Co do zimówek to tylko dwie marki jak dla mnie , Michelin i Nokian , tylko te dwie w cięzkich warunkach skandynawskich sobie radziły bez problemowo. Z tym ze tutaj bardziej chodzi o opony dostawcze ze znaczkiem "C". Więc do "busów" tylko zakładam Nokiana lub Michelina , na inne szkoda nerwów pózniej.
W przypadku opon w autach osobowych w Yarisie mam załozone Vredestein Snowtrac3 185/55/15 i opony się całkiem przyzwoicie spisują , kupione w zeszłym roku jako nowe na "próbe" z racji ze w testach brukowców miały dośc wysokie noty. Fajniy ciąg na sniegu mają , moze z racji ich gąsienicowego bieznika , na mokrej nawierzchni tez dośc przyzwoicie się spisują.
W Carinach mam w jednej Nokian W+ (bieżnik WR) i oponki są rewelacyjne na kopnym sniegu , uciąg mają naprawdę bardzoi dobry , cięzko aby na głębokim sniegu auto staneło i powiedziałoze ma dośc juz dalszej jazdy z powodu sniegu. Wada ich jest taka ze są głośne z racji ich kierunkowego bieznika.
W drugiej Carinie mam Nokian WR G2 , niestety te juz tak rewelacyjne nie są , na głębokim sniegu mogą juz byc problemy z poruszaniem się , za to są ciche ze względu na ich asymetryczny bieznik. Są to opony bardziej na odsniezone autostrady niz typowo górskie zimowe ,z grubą warstwą sniegu warunki. Oba komplety do Carin kupione razem , więc oba nowe były i oba auta pojechały w te same górskie rejony. Na Nokianach WR wjazd po drodze zasypanej grubą warstwą sniegu , po której nikt wczesniej nie jezdził i to jeszcze po góre nie stanowiło problemu , co na Nokianach WR G2 drugą Cariną juz było cięzko wjechac i tylko ratowała jazda po sladach auta którym wczesniej wjezdzałem an tych drugich oponkach. Takze jak ktoś chce kupic Nokiany i ma do wyboru model WR (W+) lub WR G2 to niech bierze te pierwsze , te mogę z czystym sumieniem polecic. Teraz pojawiły się nowe "biżniki" WR D3 i drugi nie pamietam jak się nazywa , jeszcze ich nie miałem okazji przetestować ale podejrzewam ze podobnie jak poprzedniczki ich , jedne są kierunkowe drugie asymetryczne i pewnie sytuacja ma się podobnie. Ale tylko moje juz takie przypuszczenia.