sprawdź numer błędu upewniając się czy to sonda i konkretnie która.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #122 dnia: 13 Stycznia 2016, 14:29:35 »

Prawdopodobnie sonda do wymiany. Telefon do serwisu i cena jak z kosmosu 991 PLN Wrocław Bielany.

Jeśli chodzi o Checka czy teraz też Ci zanika, czy już świeci na "stałe"?

Odnośnie zamienników sond byłbym sceptyczny - raczej się nie sprawdzą i po wymianie i tak będą wywalać Checka.
Zrób jak bis napisał napisz tu jakie kody błędów Ci wywala i w ostateczności będziesz miał 1 ratę na mieszkanie więcej ....
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 14:32:19 wysłana przez Piotr Sas »
Obi

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Stycznia 2016, 15:51:20 »
Gdybyś miał dostęp choćby do głupiego ELM-a to ładnie pokaże, czy sondy żyją.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=31365.0
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 15:55:02 wysłana przez Rafels »
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 14 Stycznia 2016, 01:19:01 »
Może uzupełnię post. Otóż mowa tu YII 2009 1.33 74kW 75 tyś km

co do sondy to podepnij nie pod coś na zasadzie czytnika lecz pod komputer i sprawdź numer błędu upewniając się czy to sonda i konkretnie która.

Wiem na pewno, że chodzi o sondę przed katem. Jutro, a właściwie jeszcze dziś pogadam z gosciem i zapytam o nazwę urządzenia. Coś mi sie wydaje, że to to

Jeśli chodzi o Checka czy teraz też Ci zanika, czy już świeci na "stałe"?
Napiszę raz jeszcze. Pierwszy przypadek miał miejsce 5 stycznia. Check pojawił sie na 24h. Przez kilka dni był spokój, aż do 11 stycznia. 12 stycznia nie miałem czasu podjechać więc wybrałem się z rana 13.01. Przez te dwa dni świecił cały czas. Koleś mech. podłączył samochód pod urządzonko i wyszło, ze problem jest z sonda lambda 'bank1'. Bylo tam troszkę więcej tego wraz z kodem błędu, ale nie przyszło mi do glowy, aby to zapisać. Błąd został skasowany i jak się pojawi mam przyjechać z powrotem to podłaczą sie raz jeszcze i zrobią pomiary. Tyle w temacie.

Gdybyś miał dostęp choćby do głupiego ELM-a to ładnie pokaże, czy sondy żyją.

Jak masz takie urządzenie zawsze można się gdzies spotkać na mieście  :grin: :grin:

Tak się zastanawiam, czy problem nie leży czasem w przepływomierzu, który czyszczę już od pół roku i zabrać się za niego nie mogę. Właśnie a pro po przepływki. Czyścił ktoś myjką ultra dźwiękową? ćzy lepiej jakims psikaczem.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 14 Stycznia 2016, 08:19:35 »
Ja przepływomierz czyszczę spirytusem, ale każdy napisze co innego  :-P
(Błąd przepływomierza, to najczęściej "fuel trim too loan", nie pamiętam numeru).

Offline walus602

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 14 Stycznia 2016, 16:51:21 »
Wstaw emulator sondy lambdy i check nie bedzie sie palil

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 14 Stycznia 2016, 20:29:54 »
Wstaw emulator sondy lambdy i check nie bedzie sie palil

A potem kataliza do wyrzucenia  :o

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #128 dnia: 14 Stycznia 2016, 20:47:49 »
Emulator to nie antidotum na wszystkie bolączki.

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Stycznia 2016, 21:38:55 »
Jak zaświeci się ponownie, wtedy zacznę się zastanawiać  :oops:

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 16 Stycznia 2016, 01:22:56 »
Jak zaświeci się ponownie, wtedy zacznę się zastanawiać  :oops:

długo nie musiałem czekać  :wallbash:

sprawdziłem w katalogu i znalazłem taką. DENSO DOX-0510 Sonda lambda DENSO dedykowana do TOYOTA

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2016, 01:30:27 wysłana przez wapniak »

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Stycznia 2016, 10:19:15 »
No cóż, byłem dziś podpiąć samochodzik pod urządzenie, o którym wspomniałem wcześniej. Wyskoczył mi taki numer błędu P2196. Do tego był opis typu: błąd sygnału czujnika 20HS, za bogata mieszanka. Tym razem o sondzie ani słowa. Błąd wykasowany. W poniedziałek przyjdzie CRC wyczyszczę przepływkę i wtedy zobaczę co dalej

Coś takiego znalazłem http://autel-tech.pl/instrukcje/Instrukcja319.pdf
P2196
P2-napęd typ kodu generyczny (SAE)
1- układ paliwowy i dolotowy
96- ?????
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2016, 10:52:12 wysłana przez wapniak »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #132 dnia: 16 Stycznia 2016, 11:06:54 »
czyszczenie przepływomierza na ten błąd ci nie pomoże

sprawdź najpierw wiązkę ten sondy
TIIDA '09

Offline Robbb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 19 Stycznia 2016, 13:01:25 »
Dzień Dobry

Podepnę się pod temat. Mam Toyote Urban Crusair rocznik 2009 z silnikiem 1,33 VVTi, w wrześniu zamontowałem gaz LPG firmy Stag, wszystko grało do grudnia gdy po raz pierwszy zapaliła się kontrolka silnika. W tej chwili czy jade na benzynie czy na gazie kontrolka pojawia się po około 100 km . Byłem dwa razy u elektryka który zczytał błąd:  zbyt bogata mieszanka pierwsza sonda lambda.  Dziś znowu wykasował błąd i sugeruje pojeździć na samej benzynie a jak pojawi się błąd wymienić pierwszą sondę lambda. Na moje pytanie czy można sprawdzić poprawnośc działania sondy nie bardzo odpowiedział. Mam w tej chwili przejechane 77000 tak pokazuje licznik. Silnik pracuje super, nie traci mocy nie bierze więcej paliwa.  Co mogę jeszcze sam sprawdzić ?   Od której strony się za to zabrać ? 

Pozdrawiam Robert

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Stycznia 2016, 13:49:55 »
Kilka postów wyżej dałem linka do tematu o sprawdzeniu sondy. Wystarczy  <kawusia> .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl