Autor Wątek: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy  (Przeczytany 351912 razy)

levyy1986

• Gość
OPONY ZIMOWE do Yarisa - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Listopada 2011, 20:25:12 »
kiedyś miałem lepsze z tyłu i nie jeździło się najgorzej, ale hamowanie było z poślizgiem przodu ... oczywiście odpuszczenie hamulca i mieszanie biegami załatwiało sprawę ... potem zamieniłem i gorsze poszły na tył - o wiele lepsza zabawa, bo hamowanie w normie, natomiast na zakrętach tył uciekał i trzeba było wyciągać gazem  <diabel> po tych doświadczeniach, jestem za pierwszą opcją, bo bezpieczniej (oczywiście jak ktoś nie ma wyjścia, bo najlepiej 4 takie same)
Na zakręcie to przednio na-pędówką można tył wyciągnąć..ale nie RWD bo wtedy bączek i gleba pewna <diabel>

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Listopada 2011, 20:27:24 »
oczywiście mówimy o przednim napędzie ...kiedyś też miałem przyjemność jeździć BMWjo i zupełnie inna bajka

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Listopada 2011, 21:15:20 »
hehe wszystko można zrobić wszystkim tylko kwestia treningu ;)
Ze mną w zimie się każdy boi jeździć bo jak jest śnieg na ulicy to zaciągam ręczny i przed siebie a wtedy to samochód nawet na prostej fajnie zarzuca bokami. Mina ludzi na przystankach bezcenna ;)
Ciekaw jestem jak yarek będzie w zimie spisywać, nie dość że diesel to jest strasznie krotki w porównaniu do poprzednich samochodów no i na dodatek 4 UG7+ prosto z fabryki.

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 13 Listopada 2011, 21:32:02 »
Panowie wracając do tematu co lepiej wybrać :

KLEBER KRISALP HP2 czy Dębice Frigo2 ????

Różnica w cenie 10zł/szt. więc sam nie wiem co lepsze  :-P

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Listopada 2011, 21:38:38 »
Kleber jest od michelin, więc polecam. Dębica, słabo odrzuca błoto, a przy tym szybko guma się starzeje, pęka i bieżnik znika dość szybko.Kleber wystarczy na dłużej, guma lepszej jakości.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Listopada 2011, 21:43:46 »
a czy Dębica nie jest przypadkiem robiona przez Michelina w Olsztynie ???

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Listopada 2011, 22:06:45 »
Z tego co się orientuje, Dębica to Dębica i współpracuje z Goodyearem. Stomil się skumał z Michelinem i w Olsztynie robią Michelina, Tigara, Klebera, Kormorana i coś tam coś tam( wszystko pod skrzydlami Michelin) Co nie oznacza, że opona tego samego rodzaju i modelu wyprodukowana u nas,albo Turcji, a coraz częściej w South africa, nie wspominając o Chinach ma się nijak do opony pochodzącej z Francji czy Niemiec..

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Listopada 2011, 22:16:52 »
Ja bym polecił do Yarka albo nokian lub vredestein

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Listopada 2011, 00:44:42 »
Ja jeszcze wtrącę swoje 3 grosze.

Miałem w Pugu nieprzyjemność posiadania innych opon na przedniej i innych na tylnej osi. Obie bardzo dobrze radziły sobie na suchej nawierzchni. Na mokrej zdecydowanie lepszy był przód, na ubitym śniegu tył. I niestety, podczas manewrów, gdy zmieniała się sytuacja "na asfalcie" zachowanie auta potrafiło zaskoczyć. W jeździe miejskiej nie ma to może dużego znaczenia, ale czasem wystarczy "ta jedna chwila" czy "ten jeden raz" gdy za późno zauważymy przeszkodę na drodze czy źle ocenimy zakręt i można sobie nieźle pozamiatać. U mnie był to przypadek ekstremalny, bo różnica w tych oponach była dość duża, niemniej jednak dla mnie jedyną opcją jest zakup takich samych opon jakie pozostaną na drugiej osi.

A co do 10 lat za kółkiem... Cóż, ćwierć wieku doświadczenia czasem nie da tyle, co dobry kurs a i dobry kurs nie da tyle, co wprawa... A skąd brać wiedzę, jak prawidłowo reagować, jak nabywać odruchów prawidłowej reakcji i skąd brać praktykę, by to naprawdę potrafić... Odpowiedź chyba każdy zna...

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Listopada 2011, 07:20:13 »

A co do 10 lat za kółkiem... Cóż, ćwierć wieku doświadczenia czasem nie da tyle, co dobry kurs a i dobry kurs nie da tyle, co wprawa... A skąd brać wiedzę, jak prawidłowo reagować, jak nabywać odruchów prawidłowej reakcji i skąd brać praktykę, by to naprawdę potrafić... Odpowiedź chyba każdy zna...

sami mądrale <diabel> napisałem że zielony nie jestem a doświadczenia to nigdy za wiele się nie ma.....
Zresztą wiadomo ja nie umiem jeździć tak dobrze jak tu poniektórzy <diabel> 

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Listopada 2011, 08:49:31 »
obserwując fora motoryzacyjne głównie - wysyp świetnych kierowców - aż cholerny dziw bierze, że Kubica w F1 (był/jesT) sam jeden, jak palec

niestety wielu z nas ma płytką wyobraźnię, kursy na prawo jazdy, egzamin nie uczą trudnej sztuki operowania pojazdem w skrajnych sytuacjach, a precyzji przy parkowaniu (kiedyś jeszcze z centrymetrami wychodzili)
dalej ile osób jeździ samochodami z niesprawnymi hamulcami, układem kierowniczym, elektrycznym, oponami starymi, łatanymi, łysymi, każda z innej parafii, itp, itd.

oczywiście, no offence - tak sobie postanowiłem napisać :-)

« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2011, 08:53:52 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Listopada 2011, 10:55:24 »
Zresztą wiadomo ja nie umiem jeździć tak dobrze jak tu poniektórzy <diabel>
jeździć każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej, ale nie oto chodzi jak co komu wychodzi :grin:
chodzi o to że wszystkiego wyćwiczyć się nie da a opanowane do perfekcji jazdy na placu/torze po śniegu/lodzie/asfalcie mają się nijak do tego jak znajdziemy się w kłopotliwej sytuacji jadąc prostą dobrze nam znaną drogą z jednym zakrętem na której nie jesteśmy kompletnie przygotowani na żadne niespodzianki :P
nie uwierzę że bezwzględnie zawsze prowadzicie trzymając obie ręce na kierownicy a zakręt pokonywany z prędkością 50km/h zawsze jest przejeżdżany na dwójce aby można było w razie czego np. wyciągnąć przód (bo na redukcję czasu nie będzie) ;)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Listopada 2011, 11:17:03 »
Panowie trzymamy si ę tematu.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Listopada 2011, 12:10:23 »
Wiecie, ja zawsze wychodzę z założenia, że jeśli wydaje mi się, że coś potrafię, to wydaje mi się  <diabel> Pełną wiarę w swoje umiejętności to można mieć co najwyżej, zajmując się ekstremalną jazdą zawodowo a i tak liczyć się trzeba z tym, że co jakiś czas coś nie wyjdzie  :roll:

Ja pamiętam, jak na kursie pierwszego stopnia, na ćwiczeniach praktycznych na macie poślizgowej, instruktor zgnoił typka, który uważał się za wielką alfę i omegę. Potem pięknie mu pokazał, że g*** potrafi  <diabel>

Paba: Kurs na prawo jazdy, jak sama nazwa wskazuje, uczy "jak zdać egzamin na prawo jazdy" a nie jak bezpiecznie poruszać się po drogach. Marzy mi się australijski system nauczania kierowców w naszym kraju...

Cytuj (zaznaczone)
jeździć każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej, ale nie oto chodzi jak co komu wychodzi  :grin:
<brawo>

Wracając do tematu, to ja naprawdę rozważyłbym zakup takich samych opon (tylko nowych oczywiście), co pozostaną na drugiej osi. Wtedy masz pewność, że auto nie zaskoczy Cię inną przyczepnością na przedniej i tylnej osi.

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Listopada 2011, 17:40:36 »
Zamówiłem dwie Dębice  <diabel> jeśli będzie czuć różnicę dokupie kolejne dwie ale wątpię, że będą potrzebne po stan tych co mam jest dobry.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl