Autor Wątek: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy  (Przeczytany 351932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
OPONY ZIMOWE do Yarisa - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Listopada 2011, 21:32:00 »
Aaa sory, bo ja z rozpędu wpisałem UG7 i tak se myślę co ten gość chce porównywać do tego frigo 2 :)

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 18 Listopada 2011, 17:16:19 »
Aaa sory, bo ja z rozpędu wpisałem UG7 i tak se myślę co ten gość chce porównywać do tego frigo 2 :)

no widzisz gościu, nie rozpędzaj się tak bo szkoda życia  :cheesy:

Offline calidris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 21 Listopada 2011, 11:18:03 »
W klasie opon budżetowych polecam SAVA Eskimo S3.
Poprzedniej zimy przejechałem na nich w kopnym śniegu na osiedlowym parkingu, tam gdzie później 3 auta nie dały rady. Opona dość dobrze radzi sobie zarówno na śniegu jak i suchym. Jest trochę hałaśliwa i może precyzja prowadzenia nie jest najwyższa ale w klasie opon budżetowych wg testu w "Motorze" 42/2010 ma najlepszy stosunek jakości do ceny.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 24 Grudnia 2011, 21:24:12 »
Co do zimówek to tylko dwie marki jak dla mnie , Michelin i Nokian , tylko te dwie w cięzkich warunkach skandynawskich sobie radziły bez problemowo. Z tym ze tutaj bardziej chodzi o opony dostawcze ze znaczkiem "C". Więc do "busów" tylko zakładam Nokiana lub Michelina , na inne szkoda nerwów pózniej.

W przypadku opon w autach osobowych w Yarisie mam załozone Vredestein Snowtrac3 185/55/15 i opony się całkiem przyzwoicie spisują , kupione w zeszłym roku jako nowe na "próbe" z racji ze w testach brukowców miały dośc wysokie noty. Fajniy ciąg na sniegu mają , moze z racji ich gąsienicowego bieznika , na mokrej nawierzchni tez dośc przyzwoicie się spisują.

W Carinach mam w jednej Nokian W+ (bieżnik WR) i oponki są rewelacyjne na kopnym sniegu , uciąg mają naprawdę bardzoi dobry , cięzko aby na głębokim sniegu auto staneło i powiedziałoze ma dośc juz dalszej jazdy z powodu sniegu. Wada ich jest taka ze są głośne z racji ich kierunkowego bieznika.

W drugiej Carinie mam Nokian WR G2 , niestety te juz tak rewelacyjne nie są , na głębokim sniegu mogą juz byc problemy z poruszaniem się , za to są ciche ze względu na ich asymetryczny bieznik. Są to opony bardziej na odsniezone autostrady niz typowo górskie zimowe ,z grubą warstwą sniegu warunki. Oba komplety do Carin kupione razem , więc oba nowe były i oba auta pojechały w te same górskie rejony. Na Nokianach WR wjazd po drodze zasypanej grubą warstwą sniegu , po której nikt wczesniej nie jezdził i to jeszcze po góre nie stanowiło problemu , co na Nokianach WR G2 drugą Cariną juz było cięzko wjechac i tylko ratowała jazda po sladach auta którym wczesniej wjezdzałem an tych drugich oponkach. Takze jak ktoś chce kupic Nokiany i ma do wyboru model WR (W+) lub WR G2 to niech bierze te pierwsze , te mogę z czystym sumieniem polecic. Teraz pojawiły się nowe "biżniki" WR D3 i drugi nie pamietam jak się nazywa , jeszcze ich nie miałem okazji przetestować ale podejrzewam ze podobnie jak poprzedniczki ich , jedne są kierunkowe drugie asymetryczne i pewnie sytuacja ma się podobnie. Ale tylko moje juz takie przypuszczenia.
Pozdrowionka  . :D

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Grudnia 2011, 10:08:43 »
Sorki za błąd powyzej ale nie moge edytować posta poniewaz nie mam takiej opcji przy poście ;). W Yarisie mam 185/60/15 zimówki a nie jak wczesniej pisałem 185/55/15.

Nie polecam natomiast jeszcze takich opon jak Continental WinterContact TS760 , mam te opony zalozone w smarcie F2 i są beznadziejne... Opony w których bieznik jest moze 1,0mm nizszy jak w nowej , teraz mają juz swoje lata ale one nawet jak nowe były z DOT takim samym jak rok zakupu były niewiele lepsze... Na sniegu uciąg mają niewiele lepszy jak letnie które mam do niego , na suchej nawierzchni dośc długa droga hamowania jest , tak samo na mokrej. Ogólnie drugi raz bym ich nie kupił... ale w rozmiarze do smarta  są to najpopularniejsze opony poniewaz nie kazdy producent robi w takiej "dziwnej" rozmiarówce , chociazby jak przednie...
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2011, 10:11:21 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

dorela

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Października 2012, 20:02:21 »
Witam:)
Niedługo muszę kupić opony zimowe do yaris II. Mam pytanie, jaki powinien to być rozmiar ?
Samochód kupilam używany i są w nim teraz letnie 15-stki, raczej za szerokie.
Proszę o podpowiedź :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Października 2012, 20:07:31 »
Na temat opon do Yarisa poszukaj w dziale mu przeznaczonym a dowiesz się wszystkiego.

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 17 Października 2012, 20:13:14 »
Mam do sprzedania koła z oponami zimowymi do yarisa II :) 14"

Offline adammm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 17 Października 2012, 21:30:49 »
ja tylko tak się wtrącę  :roll:
olej marketing i kup sobie dobrej klasy opony wielosezonowe np.Goodyear Vector 4Seasons, ja używam takich od kilku lat w dwóch samochodach ,zarówno latem jak i zimą zachowują się bardzo dobrze (szczególnie zima wypadają lepiej niż sporo tanich zimówek),  nie wierz także mitom o szybszej ścieralności, wiadomo sprzedawcy opon muszą zarabiać na wymianach, wiec głoszą takie bzdury...

Offline doprz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 21 Października 2012, 09:04:10 »
Witam

a co sądzicie o całoroczych Dębica Navigator 2 195/65R15 91 T, podobno to są te same opony co Sava Adapto, które w ostatnich testach auto świata zajęły naprawdę bardzo dobre miejsce.

Rocznie robię 6-8 tys km, głównie po mieście.

Czy dobra dla mnie alternatywa dwóch kompletów?

Offline mariusz_and

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 21 Października 2012, 09:30:56 »
Hej, zaraz posypie się grad postów że żadna całoroczna opona nie zastąpi dwóch kompletów, ALE ja powiem Ci że miałem Navigatory 2 w poprzednim aucie tyle że rozmiar 175/65 R14 i były naprawdę niezłe, w zimę radziły sobie, cieły pięknie śnieg, a w lato też na deszczu było całkiem przyzwoicie. Sądzę że jeżeli jeżdzisz te kilka tysi rocznie to jest doskonała alternatywa, tym bardziej że nie są to drogie opony, pozdro.
Lanos 1.6 16V->Yaris 2007 r. 1.0 12V->Chevrolet Aveo 2012 r. 1.2 16V

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem :)

Offline adammm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 21 Października 2012, 11:55:25 »
W usa rzadko stosuje sie opony letnie i zimowe, używa sie głownie wielosezonowych, większość testów przeprowadzanych przez branżowe pisma potwierdzają skuteczność opon wielosezonowych, w nie których przypadkach nawet ich wyższość w stosunku do tanich zimówek.
Większość negatywnych opinii opiera sie na plotkach tgz. wulkanizatorów lub ludzi którzy nigdy nie używali opon wielosezonowych.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #117 dnia: 21 Października 2012, 16:02:30 »
W usa
to jeszcze zależy gdzie?
ludzi którzy nigdy nie używali opon wielosezonowych.
ale dawniej nie było zimówek przynajmniej w Polsce
są więc tacy co używali

Offline doprz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 21 Października 2012, 18:54:12 »
właśnie o to chodzi, że każdy sklep doradza dwa komplety opon.
I w sumie mają rację, bo po pierwsze: opona wielosezonowa nie dorównuje na suchym oponie letniej, żadna opona wielosezonowa nie zastąpi na śniegu opony zimowej. Ale oprócz śniegu i suchej drogi są też inne nawierzchnie i jest niemożliwością zmieniać codziennie rano opony w zależności od warunków pogodowych.
A po drugie dwa razy zarabiają!

Osobiście sądzę, że do takich warunków, w których ja jeżdzę - wielosezonówki to dobry wybór. Osobiście chciałem kupić Sava Adapto, ale cena za 15" to dobre 250zł, natomiast te Navigatory 2 można kupić już za 195 zł.

Jak dla mnie super okazja ;)

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 21 Października 2012, 19:25:23 »
Osobiście sądzę, że do takich warunków, w których ja jeżdzę - wielosezonówki to dobry wybór.
Dokładnie, jak nie śmigasz 100000 km rocznie i jeździsz normalnie to Ci w świat całosezonowe opony wystarczą. Szkoda wywalać kasy na dwa komplety, lepiej zaoszczędzoną kasę wydać na fajny weekend w górach :) Co innego gdybyś lubił pojeździć to zwyczajnie byś takie opony zajechał w jeden sezon.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl