Autor Wątek: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika  (Przeczytany 106116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg17

• Prawie Toyot
Odp: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika
« Odpowiedź #165 dnia: 28 Grudnia 2017, 21:48:55 »
Witam, podepnę się do tematu mam ten samo problem, byłem w serwisie Toyoty - szukamy powodów ale brak diagnozy. Coś się zmieniło u was koledzy?

Offline Tomcik85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: 02 Marca 2018, 11:54:18 »
Witam wszystkich forumowiczów. Kupiłem Toyotkę Auris II 1.4 D4D 2014 rok w programie  Toyota Plus. Auto używane z przebiegiem 141 tyś, niestety po pierwszym dniu  zauważyłem drgania o których jest tu napisane,nie przeszkadza mi to aż tak bardzo poniewaz nauczyłem się z tym jeździć.Ale ostatnio robiłem serwis przy 150 tyś. I zgłosiłem ten problem. Autko stało u nich cały dzień,mechanicy szukali przyczyny i nic,po czym wlali mi środek do czyszczenia wtryskiwaczy i powiedzieli że mam wyjeździć cały bak paliwa, jeżeli to nie pomoże to auto z powrotem na 3 dni i będą szukali przyczyny aż znajdą (Toyota Marki). Oczywiście środek do czyszczenia nic nie pomógł i auto idzie na serwis w dniu  7.03.2018
Zobaczymy czy magicy coś wymyślą,ale po waszych wpisach wątpię. Oczywiście zaznaczyłem że naprawa ma się odbyć w ramach gwarancji ponieważ nie chcę zapłacić za wymianę połowy samochodu :grin:
Może wymienią mi sprzęgło  :-) któryś z forumowiczów pisał że to pomogło.
Napiszę wam jak to się skończyło.
Pozdrawiam wszystkich.

Offline T.Auri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 03 Marca 2018, 16:50:11 »
Ddrgania takie będą bo nie posiadasz dwumasy tylko zwykle sprzęgło.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 03 Marca 2018, 21:09:35 »
Ddrgania takie będą bo nie posiadasz dwumasy tylko zwykle sprzęgło.
Tak? Czyli jeśli ja nie mam drgań w moim 1.4 d4d to mam coś uszkodzone? Przecież nie mam dwumasy.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #169 dnia: 03 Marca 2018, 21:10:39 »
I mnie przy ok. 2000 obr na 4ce i wyżej buczy całą buda ...

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 04 Marca 2018, 11:22:26 »
Mi też. Na 4, 5 i 6. Na niższych nie ma rezonansu, nie ma i problemu. Tomcik85 - czekam na wieści.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 06 Marca 2018, 11:58:01 »
Witam w moim przypadku pomogło zaślepienie zaworu EGR i przegonienie samochodu po autostradzie na dużych obrotach chodzi o wypaleniu DPF Trzeba uważać też na jakość paliwa mnie dobrze chodzi na BP szczególnie teraz zimą Drgania całkowicie nie ustały ale przy delikatnym przyspieszaniu nie występują samochód jest mocniejsze przy dwóch tysiącach obrotów Natomiast przy mocnym wciśnięciu gazu brak EGR nic nie daje bo i tak jest on zamknięty Zaślepjając zawór EGR nic nie trzeba zmieniać w oprogramowaniu samochodu Sonda
 lambda dobierzesz sobie odpowiedni skład mieszanki

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 06 Marca 2018, 12:37:17 »
Nie no, przy delikatnym przyspieszaniu u mnie też jest OK. Przy szybkim przeskakuje się strefę rezonansu i też OK. Za to jak się przyspiesza "normalnie" to czuć...  Dodam, że jak dochodzi rezonans przy przyspieszaniu, to wystarczy ciut zwolnić pedał gazu i znów dodać, by efekt był o rząd wielkości mniejszy...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #173 dnia: 06 Marca 2018, 12:37:58 »
Nie no, przy delikatnym przyspieszaniu u mnie też jest OK. Przy szybkim przeskakuje się strefę rezonansu i też OK. Za to jak się przyspiesza "normalnie" to czuć...  Dodam, że jak dochodzi rezonans przy przyspieszaniu, to wystarczy ciut zwolnić pedał gazu i znów dodać, by efekt był o rząd wielkości mniejszy...
Dokładnie tak.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #174 dnia: 06 Marca 2018, 12:56:09 »
U mnie chodził tragicznie Piąty bieg dopiero mogłem wrzucić powyżej stówy Przy 80 w ogóle nie dało się jeździć nie mówiąc już o przyspieszaniu Może był popsuty EGR

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #175 dnia: 06 Marca 2018, 12:56:58 »
Albo zapchany EGR, czyściłeś go?

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 06 Marca 2018, 15:59:37 »
Nie Czyściłem bo łatwiej jest zaślepić wystarczy odkręcić trzy śrubki i wyłożyć blaszkę jak się zrobi cieplej to go przeczyszcza i zobaczę jak będzie samochód chodził ale według mnie to bez spalin jest lepsze spalanie samochód jest mocniejszy bardziej elastyczny niestety nie ekologiczny i to jest chyba tylko problem

Offline Tomcik85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 09 Marca 2018, 11:36:12 »
Witam ponownie forumowiczów :-)
Problem rozwiązany. Przyczyną oczywiście sprzęgło, poprosiłem że jak będą wymieniać to koniecznie na firmy aissin. Dzisiaj rano Auris odebrany wszystko śmiga elegancko no i ta cisza przy przyspieszaniu   :grin: nawet pod górkę testowałem.
Jednocześnie jestem mile zaskoczony że mnie nie spławili, wszystko zrobione w ramach gwarancji. Wam wszystkim dziękuję za pomysł gdzie może leżeć problem a w szczególności dla gustaw223.
Pozdrawiam wszystkich

Offline Tomcik85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 09 Marca 2018, 11:40:33 »
Aha i jeszcze jedno. Niektórzy się wypowiadają że tak musi być bo auto nie ma dwumasy. Po rozmowie z mechanikiem powiedział mi że tak nie może być bo jak oni by sprzedawali takie auta z drganiami jak w Żuku.
Pozdro :cheesy:

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #179 dnia: 09 Marca 2018, 11:40:44 »
Za miesiąc dwa też wychodzi mi serwis, w ramach tej samej gwarancji dla aut używanych.
Nie probówali zwalić winy na Twój sposób jazdy itp że zużyłeś sprzęgło?

U mnie to bardziej coś jak mocne buczenie plus wibracje deski rozdzielczej w okolicy schowka pasażera
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2018, 11:42:39 wysłana przez sebastiw »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl